Kedi BalıklarıBalık Türleri ve Bakımı

Çöpçü Balığı

Çöpçü balıkları (Corydoras), akvaryumların dip temizleyicileri. Temel özellikleri, bakımı, beslenmesi ve türleri hakkında bilgi edinin. Akvaryumunuzda doğal bir ekosistem ve temizlik sağlayın!

Çöpçü balığı derelerde, nehir kıyılarında ve küçük su birikintilerinde yaşayan bir türdür. Zararsız bu canlının, 3 santimetreden 12 santimetreye kadar farklı boylarda olan türleri bulunmaktadır. Güney Amerika’ya özgü tür, suyun dip kısmında büyük sürüler halinde yaşar. Doğal ortamlarında birkaç farklı türden oluşan binlerce balığı koloni olarak bir arada görmek mümkün. Bu türü beslemek istiyorsanız; en az 3 tane, sağlıklı ve aktif bir şekilde bakmak istiyorsanız 6 tane balıktan oluşan bir sürü kurmanızı tavsiye edilir.

Doğal ortamında larva, kurtçuk, bitki ve böcek türleriyle beslenir. Akvaryum ortamında diğer türlere kolayca uyum sağlayabilir. Yaşam ömrü, iyi şartlar sağlandığında 20 senedir. Yumuşak, nötr, kısmi asidik ve kısmi alkali sularda yaşamını sürdürebilir. Kedi balıkları türünden olup, diğer türlerine göre gündüzleri de aktiftir.

Çöpçü Balığı Özellikleri

Akvaryum balıkları türü olan bu balıklar, akvaryumun ekosistemi için büyük bir rol üstlenir. Akvaryumda artık yemler dibe çöker. Çöpçüler de bu dipteki yemleri tüketerek beslenir. Böylelikle yenmemiş yemlerin bozularak suyun kirletmesine ve değerlerini bozmasına engel olur. Elbette sadece dibe çöken yemler ile beslenmemelidir. Beslenme durumu izlenmeli ve eğer dibe yem düşmüyorsa, dip yemleri kullanılmalı. Bazı hobiciler çöpçü balığının, diğer balıkların dışkısını yiyerek akvaryumu temizlediğini sanır. Ancak çöpçü balığı dışkı yemez. Sadece dipte kalan artık yemleri tüketir.

Bilimsel Adı Corydoras
Doğal Habitatı ve Yaşam Alanı Güney Amerika
Boyut Türüne göre değişken 3-12 santimetre
Yaşam Ömrü 8-10 Yıl
Yüzme Seviyesi Alt-Dip
Beslenme Biçimi Hem etçil hem otçul
Davranış Biçimi Barışçıl
Sıcaklık 24-28 santigrat derece
pH değeri 6.0-7.6
Su Sertliği 8-10 dH
Minimum Akvaryum Hacmi +35 Litre

Notlar:

  • Sürü balığıdır, en az 3 tane bakılması önerilir. Sağlıklı bir sürü kurmak için 6 tane bakılmalıdır.
  • Doğada yer alan farklı türler bir arada yaşayarak, büyük sürüler oluşturabilir.
  • Akvaryumlardaki ekosistemin en büyük rol üstlenicilerinden birisidir.
  • Birçok su şartına uyum sağlayabilir.
  • Bakımı kolay bir türdür.
  • Nitrat oranı dengeli olmalıdır. Aksi halde bıyıklarını kaybedebilir.
Çöpçü Balığı Akvaryumu
Çöpçü Balığı Akvaryumu

Çöpçü Balığı Akvaryumu Nasıl Olmalı?

Akvaryumundaki su sıcaklığı 24-28 santigrat derece olmalıdır. Daha geniş değerleri tolere ettiği görülse de bu sıcaklık değerleri idealdir. Su sıcaklığını dengede tutmak için ısıtıcı kullanılmalıdır. Dipte yüzen bir balık olduğu için en büyük sorunu nitrat dengesizliğidir. Sudaki nitrat oranı dengede tutulmalıdır. Nitrat oranının yükselmesi balığın bıyıklarına zarar verir. Bu türün hayati değerleri bıyıklarına bağlıdır. Bıyıklarını kullanarak, yemleri tespit eder. Yüksek nitrat, enfeksiyon kapmasına ve bıyıklarını kaybetmesine neden olur.

