Hobihanem – İrfan Volkan Aladağ ile Röportaj
Sitemizin resmi sponsoru olan Hobihanem Petshop - İrfan Volkan Aladağ ile kısa bir röportaj yaptık. Hakkında bilgi edindik ve geleceğe yönelik planlarını dinledik.
Merhaba değerli okuyucularımız,
Bildiğiniz üzere sitemizin resmi sponsoru olan Hobihanem Petshop – İrfan Volkan Aladağ ile kısa bir röportaj yaptık. Hakkında bilgi edindik ve geleceğe yönelik planlarını dinledik. Sorulacak elbette çok soru var. Sizlerden gelen talepler üzerine bunu bir röportaj serisi olarak devam ettirebiliriz. Eğer İrfan Volkan Aladağ’a sormak istediğiniz sorular varsa, yorumlarda sorabilirsiniz. Sorularınızı en kısa sürede yanıtlayacaktır. Keyifli okumalar dileriz.
Soru: Hobihanem Youtube’dan önce İrfan Volkan Aladağ kimdi?
Cevap: Başkaları söylediğinde bana hep komik gelen bir cümle ile başlayacağım. Çocukluğumdan beri hayvan sevgisi hep vardı bende. O dönemler bir youtube kanalım olmasa da ilk okul zamanlarında beri hep akvaryum hobisiyle ilgilendim. O zamanlarda japon balığı üretmişliğim bile vardı. Tabi tamamen şans eseri olmuştu ama 7 tane yavru büyütmüştüm 🙂
Hobi dışında anlatmam gerekirse okulum ve işim hep bilgisayar üzerine oldu. Lise zamanına kadar bilgisayar ile hiç ilgim olmadı, hatta arkadaşlarım bilgisayarda oyun oynarken ben hep onları izlerdim. Hiç bilgisayarın başına geçip oynama isteği bile olmazdı içimde. Ama sonra babamın tavsiyesi ile lisede Anadolu Meslek Lisesi, bilgisayar bölümene girdim ve bilgisayarı çok sevdim.
Üniversitede bilgisayar programcılığı okudum ve bu iş benim mesleğim haline geldi. İlk önce internet kafelerde çalıştım sonra büyük firmaların bilgi işlem bölümlerinde çalıştım ama o iş gecemi gündüzümü, hafta sonu tatilimi hatta uyku zamanlarımı almaya başladığı zaman o işi bırakmaya karar verdim. Ardından kendi marketimizde ailemle beraber çalışmaya başladım. Tam o zamanlarda artık nasılsa boş zamanım çok olacak diye, kanaryalarla birlikte aynı mekana 12 adet akvaryum seti kurdum. Hobihanem’in ilk temelleri o zaman (Hobihanem 2017’de kuruldu) atılmış oldu. 🙂
Soru: Akvaryum hobisiyle ne zaman tanıştınız?
Cevap: Bunun cevabını 1. soruda vermiş oldum ama biraz daha detaylı anlatayım. İlk okul zamanlarında çalışma masamın hemen önünde 2 adet akvaryumum vardı. Birinde canlı doğuranlar, diğerinde ise Japonlar vardı. Sonra aynın masanın üstüne 3. bir akvaryum kurdum onu kendimce bitkilendirdim. Daha o akaryuma balık koymadan ve okula gitmeden önce, Japonların birbirini kovaladığı gördüm.
O zamanlar bilgisayar ve internet olmadığı için sarı kapaklı ansiklopedilerim vardı (belki hatırlayanlar vardır). Oradan okuduğum kadarı ile bunun yumurtlama başlangıcı olduğu tahmin ettim ve o yeni kurduğum akvaryuma aldım o iki balığı. Öğlen okuldan döndüğümde 100’lerce yumurta vardı akvaryumda ve anne baba bitkin bir şekilde akvaryumun zemininde duruyorlardı, onları hemen kendi akvaryunlarına aldım. Yavrular 3-4 gün içinde çıktı. Tabi o zamanlar artemia olmadığı için yine okuduğum kadarıyla yumurta sarısı vererek besledim ama o 10 larca yavrudan 7 tanesi büyüdü sadece. 🙂
Hobihanem Nasıl Resmiyete Kavuştu?
Soru: Akvaryum hobisiyle tanıştıktan sonra sizi önce hobici bir üretici, daha sonra petshop olmaya iten ne oldu?
Cevap: Soruları hem önceden cevap veriyorum. 🙂 🙂 🙂 Üretici olma dediğim gibi işten ayrılıp kendi marketimizde çalışmaya başlayınca boş vaktim olacağı için kanaryalarımın olduğu yerde boşta duran bir odaya akvaryumlar kurarak başladım. Hobihanem Petshop olma hikayesinide Youtube’ta videoları takip edenler bilir ama bilmeyenler için anlatayım. 🙂 Sağolsunlar Muğla’daki diğer petshop sahibi, abilerim ve arkadaşlarım sayesinde oldu.
