Diğer TürlerBalık Türleri ve Bakımı

Channa Barca

Channa Barca, yılanbaş türleri arasında en bilinen türdür. Birçok farklı varyasyonu bulunmaktadır. En popüler türü Channa Barca olup, Kral Channa veya Channaların Kralı olarak bilinir. Genellikle Kuzeydoğu Hindistan bölgesinde görülse de sayısı oldukça sınırlıdır. Geçmiş tarihinin 50 milyon yıl öncesine dayandığı fosilleri bulunmaktadır. Köken olarak Güney Himalayalar bölgesinde (Hindistan ve Doğu Pakistan) olduğu bilinmektedir. Günümüzde tropik iklimlerin değişmesi ve artmasıyla; Avrupa, Asya ve Afrika bölgelerine de yayılmış durumdadır.

Channa Barca tıpkı diğer Channa türleri gibi uzun bir gövdeye sahiptir. Uzun sırt yüzgeçleri ve dişlerle dolu büyük bir ağzı vardır. Düzleşmiş şekilleri ve yılanlardaki gibi büyük deri pullarına sahip olması nedeniyle Yılanbaş olarak bilinirler. Labirentliler gibi havayı soluyabilmek için solungaçları bulunur. Özellikle damızlık ve damızlık altı boydaki türler zorunlu olarak havayı solumak zorundadır. Eğer yüzeyden hava alamazsa, su içerisinde boğulurlar.

Su yüzeyine çıkarak hava aldığı çok nadir görülür. Çoğunlukla aktif olarak yüzerken daha sık hava solurlar. Rahatça havayı solumaları için üstteki kapak seviyesi ile su seviyesinin arasında bir boşluk olması gerekir. Channa akvaryumunda suyu tamamen doldurmamak, biraz boşluk bırakmak önemlidir. Ayrıca taç kapak kullanılması gerekir. Nemli havayı sever. Buharlaşan su taç kapağa takılır ve damlamaya başlar. Bu da channa akvaryumu için en ideal nemli ortamı oluşturur.

Channa Barca Özellikleri

  • Latince Channa Barca olarak bilinir.
  • Kökeni Kuzeydoğu Hindistan ve Doğu Pakistan olarak bilinir.
  • Agresif bir balık türüdür. Tek bakılması tavsiye edilir.
  • Kendi türüne karşı da oldukça agresiftir. Bu nedenle aynı akvaryumda 2 erkek channa bakılmaması önerilir.
  • Akvaryumun her seviyesinde yüzer.
  • Su sıcaklık değeri olarak 14-28 santigrat derece arası tolere edebilir.
  • Boyut olarak en fazla 90 cm’e kadar büyür.
  • Genellikle akvaryumlarda bakılması önerilmez. Çok büyük boyutlara ulaştığı için bakımı oldukça zorlaşır. Halka açık ortamlardaki büyük akvaryum ve havuzlarda bakılmaktadır.
  • pH değerleri 6-8 arasında olmalıdır.
  • Akvaryum balıkları arasında bakımı oldukça zor bir türdür. Yeni başlayanlar için uygun değildir.
  • Ani değişimlere karşı oldukça hassas bir balık türüdür.
Channa Barca Akvaryumu
Channa Barca Akvaryumu

Channa Barca Akvaryumu

Channa barca akvaryumu özellikle genişlik olarak çok büyük olmalıdır. 90 cm’e kadar büyüyen bu türün genel olarak akvaryumda bakılması tavsiye edilmez. Yavru ve genç dönemlerinde akvaryumda bakılabilir. Ancak erişkin dönemine geldiğinde boyutu çok fazla büyüyeceği için çok büyük akvaryumlar gerekir. Eğer akvaryumda bakmayı düşünüyorsanız en az 1,5-2 metrelik genişliğe sahip bir akvaryumda beslenmeniz önerimizdir. Yabancı kaynaklara bakıldığında dahi bakımı için en makul ortamın göletler olduğu belirtilmektedir.

Eğer Channa barca bakımı için kesin kararlıysanız, uygun genişlikte bir akvaryum edinmeniz ve ardından ona uygun ortamı sağlamanız gerekir. Saklanma alanlarının bol olduğu fakat yüzme alanının da geniş olduğu akvaryumlar tasarlanmalıdır. Özellikle gölge ve karanlık alanlardan doğası gereği hoşlanır. Doğada, su içerisinde bulunan küçük mağara ve oyuntularında çift olarak yaşarlar. Akvaryumda da bunu taklit etmek için saklanabileceği karanlık alanlar oluşturabilirsiniz. Aydınlatma loş olmalıdır. Aydınlık ortamlardan hoşlanmaz. Vaktinin büyük bir kısmını gölge ve karanlığın hâkim olduğu bölgelerde geçirir. Bu nedenle çok yüksek aydınlatmaya sahip armatürler kullanılmamalıdır.