Bu balığın akvaryumunda taban filtresi olmamalıdır. Akıntılı sularda yüzebilir fakat çok güçlü bir dış filtre onun için sorun yaratabilir. Bu yüzden genellikle debisi kısılabilen dış filtre, iç filtre, pipo filtre veya şelale filtreler kullanılır. Zamanının büyük bir kısmını akvaryumun dip seviyesinde geçirir. Keskin köşeli taş dekorlardan kaçınılmalıdır. Ayrıca sivri kenarlı taban kumları da kullanılmamalıdır. Yem yerken, ağzına kum alabilir ve bu kum bıyıklarına zarar verebilir. Yüzmek için açık alan yaratılması hoşuna gidecektir. Her ne kadar doğal ortamlarında bitki olmasa da bitkili akvaryum ortamlarına da kolaylıkla uyum sağlar.

  • Su değerlerinde sıkıntı olduğu zaman su yüzeyine çıkarak, havayı doğrudan atmosferden alabilir. Eğer böyle bir duruma şahit olursanız, mutlaka su değerlerinizi kontrol etmeniz gerekmektedir.
  • Kemiksi çıkıntıları bulunmaktadır. Yan yüzgeçlerinde keskin dikenler bulunur. Bu dikenler, akvaryum kepçesiyle taşınma esnasında zarar görebilmektedir. Buna mutlaka dikkat edilmelidir. Akvaryuma elle alıp koyacaksanız, dikenlerin batma ihtimalini de unutmamalısınız.
  • Mutlaka sürü halinde beslenmelidir. En az 3 balık bakılmasını öneriyoruz. Fakat 6’lı gruplar halinde akvaryumda daha aktif rol üstlenirler.

Çöpçü Balığı Yem Seçimi

Dipte yüzen bir balık türü olduğu için balık yemleri seçilirken dibe batan tablet ve pelet yemler seçilmelidir. Genellikle yem artıklarıyla besleniyorsa, yenmeyen yemlerin dibe düştüğü ve tükettiği gözlemlenmelidir. Harici olarak özel yem vermek istiyorsanız, şu yemleri verebilirsiniz.

Kuru Yem: Tropical Green Algae Wafers, JBL NovoTab, Dajana Spirulina Complete Tab.

Canlı veya Dondurulmuş Yem: Artemia, Su Piresi ve Kan Kurdu

Ek olarak ıspanak, bezelye ve kapya biberi de severek tüketir.

Çöpçü Balığı Hangi Balıklarla Yaşar?

Karma akvaryumlar için çok uygun bir türdür. Saldırgan değildir, saldırgan olmayan türlerle beslenebilir. Lepistes balığı (fil kulak lepistes), moli balığı, plati balığı, melek balığı, discus balığı, zebra danio balığı, transgenetik tetra balığı, hayalet balığı gibi türlerle rahatlıkla beslenebilir. Agresif türler ile beslenmemelidir. Örneğin arowana balığı, astronot balığı, flowerhorn balığı, pacu balığı gibi türlerle beslenmemelidir.

Çöpçü Balığı Üretimi

Üretim için iki erkek bir dişi oranı oldukça verimlidir. Bu balıkları farklı bir akvaryuma taşımalısınız. Su sıcaklığı 21-23 santigrat derece arasında olmalıdır. Yeni akvaryuma alışmaları için birkaç gün zaman tanımak gerekecektir. Günde 3-4 defa, az yem verilerek sık beslenmelidir. Üçüncü günün gecesinde suya 2-3 santigrat derece daha soğuk su eklenmelidir. Günde 4 litre su eklemek oldukça yeterlidir. Soğuk su takviyesini günlere yayın ve suyun derecesini 18 santigrat dereceye düşürün. Ani su sıcaklığı değişimi olmamalı, günlere yayarak ilerleyin.

Akvaryum su sıcaklığı uygun seviyeye geldiğinde dişi yumurtlamıyorsa, suyun bir kısmını boşaltarak tekrar su eklemeye devam edin. Bu işlemi sürekli olarak, kontrollü bir şekilde yapın. İki üç gün içerisinde dişi balık yumurta bırakacaktır.

Yumurtaların çatlama süresi 2-4 gündür. Bu aşamadan sonra yavrulara mikro kurtçuk veya artemia vererek besleyin. Eğer canlı yem bulamıyorsanız, pul yemi toz haline getirin ve ıslattıktan sonra yavrularınıza verin.

Çöpçü Balığı Cinsiyet Ayrımı
Çöpçü Balığı Cinsiyet Ayrımı

Çöpçü Balığı Cinsiyet Ayrımı

Erkek balıkta sırt yüzgeci gösterişli ve büyüktür. Dişilerin sırt yüzgeçleri ise daha küçük boyuttadır. Belirgin özelliklerinden birisidir. Cinsiyet ayrımı için anal yüzgeçler de kontrol edilebilir. Erkek balığın anal yüzgeci sivri uca sahiptir. Dişinin ki ise daha ovaldir. Dış görünüş bakımından dişi balıkların karın kısmı daha geniş olmaktadır. Erkek balıklar, dişiye göre biraz daha sıska vücut yapısına sahiptir. Yan yüzgeçlere bakmak gerekirse, erkeklerin yan yüzgeçleri tıpkı anal yüzgeçlerdeki gibi daha sivri uçludur.

