Hayalet Balığı
Hayalet balığının latince adı Apteronotus Albifrons’tur. Coğrafik kökeni biraz karışık olan bu tür: Ekvador, Guyana, Kolombiya, Surinam, Peru, Venezuela, Brezilya, Bolivya, Paraguay gibi ülkelerin nehirlerinde yaşamaktadır. Yaşam alanları hızlı akıntıya ve ince kum tanelerine sahip nehirlerdir. Etçil bir balıktır.
Hayalet Balığı Özellikleri
Özellikleri geneli itibariyle şu şekildedir:
- Agresif bir davranış biçimine sahip olsa da yutamayacağı boydaki balıklar için herhangi bir tehlike arz etmez.
- Akvaryumda bulunan diğer balıkların gözlerini yemesiyle meşhur bir balıktır, bu nedenle karma akvaryumlarda sürekli gözetilmelidir.
- Yüzme seviyesi olarak taban ve orta kesimleri tercih eder.
- Utangaç diyebileceğimiz bir türdür. Geceleri aktiftir. Gündüzleri çoğunlukla saklanır.
- Akvaryum ortamında 50 cm’e kadar büyüme gösterirken doğada 150 cm’e kadar büyüyebilir.
- Su değerlerine karşı hassas bir balıktır, uygun ortam sağlanmalıdır.
- Ortalama 15 yıl yaşamaktadır.
Hayalet Balığı Bakımı
Hayalet balığı bakımı konusunda internette pek bilgi bulmanız mümkün değildir. Çünkü ülkemizde çok az kişi tarafından beslenen bir balık türüdür. Amazon balığı olduğu için yumuşak sulardan hoşlanır. Literatürde etçil olarak geçse de otçul yemlere karşı da oldukça ılımlıdır. Olağanüstü bir yüzüş stiline sahiptir. İleri, geri, sırt üstü ve dik şekilde yüzebilirler. Vücudunun altında bulunan fırfırlı eteğe benzeyen yüzgeçlerini sallayarak yüzerler. Bu görüntü eşsiz olduğu kadar da çok nadir görebileceğiniz bir yüzüş türüdür.
Gözleri doğası gereği çok iyi görmez. Bu yüzden karanlık ortamlarda aktif olur ve avlanmaya başlarlar. Yayın balıklarına benzer olarak bir çeşit elektrik üreterek, görme yetilerini karanlıkta iyileştirirler. Ayrıca bu ürettiği bu elektrik avlanmak için bir silah olarak da balık tarafından kullanılır. Diğer balıkları sersemleterek, saldırır. Bölgeci bir balıktır, bölgesine giren balıkları tıpkı bir boğa gibi süserek uzaklaştırır.
Hayalet Balığı Akvaryumu Nasıl Olmalıdır?
Akvaryumu nasıl olmalıdır? Hacim ne kadar büyük olursa, Hayalet balık için özellikle boylanması konusunda o kadar iyi olacaktır. Yetişkin ve büyük balıklar için 400 litre kapasiteli akvaryumlar tercih edilmelidir. Yavru iken 250 litrede ortalama 8 yavru balığa bakılabilir.
Akvaryum balıkları arasında bölgeci bir balık olması nedeniyle balık sayısında aşırıya kaçılmamalıdır. Saklanma alanlarına mutlaka ihtiyaç duyar, aksi halde strese girer ve sağlıklı bir şekilde büyüyemez/bakılamaz. Bol akvaryum bitkilerinin olduğu bir akvaryumda keyifli bir şekilde büyüyebilir. Anubias barteri, saz bitkisi, elodea bitkisi, tilki kuyruğu gibi bitkiler kullanılabilir.Hızlı bir şekilde büyür, ortalama 30 gün içerisinde bakım şartlarına göre 2-3 cm büyüyebilir.
Doğası gereği akıntılı sulardan hoşlanır. İyi bir dış filtreyle, sorunsuz bir şekilde büyüyebilir. Akıntısı güçlü olan iç filtre türleri de kullanılabilir. Şelale filtre ve pipo filtre bu tür için uygun değildir. Isıtıcı her türde olduğu gibi Hayalet balığı akvaryumunda da olmalıdır. Sıcaklık değerleri olarak 23-28 derece sıcaklıklara ihtiyaç duyar. Su değerlerine karşı hassas olduğu için ısı konusunda da hasta olmaması için dikkat edilmelidir. Bol bitkili akvaryum sağlanamıyorsa, keskin olmayan kayalarla kendisine saklanacağı bir alan (mağara veya oyuk) ayarlanmalıdır. Gösterişli bir balık olduğu için izlemek isteyebilirsiniz fakat kendisi gündüzleri saklanarak, geceleri ortaya çıkacaktır. Doğasında olduğu gibi akvaryumda da utangaç bir tavır sergilemektedir.
