Diğer TürlerBalık Türleri ve Bakımı

Channa Micropeltes (Kırmızı Yılanbaş)

Channa Micropeltes, ülkemizde kırmızı yılanbaş olarak bilinir. Güneydoğu Asya'nın büyük bir bölümünde yaygın olarak görülen bir türdür.

Channa Micropeltes ismi Antik Yunanca’da “küçük” anlamına gelen mikros ve balığın kafasında kalkan benzeri pullara atıfla “kalkan” anlamına gelen pélté kelimelerinden türetilmiştir. Ülkemizde kırmızı yılanbaş olarak bilinir. Güneydoğu Asya’nın büyük bir bölümünde yaygın olarak görülür. Tayland, Kamboçya, Vietnam’da bulunan Mekong Nehri, Malezya Yarımadası ve Singapur doğal yaşam alanlarıdır.

Büyük ve derin göller, alçak nehir kanalları, insan yapımı kanallar ve rezervuarlar dahil bataklık bölgelerde yaşar. Bu bölgelerin en büyük ortak noktası yavaş hareket eden veya yavaş akıntılı olmasıdır.

Büyük boyutlara ulaşabilir. En fazla 100-130 santimetre arasında büyümektedir. Bu nedenle akvaryum ortamında bakılması tavsiye edilmez. Halka açık kurumlar (havuz, özel olarak tasarlanmış büyük akvaryumlar) için uygun bir türdür.

Kırmızı Yılanbaş
Kırmızı Yılanbaş

Channa Micropeltes Özellikleri

  • İsmini Antik Yunanca kelimelerinden almıştır.
  • Akvaryuma uygun bir tür olmamasına rağmen akvaryumlarda bakılmaktadır.
  • Boyutu 100-130 santimetreye kadar büyür.
  • Havuz ve özel olarak tasarlanmış çok büyük akvaryumlarda bakılmalıdır.
  • Güneydoğu Asya’nın büyük bir bölümünde görülür. Tayland, Kamboçya, Vietnam (Mekong Nehri, Malezya Yarımadası ve Singapur doğal yaşam alanlarıdır.
  • Sıcaklık değerleri 20-30 santigrat derecedir.
  • pH 6.0-8.0 olmalıdır.
  • dH (Su sertliği) 36-357 ppm olmalıdır.
Channa Micropeltes Akvaryumu
Channa Micropeltes Akvaryumu

Channa Micropeltes Akvaryumu

Channa Micropeltes her ne kadar akvaryum için uygun bir tür olmasa da birçok akvarist akvaryumda bakmaktadır. Channa Micropeltes akvaryumu için en az 2 metrelik bir akvaryum tercih etmek gerekir. Yavru bir balık alsanız dahi çabuk büyüyeceği için 100-130 santimetre boyutuna ulaşacaktır.

Akvaryum bitkileri kullanarak bitkili akvaryum oluşturulmalıdır. Yüzen veya sarkan bitki örtüsü ile dallar eklenebilir. Su üstü bitkiler (Pistia) kullanılabilir. Flamewood dallarını kullanarak doğal ortamına yakın tasarımlar oluşturabilirsiniz. Tasarım yaparken geniş yüzme alanları bırakmayı unutmayın. Channa türleri zıplama eğilimi olan balıklardır. Bu yüzden akvaryumda mutlaka kapak kullanılmalıdır. Ayrıca zorunlu soluyanlar sınıfına girdiği için akvaryum kapağı ile su seviyesi arasında boşluk olmalıdır. Su yüzeyine çıkarak hava solur. Eğer arada solunum yapacağı bir boşluk olmazsa, boğularak ölür.

Su sıcaklık değeri 20-30 santigrat derece arasında olmalıdır. Herhangi bir ısıtıcı kullanmaya gerek olmayabilir. Eğer oda sıcaklığınız 22-23 santigrat derece arasındaysa, su sıcaklığı da 20 santigrat derece olacaktır. Termostat kullanarak su sıcaklığını ölçmeli ve buna göre karar vermelisiniz.

Doğası gereği yavaş akıntılı ve durağan suları sever. Bu nedenle iç filtre, dış filtre, şelale filtre ve pipo filtre kullanımlarının hepsine uygundur. İç ve dış filtre için debi ayarlı filtreler kullanmak gerekir. Aşırı akıntı olmayacak şekilde uygun bir akvaryum ortamı sağlanmalıdır.

