Kedi BalıklarıBalık Türleri ve Bakımı

Leopar Vatoz Balığı

Leopar vatoz balığı Brezilya ve Peru’nun iç kesimlerinde bulunan nehirlerine özgü bir türdür. Sırt yüzgeci oldukça büyük olup, yelken kuyruklu vatoz olarak da adlandırılmaktadır. Akvaryum hobisinde en popüler balık türlerinden birisidir. Yosun temizlemekte oldukça başarılı olan bir türdür. Barışçıl ve dayanıklı olması da en çok bilinen özelliklerinden birisidir.

Leopar Vatoz Özellikleri

Leopar vatoz özellikleri şu şekildedir:

  • Yaşam alanı Brezilya ve Peru’nun nehirleridir.
  • Bakım zorluğu açısından kolay bir türdür.
  • Büyük hacimli akvaryumlarda rahatlıkla büyüyebilir. Ortalama 50 cm’e kadar büyüdüğü görülmüştür.
  • Vatoz için akvaryum sıcaklığı 23 ila 29 santigrat derece olmalıdır.
  • Ortalama ömrü bakım şartlarına göre 10-15 senedir.
  • Genellikle akvaryumun dip kısımlarında yüzer.
  • Hepçil balıklardır, hem etçil hem otçul yemlerle beslenebilirler.

Leopar Vatoz Bakımı

Leopar vatoz bakımı yeni başlayanları bile zorlamayacak şekilde kolay bir akvaryum balığıdır. Eğer vatoz balığı çok küçükse ve karma bir akvaryuma koyulacaksa, diğer balık türlerine dikkat etmek gerekir. Örneğin Melek balığı gibi avcı bir tür akvaryumda bulunuyorsa, küçük vatozu yiyebilir veya öldürebilir. Vatoz barışçıl bir tür olduğu için herhangi bir savunma mekanizması gösteremez.

Leopar vatoz balığı ağaç kökünden hoşlanır. Ağaç köklerinde oluşan pamukçukları yiyerek hem beslenir hem de temizleme görevi yapar.  Ağaç köklerindeki pamukçuklar selüloz salgılar ve bu selülozlar vatozların sindirim sistemine oldukça faydalıdır. Genellikle akvaryumunda mangrow kökü bulunur. Vatoz balıkları camlardaki yosunları temizlemek konusunda da oldukça maharetlidir. Dayanıklı balıklardır. Suyun kalitesinden fazla etkilenmese de düzenli su değişimleri yapılmalıdır.

Leopar vatoz balığı akvaryumu
Leopar vatoz balığı akvaryumu

Leopar Vatoz Akvaryumu Nasıl Olmalı?

Leopar vatoz akvaryumu konusunda internette yer alan “en az 400 litrelik hacim ister” bilgisi çok da doğru olmayan bir bilgidir. Leopar vatozlar 50 cm’e kadar büyüdüğü için böyle bir hacim önerilir. Fakat 50 cm’e kadar ulaşması yıllar sürer ve her balık bu boylanmayı gösteremez.

Vatoz balığı akvaryumu eğer karma bir akvaryumsa minimum 200 LT olmasını önerilir. Genişlik açısından en az 1 metrelik bir akvaryum olması, tüm balıkların rahatlıkla yüzebilmesine yardımcı olur. Akvaryum içerisinde Mangrow kökü bulundurmak vatoz için oldukça faydalıdır. Kökün salgıladığı selüloz sayesinde sindirim sistemi desteklenir. Ayrıca gündüz saatlerinde ağaç kökü gölgelik alan oluşturur ve vatoz bu alanda stressiz bir şekilde bekler.

Akvaryumda Anubias gibi dayanıklı bitkiler bulundurabilirsiniz. Leopar vatoz balığı bitkili akvaryumları sever fakat bitkilerin de üzerinde gezdiği için dayanıklı bitkiler bulundurmalısınız. İnce dallı ve narin bitkileri kırabilir. Akvaryumda mutlaka ısıtıcı ve filtre (iç filtre, dış filtre, pipo filtre veya şelale filtre) kullanılmalıdır. Isıtıcı ile su sıcaklığı dengede tutulmalıdır. Ani ısı değişimleri hem Leopar vatoz balığına hem de diğer balıklara zarar verir.