Hayalet Balığı Yem Seçimi
Yem seçimi konusunda biraz hassas olabilir. Doğasında suya düşen kurtçuklar ve böceklerle beslenmektedir. Akvaryumda da buna benzer besleme alışkanlıklarına gidebilirsiniz. Canlı yem ve bitkisel dip yemleriyle beslenebilir. Etçil bir balık fakat akvaryum ortamında akşam öğünlerinde bitkisel ve sarımsak içerikli yemler verilmesi önerilir. Bu sayede balığınız bloat gibi hastalıklardan korunur ve bağırsakları sağlıklı çalışır.
Canlı Protein Yem: Un Kurdu, Kan Kurdu ve Sinek Larvası ile besleyebilirsiniz.
Bitkisel Dip Yem: Tropical Green Algae Wafers, Tropical Supervit Tablets, Tropical D-Allio Plus Sarımsaklı Tablet Yem, Tropical 3-Algae Tablets B, Dajana Spirulina Wafers
Hayalet balığı yem önerisi olarak dip yem tercih etme amacımız, balık türü gereği saklanan bir balık olduğu için en rahat şekilde dip yemlerini yiyebilir.
Hayalet Balığı Hangi Balıklarla Yaşar?
Hayalet balığı hangi balıklarla yaşar? Canlı doğuran, tetra, pigme çöpçü veya salyangozlarla yaşayamaz. İnternette araştırma yaptığınızda Discus balığı ve Melek balığı gibi türlerle bir arada yaşayabileceğini yazan siteler göreceksiniz. Fakat bu tür balıklarla dahi beraber yaşatmak oldukça zor ve sürekli gözlem gerektirecektir. Örneğin Discus’un gövdesine yaklaşarak derisini yiyebiliyor. Discus bu durumdan rahatsız olmasa da gövdesi ve pulları zarar görüyor. Geceleri avcı bir balık olduğu için siz uyurken, balıklarınıza zarar verebilir. Çoğu balığın geceleri gözlerini yer, onlara zarar verir. Yalnız veya kendi türünde daha kalabalık şekilde bakılmasını öneriyoruz. Beraber bakabileceğiniz balıklar ise sınırlı olup: Yılan balığı, Blue Acara, Silver Dollor, Senegal Bişiri, Çöpçü Balığı
Hayalet Balığı Üretimi
Üretimi ülkemizde yapılıp yapılmadığı pek fazla bilinmemekte. Sadece ülkemizde değil tüm dünyada bu durumda. Bu nedenle konu hakkında kapsamlı bilgi bulunmamakta, olup deneme yanılma yöntemleriyle üretilme çabaları mevcut. Fakat bildirilen herhangi bir başarılı üretim söz konusu değil. Dolayısıyla bu deneme yanılma yöntemleri de paylaşmamız, bilgi doğruluğu açısından uygun olmayacaktır. İlerleyen dönemlerde eğer üretimine dair kesin bir yöntem çıkarsa, yazımızı tekrar güncelleyerek Hayalet balığı nasıl üretilir? Sorunuza bir cevap sunacağız.
Hayalet Balığı Cinsiyet Ayrımı
Cinsiyet ayrımı tıpkı üretimi gibidir. Konu hakkında net bilgi bulunmamakta. Balığın yapısı gereği de cinsiyet ayrımı oldukça zordur. Erkek balıkların gözlerinin, başının üst kısmına daha yakın olduğu düşünülmektedir. Dişilerin ise gözlerinin, başının ön kısmına daha yakın olduğu tahmin edilmektedir. Hayalet balıkta bu tamamen tahmini bir cinsiyet ayrımıdır.
Hayalet Balığı Türleri
Hayalet balığı türleri veya renkleri yoktur. Bu balık türü tek renkli ve herhangi bir varyasyonu olmayan bir balıktır.