Moss TürleriBitkili Akvaryum

Java Moss

Java Moss, Güneydoğu Asya bölgesine özgü bir bitki türüdür. Java yosunu olarak da bilinir. En yaygın akvaryum bitkileri türünden birisidir. Fazla bakım ihtiyacı olmayıp, kolay bir türdür. Kolay bir şekilde ölmez. Bulunduğu akvaryum ortamına çabuk adapte olur ve hızlı şekilde büyür. Suyun dengelenmesine yardımcı olur. Ayrıca dip kumunu örtmek için zemin bitkisi olarak kullanılabilir. Ayrıca yavru balıkların korunmasında ve üremesinde fayda sağlar.

Java moss bitkisi herhangi bir yere bağlanmadığında veya yapıştırılmadığında su yüzeyinde yüzer. Bunun önüne geçmek için bir taş veya dal parçasına bağlayabilirsiniz. Moss türleri genellikle moss ağacı adı verilen ağaç türlerinde kullanılır. Bitkili akvaryum türleri için güzel bir dekor haline dönüştürülür. Moss ağacı akvaryuma uygun olan doğal ağaçlardan ve dallarından yapılır.

Moss su sıcaklığı olarak 18-30 santigrat derece arasında yaşayabilir. Yüksek aralıkta su sıcaklığını tolere eden bir türdür. Aydınlatma ihtiyacı neredeyse yoktur. Her aydınlatma seviyesinde yaşam gösterebilir. Normal aydınlatmalar sayesinde daha hızlı ve verimli büyüme gösterir. Yoğun yapısı sayesinde yavru akvaryum balıkları için saklanma ve beslenme kaynağıdır. Filizlerinde infusorialar yaşar bu da yavru balıklar için harika bir besin kaynağıdır.

Java Moss Özellikleri

  • Latince Vesicularia Dubyana olarak bilinir.
  • Doğal yaşam alanı Kamboçya, Tayland, Vietnam, Endonezya ve Malezya gibi Güneydoğu Asya ülkeleridir.
  • Bakım zorluğu çok kolay bir bitkidir.
  • Aydınlatma toleransı da yüksektir. Orta şiddetli bir aydınlatma ile verimli büyüme gösterir.
  • Yerleşim olarak hem zemin hem de dekor bitkisi olarak kullanılır. Akvaryum moss ağacı olarak birçok çalışma yapılabilir.
  • Su sıcaklık değerleri 18-30 santigrat derece aralığındadır.
  • pH değerleri 5.0-8.0 arasında olmalıdır.
Java Moss Bakımı
Java Moss Bakımı

Java Moss Bakımı

Java moss bakımı kolay olan bir moss türüdür. Diğer bitkilere göre özel bir aydınlatma, co2 takviyesi veya gübreye ihtiyaç duymaz. Aydınlatmanın çok düşük olduğu akvaryumlarda dahi gelişim gösterebilir. Işık yoğun olduğunda ise algler bitkiyi kaplamaya başlar. Tamamen alg kaplandığı takdirde bitki ölebilir. Zaman zaman budama yapılması gerekir.

Neredeyse tüm balık türleriyle bakılabilir. Japon balıkları, yelpaze kuyruklu japon balığı ve oranda japon balığı gibi türleriyle dahi uyumludur. Tetra balıkları türlerinden kırmızı burun tetra, neon tetra, pristella tetra gibi türler için iyi bir yumurtlama alanıdır. Ayrıca lepistes balıkları (fil kulak lepistes) ürediğinde yavruları moss içerisine saklanır. Böylelikle yavru kaybı yaşamazsınız.

Moss Ağacı
Moss Ağacı

Java Moss Dikimi

Java moss dikimi ihtiyacı olan bir tür değildir. Yosunun akvaryum yüzeyinde yüzmesi istenmiyorsa bir kaya veya ağaç köküne bağlanması gerekir. Moss ağacı hazırlanarak güzel dekorlar oluşturulabilir. Moss bitkisini bağlamak için koyu renk bir dikiş ipliği veya misina kullanılabilir. Ayrıca kayalara yapıştırmak için hızlı yapıştırıcı, bitki yapıştırıcısı veya japon yapıştırıcısı kullanılabilir. Moss bitkisi ekimi yapılan bir tür değildir.

  • Moss duvarı (Moss Wall) oluşturmak için java moss kullanılabilir. Bunun için bitki ızgarası kullanabilirsiniz. İki büyük arasına moss yerleştirip, bu ızgaraları bir misina yardımıyla bağlayıp ardından akvaryumun arka planına veya zemine yerleştirebilirsiniz.
  • Moss ağacı için internetten hazır satılan ağaç kökleri ve dalları kullanılabilir. Ayrıca doğadan akvaryuma uygun olan ağaç dallarını kullanabilirsiniz. Örneğin asma dalı.
Java Moss Budama
Java Moss Budama

Java Moss Budama

Java moss budama işlemi oldukça kolaydır. Makas yardımıyla kolay bir şekilde istediğiniz yerinden kesebilirsiniz. Parçalar tekrar büyüyecektir. Java moss bitkisi akıntılı suyu sever. Bu yüzden pipo filtre, iç filtre, dış filtre veya şelale filtrenin yakınına konumlandırırsanız, filtrenizi kısa sürede tıkayabilir. Buna dikkat etmeniz gerekir.

Moss Duvarı
Moss Duvarı

Moss bitkisi geneli itibariyle bu özelliklere sahiptir. Bitkili akvaryum ekipmanlarına ihtiyaç duymadığı için hemen hemen tüm akvaryumlarda bakılabilir. Sadece tatlı su değil, acı su da dahi yaşar. Yeni başlayanlar veya bitki bakımı ile uğraşmak istemeyenler için en iyi bitki türlerindendir. Birçok farklı alanda kullanarak, eşsiz görüntüler elde etmek mümkündür. Ayrıca karides türlerinin de sevdiği bir bitkidir. Karides akvaryumlarında sık sık kullanılır.

Bitki Izgarası
Bitki Izgarası

Moss temizliği için akvaryumdan çıkarttıktan sonra çeşme suyu altında üzerinde veya altında biriken tortular rahatlıkla temizlenir. Aşırı tortu birikimi moss bitkilerini öldürür. Arada sırada bu şekilde moss temizliği yapmak bitkinin sağlığı için önemlidir. Bitki ızgarasına sararak, zemin bitkisi görünümünde sıkça kullanılmaktadır. Paslanmaz çelik tellere (bitki ızgarası) kolaylıkla sararak, zeminde hoş bir görüntü elde edebilirsiniz.

Utku Biçer

2013 yılından beri akvaryum hobisi ile ilgilenen tutkulu bir akvaristim. Yıllardır akvaryum dünyasının büyüleyici derinliklerinde yolculuk yapıyorum ve bu alandaki bilgi birikimimi ve deneyimlerimi sizlerle paylaşmak için buradayım. Akvaryum biyolojisi üzerine çeşitli kurslar ve sertifika programlarına katıldım. Bu alandaki akademik bilgim ve pratik deneyimlerimle; balık sağlığı, akvaryum bakımı, su kimyası ve bitki yetiştiriciliği gibi konularda derinlemesine bilgi sahibiyim. Bilgi paylaşımında her zaman doğruluk ve güvenilirlik ilkelerine bağlı kalıyorum. Yazılarımda, bilimsel verilere ve uzman görüşlerine dayalı bilgiler sunarak, okuyucularımın güvenini kazanmayı amaçlıyorum.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Göz Atın
Kapalı
Başa dön tuşu