Blue Acara orta boylu ve güzel görünüme sahip bir ciklet türüdür. Güney Amerika Cichlidleri familyasındandır. Vücudu metalik mavi ve gri renklidir. Diğer acara türlerinden geniş alın yapısı sayesinde ayrılır. Boyu ortalama 20 santimetreye kadar büyüyebilir. 10 santimetre boyuna geldiğinde üremeye hazırdır. Dayanıklı bir ciklet türüdür. Kaliteli yem diyeti ve uygun su şartları sağlandığında bakımı kolaydır. İlk defa ciklet türü besleyecekler için uygun bir balıktır.
Kendi familyasına göre daha uysal bir balıktır. Aynı boydaki Güney Amerika Cichlidleri ve Kedi balıkları ile beslenebilir. Her ne kadar barışçıl bir balık olsa da kendinden küçük olan balıkları taciz eder. Bu yüzden aynı veya daha büyük boyda balıklarla beraber beslenmesi gerekir.
Kendi türüne karşı daha barışçıldır. Birden fazla blue acara balığı beslenirse, çiftler oluşturacaklardır. Kendi bölgesini korur ve diğer akvaryum balıkları bu bölgeye girmediği sürece rahatsızlık vermezler. Üreme döneminde agresifleşebilirler. Yavrular yumurtadan çıktıktan sonra akvaryumdan alınırsa, iki hafta ardından tekrar yumurta yaparlar. Yavruların yetişkinlerle aynı akvaryum içerisinde bırakılması bir sorun teşkil etmez. Aksine yetişkinler, yavruların bakımını üstlenir.
Tabanda ince taneli kum olması gerekir. Tüm ciklet türlerindeki gibi bu balık da kumu karıştırmayı sever. Bu nedenle bitkili akvaryum kurmak veya akvaryum bitkileri bulundurmak oldukça zordur. Mangrow kökü gibi kökler kullanarak Anubias barteri benzeri dayanıklı bitkiler akvaryuma eklenebilir. Ayrıca saz bitkisi gibi bitkiler de saksılara ekilerek, akvaryuma konulabilir.
Green terror balığı ile yakın akrabadır. Bu nedenle genellikle balıklar karıştırılabilir. Blue acara oval ve tıknaz vücuda sahiptir. Sırt ve anal yüzgeçlerinin ucu sivridir. Gri ve çelik mavisi renklere sahip vücudunda çok sayıda çizgi ve benek vardır. Yüzünde de birkaç tane yatay yeşil çizgi bulunur.
Blue Acara Özellikleri
- Latince Aequidens Pulcher olarak bilinir.
- Doğal yaşam alanı Trinidad, Venezuella ve Kolombiya’dır.
- Bakımı oldukça kolaydır. Uygun şartların sağlanması yeterlidir.
- En fazla 20 santimetre boyuna ulaşır.
- Barışçıl ve yarı agresif bir karakteri vardır.
- pH değerleri 6.5-8.0 olmalıdır.
- Su sıcaklık değerleri 23-29 santigrat derece olmalıdır.
- En az 150 litre akvaryum hacmi önerilir.
- Ortalama 10 sene ömrü vardır.
- Akvaryumun tüm seviyelerinde yüzer.
Blue Acara Akvaryumu
Blue acara akvaryumu en az 150 litre olmalıdır. Taban malzemesinde ince taneli kumlar kullanılmalıdır. Silis kum ve dere kumu gibi kumlar kullanılabilir. Akvaryum içerisinde mağara ve gölgelik alanların olması gerekir. Stres seviyesini bu alanlarda saklanarak azaltır ve ayrıca mutlu olur. Bitki barındırmak için saksı kullanmak gerekir. Moss bitkileri kayalara ve köklere sarılarak kullanılabilir. Ayrıca su üstü bitkiler kullanılabilir.
Akıntılı ortamları sever. Bu nedenle iyi bir filtreleme sistemi kullanılmalıdır. İç filtre, dış filtre veya askı filtre kullanılabilir. Pipo filtre tek başına yeterli olmayacaktır. Filtrasyonu desteklemek için kullanılabilir. Isıtıcı kullanarak, su sıcaklık değerlerini dengede tutmak önemlidir. Aksi halde beyaz benek hastalığına yakalanabilir. Haftalık düzenli su değişimleri aksatılmamalıdır.
Blue Acara Yem Seçimi
Blue acara yem önerisi için etçil türde yemler kullanılmalıdır. Doğada kurtçuk, kabuklu canlı ve böcek türlerini tüketir. Akvaryumda ise kan kurdu, tubifex, su piresi ve artemia gibi yemler kullanılabilir. Kaliteli kuru yemlerle de çeşitlilik barındıran balık yemleri ile bir diyet hazırlanmalıdır.
Canlı ve Dondurulmuş Yem: Kan Kurdu, Tubifex, Artemia ve Su Piresi.
Kuru Yem: Sera Discus, Tetra Discus, Tropical Vitality Color, Tetra Tetramin, Sera Vipan, Tetra Pro Algae.
Blue Acara Hangi Balıklarla Yaşar?
Aynı boydaki barışçıl Güney ve Orta Amerika türleriyle beraber yaşayabilir. Leopar vatoz, L144 vatoz, çöpçü balığı, ramirezi, bolivian ramirezi, tetrazon, apistogramma, serpae siyah tetra, discus balığı, melek balığı gibi balıklarla sorunsuz yaşar. Green terror balığı ile yaşatan hobiciler olsa da tavsiye edilmez. Kribensis türleriyle de yaşayabilir ancak erkek türleri stres altında kalmaktadır.
Moli balığı, plati balığı, kılıçkuyruk ve lepistes gibi canlı doğuranlar türleriyle asla bir arada yaşayamaz.
Blue Acara Üretimi
Blue acara üretimi akvaryum ortamında yapılabilir. Düz yüzeylere yumurta dökerek ürerler. İdeal üretim sıcaklığı 24,5 santigrat derecedir. Uyumlu çiftler yılda birkaç kez yumurtlayabilirler. Üreme zamanı yaklaştığında çiftler birbirine daha yakın yüzmeye başlar.
Üretim akvaryumunda su asidik olmalıdır. Dişi balık yumurtalarını iyi temizlenmiş bir kaya üzerine döker. Dişi ve erkek balık yavruların hem bakımı hem de korunması ile ilgilenir. Yavruların bakımı oldukça kolaydır.
Blue Acara Cinsiyet Ayrımı
Blue acara cinsiyet ayrımı kolay değildir. Dişi ve erkek balık birbirine çok benzer. Erkeklerin anal ve sırt yüzgeçleri daha uzun ve sivri uçludur. Bu uçlar, kuyruk yüzgecinin etrafında yay çizmiş gibidir. Eğer cinsiyet ayrımında zorlanıyorsanız forum sitemizde bir konu açarak, tecrübeli akvaristlerden yardım alabilirsiniz.