Akvaryum EkipmanlarıAkvaryum

Dış Filtre

Dış Filtre büyük hacimli akvaryumlarda suyu temizlemek ve sağlıklı bir döngü oluşturabilmek için kullanılan cihazlardır. Filtreler geneli itibariyle; suyun içerisinde barınan kirli parçacıkları, zararlı atıkları ve artık balık yemleri kalıntılarını uzaklaştırmak için kullanılır. Bu da suyun temiz ve berrak kalmasını sağlar. Ayrıca akvaryum içerisindeki biyolojik filtrelemeyi sağlayarak, zararlı nitrit ve amonyak seviyelerini düşürür. Bu filtre akvaryumun dışarısına kurulan bir filtre türüdür. İç filtre gibi akvaryum içerisinde barınmaz. Suyun sirkülasyonunu sağlar ve akvaryum balıkları için ihtiyaç olan oksijeni üretir. Bu sirkülasyon sayesinde su dengeli bir şekilde akvaryumda dolaşır. Bu filtre türü akvaryum ekipmanları kategorisinde en çok kullanılan ekipmanlardan birisidir. Birçok boyda farklı akvaryum litreleri için üretilir. Ayrıca askı tipi dış filtreler de mevcuttur.

Dış Filtre Nasıl Çalışır?

Akvaryum dış filtre bir adet filtre kutusu/kovası, iki adet hortum ve diğer farklı küçük aparatlardan (şelale çıkışı vb.) oluşan bir üründür. İki hortumdan birisi in yani emiş, diğeri out yani basış hortumudur. Bu hortumlar akvaryumun sol ve sağ tarafına konumlandırılır. Emiş borusu akvaryum içerisindeki suyu çeker ve filtre ederek basış borusundan tekrar akvaryuma verir. Çalışma mantığı tamamen buna bağlıdır. Suyu emer, filtre eder ve basıştan tekrar akvaryuma geri verir. Bu devridaim devam ederken katı atıklar dış filtre malzemeleri ile filtre edilerek, akvaryum suyundan uzaklaştırılır. Sıvı atıklar ise süngerler ve diğer filtreleme malzemeleri sayesinde zararsızlaştırılır.

Dış Filtre Ne İşe Yarar ve Nasıl Seçilir?

Filtreler akvaryum suyunun temizlenmesi için gereken ana ekipmanlardan birisidir. Sürekli döngü sağlayarak, akvaryumdaki kalıntıları ve zararlı maddeleri temizler. Su yüzeyinde akıntı sağlar ve bu sayede bitkili akvaryum türlerinde meydana gelen su üstü yağlanmayı önler. Su üstündeki akıntı sayesinde balıklara oksijen verir. Filtre, su yüzeyini dalgalandırıyor ve akvaryum hacminiz fazla değilse hava motoru kullanmanıza gerek kalmaz.

Filtreleme ekipmanları seçilirken dikkat edilmesi gereken bazı unsurlar vardır. Eğer ilk defa bir filtre alacaksanız ve yardıma ihtiyacınız varsa, forum sitemizde konu açarak destek alabilirsiniz. Peki dış filtre nasıl seçilir?

Dış filtre seçiminde dikkat edilecek ana unsurlar:

  • Debi Miktarı,
  • Gürültü,
  • Garanti Süresi,
  • Fiyat,
  • Enerji Tüketimi,
  • Yedek Parça ve Sarf Malzeme Bulunabilirliği.

Debi Miktarı

Filtrelerde debi miktarı oldukça önemli bir unsurdur. Debi; herhangi bir bölümden bir saniye içerisinde geçiş yapan su miktarını ifade eder. Filtreler içerisinde ise debi, suyun akış hızı olarak tanımlanır. Filtre alınırken özellikle debiye çok dikkat etmek gerekir. Akvaryum litrenizin en az 5 katı almanız önerilir. Örneğin 200 litrelik bir akvaryum için 1000 litrelik bir dış filtre edinmeniz, sağlıklı bir döngü için ideal bir seçim olacaktır.

Gürültü

Her akvaryumu özenle kurar, evimizin veya işyerimizin en güzel köşesine konumlandırırız. İlk kurulumlarda anlaşılmasa da zamanla bazı akvaryum ekipmanları ses yapmaya başlayabilir. Bu durum özellikle filtre ve hava motorunda başımıza gelebilir. Bu nedenle alırken ince eleyip sık dokumak, bizleri tekrar tekrar ekipman almaktan kurtarır. Filtre alırken ses sorunu yaşamamak için iyice araştırmak yeterli olacaktır. En pahalı filtre, en sessiz filtre değildir. Bunu unutmamak gerek.