Beni şikayet ettiler. Bunun için her fırsatta hepsine teşekkür ediyorum. Çünkü şuan 360 akvaryumdan oluşan resmi bir petshopun ilk temellerini atmış oldular. Büyük ihtimalle onlar beni şikayet etmeseydi ben hala bodrum katında kendi çapımda hobisini yapan birisi olarak devam ediyor olurdum. Şikayet üzerine tüm resmi evraklarımı alıp resmi bir işletme oldum ve o günden bir hem hafam rahat hemde istediğim her şeyi yapabiliyorum. En basiti resmi bir petshop olmasaydım yurtdışından bu kadar çok değişik türleri getiremezdim. Bir kez daha beni şikayet eden herkese çok teşekkür ediyorum. 🙂
Soru: Bundan sonraki planlarınız nelerdir? (İşleri büyütmek vb. gibi)
Cevap: Evet bir hayalim var, yurddışında görüyorum böyle yerler. Büyük, kocaman bir alana yayılmış, Süpermarketler gibi bir petshop. İnsanlar alışveriş arabaları ile içeride gezinip istediklerini alıyorlar. Şu anda da dükkanımda bunu yapmaya çalıştım her şey kategori kategori odalarda ama bunun çok büyük çaplısını yapmak istiyorum ama bakalım onu gerçekleştirebilecek miyim? Onu zaman gösterecek. 🙂
Soru: İlk kez akvaryum kurup bakmak isteyen potansiyel hobicilere ne gibi öneriler verirsiniz?
Cevap: Petshop açmamdan dolayı en çok mutluluk duyduğum olay bu. İnsanlara bakteri kültürünü oluşturmadan balık eklememelerini ve nasıl bakteri kültürü oluşturacaklarını anlatıyorum. Bu konu gerçekten çok önemli sağlıklı bir şekilde balık besleyebilmek için ilk kurulan akvaryuma balık eklemeden önce bakteri döngüsünü başlatmak sağlıklı bir hobi için dikkat edilmesi gereken bir konu.
2. konu ise genelde aynı soru ile geliniyor bana en değerli tür hangisi, satsam en çok parayı hangisinden kazanırım. Bu düşünce ile başlanılan hobi gerçekten sonu her zaman kötü bitiyor. Ama kendi hoşuna giden türleri besleyen herkes işin sonunda güzel üretimler yapıp emeğinin karşılığını alır. Sırf para kazanmak için başlanılan üretim malasef kelimenin tam anlamıyla başlamadan bitiyor.
Soru: Sizce yeni başlayan arkadaşlar için en dayanıklı balıklar/canlılar hangileridir?
Cevap: Klasik herkesin bildiği iki türün yanına ben 3. bir tür eklemek istiyorum. Japon ve Beta herkesin bildiği dayanıklı bir tür ama ben bunlardan daha dayanıklı olan pirinç balığını da eklemek istiyorum.
Soru: Bundan sonra hayatınızda sadece bir tür balığın bir varyetesini beslemek zorunda kalsaydınız hangisini seçerdiniz?
Cevap: Albino Heckeli (Acarichthys) [İplik Yüzgeçli Cichlid] şu anda en çok sevdiğim tür. Tek bir tür seçme sansım olsa gene bu türü seçerim. 🙂
Soru: Ne zaman bir web sitesi açmayı planlıyorsunuz?
Cevap: Çok talep geliyor bu konuda kısa süre içinde olacak sanırım 🙂
Soru: Hayatınızda kaç defa “lepistesim ne zaman doğurur?” sorusunu duydunuz?
Cevap: 588741236941 kez 🙂 Yani çok. Ama çözümünü buldum, bir video çektim soranlara o videoyu atıyorum. 🙂
Soru: Youtube içeriklerinizden/kitlenizden memnun musunuz? Hiç bırakacak kadar bunaldığınız oldu mu?
Cevap: Çok büyük anlamda memnunum, hiç bıkacak kadar bunalmadım. Arada can sıkıcı şeyler oluyor ama onlara da kesinlikle siz haklısınız diyip konuyu kapatıyorum. Tartışmayı, olumsuz konuşmayı hiç sevmem. Karşı tarafı haklı bulur ve konuyu kapatırım. Hobiyi iyi hissetmek için yapıyoruz, hiç bir konu için olumsuz duygulara kapılmayı istemem.
Soru: Eve akvaryum sokarken, en çok söylediğiniz yalan neydi?
