Lowtech BitkilerBitkili Akvaryum

Elodea Bitkisi (Egeria Densa)

Elodea bitkisi, latince adı Egeria Densa olarak da bilinir. Akvaryum hobisindeki en popüler akvaryum bitkilerinden biridir. Bunun temel sebebi renginin ve şeklinin güzel olmasının yanı sıra, lowtech bitkilerden olmasıdır. Bu türün bakımı oldukça kolaydır.

Tüm dünyaya yayılmış bir bitki olsa da anavatanı Brezilya, Uruguay ve Arjantin’dir. Bu bölgelerde yer alan gölleri ve yavaş akıntılı dereleri sever. Akvaryumda hem dikilerek hem de su üstünde yüzdürülerek büyütülebilir. Ayrıca kaya, kütük veya farklı dekorlara bağlanarak da kullanılabilir. Gereksinim olarak kum istemez. Genellikle vantuzlara bağlanarak akvaryumda barındırılır.

Doğru koşullara sahip olan bir akvaryumda çok hızlı şekilde büyür. Tamamen büyüdüğünde gövde kalınlığı 3mm, boy uzunluğu ise 1 metreyi bulabilir. Gövdesinin alt kısımlarından sürgün vererek yayılmaktadır. Bitkili akvaryum ortamlarında yosun oluşması halinde Elodea kullanılabilir. Bu bitki, sudaki besinleri büyük oranda tüketir. Ayrıca antibiyotik bir madde yayar ve mavi/yeşil yosun oluşmasını da engeller.

Akvaryum ve süs havuzlarında kirliliği azaltma rolü üstlenir. Genellikle canlı doğuranların akvaryumlarında yer alır. Yavru balıkların saklanmasına imkân tanır.

Elodea Bitkisi Özellikleri

  • Latince adı Egeria Densa olarak geçer.
  • Brezilya, Arjantin ve Uruguay göllerinde ve derelerinde yer alır (Tüm dünyaya yayılmıştır).
  • Bakımı kolay türlerdendir. (Lowtech Bitki)
  • Boyu ortalama 1 metreye kadar uzayabilir.
  • Aydınlatma istemi düşük-normaldir.
  • Sıcaklık değerleri olarak 15-27 santigrat derecelerde yaşar.
  • pH 6.5-7.5 arasındandır.
Elodea Bitkisi Bakımı
Elodea Bitkisi Bakımı

Elodea Bitkisi Bakımı

Elodea bitkisi bakımı oldukça kolaydır. Bitkili akvaryuma yeni başlayanların tercih edebileceği bitki türlerindendir. Genellikle akvaryumların yan veya arka taraflarına dikilir. Besin zengini bir suda, orta şiddetli ışık altında çok hızlı büyüme gösterir. Aşırı büyümesi, besin kaybına ve yaprak solmasına neden olur. Bu yüzden sık sık budanmalıdır. Tabanda kum gereksinimi bulunmaz. Eğer kuma dikilecekse, alt taraftan 3-4 sıra yaprak budanmalı ve bu şekilde dikilmelidir.

Lepistes balığı (Fil kulak lepistes), beta balığı, melek balığı, moli balığı, plati balığı ve gurami gibi akvaryum balıkları için iyi bir sığınaktır. Bu tür balıklar, barışçıl olduğu için akvaryumlarında rahatlıkla bitki bulundurulabilir. Kökleri güçsüz ve zayıf olduğu için agresif balıkların olduğu akvaryumlarda dikildiği yerden sökülebilir. Japon balığı, elma salyangozu, kafalı yunus, frontoza ciklet balığı ve benzer ciklet balıklarıyla aynı akvaryuma koyulduğunda yem olur.

Elodea Bitkisi Dikimi
Elodea Bitkisi Dikimi

Elodea Bitkisi Dikimi

Elodea bitkisi alırken yapraklarının kahve ya da siyah renkli olmadığına dikkat edilmelidir. Bu renk belirtisi, bitkinin ölmeye başladığının bir işaretidir. Eğer bu renkte yapraklar varsa veya dallarına bulaşmışsa, kesilerek temizlenmelidir. Kesme işlemini herhangi bir makasla veya akvaryum bitki makasıyla yapabilirsiniz.

Bu türün herhangi bir kuma ihtiyaç duymaz. Dikilmesi şart değildir. Vantuz, kök veya taşlara bağlanarak da akvaryuma eklenebilir. Fakat kuma dikilmesi halinde besinini hem sudan hem de taban kumundaki değerlerden alacağı için daha hızlı büyür.

Elodea bitkisi dikimi yapılırken eğer birden fazla dikilecekse, dallar arasında en az 3-4 santimetre boşluk bırakılmalıdır. Çok yakın dikilen elodealar besin yarışına girer. Bu nedenle hepsi sağlıklı büyümez. Sığ sulara dikilmemelidir. Eğer dikilirse kök veremez ve su üstünde yüzmeye başlar.

Büyük bir bitki olduğu için ön plana dikilmesi tavsiye edilmez. Genellikle arka plan ve yanlara dikilir. Hızlı büyüdüğü için ön planda göz zevkini bozacaktır.

Elodea Bitkisi Budama

Doğru koşullar sağlandığında çok hızlı şekilde büyür. Sık sık budama yaparak, kökleri arttırabilirsiniz. Elodea bitkisi budaması en az 20 santimetreye ulaştığında yapılmalıdır. Sürgünün üst kısmındaki 10 santimetrelik alan kesilir ve 1 daldan, 2 dal çıkartılır. Bu dallar tekrar dikilebilir. Böylelikle bitki hızlıca büyüdüğü için akvaryumunuzda çabucak yer edinecektir.

Utku Biçer

2013 yılından beri akvaryum hobisi ile ilgilenen tutkulu bir akvaristim. Yıllardır akvaryum dünyasının büyüleyici derinliklerinde yolculuk yapıyorum ve bu alandaki bilgi birikimimi ve deneyimlerimi sizlerle paylaşmak için buradayım. Akvaryum biyolojisi üzerine çeşitli kurslar ve sertifika programlarına katıldım. Bu alandaki akademik bilgim ve pratik deneyimlerimle; balık sağlığı, akvaryum bakımı, su kimyası ve bitki yetiştiriciliği gibi konularda derinlemesine bilgi sahibiyim. Bilgi paylaşımında her zaman doğruluk ve güvenilirlik ilkelerine bağlı kalıyorum. Yazılarımda, bilimsel verilere ve uzman görüşlerine dayalı bilgiler sunarak, okuyucularımın güvenini kazanmayı amaçlıyorum.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu