Kiraz Karides
Kiraz karides, doğada değişik renklerde bulunur. Akvaryum ortamında genellikle kırmızı renklidir. Kiraz ismini de buradan almaktadır. Yapay seleksiyon ile üretilen parlak kırmızı renkli olanlara Sakura karides de denmektedir. Koyu taban malzemesi ve bitkilerle birlikte çok güzel görüntüler ortaya çıkartılabilir. Karides türleri arasında dayanıklı yapıya bir sahip türdür. Bu özelliği sayesinde yeni başlayacaklar için iyi bir seçim olabilir. Üremesi ve bakımı kolaydır. Avcılardan saklanabilecek kadar akıllıdır.
Kiraz Karides Özellikleri
- Bilimsel adı Neocaridina Davidi olarak geçer.
- Hepçil bir türdür.
- Hareketli bir canlıdır.
- pH değeri 6.2 – 7.3 arasında olmalıdır.
- Sıcaklık 25 ile 27 santigrat derece aralığında olmalıdır.
Kiraz Karides Akvaryumu
Kiraz karides akvaryumu için ideal su sıcaklığı 25 ile 27 santigrat derece arasındadır. Suyun sıcak olması büyümesini ve üremesini hızlandırır. Ancak su sıcaklığı arttıkça içindeki çözünmüş oksijen miktarı azalmaktadır. 30 santigrat dereceye kadar dayanabilir. Bu sıcaklıkta fazladan havalandırma sağlanmalı ve akvaryum popülasyonuna dikkat gösterilmelidir. 25 santigrat derecenin altında yaşamını sürdürebilir ancak hastalıklara yakalanma ihtimali artar ve üreyemez. Akvaryumun suyu biraz asidik yapıda olmalıdır. pH 6.2 ile 7.3 aralığında olursa karidesler daha renkli ve sağlıklı olur. Yumurtaların çatlama oranı da artacaktır.
Diğer karidesler gibi amonyağa ve nitrite karşı duyarlıdır. Akvaryuma koyulmadan önce suda nitrit olmadığından emin olunmalıdır. Nitritin fazla olmasının sebepleri; akvaryumda kapasitesinden fazla sayıda canlı bulunması, biyolojik atıkların olması ve bitkilerin çürümesidir.
Suda bulunan nitrat oranının 20 ppm’den (milyonda 20) az olmalıdır. Nitrat miktarını azaltmak için akvaryum bitkileri bulundurulabilir. Düzenli kısmi miktardaki su değişimleri atlanmamalı, haftada bir %30 su değişimi karidesler için yeterlidir.
Kiraz Karides Yem Seçimi
Diğer akvaryum canlıları gibi düzenli beslenmesi gerekmektedir. Hepçil bir canlı olsa da yosunu sevmez. Sağlıklı yavrular vermesi ve hızlı üremesi isteniyorsa dengeli beslenme çok önemlidir. Hazır yemleri sebzeyle desteklemekte fayda vardır. Ispanak ve haşlanmış kabak sevdiği sebzelerdendir. Sebzeler birkaç dakika haşlanmalı yoksa su yüzeyinde kalır, dibe batmaz.
Kiraz karides içeriği dengeli özel karides yemleriyle birlikte daha canlı renklere sahip olur. Suyun hızlıca kirlenmemesi için fazla yem vermemeye özen gösterin. Yem vereceğiniz zaman, en son vermiş olduğunuz yem hala akvaryumda duruyorsa çıkarmanız ve yem miktarında azalışa geçmeniz gerekmektedir. Bu sayede nitrit ve amonyak artışı yaşanmaz.
Balıklar gibi sürekli beslenme ihtiyacı duymazlar. 3-4 gün arayla haşlanmış ıspanak, kabak, salatalık, kırmızı kapya ve kabuksuz bezelye ile beslenebilir. Ceviz ve meşe yaprağı ile beslemek de mümkündür. Genellikle kaya ve ağaç köklerinde oluşan biofilmleri tüketirler. Ayrıca çürümüş bitkili akvaryum artıklarıyla da beslenirler. Haftada bir gün Tetra Crusta Granules verilebilir.
Kiraz Karides Hangi Balıklarla Yaşar?
Sadece kiraz karideslerinin bulunduğu bir akvaryum kurabilirsiniz. Bu durum sayesinde karidesleriniz çok daha hızlı üreyecektir. Kendilerini koruyamamaları yüzünden büyük balıklarla birlikte aynı akvaryumda bulunmaları sakıncalıdır. Akvaryum balıkları ile beslemek pek mümkün değildir. Melek balığı, discus balığı, ciklet balığı türleri, arowana balığı ve astronot balığı gibi yırtıcı ve büyük balıklar sakıncalı türlerdir. En küçük tetra balığı bile yavrularını yiyebilir. Elma salyangozu, altın inka salyangozu, nerite salyangozu, ramshorn salyangozu, vampir karides, cam karides, amano karides, bambu karides, cüce vatoz balığı ve çöpçü balığı ile aynı akvaryumda yaşamını sürdürebilir.
Kiraz Karides Üretimi
Kiraz karides üretimi en kolay olan tatlı su karideslerindendir. Su sıcaklığını yavaş yavaş 27 santigrat dereceye kadar çıkarmak karidesleri üremeye teşvik eder. Sık yaprakları olan bitkiler bulundurmak karideslerin üremesini arttırır ve kendilerini güvende hisseder. Suyun içindeki kalsiyum miktarının fazla olması suyun sert olduğu anlamına gelir. Bu sayede yumurta gelişimi artış gösterir.
Gerekli hazırlıkların yapılmasının ardından bir haftada dişi karideslerin yumurta ürettiklerini göreceksiniz. Yumurtaları kuyruklarının bulunduğu bölgenin altında olur. Sık sık havalandırırlar. Bu sayede yeterince oksijen almalarını ve sağlıklı kalmalarını sağlarlar. Artık filtrenin emiş hattının süngerle kapatılması veya durdurulması gerekir. Çünkü filtrenin emiş hattı yavruları kolayca çekebilir.
Kiraz Karides Cinsiyet Ayrımı
Yavru karidesler yetişkinlerin birer kopyalarıdır. Henüz cinsiyetlerini anlamak mümkün değildir. Ancak yeteri kadar büyüdükleri zaman bazı ayırt edici özellikler vardır. Kiraz karides cinsiyet ayrımında dişiler genellikle daha büyüktür ve daha kırmızı renklidirler. Ayrıca üreme dönemlerinde koyu kırmızı renge bürünürler.