Garanti Süresi

Filtre ekipmanları akvaryumun ana kalbidir. Bu nedenle olmazsa olmaz bir parçadır. Bu parçalar, Akvaryum kurulumundan başlayarak 7/24 çalışırlar. Bu nedenle belki de en çabuk bozulabilecek veya arızalanabilecek ekipmanların başında gelir. Bir ekipman alırken garanti süresini ve garanti politikalarını iyi inceleyip almak gerekir. Oluşabilecek arıza ve diğer sorunlarda garanti kapsamında değişim bizleri ek masraflardan kurtaracaktır.

Fiyat

Filtre seçiminde fiyat politikasına da dikkat etmek gerekir. Kuracağınız akvaryumun hacmine bağlı olarak filtrelerin de fiyatı değişecektir. 100 litrelik bir akvaryum filtresi ile 200 litrelik bir akvaryum filtresi elbette farklı fiyatlarda olacaktır. Filtreyi alırken fiyatına ve özelliklerine dikkat ederek, dengeyi kuran bir filtre edinmek sağlıklı olacaktır.

Enerji Tüketimi

Enerji tüketimi her ne kadar göz önünde bulundurulmasa da özellikle filtre ve ısıtıcı gibi ekipmanlarda dikkate alınmalıdır. Çünkü bu ekipmanlar akvaryumda sürekli çalışır. Dolayısıyla enerji tüketimi yüksek bir ürün kullanmak, elektrik faturasına yüksek bedeller yansıtabilir. Bu nedenle filtre seçerken enerji tüketimini de dikkate almak gerekir.

Yedek Parça ve Sarf Malzeme Bulunabilirliği

Akvaristlerin belki de filtre konusunda en çok sorun yaşadığı madde olabilir. Bazı filtrelerin parçaları çabuk bozulabiliyor veya temizlik esnasında kırılabiliyor. Bu gibi durumlarda yedek parça ve diğer sarf malzemelerin bulunabilirliği oldukça önemli oluyor. Çünkü çalışan bir filtrenin bir conta sorunu veya kova klipsi sorunu nedeniyle çöpe atılmaması gerekir. Filtre seçiminde bu maddeye de dikkat ederek, yedek parça tedariği olan filtre markaları ve modelleri tercih edilmelidir.

Akvaryum Dış Filtre
Akvaryum Dış Filtre

Şart Mı?

Şart değildir. Eğer akvaryum hacminiz küçükse, kullanmanız tamamen sizin tercihinize kalmıştır. Büyük hacimli akvaryumlarda iyi bir temizlik için bu filtre gerekir. Fakat küçük hacimli akvaryumlar için iç filtre veya pipo filtre gibi filtrasyon ekipmanları kullanılabilir.

Sürekli Çalışmalı Mı?

Bu filtre haricinde farklı bir filtre ekipmanı kullanmıyorsanız, sürekli çalışmalıdır. Aksi takdirde hem bakteri kültürü çöker hem de balıklar oksijensiz kalarak ölebilir. Ek olarak farklı balık hastalıkları ile de karşı karşıya kalabilirsiniz.

Gece Kapatılır Mı?

Akvaryumda ek bir filtreleme sistemi yoksa dış filtre gece kapatılmaz. Kaldı ki farklı bir filtreleme sistemi olsa dahi bu filtreleme sistemini kapatmanız, içerisinde barınan faydalı bakterilerin ölmesine neden olur. Bu yüzden hiçbir şekilde kapatmanızı tavsiye etmiyoruz.

Dış Filtre Önerisi
Dış Filtre Önerisi

Dış filtre önerisi olarak birçok farklı markayı önerebiliriz. Temel olarak akvaristler tarafından en çok kullanılan markalar bellidir. Eheim dış filtre, Sunsun dış filtre, Oase dış filtre ve Tetra dış filtre oldukça popülerdir. Ayrıca Fluval dış filtre modelleri de yüksek fiyatlar olsa da çok kaliteli ürünlerdir. Dış filtre tipi olarak mini dış filtre türleri de vardır. Örneğin Sunsun 603b dış filtre türüne göre bir mini filtredir. Ayrıca XL PRO Mini-500AT de bir mini ve askı dış filtre türüdür.

 

 

Utku Biçer

2013 yılından beri akvaryum hobisi ile ilgilenen tutkulu bir akvaristim. Yıllardır akvaryum dünyasının büyüleyici derinliklerinde yolculuk yapıyorum ve bu alandaki bilgi birikimimi ve deneyimlerimi sizlerle paylaşmak için buradayım. Akvaryum biyolojisi üzerine çeşitli kurslar ve sertifika programlarına katıldım. Bu alandaki akademik bilgim ve pratik deneyimlerimle; balık sağlığı, akvaryum bakımı, su kimyası ve bitki yetiştiriciliği gibi konularda derinlemesine bilgi sahibiyim. Bilgi paylaşımında her zaman doğruluk ve güvenilirlik ilkelerine bağlı kalıyorum. Yazılarımda, bilimsel verilere ve uzman görüşlerine dayalı bilgiler sunarak, okuyucularımın güvenini kazanmayı amaçlıyorum.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu