Harlequin Rasbora
Harlequin Rasbora, Güneydoğu Asya bölgesine özgü bir küçük balık türüdür. Doğası gereği genellikle küçük derelerde ve tropik ormanlarda bulunan bataklık sularında yaşar. Bu sular fazla mineral içermediği için oldukça yumuşaktır.
Harlequin Rasbora türü en fazla 5 santimetre boya ulaşabilir. Sürü balığıdır. Yetişkinlik evresine ulaştığında göz alıcı renklere sahip olur ve sürü oluştururlar. Birbirleriyle iyi iletişim kurarlar. Solgun pembe, bakır ve parlak kırmızı renklere sahip olabilirler. Vücutlarının arka kısmında siyah veya mor renk taşıyabilirler. Harlequin adını renkli olmasından alır.
Sazansıgiller familyasındandır. Agresif bir tür değildir fakat ara sıra taşkınlık yapabilir. Akvaryum ortamında mutlaka sürü olarak bakılmalıdır. En az 10 tane balıktan oluşan bir sürü yeterli olacaktır. Büyük bir hacme ihtiyaç duyar. En az 80-120 litre akvaryum hacminde bakılmalıdır. Akvaryum genişliği 1 metre olması, sürü halinde yüzmesini rahatlatacaktır.
Ortama uyum sağlayabilen akvaryum balıkları türlerindendir. Bakımı her ne kadar zor olmasa da yeni başlayan tecrübesiz akvaristleri zorlayabilir. Yumuşak ve hafif asidik suda yaşayabilirler. Renklerinin ortaya çıkması için koyu renk kum kullanılması önerilir. Akvaryum bitkileri ile süslenmiş bir akvaryum hoş bir görüntü sunacaktır. Korktuklarında veya heyecanlandıklarında sıçrama eğilimi gösterebilirler. Bu nedenle akvaryumda kapak bulundurulmalıdır.
Harlequin Rasbora Özellikleri
- Latince Trigonostigma Heteromorpha olarak bilinirler.
- Doğal yaşam alanı Malezya, Singapur ve Tayland’dır.
- Bakımı orta zorluktadır.
- Boyu en fazla 5 santimetreye kadar büyür.
- Barışçıl bir karaktere sahiptir.
- pH değerleri 5.5-8.0 arasında olmalıdır.
- Sıcaklık değerleri 23-28 santigrat derece arasında bakılabilir.
- En az 80 litrelik bir hacme ihtiyaç duyar.
- Akvaryumun orta ve üst kısımlarında yüzer.
Harlequin Rasbora Akvaryumu
Harlequin Rasbora akvaryumu en az 1 metre genişliğinde ve minimum 120 litre hacminde olmalıdır. Sürü balığı olduğu için sürü halinde yüzerler ve genişliğe ihtiyaç duyarlar. Durgun sulara alışkın oldukları için uygun filtre seçimi yapılmalıdır. Askı filtre, iç filtre ve pipo filtre kullanılabilir.
Bitkili akvaryum kurarak doğasını taklit edebilirsiniz. Su marulu gibi su üstü bitkilerle gölgelik alanlar oluşturulabilir. Bu tür bitkiler sayesinde kendilerini daha güvende hissederler. Anubias barteri, saz bitkisi, tilki kuyruğu bitkisi gibi yoğun bitkilerle akvaryum hazırlanabilir. Taban malzemesinin koyu renk olması, balığın renklerini daha çok ortaya çıkaracaktır. Su sıcaklığını stabil tutmak için ısıtıcı kullanabilirsiniz. Su değişimi aksatılmadan haftalık olarak %25-30 oranında yapılmalıdır.
Harlequin Rasbora Yem Seçimi
Harlequin Rasbora yemi çeşitli olmalıdır. Zengin bir diyet, balığın daha sağlıklı ve parlak renklere sahip olmasına yardımcı olur. Hepçil bir canlıdır. Bu nedenle birçok yemi rahatlıkla tüketir.
Canlı, Dondurulmuş ve Kurutulmuş Yem: Artemia, Kan Kurdu ve Su Piresi
Kuru Yem: Tetra Pro Algae, Tetra Prima Mini Granules, Tropical Nanovit Granulat, Tropical Vitality Color, Sera Flora Nature, Tetra Tetramin.
Harlequin Rasbora Hangi Balıklarla Yaşar?
Harlequin Rasbora karakter olarak birçok akvaryum balığı ile yaşayabilir. Hızlı yüzen bir türdür. Bu nedenle beraber yaşayacağı balık buna tolere edebilmelidir. Neon tetra, kırmızı burun tetra, tetra türleri, moli balığı, plati balığı, lepistes balığı, kılıçkuyruk, transgenetik tetra balığı, pigme çöpçü balığı, L144 vatoz balığı, leopar vatoz balığı, cüce vatoz, sae balığı ve endler türleriyle beraber yaşayabilir. Discus balığı, ramirezi balığı, bolivian ramirezi türleriyle de sorunsuz şekilde yaşar.
Harlequin Rasbora Üretimi
Harlequin Rasbora üretimi kolay değildir. Yumurtlamaya teşvik edebilmek için su şartlarının uygun olması gerekir. Çiftleşmeden günler önce yumurtalama yapabilirler. Yumurtalarını açık alana değil, bitki yapraklarına ve benzer diğer objelere yapıştırırlar. Bu yumurtalama türü tıpkı melek balığı üremesine benzer.
Yetişkinlerin üreme gösterebilmesi için canlı yemlerle beslenmesi gerekir. Bu yemleme yaklaşık 4-5 hafta sürdürülmelidir. Canlı yemler erkeğin renklenmesine, dişinin ise karnının yumurta dolmasına yardımcı olur. Loş bir akvaryum ortamı sağlanmalıdır. Su seviyesi 15-20 santimetre azaltılmalıdır. pH değerleri 5.3-6.0 arasına düşürülmeli, sıcaklık değerleri 25-28 santigrat derece arası olmalıdır. Pipo filtre kullanılmalıdır. Dişi tek seferde 100-300 arası yumurtlama yapabilir. Yumurtlama tamamlandıktan sonra yetişkin balıklar farklı bir akvaryuma alınmalıdır.
Harlequin Rasbora cinsiyet ayrımı için erkek ve dişi balık karşılaştırılmalıdır. Dişiler, erkek balıklara göre daha iri ve şişmandır. Erkeklerdeki siyah üçgen daha uzun ve ovaldir. Erkek balıklar, dişiler için yarışa giriştiğinde daha canlı ve parlak renklere sahip olur.