Güney Amerika CichlidleriBalık Türleri ve Bakımı

Apistogramma Agassizi

Apistogramma agassizi, Güney Amerika Cichlidleri türündendir. Birçok farklı varyantı bulunur. Doğal yaşam alanı Peru’daki Rio Ucayali ve Brezilya’daki Rio Negro bölgeleridir. Ayrıca Solimões ve Capim Nehri’nde de yaşarlar. Bu nehirlerin genel özelliği yavaş hareketli akışa sahip olmasıdır. Durgun sular, dereler ve ağaçlardan dökülen yaprakların toplandığı bölgelerde yaşam gösterir. Bulunduğu bölge ve durumlara bağlı temiz, beyaz ve siyah sularda yılın belirli zamanlarında bulunur.

Etçil bir türdür. Doğada genellikle omurgasızlar ile beslenirler. Akvaryum ortamında da elbette buna uygun bir beslenme diyeti hazırlamak gerekir. Granül ve pul yemlerle beraber, canlı ve dondurulmuş yem türleriyle de iyi bir beslenme programı hazırlanmalıdır. Çeşitli yemlerle beslenen apistogramma hem sağlıklı hem de canlı renklere sahip olur. Barışçıl bir balık olmakla beraber aynı zamanda bölgeci bir türdür. Akvaryumda bölge tutarlar. Kendi türlerine karşı orta derecede agresif davranış gösterir.

Genellikle taban seviyesinde yüzer. Bitkili akvaryum ve akvaryum bitkilerinden hoşlanırlar. En az 75-80 litrelik bir akvaryumda bakılmalıdır. Karma akvaryum türüne uygun bir balıktır. Bölgeci bir balık olduğu için genişliği yüksek akvaryumlar tercih edilmesi tavsiye edilir. Erkekler boyut olarak en fazla 8 santimetre büyür. Dişiler ise 5-6 santimetre boyuna erişir. Bakımı orta seviyede bir türdür. Bölgeci bir tür olduğu için agresif olmasa da diğer akvaryum balıkları ile bölge kavgasına girebilir.

Apistogramma Agassizi Özellikleri

  • Latince Apistogramma Agassizi olarak bilinir.
  • Doğal yaşam alanı Peru (Rio Ucayali), Brezilya (Rio Negro), Capim Nehri ve Solimões’tir.
  • Durgun ve yavaş akıntılı sularda yaşar.
  • Etçil bir balık türüdür.
  • Bakımı orta seviye zorluktadır.
  • Barışçıl ama bölgeci bir balıktır. Kendi türüne karşı orta derecede agresiftir.
  • Taban seviyesinde yüzer.
  • Erkek balıklar 8 santimetre, dişiler ise 5 santimetreye kadar büyür.
  • Minimum 75 litrede bakılmalıdır.
  • pH değerleri 5.0-7.0 arasında olmalıdır.
  • Su sıcaklık değerleri 22-29 santigrat derece uygundur.
Apistogramma Agassizi Akvaryumu
Apistogramma Agassizi Akvaryumu

Apistogramma Agassizi Akvaryumu

Apistogramma agassizi akvaryumu eğer çift olarak beslenecekse, 75-100 litre aralığında olmalıdır. Eğer karma olarak beslenecekse en az 150-200 litre ve 1-1,5 metre genişliğinde bir akvaryum tercih edilmelidir. Böylelikle tüm balıklar rahatlıkla yaşayabilir. Apistogramma bölgesini belirler ve diğer balıklar da buna uygun şekilde akvaryuma dağılır.

Doğası gereği durgun ve yavaş akıntılı suları sever. Buna uygun olarak tüm filtre çeşitleri kullanılabilir. İç filtre, dış filtre, askı filtre ve pipo filtre uygundur. Akıntıyı ne çok fazla ne de çok az olacak şekilde uygun bir debi ayarlamak yeterlidir.

Etçil bir balık olduğu için neredeyse tüm bitkilerle uyumludur. Su pH değerini düşürmek için Mangrow kökü, Capatta yaprağı ve Yati kökü gibi türler kullanılabilir. Anubias barteri, saz bitkisi, elodea, tilki kuyruğu, java moss gibi farklı bitkiler kullanılabilir. Ayrıca Hindistan cevizi kabuğu gibi küpler de kullanılması önerilir. Bu balıklar genellikle küplere ve taşlara yumurta dizerek ürerler.

