Bloody Mary Karides
Bloody mary karides göz alıcı güzelliğe sahip bir karides türüdür. Karides türleri arasında bordoya en yakın kırmızı renge sahip olan canlıdır. Kiraz karides türüne oldukça benzer. Akvaryum ortamında hiç durmadan organik atık ve yosun tüketir. Bu özelliği akvaryumun temizliğine büyük katkı sağlamaktadır. Bitkili akvaryum ortamında hem korunma hem de beslenme ihtiyacını rahatlıkla giderir.
Akvaryumda dişi ve erkek karideslerin olması kolay bir şekilde yeni yavruların alınmasına yardımcı olacaktır. Dişi karides sarı renkteki yumurtaları 30 gün boyunca kesesinde taşır. Yeni doğan karidesler, yetişkinlerin tamamen aynısı olur. Üretimin gerçekleşmesini istediğiniz akvaryumda pipo filtre kullanmak doğrudur. Böylelikle yavru kaybı en aza indirgenir.
Tüm omurgasızlar gibi karidesler de bakıra karşı duyarlı türlerdir. Bakır içeren ilaçların kullanılmaması önemlidir. Ayrıca bazı balık yemlerinde ve gübrelerde bakır/bakır-sülfat bulunur. Bu ürünleri seçerken, dikkatli olmak gerekir. Akvaryum ortamında makrakanta, mavi prenses balığı, kafalı yunus, frontoza ciklet balığı, pacu balığı, koi balığı gibi türlerin bulunmaması gerekir. Aksi halde karidesler yem olacaktır.
Bloody Mary Karides Özellikleri
- Latince Neocaridina Davidi olarak bilinir.
- Doğal yaşam alanı Tayvan’dır.
- Bakımı kolay bir türdür.
- Ortalama 3 santimetreye kadar büyüyebilir.
- Barışçıl bir karides türüdür.
- pH 6.5-8.0 aralığında olmalıdır.
- Su sıcaklığı 18-29 santigrat derece arası olmalıdır.
Bloody Mary Karides Akvaryumu
Akvaryum bitkileri olan bir akvaryumda beslenmesi oldukça faydalıdır. Bu bitkiler sayesinde oluşan yosun ve atıklarla beslenecektir. Minimum akvaryum hacmi 10 litre olmalıdır. Düşük hacimlerde su dengesini korumak zor olacağı için daha büyük akvaryumlarda beslenmesi tavsiye edilir. Ayrıca çok hızlı üreme gerçekleştirdiği için ilerleyen dönemde mutlaka büyük bir akvaryuma geçmeniz gerekecektir. Barışçıl canlı türleriyle aynı akvaryumda bulunabilir. Bitkilere zarar veren bir tür değildir.
Bloody Mary Karides Yem Seçimi
Bloody mary karides yemi için özel bir arayışa ihtiyaç duymazsınız. Eğer bitkili akvaryum ortamında besleniyorsa, asla aç kalmayacaktır. Yosunlar, bitkilerden dökülen artıklar, biofilm ve diğer balıklardan artan yemlerle beslenir. Yeni kurulan bir akvaryumda bunlar yetersiz olabilir. Bu nedenle kaliteli hazır yemler verebilirsiniz. Ayrıca sebzelerle de besleyebilirsiniz.
Haşlanmış ıspanak, kabak, salatalık, kırmızı kapya biber ve kabuksuz bezelyeyi severek tüketirler. Kontrollü olarak beslemekte fayda vardır. Verilen bu sebzeler çok uzun süre akvaryumda kalmamalı. Aksi halde doğal döngüyü bozar ve su kalitesinin düşürür. Buna dikkat etmenizde fayda olacaktır. Ayrıca kuru yem olarak Tetra Crusta Granules verilebilir.
Bloody Mary Karides Hangi Balıklarla Yaşar?
Akvaryum balıkları türlerinden barışçıl olanlarla beraber beslenebilir. Az önce bahsettiğimiz Malawi Cichlidleri türleri gibi balıklarla beslenmemelidir. Fil kulak lepistes (lepistes balığı türleri), moli balığı, plati balığı, cüce vatoz balığı, transgenetik tetra balığı, tetrazon balığı veya neon tetra gibi barışçıl türlerle beslenebilir.
Bloody Mary Karides Üretimi
Bloody mary karides üretimi oldukça kolaydır. Ek bir çaba göstermeden bir çift karidesi, su değerlerinin iyi ve sabit olduğu bir akvaryuma koymak yeterlidir. Bitkili akvaryum olması oldukça önemlidir. Besinleri temin edebilen canlılar, hızlı bir şekilde üreyecektir.
Üretim akvaryumunda kiraz karides, karbon rili karides ve mavi kaplan karides gibi karides türlerinin bulundurulması önerilmez. Bu türlerle çiftleşme eğilimi göstereceği için bloody mary karides seleksiyonu karışabilir. Soy kırılır ve melez canlılar ortaya çıkar.
Üretim akvaryumunda mutlaka su değerleri stabil ve sabit olmalıdır. pH değeri 6.5-8.0 arasında olmalıdır. Su sıcaklığını dengede tutmak için ısıtıcı kullanmak gerekir. Ortalama 21-26 santigrat derece sıcaklıkta bakılmalıdır.
4-5 aylık olan dişi ve erkek karides, üremeye hazır hale gelecektir. Uygun ortam sağlandığında, üremelerini durduran hiçbir sorun olmayacaktır. Üreme işlemi, dişi karides kabuk değiştirdikten sonra gerçekleşmektedir. Salgıladığı feromonlar sayesinde erkek karides bunu anlar. Dişi bulur ve çiftleşir. Çiftleşme sonrasında dişi karides yumurtalarını kuyruğunun hemen altında bulunan kesede taşımaya başlar. Yüzmesini sağlayan ayakları sayesinde de doğum dönemine kadar yumurtalarını havalandırır ve canlı tutar.
Yavrular yetişkinlerin tamamen aynısı olur. Onların beslendiği besinlerle beslenir. Yavruların bulunacağı akvaryumda balık olmaması büyük fayda sağlayacaktır. Ayrıca Java Moss ve Christmas Moss gibi bitkiler sayesinde de yavrular daha hızlı büyüme gösterir. Bu bitkiler de hızlı büyüdüğü için buna uygun besinler üretir. Bu besinler, yavrular için oldukça faydalıdır. Diğer yavaş büyüyen bitkilerden de elbette yavrular beslenecektir.
Bloody Mary Karides Cinsiyet Ayrımı
Erkek karides dişiye göre daha küçük ve daha açık renkli olur. Ayrıca dişilerin kuyruğu daha yuvarlak ve uzundur. Bloody mary karides türünü ayırt etmesi oldukça basittir.