Çöpçü Balığı Türleri
Çöpçü Balığı Türleri

Çöpçü Balığı Türleri

Türleri özellikle yurtdışında oldukça çeşitlidir. Ülkemizde olmayan veya çok nadir bulunan farklı varyasyonları vardır. Ülkemizde genellikle benzer türler bulunur. Bunlar hem ithal olarak getirilir hem de yerli üretim olarak üreticiler tarafından üretilir. Akvaryum mağazalarında karşılaşabileceğiniz en popüler türlerine bir göz atalım.

Benekli Çöpçü Balığı
Benekli Çöpçü Balığı

Benekli Çöpçü Balığı

Benekli çöpçü balığı muhtemelen göreceğiniz en yaygın tür olacaktır. Latince Corydoras Paleatus olarak bilinir. Gövde bölgesinde çok sayıda koyu renk benek bulunur. Karın bölgesi ise hafif pembe-altın rengi arasında bir görünüme sahiptir. Türlerine göre büyük ve hareket dolu gözlere sahiptir. Sırt yüzgeci oldukça uzun olup, erkek balıklar 4-6 santimetreye kadar büyürken, dişiler ise 7 santimetreye kadar büyümektedir. İyi bir bakımla 8-10 yıl yaşam ömrüne sahiptir. Ayrıca Albino ve Peçeli varyasyonları da mevcuttur.

Panda Çöpçü Balığı
Panda Çöpçü Balığı

Panda Çöpçü Balığı

Panda çöpçü balığı adından da anlaşılacağı üzere ismini Panda’ya benzer renklerinden almıştır. Latince Corydoras Panda olarak bilinir. Ana gövde rengi açık bir renktedir. Üç siyah beneği vardır. Biri gözlerinde, ikincisi sırt yüzgecinde ve üçüncüsü ise kuyruk bölgesinin çevresinde yer almaktadır. Diğer yüzgeçleri ise tamamen saydamdır. Türün genel özelliği gibi erkek balıklar, dişilerden daha küçük boyuta sahiptir. Maksimum boyutu 5-6 santimetredir.

Venezuela Çöpçü Balığı

Venezuela çöpçü balığı iki farklı renkte olup, turuncu ve siyahtır. Latince Corydoras venezuelanus olarak bilinir.

Venezuela Çöpçü Balığı: Turuncu
Venezuela Çöpçü Balığı: Turuncu

Turuncu varyasyonda ana gövde rengi paslı bir turuncu renge sahiptir. Her iki renk türünde de sırt yüzgecinin hemen altında büyük siyah bir benek bulunur. Bu benek turkuaz bir gövdeye sahiptir. Baş kısmının üzerinde parlak kırmızı bir benek vardır. Ortalama boyutu 5 santimetredir.

Venezuela Çöpçü Balığı: Siyah
Venezuela Çöpçü Balığı: Siyah

Siyah varyasyonda ise gövdesi çikolata rengine sahip olup bazen siyaha yakındır. Karın kısmı açık gri ve yüzgeçler kırmızı-kahve renkleri arasındadır.  Ortalama boyutu 7,5 santimetredir.

Sterbai Çöpçü Balığı
Sterbai Çöpçü Balığı

Sterbai Çöpçü Balığı

Sterbai çöpçü balığı Bloviya ve Brezilya’da yavaş akıntılı su kütlelerinde yaşamaktadır. Latince Corydoras sterbai olarak bilinir. Gövde kısmı yuvarlak ve uzundur, kuyruğuna doğru gövdesi incelir. Hemen hemen düz bir çizgi, karın bölgesinde bulunur. Gövdesinin ana rengi koyu kahve olup, bazen koyu siyah renkte olabilir. Parlak ışığa benzer noktalar vücudunun her bölgesinde bulunur. Tıpkı bir inci desenine benzer. Karın ve göğüs bölgesinde yüzgeçler parlak sarı veya turuncudur, yetişkin balıklarda ise bazen kırmızı olabilir. Sırt ve arka yüzgeçleri ise koyu renk benekli ve şeffaf yapıdadır. Ortalama 6-7 santimetre boyuna erişebilir. Ayrıca bu türün Albino sterbai formu da vardır.