Cevap: Hayatımın hiç bir döneminde böyle bir şeye ihtiyacım olmadı. Çünkü hem ailem hem eşim her zaman çok destek oldu bana. Onlar sayesinde bu iş bu kadar büyüdü ve gelişti. 🙂 Şimdi herkes çok şanslısın diyecek bana, evet farkındayım. Gerçekten bu konuda çok şansılıyım. 🙂
Soru: Hobihanem, eşinizin “evde bu kadar akvaryum yeter” demesiyle mi kuruldu?
Cevap: Hayır evde bu kadar çok akvaryum yapamayacağım için hobihanemi kurdum, gerçekten evde bu iş zor oluyor, ayrı bir yerde yapmak büyük bir rahatlık. En basiti su değişimi yaparken yere su dökülmesi bile bir sorun teşkil etmiyor. 🙂 Bazen ben su doldururken taşıyor, o anda arkadaşlar panik oluyor, koş koş su taşıyor diyorlar. Sakin olun burası ev değil. Taşsın sıkıntı yok diyorum. 🙂
Türkiye’de Ortak Merkezi ve Aktif Üyeleri Olan Bir Akvaryum Derneği Yok
Soru: Türkiye’de ortak merkezi ve aktif üyeleri olan bir akvaryum klübü veya derneği yok, bu gibi oluşumların hobiye katkısı olacağını ve hobicileri bilinçlendireceğimi düşünüyor musunuz?
Cevap: Ben kanarya hobisi ile uğraşırken dernek ve federasyona üyeydim, gerçekten çok güzel bir durum. Yarışmalar oluyor, seminerler, eğitimler veriliyor. İşin sonunda belgeler veriliyor. Akvaryum hobisi içinde bu tarz oluşumlar olur inşallah ilerde. Gerçekten o zaman bu hobi çok daha iyi yerlere gelir.
Soru: Yerli üretimi olan türlerin tercih edilip yerel üreticilerin daha çok desteklenmesi için sizce neler yapılabilir?
Cevap: Burda çok olumlu ve olumsuz konular var. Detaylıca açıklamaya çalışayım. Tabiki yerli üretimi destekleme taraftarıyım. Ama başıma çok geliyor. Yerli üreticiden balık alıyorum, bana gösterdiği balığı göndermiyor, daha küçük balığı gönderiyor. Hasta balık gönderiyor. Parayı alana kadar balığımın arkasındayım diyor balık gelip sorunları söyleyince adam ortadan yok oluyor. Tabi bu şekilde olmayan çok dürüst üretici arkadaşlarım var. Onları bu konunun dışında tutuyorum. Bu durum genelde hiç tanımadığım ilk kez balık aldığım kişilerde oluyor.
Beni bilirsiniz farklı türleri koleksiyonuma (Hobihanem’e) eklemeyi seviyorum ve farklı türler görünce üreticiler ile iletişime geçip balık alıyorum ama çoğu zaman İrfan sadece tanıdığın kişilerden al, maceraya girme diyorum kendi kendime. Bir de bu işin maddi boyutu var tabi ki. Yurtdışından balık getirmek daha pahalı ve riskli bir durum, onca yoldan geliyor balık, yorgun oluyor. Bizim Türkiye sularına adepte olacak mı? Belli değil. Her zaman riske girerek balık getiriyoruz tabi. Yerli balık almak her zaman daha iyi ama bahsettiğim durum yüzünden kafalar karışık oluyor. Ama tekrar belirtiyorum tanıdığım, güvendiğim kişilerden her zaman balık alıyorum. Yani bir tür hem tanıdığım kişide yerli üretim varsa birde yurtdışında varsa, önceliğim yerli üretimdir.
Soru: Tuzlu su akvaryumlarıyla aranız nasıl? Hobihanem Petshop’a tuzlu su balıkları da eklenecek mi? (Soruyu daha önceden sormuştuk)
Cevap: Bugüne kadar hiç tecrübem olmadı ama bir tane dükkana görsel olarak kurmayı düşünüyorum bakalım neler yaşayacağız kurunca. Zaten detaylı videolarıda gelir eğer bir gün kurarsam. 🙂 (Tuzlu su akvaryumu Hobihanem Petshop’a eklenmeye başladı)
Hobihanem Youtube Kanalı: https://www.youtube.com/@Hobihanem
Şuan resmi olarak işletme ticarethane olmasına rağmen Bi ruh var devam eden adıda hobihanem. İşletme sahibi kimseyi kırmaz fiyatta herzaman ikramı olur üşenmeden izahı olur illaki dönüşünü yapar ilgilenir. İşletme belgesini alıpta hala samimi kalabilen sınırlı sayıda insanlardan bir tanesi Allah yolunu herdaim açık etsin. Hayırlı işler.
Yorumun ve değerli görüşün için çok teşekkür ederiz. İrfan hocam, hobici dostudur.
Bu güzel sözleri duymak beni çok mutlu etti. Çok teşekkür ederim. İyi hobiler.