Flowerhorn Balığı
Flowerhorn balığı kendine has karakteri ve ilginç görünümüyle benzersiz bir türdür. Yapay seleksiyonla üretildiği için bu özelliklere sahiptir. Yapay seleksiyon farklı ciklet türlerinin çiftleştirilmesiyle elde edilen melez ırklara denir. Hangi cikletlerin çiftleştirilmesiyle elde edildiği tam olarak bilinmemektedir. Ancak sonuç olarak hasta olmayan, sağlıklı ve üretken bir ırk elde edilmiştir. Başka bir ilginç özelliği ergenliğe ulaşana kadar renginin değişiklik göstermesidir. Tek beslendiğinde bakımı oldukça kolaydır.
Flowerhorn balığının büyüme hızı etkileyicidir. 1 yaşına gelene kadar her ay 2 santimetre büyüyebilir. Ancak akvaryumun suyu temiz olmalıdır. Aksi durumda hastalanır veya gelişimi yavaşlar. 30-40 santimetre boyutlarına ulaşabildiği için büyük bir akvaryuma gerek duyar. Bitkileri yemeye ve taban malzemesini karıştırmaya bayılır. Bu nedenle bitkili akvaryum kurmak veya bir bitki bulundurmak mantıklı bir fikir değildir. Tüm dekorlar kuma gömülmelidir. Çünkü kumun üstünde bulunan dekorları ters düz edebilir. Bölgeci bir karaktere sahip olduğu için küçük akvaryumun içinde beslenmesi halinde stres yaşar.
İlk Malezya’da çoğunluğu Güney Amerika’ya ait olan cikletlerin çiftleştirilmesi ile ortaya çıkmıştır. Hangi ciklet türleri ile üretildiği bilinmese de Vieja ve Cichlasoma türlerinden üretildiği düşünülmektedir. 90’lı yılların sonunda akvaryum hobisiyle tanışmıştır. Zamanla basık ve baş çıkıntısına sahip türleri elde edilmiştir.
Flowerhorn Balığı Özellikleri
- Yaşam süresi 8 ile 10 sene arasıdır.
- 30-40 santimetre boyutlara ulaşabilir.
- İlk Malezya’da üretimi gerçekleşmiştir.
- pH değeri 7.0 civarında olmalıdır.
- Sıcaklık 28 santigrat derece olmalıdır.
Flowerhorn Akvaryumu
Flowerhorn balığının akvaryum içinde açık alanlar bırakılarak rahat yüzmesi sağlanmalıdır. Tek başına beslenmesi halinde 250 litrelik bir akvaryum yeterlidir. Eğer çift halinde beslenecekse, en az 400 litre bir akvaryuma ihtiyaç vardır. Karma ciklet akvaryumunda beslenecekse daha da büyük bir akvaryum elde edinmelidir. Tavsiye edilen akvaryum büyüklüğü en az 750 litredir. Dekor seçiminde ve yerleştirilmesinde dikkatli olunmalıdır, çünkü güçleri yerlerini değiştirmeye yetmektedir.
Pahalı olan akvaryum ekipmanlar iyi sabitlenmelidir. Taban malzemesi için akvaryum çakılı tercih edebilirsiniz. Akvaryum suyu oldukça temiz tutulmalı ve suyun akıntısı az olmalıdır. Güçlü bir dış filtre sayesinde suyun temiz kalması sağlanabilir. Su çabuk kirlendiği için haftalık kısmi su değişimleri yapılmalıdır. Her hafta dip çekimi ile %25-30 oranında su değiştirilmelidir.
Flowerhorn Yem Seçimi
Flowerhorn Yem seçimi konusunda hiçbir sorun yaşamayacağınız bir balıktır.
Kuru Yem: Tropical Softline Arowana (Elle bölüp verin), Tropical Softline American Size L, Hikari Wafers, Hikari Bio Cichlid Gold, Hikari Blood Parrots.
Flowerhorn Hangi Balıklarla Yaşar?
Flowerhorn balığı bölgeci, agresif ve büyük olması sebebiyle beraber beslenebileceği balık türü azdır. En iyi seçenek bir adet ya da bir çift flowehorn beslemektir. Tabii eşlerden birinin diğerini öldürme ihtimali vardır. Farklı türleri akvaryumunuzda bulundurmak istiyorsanız akvaryumunuz büyük olmalıdır. Nispeten iri olsalar da melek balıkları bile flowerhornun yanında tehlike altındadır. Siyah pacu, jaguar ciklet, leopar vatoz ve kaplan astronot balığı ile beslendiği görülmüştür.
Flowerhorn Üretimi
Çoğu melez balıklar kısır olsa da bu durum Flowerhorn için geçerli değildir. İstenilen renkte yavru edebilmek için üretimi yapılacak balıkların ebeveynleri ile aynı renkte olması gerekmektedir. Aksi durumda yavruların rengi sürprizdir. pH 7.0 civarında, sıcaklık 28 santigrat derece olmalıdır. Balıklar günde birkaç sefer kaliteli yemlerle beslenmeli ve suyun temiz kalması amacıyla sık sık kısmi su değişimleri yapılmalıdır.
Flowerhorn balığının en büyük problem dişiyi erkeğin saldırılarından korumaktır. Bunun için akvaryumu tasarlarken saklanma alanları bulundurulmalıdır. Bazen dişi üremeye hazır olmasa bile erkek balık çiftleşmek ister ve dişiye rahatsızlık verir. Bu durumu akvaryumu ağ yardımıyla ikiye bölerek engelleyebilirsiniz. Balıkların birbirini görmesi zaman geçtikçe üremeyi tetikler.
Ağı hiç kaldırmadan üremeyi gerçekleştirmek mümkündür. Ağın yakınına büyük bir yassı taş yerleştirin ve akvaryumda bulunan diğer dekorları kaldırın. Bu sayede dişi yumurtalarını başka bir yere koyamaz. Dişi balık yumurtalarını döktüğü zaman taşı erkeğin olduğu tarafa koyun. Yumurtaların kolayca döllenebilmesini sağlamak için erkeğin tarafından taşa doğru akıntı oluşturun.
Yetişkin balıklar yavrularına zarar vermezler ancak erkek tüm yavruları kendine ait zannedip dişiye saldırabilir. Böyle bir durum olduğunda dişi akvaryumdan çıkarılmalıdır. Yeterince büyük boyutta oldukları için yavruların bakımı kolaydır. İlk zamanlarda yavru Artemia ile birkaç hafta sonra da ufalanmış hazır yem yiyebilecek kadar büyür.
Flowerhorn Balığı Cinsiyet Ayrımı
Flowerhorn balığında dişi ile erkek arasında belirgin farklar bulunmamaktadır. Akvaryum balıkları üremeye hazır hale geldiğinde, erkeğin papillası ve dişinin kalın yumurtlama tüpü belirginleşir. Üreticilerin kullandığı daha kesin olan bir yöntem bulunmaktadır. Genç balığı elinize alıp ters çevirin, göğüs kafesinden başlayıp cinsel açıklığına doğru parmağınızı nazik bir şekilde bastırarak ilerleyin. Şeffaf bir sıvı gelirse erkek hiçbir şey gelmezse dişidir.