Bitkili akvaryum ortamında kendini daha rahat hissedecektir. Hatta su üstü bitkileri (Pistia gibi) kendisini daha güvende ve stressiz hissetmesine yardımcı olur. Akvaryumun üst kapağı mutlaka kapalı olmalıdır. Atlama eğilimi çok yüksek olan bir türdür. Akvaryum tamamen su dolu olmamalı, birkaç santimetre eksik su doldurulmalıdır. Aksi halde su yüzeyine çıkıp, hava alamaz ve boğulur. Akvaryum bitkileri olarak dayanıklı bitkiler tercih edilmelidir. Loş bir ışığa sahip olacağı için her bitkiyi bu ortamda yetiştirmek ve sağlıklı tutmak zorlayıcı olacaktır.

Saz bitkisi, anubias barteri, java fern gibi dayanıklı bitkiler kullanabilirsiniz. Isı toleransı her ne kadar yüksek olsa da uzun süre boyunca sıcak suda beslenmesi, uzun vadede bakteriyel enfeksiyon kapmasına neden olur. Bu nedenle ortalama 20-22 derece sıcaklıklarda beslenmesi önerilir. Isıtıcı ile su sıcaklığı sabitlenmelidir. Ani değişikliklere karşı oldukça hassas bir balıktır. Yaz aylarında ise akvaryum soğutma sistemleri kullanılması gerekir. Bu nedenle su değişimlerine dikkat edilmelidir. Su değişimleri diğer türlerde olduğu gibi %25-30 değil, %10-15 civarında yapılabilir. Ani değişimlere karşı direnci çok düşüktür.

Channa akvaryumu filtresi olarak dış filtre veya sump kullanılmalıdır. İç filtre, askı filtre veya pipo filtre tercih edilemez. Akvaryum hacmi çok büyük olacağı için bu filtreler suyu yeterince döndüremez ve temizleyemez.

Channa Barca Yem Seçimi
Channa Barca Yem Seçimi

Channa Barca Yem Seçimi

Channa türleri etoburdur. Doğada küçük balıklar ve böcekler ile beslenir. Akvaryum ortamında da doğadaki tüketimi taklit edilmelidir. Birçok alternatif kuru, canlı ve dondurulmuş yem verilebilir.

Dondurulmuş ve Canlı Yem: Kan Kurdu, İnce Doğranmış Karides ve Küçük Balıklar ile beslenebilir.

Kuru Yem: Tropical Soft Line Monster Fish, Tropical Kurutulmuş Karides.

Channa yemi olarak çoğunlukla canlı yem tercih edilmelidir. Kan kurdu ve küçük balıklar öğününden eksik edilmelidir. Kuru yem olarak Channa için yeterli alternatif bulunmamaktadır. Marketlerde satılan dondurulmuş karidesler, ince doğranarak verilebilir.

Channa Barca Hangi Balıklarla Yaşar?

Channa barca ile uyumlu balıklar neredeyse yoktur. Her ne kadar büyük kedi balığı türleri ile bakılsa da kesinlikle tek bakılması gereken bir türdür. Öyle ki kendi familyası ile bakıldığında dahi sorunlar çıkabilmektedir. İki erkek channa beraber bakılmamalıdır. Ancak çift olarak bakılabilir.

Kendisinden küçük beta balığı, japon balığı ve sarı prenses gibi türleri canlı yem gibi yiyecektir. Eğer bu balığa bakmaya karar verdiyseniz, tek beslemeyi göze almalısınız.

Channa Barca Üretimi
Channa Barca Üretimi

Channa Barca Üretimi

Channa Barca üretimi olarak akvaryum ortamında resmi kayıt bulunmamaktadır. Genellikle doğada ürer ve buradan toplanarak ülkemizdeki petshoplara ulaşır.

Channa Barca Cinsiyet Ayrımı
Channa Barca Cinsiyet Ayrımı

Channa Barca Cinsiyet Ayrımı

Channa barca cinsiyet ayrımı için erkek 15-20 santimetre boyutuna ulaştığında dişiye göre daha yoğun desenlere sahip olurlar. Dişilerin kafa yapısı erkeklere göre daha geniştir. Channa cinsiyet ayrımında şuan için bilinen bu iki belirleyici faktör göz önünde bulundurulmaktadır.

Yazımız yabancı kaynaklardan çeviri yapılmıştır. Channa balığı konusunda tecrübeli akvaristler yorum yaparak, yazımıza değer katabilir. Gelen doğru bilgiler halinde derlenecek, yazı tekrar düzenlenecektir. Tecrübelerinizi paylaşmaktan çekinmeyin.

Utku Biçer

2013 yılından beri akvaryum hobisi ile ilgilenen tutkulu bir akvaristim. Yıllardır akvaryum dünyasının büyüleyici derinliklerinde yolculuk yapıyorum ve bu alandaki bilgi birikimimi ve deneyimlerimi sizlerle paylaşmak için buradayım. Akvaryum biyolojisi üzerine çeşitli kurslar ve sertifika programlarına katıldım. Bu alandaki akademik bilgim ve pratik deneyimlerimle; balık sağlığı, akvaryum bakımı, su kimyası ve bitki yetiştiriciliği gibi konularda derinlemesine bilgi sahibiyim. Bilgi paylaşımında her zaman doğruluk ve güvenilirlik ilkelerine bağlı kalıyorum. Yazılarımda, bilimsel verilere ve uzman görüşlerine dayalı bilgiler sunarak, okuyucularımın güvenini kazanmayı amaçlıyorum.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Göz Atın
Kapalı
Başa dön tuşu