Leopar Vatoz Yem Seçimi

Leopar vatoz yem seçimi konusunda sizlere önerilerimiz şu şekildedir.

Etçil yem olarak: JBL Novo Tab, Ocean Nutrition Color&Growth&Health Formula, Rottifish Dekapsüle Artemia, Ocean Nutrition Dondurulmuş Kan Kurdu, Ocean Nutrition Sinek Larvası, Sera O Nip Tablet.

Otçul yem olarak: Omega One, Tropical Spirulina Super Forte Granül, Tetra Pro Algae.

Vatozlar genellikle yosunlarla beslense de akvaryumun karanlık olduğu saatlerde bu yemler kullanılarak, beslenme diyeti oluşturulabilir. Ayrıca salatalık, haşlanmış kırmızı biber gibi besinleri de severek tüketmektedir. Fakat bu besinler suyu kirleteceği için su değişiminden hemen önce verilmesini tavsiye ederiz. Leopar vatoz yem önerisi bu şekildedir.

Leopar Vatoz Hangi Balıklarla Yaşar?

Barışçıl bir tür olduğu için çoğu yarı agresif türle dahi bakılabilir. Aşırı agresif türlerle kesinlikle bakılmamalıdır. Farklı türden vatoz balıklarıyla da yem mücadelesi verebilir. Kendi türünden olan vatozlara karşı oldukça agresif ve bölgeci bir tutum sergiler. Leopar vatoz hangi balıklarla yaşar? Barışçıl ve yarı agresif her türle uyum sağlar. Fakat Melek balığı ve  Discus ile uyumlu değildir. Bu balıkların vücudundaki koruyucu mukoza tabakası ilgisini çeker ve gece balıklar uyurken yemeye çalışır. Bu yüzden, iki balıkla beslenmesi tavsiye edilmez.

Lepistes balığı (Fil kulak lepistes), tetrazon balığı, ramirezi balığı, mavi prenses balığı, kafalı yunus, zebra danio balığıflowerhorn balığısarı prenses balığı gibi türlerle beraber yaşayabilir.

Leopar Vatoz Balığı Üretimi
Leopar Vatoz Balığı Üretimi

Leopar Vatoz Balığı Üretimi

Üretim yaşı gelmiş diğer vatoz balıkları, akvaryum ortamında bir küp içerisinde üreyebilirler. Leopar vatoz üretimi akvaryum ortamında gerçekleştirilemez. Genellikle yaşam alanlarındaki nehirlerde ürerler. Bu nehirlerden alınarak, ticari olarak satışı gerçekleştirilir.

Leopar Vatoz Cinsiyet Ayrımı

Leopar vatoz cinsiyet ayrımı oldukça zordur. Bu alanda tecrübeli çoğu akvarist bile cinsiyet ayrımı yaparken zorlanır. Erkek olan vatozlarda cinsel organ kalın ve dışarı çıkıktır. Dişilerde ise vücuda yapışık olur. Leopar vatoz balığı yazımızın sonuna geldik. Sorularınızı yorumlar kısmından iletebilirsiniz.

Utku Biçer

2013 yılından beri akvaryum hobisi ile ilgilenen tutkulu bir akvaristim. Yıllardır akvaryum dünyasının büyüleyici derinliklerinde yolculuk yapıyorum ve bu alandaki bilgi birikimimi ve deneyimlerimi sizlerle paylaşmak için buradayım. Akvaryum biyolojisi üzerine çeşitli kurslar ve sertifika programlarına katıldım. Bu alandaki akademik bilgim ve pratik deneyimlerimle; balık sağlığı, akvaryum bakımı, su kimyası ve bitki yetiştiriciliği gibi konularda derinlemesine bilgi sahibiyim. Bilgi paylaşımında her zaman doğruluk ve güvenilirlik ilkelerine bağlı kalıyorum. Yazılarımda, bilimsel verilere ve uzman görüşlerine dayalı bilgiler sunarak, okuyucularımın güvenini kazanmayı amaçlıyorum.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Göz Atın
Kapalı
Başa dön tuşu