Bitkili akvaryumlarda stressiz bir yaşam sürer. Bu nedenle iyi bir zemin seçimi yaparak, Lowtech bitkiler ve hightech bitkiler bakılabilir. Buna bağlı olarak uygun bitkili akvaryum ekipmanları seçmek gerekir. Dayanıklı bir balık türü olsa da Apistogramma Agassizi için bir ısıtıcı kullanmak gerekir.

Apistogramma Agassizi Yem Seçimi

Apistogramma agassizi yemi olarak etçil türde yemler tercih edilmelidir. Akşam öğünleri için ara sıra otçul yem kullanmak, sorunsuz bir sindirim sistemine sahip olmasına yardımcı olur. Kuru yemlerin yanı sıra dondurulmuş ve canlı yemlerle de beslemek gerekir. Böylelikle hem daha sağlıklı gelişim gösterir hem de üreme oranı artar. Balık yemi olarak önerilerimiz şunlardır:

Dondurulmuş ve Canlı Yem: Su Piresi, Un Kurdu, Artemia ve Kan Kurdu.

Kuru Yem: Tetra Discus, Sera Discus, JBL Grana Cichlid, Sera Granured, Tetra Pro Algae, Sera Tubifex, Sera Flora, Tetra Pyl.

Apistogramma Agassizi Hangi Balıklarla Yaşar?

Apistogramma Agassizi karma akvaryumlar için uygun bir cüce ciklettir. Kendisinden daha büyük ve agresif balıklarla beraber beslenmemelidir. Lepistes balığı, endler balığı, kılıçkuyruk, plati, moli, neon tetra, kırmızı burun tetra, pristella tetra, galaxy rasbora, harlequin rasbora, diğer apistogramma türleri ile yaşayabilir.

Birçok vatoz balığı türü ile uyumludur. L144, boynuzlu vatoz, leopar vatoz gibi türlerle sorunsuz yaşar. Karides türleri ile uyum sağlayamaz.

Apistogramma Agassizi Üretimi
Apistogramma Agassizi Üretimi

Apistogramma Agassizi Üretimi

Apistogramma agassizi üretimi akvaryum ortamında mümkündür. Uygun su şartları sağlandığında üretimi zor değildir. Yumurta dizerek ürer. Bu nedenle yumurtaları çabuk mantar olabilir. Bir kovuğun veya taşın üzerine yumurta dökerler. Ardından dişi yumurtaları korur. Yavrular yumurta çatladıktan sonra bir hafta içerisinde serbest yüzüşe geçer. Erkek çok eşlidir. Birçok dişi ile eşleşebilir.

Apistogramma Agassizi Cinsiyet Ayrımı
Apistogramma Agassizi Cinsiyet Ayrımı

Apistogramma Agassizi Cinsiyet Ayrımı

Apistogramma agassizi cinsiyet ayrımı erkekler dişilere göre daha büyüktür. Yüzgeçleri uzun ve renkleri daha parlaktır. Dişiler üreme döneminde sarı-turuncu rengi alır.

Utku Biçer

2013 yılından beri akvaryum hobisi ile ilgilenen tutkulu bir akvaristim. Yıllardır akvaryum dünyasının büyüleyici derinliklerinde yolculuk yapıyorum ve bu alandaki bilgi birikimimi ve deneyimlerimi sizlerle paylaşmak için buradayım. Akvaryum biyolojisi üzerine çeşitli kurslar ve sertifika programlarına katıldım. Bu alandaki akademik bilgim ve pratik deneyimlerimle; balık sağlığı, akvaryum bakımı, su kimyası ve bitki yetiştiriciliği gibi konularda derinlemesine bilgi sahibiyim. Bilgi paylaşımında her zaman doğruluk ve güvenilirlik ilkelerine bağlı kalıyorum. Yazılarımda, bilimsel verilere ve uzman görüşlerine dayalı bilgiler sunarak, okuyucularımın güvenini kazanmayı amaçlıyorum.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Göz Atın
Kapalı
Başa dön tuşu