Channa Micropeltes Yem Seçimi

Doğada daha küçük balıklar, amfibiler, omurgasızlar ve karasal böcek türleriyle beslenir. Avcı bir balıktır. Doğal ortamda farklı nedenlerden ölmüş olan balıkları da afiyetle tüketir. Akvaryum ortamında kuru yem ile besleyebilirsiniz. Ancak sadece kuru yemlerle bir diyet oluşturmamalısınız. Channa micropeltes yemi için canlı yemler de mutlaka diyetinde olmalıdır.

Canlı Yem: Kan Kurdu, İnce Doğranmış Karides, Küçük Balık Türleri (Ağzına sığacak büyüklükte)

Kuru Yem: Tropical Soft Line Monster, Tropical Soft Line Arowana Size L, Tropical Kurutulmuş Karides.

Yetişkin balıklara bütün karides ve midye de verilebilir. Yetişkin boydaki Channa Micropeltes balığının günlük olarak beslenmesi şart değildir. Haftada 2-3 kez beslenebilir.

Sığır ve tavuk eti keskinlikle verilmemelidir. İçeriğindeki lipitleri sindiremez ve aşırı yağ birikimine neden olur.

Channa Türleri Yem Listesi
Channa Türleri Yem Listesi

Channa Micropeltes Hangi Balıklarla Yaşar?

Akvaryum balıkları ile beslemek için çok büyük havuzlar ve akvaryumlar gerekir. Kendi türleriyle beraber yaşayabilir. Channa Barca, Channa Andrao, Channa Bleheri gibi daha birçok varyasyonuyla beslenebilir. Genç ve damızlık altı boy döneminde nispeten daha barışçıldır. Ancak üreme olgunluğuna eriştiği dönemde saldırgan bir tavrı olur.

Channa Micropeltes Üretimi
Channa Micropeltes Üretimi

Channa Micropeltes Üretimi

Akvaryum ortamında üreticiler tarafından üretilebilir. Popüler bir tür olmasına karşın, Channa micropeltes üretimi oldukça zor ve bu konuda yeterli kaynak yok. Üretimi için en az 2 yaşında ve 50-60 santimetre boylarında olması gerekir.

Doğadaki yaşantısında dahi üretimi hakkında yeterli bilgi olmayan nadir bir türdür. Yetişkin balıklar yağışlı mevsimin başlangıcında, sular altında kalan alanlarda ya da su altındaki bitki örtüsüne sahip derelerde çift olurlar. Bazı kaynaklar yumurtlamak için yuva yaptıklarını belirtirken, bazı kaynaklar ise yumurtaların çatlayana kadar su yüzeyinde yüzdüğünü belirtir. Bahsedilen ikinci olgunun doğruluğuna inanılır. Diğer türlerin üreme yöntemlerine bakıldığında daha doğru olduğu düşünülmektedir.

Yetişkinler geniş ve koyu renkte bir şeride sahiptir. Genç balıklar parlak ve turuncu bir şeride ve o şeridi kapsayan iki siyah kenar şeridine sahiptir. Yetişkinler yavrularını koruma konusunda oldukça agresiftir. Doğadaki yabani balıklar bu dönemlerde insanlara dahi zarar verebilir.

Channa Micropeltes Cinsiyet Ayrımı

Channa micropeltes cinsiyet ayrımı için dış yollarla cinsiyetlendirilmesi için güvenilir bir yöntem yoktur.

 

Utku Biçer

2013 yılından beri akvaryum hobisi ile ilgilenen tutkulu bir akvaristim. Yıllardır akvaryum dünyasının büyüleyici derinliklerinde yolculuk yapıyorum ve bu alandaki bilgi birikimimi ve deneyimlerimi sizlerle paylaşmak için buradayım. Akvaryum biyolojisi üzerine çeşitli kurslar ve sertifika programlarına katıldım. Bu alandaki akademik bilgim ve pratik deneyimlerimle; balık sağlığı, akvaryum bakımı, su kimyası ve bitki yetiştiriciliği gibi konularda derinlemesine bilgi sahibiyim. Bilgi paylaşımında her zaman doğruluk ve güvenilirlik ilkelerine bağlı kalıyorum. Yazılarımda, bilimsel verilere ve uzman görüşlerine dayalı bilgiler sunarak, okuyucularımın güvenini kazanmayı amaçlıyorum.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu