Bitkili AkvaryumLowtech Bitkiler

Pistia (Su Marulu)

Pistia su üstü bitki türlerinden birisidir. Ülkemizde su marulu olarak da bilinir. Özellikle kapaksız ve üstü açık akvaryumlarda güzel görünür. Su üstü bitkilerin en popüler olanıdır. Pistia aktif olarak büyür ve su kütlelerini geniş bir şekilde kapsar. Bu özelliği sayesinde suyun buharlaşması da ortadan kalkar. Pistia saçaklı bir tür olduğu için özellikle yavru balıkların saklanmasına çok yardımcı olur. Fil kulak lepistes gibi yavruların rahatlıkla saklanmasına yardımcı olur. Ayrıca çok iyi bir nitrat emicidir. Beta balığı akvaryumlarında gönül rahatlığıyla kullanılabilir. Betalar gölgesinde beklemekten oldukça hoşlanır.

İyi su şartlarında ve yüzeydeki akıntının az olduğu akvaryumlarda daha hızlı büyür. Akıntıyla arası olmayan bir bitkidir. Akıntısız akvaryumlarda saçakları zemine kadar erişebilir. Yüksek akvaryumlarda ise bu görüntü gerçekten eşsiz olur. Ek bir gübre ihtiyacı yoktur. Fakat çabuk ve sağlıklı çoğaltmak için sıvı gübreler kullanılabilir. Tetra PlantaMin gibi sıvı gübrelerle beslenebilir. Co2 gereksinimine ihtiyaç duymaz. Yeni başlayanlar için en ideal bitki türlerinden birisidir. Herhangi bir zemin ihtiyacı olmadığı için bitki bakımı konusunda bilgisi olmayan hobiciler dahi bakabilir. Lowtech bitki türü olarak düşünülebilir.

Pistia Özellikleri

  • Latince Pistia Stratiotes olarak bilinir.
  • Doğal bir biyofiltredir. Su marulu bulunduran akvaryumlar da su daha şeffaf hale gelir.
  • Suda ağır metal tuzları ve nitratı emer.
  • Doğal gölgeleme oluşturur.
  • Saçakları sayesinde yavru balıklar saklanabilir. Özellikle lepistes balığı akvaryumlarında kullanılabilir.
  • Bakımı kolay bir bitki türüdür. Aşırı gereksinimleri bulunmaz.
  • Orta seviyede bir aydınlatma yeterli olur.
  • Sıcaklık değerleri 12-30 santigrat derece arasında bakılabilir.
  • pH değerleri 5.0-8.0 arasında olmalıdır.
  • Gelişim hızı yavaştır.
  • Co2 gereksinimi yoktur.
  • Akıntılı suları sevmez. Hafif akıntılı akvaryumlarda bakılabilir.
  • Budama ihtiyacı yoktur. Vejetatif şekilde çoğalır.
Pistia Bakımı
Pistia Bakımı

Pistia Bakımı

Pistia bakımı için herhangi bir toprak gereksinimi yoktur. Su üstü bitki olduğu için herhangi bir şekilde dikimi mümkün değildir. Genel ihtiyacı orta seviyede bir aydınlatma olacaktır. Aşırı yoğun ışıkta yapraklarına zarar verebilir. Bu nedenle orta güce sahip armatür, florasan veya powerled gibi aydınlatmalar kullanılabilir. Günde 10-12 saat ortalama aydınlatma yeterli olacaktır.

Sıcaklık değerleri 12-30 santigrat derece arasında tolere edebilse de 24-30 santigrat derece arasında ideal koşullardır. Genellikle kapaksız ve üstü açık akvaryumlarda bakılır. Aşırı akıntıda ve yüksek su sıcaklığında ölebilir. Akıntısız akvaryumlarda bakılırsa, daha hızlı şekilde çoğalır. İç filtre, dış filtre, pipo filtre ve şelale filtre ile bakılabilir. İç ve dış filtre için şelale aparatı kullanılmalıdır. Isıtıcı ile su sıcaklığı 24-30 santigrat derece arasında tutulursa, sorunsuz şekilde çoğalabilir. Farklı akvaryum bitkileri ile bakılabilir.

Birçok akvaryum balıkları türüyle bakılabilir. Canlı doğuranlar türleriyle sık sık kullanılır. Plati, moli, kılıçkuyruk, lepistes balığı gibi türlerin akvaryumlarında sık sık görülebilir. Birçok balıkla beraber bakılabilir. Discus balığı, ramirezi balığı, bolivian ramirezi, zebra danio balığı, neon tetra, kırmızı burun tetra, kribensis, cüce gurami, sae balığı, L144 vatoz balığı, endler balığı, harlequin rasbora, galaxy rasbora, pristella tetra, frenatus, apistogramma agassizi, serpae tetra, siyah neon tetra, apistogramma kakadu gibi balıklarla yaşayabilir.

Pistia Dikimi
Pistia Dikimi

Pistia Dikimi

Pistia dikimi mümkün olmayan bir bitki türüdür. Bitkili akvaryumlarda genel olarak zemine bitkiler dikilir. Fakat su üstü bitki türünden birisi olduğu için dikimi mümkün değildir. Bitkili akvaryum hobisine yeni başlayanlar için bu açıdan en uygun türlerden birisidir. Yavaş büyüme gösterir fakat zaman içerisinde su şartlarının uygun olmasıyla beraber su üstünü kaplayacaktır.

Pistia Budama
Pistia Budama

Pistia Budama

Pistia budama yapılması gerekmez. Vejetatif olarak çoğalır. Ana bitki üzerinde yavru bitkiler farklı saçaklar olarak gelişir. Bu saçaklarda yavru bitki 4-5 yaprağa eriştikten sonra zaman içerisinde ana bitkinin saçağından koparak çoğalır. Bu nedenle budama gerektiren bir bitki değildir. Kendiliğinden bölünerek çoğalabilir.

Pistia iyi bir nitrat emici olması nedeniyle, doğal filtre olarak da kullanılabilir. Balık hacmi az fakat dışkısı çok olan balıkların akvaryumlarında kullanılabilir. Ayrıca yavru akvaryumlarında kullanılabilir. Karides akvaryumlarında da kullanılır. Nitratı yoğun olarak emer ve suyu artık nitrattan arındırır. Böylelikle nitrat patlaması gibi sorunlarında önüne geçer. Su marulu hakkında soru ve sorunlarınız için yorum yapabilirsiniz. Ayrıca Forum sitemizde de konu açarak, bilgi alabilirsiniz.

Utku Biçer

2013 yılından beri akvaryum hobisi ile ilgilenen tutkulu bir akvaristim. Yıllardır akvaryum dünyasının büyüleyici derinliklerinde yolculuk yapıyorum ve bu alandaki bilgi birikimimi ve deneyimlerimi sizlerle paylaşmak için buradayım. Akvaryum biyolojisi üzerine çeşitli kurslar ve sertifika programlarına katıldım. Bu alandaki akademik bilgim ve pratik deneyimlerimle; balık sağlığı, akvaryum bakımı, su kimyası ve bitki yetiştiriciliği gibi konularda derinlemesine bilgi sahibiyim. Bilgi paylaşımında her zaman doğruluk ve güvenilirlik ilkelerine bağlı kalıyorum. Yazılarımda, bilimsel verilere ve uzman görüşlerine dayalı bilgiler sunarak, okuyucularımın güvenini kazanmayı amaçlıyorum.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Göz Atın
Kapalı
Başa dön tuşu