SazansıgillerBalık Türleri ve Bakımı

Kuhli Balığı

Kuhli Balığı

Kuhli balığı, yılan balığına benzer. Uzun bir vücudu bulunur. Doğal yaşam alanı Tayland, Singapur, Malezya ve Endonezya’dır. Ortalama 10 sene ömrü bulunur. Akvaryum tabanında yaşamayı çok sever. Makrakanta balığı ile aynı familya türündendir. Diğer yılan balığı türleri gibi kendisini kuma gömmeyi sever. Çekingen bir balıktır. Çoğunlukla akvaryumda görmek oldukça zordur. Özellikle akvaryum bitkileri ile donatılmış bitkili akvaryum türlerinde nadir görebilirsiniz. Geceleri aktif bir balıktır. Gece ışıklar kapatıldığında ortaya çıkar ve akvaryumda dolanır. Yem attığınız zamanlarda da ortaya çıkar. Bazı türler zaman içerisinde çekingenliğini atıp, sık sık ortaya çıkar.

Kuhli Balığı Türleri
Kuhli Balığı Türleri

Kuhli Türleri

Birçok farklı türü vardır. Black kuhli, kaplan kuhli ve çizgili kuhli gibi birçok türü bulunur. Barışçıl bir tür olduğu için karma akvaryumda farklı akvaryum balıkları ile beslemek mümkündür. Yiyecek veya bölge yarışına girmez. Barışçıl olmayan farklı türler varsa bu balığı taciz edebilir. Bu nedenle barışçıl türlerle beslenmesi önerilir.

Kuhli Balığı Özellikleri

  • Latince Pangio Kuhlii olarak bilinir.
  • Güneydoğu Asya bölgesine ait bir türdür.
  • Hem etçil hem de otçul olarak beslenebilir.
  • Barışçıl bir tür olup, karma akvaryumlar için uygundur.
  • Taban seviyesinde yüzer.
  • Su sıcaklık değerleri 24-30 santigrat derece olmalıdır.
  • pH değerleri 5.5-6.5 arasında olması gerekir.
  • En az 150 litre bir akvaryum hacminde bakılmalıdır.
  • Ortalama olarak 13 santimetreye kadar büyür.
  • Ortalama ömrü 10 senedir.
  • Bakımı kolay bir türdür.
Kuhli Balığı Akvaryumu
Kuhli Balığı Akvaryumu

Kuhli Balığı Akvaryumu

Kuhli balığı akvaryumu oldukça basittir. Eğer bitkili akvaryum yapılacaksa, uygun bir kum seçmek gerekir. Dere kumu bunun için ideal bir kum türüdür. Anubias barteri, saz bitkisi, elodea bitkisi, tilki kuyruğu ve java moss gibi bitki türleri kullanılabilir. Akvaryumdaki su sıcaklığını stabil tutmak için ısıtıcı kullanmak gerekir. Beyaz benek hastalığına çabuk yakalanabilen bir türdür. Haftalık %25-30 oranında su değişimi ihmal edilmemelidir. Akvaryum hacmi en az 150 litre olması tavsiye edilir.

Gruplar halinde bakılırsa, daha az utangaç olabilir. En az 4-6 adet bakılması tavsiye edilir. Dış filtre, iç filtre, şelale filtre ve pipo filtre gibi filtrasyon ekipmanları kullanılabilir. Bitkiler ve farklı dekorlarla bol miktarda saklanma alanı oluşturulmalıdır. Bazen kumların altına da saklanabilir. Eğer bulamazsanız endişelenmeyin. Yem zamanı veya ışıklar kapatıldığında mutlaka ortaya çıkacaktır. Akvaryumunda mutlaka kapak olmalıdır.

Kuhli Balığı Yem Seçimi

Kuhli balığı yemi hem etçil hem de otçul olabilir. Doğada omurgasız canlılarla beslenir. Eğer akvaryumda adi salyangoz gibi istilacı türler varsa bunları da afiyetle tüketecektir. Canlı yem ve dondurulmuş yem türleri kullanılabilir. Kuru yem olarak tablet ve suda batan balık yemleri kullanmak daha faydalı olacaktır. Tıpkı L144 vatoz balığı gibi bu balıklar da dip seviyelerinde yüzer. Bu nedenle suda batan yemler ve dip yemleri en uygun olanlarıdır.

Canlı ve Dondurulmuş Yem: Kan Kurdu, Tubifex, Adi Salyangoz ve Diğer Omurgasızlar.

Kuru Yem: Tropical D-Allio Tabs, JBL Novo XL Pleco Tabs, JBL Novo Fect Tabs, Tetra Pleco Wafer Tabs, Tetra Wafermix, Ahm Wafers Chips, Tropical Plecos Tabs, Sera Vipachis Tabs.

Kuhli Balığı Hangi Balıklarla Yaşar?

Barışçıl bir tür olduğu için agresif olmayan çoğu balık ile sorunsuz yaşar. Fakat bloody mary karides, mavi kaplan karides, kiraz karides ve karbon rili karides ile yaşayamaz. Ayrıca nerite salyanyozu, tavşan salyangoz ve katil salyangoz gibi omurgasızlarla da beraber beslenmesi tavsiye edilmez. Çünkü bu canlıları rahatlıkla yiyebilir. Adi salyangoz sorunu yaşayanların besleyebileceği bir balıktır. Çünkü adi salyangozları da doğası gereği afiyetle yer.

Neon tetra, kırmızı burun tetra, pristella tetra, siyah neon tetra, sarpea tetra, lepistes, endler, plati, moli, kılıçkuyruk, zebra danio, çöpçü balığı, pigme çöpçü balığı, leopar vatoz, cüce vatoz, L144 vatozapistogramma agassizi ve apistogramma kakadu gibi balıklarla beraber yaşayabilir.

Kuhli Balığı Üretimi
Kuhli Balığı Üretimi

Kuhli Balığı Üretimi

Kuhli balığı üretimi zordur. Parlak yeşil türdeki yumurtalarını bitkilerin köklerine yapıştırarak ürer. Çoğu zaman kendi kendine üreme gerçekleştirir. Üretimin en kolay yolu ise çok sayıda balığı bir arada beslemektir.

Kuhli Balığı Cinsiyet Ayrımı
Kuhli Balığı Cinsiyet Ayrımı

Kuhli Balığı Cinsiyet Ayrımı

Kuhli balığı cinsiyet ayrımı da tıpkı üretimi gibi oldukça zordur. Üreme döneminde dişinin karnı yumurtalarla şişer. Ancak bu dönemde dişi-erkek ayrımı yapılabilir.

Utku Biçer

2013 yılından beri akvaryum hobisi ile ilgilenen tutkulu bir akvaristim. Yıllardır akvaryum dünyasının büyüleyici derinliklerinde yolculuk yapıyorum ve bu alandaki bilgi birikimimi ve deneyimlerimi sizlerle paylaşmak için buradayım. Akvaryum biyolojisi üzerine çeşitli kurslar ve sertifika programlarına katıldım. Bu alandaki akademik bilgim ve pratik deneyimlerimle; balık sağlığı, akvaryum bakımı, su kimyası ve bitki yetiştiriciliği gibi konularda derinlemesine bilgi sahibiyim. Bilgi paylaşımında her zaman doğruluk ve güvenilirlik ilkelerine bağlı kalıyorum. Yazılarımda, bilimsel verilere ve uzman görüşlerine dayalı bilgiler sunarak, okuyucularımın güvenini kazanmayı amaçlıyorum.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Göz Atın
Kapalı
Başa dön tuşu