Malawi CichlidleriBalık Türleri ve Bakımı

Kafalı Yunus

Kafalı yunus aynı zamanda yunus ciklet olarak da bilinir. Afrika’da yer alan Malawi Gölü’ne özgü bir türdür. Vücudunun geneli mavi renkte olup, başının üst kısmında balığın kendisiyle beraber büyüyen bir çıkıntı bulunmaktadır. Kafalı yunus adını da buradan almaktadır. Büyük akvaryumlarda bakılmalıdır. Boyutu 25 santimetreye kadar büyüyebilir.

Kafalı Yunus Özellikleri

  • Latince adı Cyrtocara moorii’dir.
  • Malawi Gölü’nde yaşar. Genellikle 3-15 metre derinliğindeki kumluk alanlarda bulunur. Doğal yaşam alanlarında sürü oluşturur.
  • Bakımı kolay bir tür değildir fakat cichlid balık türleri arasında kolay sayılabilir. Kurulu akvaryumlara çabuk uyum sağlayabilir.
  • 25 santimetreye kadar büyüyebilir.
  • Karma ciklet akvaryumlarında uyumlu türlerle beraber beslenebilir.
  • Akvaryum sıcaklık değerleri 23-28 santigrat derece olmalıdır.
  • En az 300 litre hacimli akvaryumlarda bakılması tavsiye edilir.
  • Ortalama ömrü bakım şartlarına bağlı olarak 10 senedir.
  • Akvaryumun her seviyesinde yüzer.
Kafalı Yunus Akvaryumu
Kafalı Yunus Akvaryumu

Kafalı Yunus Akvaryumu

Kafalı yunus doğası gereği sert sulara alışkındır. Bazı akvaristler akvaryumundaki su sertliğini arttırmak için tuz karıştırır. Elbette acemi akvaristlerin bunu denemeden önce farklı bir akvaristten gözlemlemesi önerilir. Tuz yerine zeminde mercan kırığı veya aragonit kum kullanılabilir.

Su değişimlerine dikkat edilmesi gerekir. Cikletler her ne kadar dayanıklı balıklar olsa da özellikle gözleri çabuk enfekte olabilir. Bu nedenle su değişimleri aksatılmadan her hafta yapılmalıdır. Ayrıca iyi bir dış filtre kullanılmalıdır. Doğası gereği akıntılı suları seven bir balıktır. Kayalık akvaryumlar kurulabilir. Kayaların arasında saklanmaktan hoşlanırlar. Kalın yapraklı bitkiler ile kayalar dekore edilebilir. Akvaryumu tamamen kaya ile doldurmamalısınız. Balıklar için yüzecek geniş alanlar da ayrılmalıdır.

Kafalı Yunus Yem Seçimi

Doğal ortamında etçil olarak beslenir. Genellikle küçük omurgasız canlıları avlar ve tüketir. Bu nedenle protein ağırlıklı bir beslenme çizelgesi oluşturabilirsiniz. Birkaç yem önermemiz gerekirse:

Canlı: Artemia, Kan Kurdu ve Un Kurdu verilebilir.

Kuru Yem: Sera Granured, Sera Granugreen, Tetra Cichlid Sticks, Tetra Pro Algae, Dajana Cichlid

Kafalı Yunus Hangi Balıklarla Yaşar?

Karma ciklet akvaryumlarında yaşayabilir. Boyu büyük bir akvaryum balık türü olduğu için küçük ciklet türlerinden uzak durmalısınız. Mbuna türleriyle de beraber yaşayamaz. Çünkü bu balıklar bölgeci ve kavgacı balık türleridir. Daha uysal Malawi cichlidleriyle beraber yaşayabilir. İmparator Ciklet, Taynatus Ciklet, Yaşayan Kaya Balığı, Sarı Prenses Balığı, Ahli Ciklet, Frontoza ve Synodontis Kedi Balığı türleriyle yaşayabilir.

Yunus Ciklet
Yunus Ciklet

Kafalı Yunus Üretimi

Erkek balıklar çok eşlidir. Akvaryumda üretilmeleri oldukça zordur. Her erkek balık için 3-6 arasında dişi balık olmalıdır. Erkek dişi ayrımı yapmak zor olduğu için 8-10 genç balık alıp, büyütmenizi öneririz. Balıklar 12-13 santimetre boyuna geldiğinde üreme dönemine girmeye başlar. Erkek balık bir üreme bölgesi seçer. Bunun için düz bir taş seçer veya kumu kazabilir. Üremeye hazır olan dişi yumurtalarını bu alana bırakır ve yumurtalar erkek tarafından döllenir.

Dölleme işleminin ardından dişi balık yumurtaları ağzına alır ve kuluçka olarak tutar. 20-90 arası yavruyu rahatlıkla ağzında tutabilir. Çatlayan yumurtalar ortalama 3 hafta daha ağzında kalır. Eğer aşırı kalabalık bir akvaryum ortamındaysa, strese girerek daha erken yavruları kusabilir. Bu durumda yumurtalar toplanmalı ve bir kuluçka makinasına koyulmalıdır. Bazı tecrübeli akvaristler bu durumu yaşamamak için yumurtaları kusturma yöntemiyle alarak, direk kuluçka makinasına koyarlar. Fakat eğer dişi balığınız ilk defa yumurta tutuyorsa, almamanızı öneririz. Birkaç eşleşme durumundan sonra kusturma işlemine başlayabilirsiniz. Bunun için Youtube’daki videoları izlemenizi öneririz.

Kafalı Yunus Cinsiyet Ayrımı

Erkek ve dişi balık aynı renktedir. Başlarının üzerinde çıkıntı bulunur. Erkekler daha iri vücutlu olur. Ayrıca başlarındaki çıkıntı daha büyüktür. Erkekler bazen daha canlı renklere sahip olabilir. Ancak bu her zaman için kesin bir ayırt etme yöntemi değildir. Temel ayırt edici özellik, erkeklerin vücudunda bulunan dikey çizgilerdir. Erkek balıklarda 4-7 arası değişen dikey çizgi vardır. Dişilerde ise çizgi yerine siyah benekler bulunmaktadır. Ayrıca erkeklerin kafasında bulunan çıkıntı, balık büyüdükçe sarı renge döner.

Utku Biçer

2013 yılından beri akvaryum hobisi ile ilgilenen tutkulu bir akvaristim. Yıllardır akvaryum dünyasının büyüleyici derinliklerinde yolculuk yapıyorum ve bu alandaki bilgi birikimimi ve deneyimlerimi sizlerle paylaşmak için buradayım. Akvaryum biyolojisi üzerine çeşitli kurslar ve sertifika programlarına katıldım. Bu alandaki akademik bilgim ve pratik deneyimlerimle; balık sağlığı, akvaryum bakımı, su kimyası ve bitki yetiştiriciliği gibi konularda derinlemesine bilgi sahibiyim. Bilgi paylaşımında her zaman doğruluk ve güvenilirlik ilkelerine bağlı kalıyorum. Yazılarımda, bilimsel verilere ve uzman görüşlerine dayalı bilgiler sunarak, okuyucularımın güvenini kazanmayı amaçlıyorum.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Göz Atın
Kapalı
Başa dön tuşu