Pigme Çöpçü Balığı
Pigme Çöpçü Balığı

Pigme Çöpçü Balığı

Pigme çöpçü balığı türlerinin en küçük örneğidir. Küçük boyuta sahip olduğu için nano akvaryumlarda sıkça tercih edilir. Latince Corydoras pygmaeus olarak bilinir. Madeira Nehri’nin kollarında yaşar. Gövde formu uzun, yan kısımları ise kemik plakalardan oluşur. Özellikle karın ve göğüs yüzgeçleri çok gelişmiştir. Bu yüzgeçlerinde ayrıca dikenler bulunur. Kuyruğunda iki lop var olup, yüzgeci yağlı bir yapıya sahiptir. Gövde rengi gri-yeşildir. Gözlerinden kuyruk bölgesine kadar siyah bir şerit bulunur. Bu şerit ise siyah benekle noktalanır. Siyah şeridinin hem altında hem de üstünde iki beyaz çizgi bulunur. Yüzgeçleri renkli değildir. Dişi 3 santimetre, erkek ise 2,5 santimetreye kadar büyür.

Kahverengi Çöpçü Balığı
Kahverengi Çöpçü Balığı

Kahverengi Çöpçü Balığı (Bronz Çöpçü Balığı)

Kahverengi çöpçü balığı, bazı ülkelerde bronz çöpçü balığı olarak bilinir. Birçok akvaryumda karşılaşabileceğiniz popüler türlerden birisidir. Latince adı ise Corydoras aeneus olarak geçmektedir. Ana gövdesi bronz rengine sahiptir. Şeffaf yüzgeçleri sarı bir tona yakındır. Albino formu da bulunur. Akvaryumda dişi balıklar maksimum 7 santimetreye kadar büyürler. Erkekler ise ortalama 5-6 santimetredir. Sürü halinde yaşamayı severler, suyun ise yumuşak ve nötr olması gerekir.

Corydoras Julii
Corydoras Julii

Corydoras Julii

Corydoras Julii Amazon’un alt kesimlerinde yaşar. Türünün çok renkli bir temsilcisidir. Gövdesinin ana rengi gri-krem rengi arasındadır. Küçük siyah benekleri, pullarının her bölgesine dağılmıştır. Solungaç çıkışlarından kuyruğunun ucuna kadar koyu renge sahip bir şerit uzanır. Göğüs ve karın yüzgeçleri tamamen şeffaftır. Akvaryum ortamında boyutu en fazla 5 santimetreye kadar büyür.

Çöpçü Balığı: Sıkça Sorulan Sorular

Çöpçü balığı akvaryumu temizler mi?

Akvaryumun dibine çökmüş yem artıklarını tüketerek, bir nevi temizlik yapar. Ancak herhangi bir balık dışkısını asla tüketmez.

Çöpçü balığı ne ile beslenir?

Hem etçil hem de otçul bir türdür. Doğada bitki, kurtçuk, böcek ve larvalar ile beslenir. Akvaryum da ise pul, dip ve granül yemler tüketebilir.

Çöpçü balığı en az kaç tane bakılmalıdır?

Bir sürü balığıdır. Bu nedenle en az 3 tane bakılmalıdır. Ancak sağlıklı bir sürü için 6 tane bakılması önerilir.

Çöpçü balığı balık dışkısı yer mi?

Hayır, yemez. Birçok hobici balık dışkısı yediğini sanar ancak bu kesinlikle yanlış bilinmektedir.

Çöpçü balığı kaç gün aç kalabilir?

Doğru ve oturmuş akvaryum şartlarında 5-6 gün aç kalabilir.

Çöpçü balığı hava motoru olmadan yaşar mı?

Akvaryumunda farklı bir filtrasyon türü varsa hava motoru olmadan yaşayabilir. Ancak sadece hava motoru ile filtrasyon yapılıyorsa, yaşayamaz.

 

Utku Biçer

2013 yılından beri akvaryum hobisi ile ilgilenen tutkulu bir akvaristim. Yıllardır akvaryum dünyasının büyüleyici derinliklerinde yolculuk yapıyorum ve bu alandaki bilgi birikimimi ve deneyimlerimi sizlerle paylaşmak için buradayım. Akvaryum biyolojisi üzerine çeşitli kurslar ve sertifika programlarına katıldım. Bu alandaki akademik bilgim ve pratik deneyimlerimle; balık sağlığı, akvaryum bakımı, su kimyası ve bitki yetiştiriciliği gibi konularda derinlemesine bilgi sahibiyim. Bilgi paylaşımında her zaman doğruluk ve güvenilirlik ilkelerine bağlı kalıyorum. Yazılarımda, bilimsel verilere ve uzman görüşlerine dayalı bilgiler sunarak, okuyucularımın güvenini kazanmayı amaçlıyorum.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Göz Atın
Kapalı
Başa dön tuşu