OmurgasızlarBalık Türleri ve Bakımı

Ramshorn Salyangozu

Ramshorn salyangozu akvaryumlarda en yaygın bulunan omurgasız türlerinden birisidir. Artık yem, bitki kalıntıları ve sert yüzeylerde oluşmuş olan yumuşak yosunları tüketerek beslenir. Çoğu zaman akvaryuma bilinçli olarak eklenir ancak bazen davetsiz bir misafir olarak aldığınız bitkilerle beraber gelebilir. Akvaryum bitkileri ile gelen Ramshorn eğer uygun bir ortam sağlanmışsa çoğalmaya başlar. İstenmeden akvaryum ortamına eklense de çeşitlilik katacak bir canlıdır.

Kırmızı, mavi ve pembe renklerde varyasyonları vardır. Fakat pembe ve mavi renkteki varyasyon nadir görülür ve yüksek fiyatlara satılır. Kabuğu tıpkı sarılmış bir bahçe hortumunu andırır. Bakımı hiç zorlamayacak bir salyangoz türüdür. Karma akvaryumlarda sıkça bulunur, hatta akvaryuma hareket katar. Çünkü sürekli yiyecek bir şeyler arar. Kabuğunu ince bitki dallarına dolar ve saplardan sallanabilir. Sert yüzeyden bir diğer yüzeye geçerken kendisini esnetebilen bir yapısı vardır. Aslında izlemesi oldukça ilginç ve keyifli bir canlıdır.

Yavru ramshorn salyangozlarının ne yediğini ve sindirdiğini rahatlıkla gözlemleyebilirsiniz. Yavruyken kabuğu oldukça ince ve şeffaftır. Salyangozlardan birisi büyük bir yem bulduğunda kısa süre içerisinde diğer tüm ramshornlar başına toplanır. Her biri iyi şekilde beslenebilmek için en iyi yeri kapmaya çalışır. Sağlıklı olan salyangoz oldukça hareketlidir. Kabuğunun çatlak veya çizik olmayan sağlam bir görüntüsü bulunur. Başının üzerinde iki tane antene benzer dokunacı vardır.

Ramshorn Salyangozu Özellikleri

  • Latince Planorbis Rubrum olarak bilinir.
  • Coğrafi kökeni Kozmopolit’tir.
  • Hepçil bir canlıdır.
  • Barışçıl bir tür olduğu için karma akvaryumlara uygundur.
  • Genellikle taban seviyesinde dolansa da camlarda ve bitkilerde de görebilirsiniz.
  • Palyaço balığı gibi çift cinsiyetlidir.
  • Su sıcaklık değerleri 15-26 santigrat derece arasında olmalıdır.
  • pH seviyesi 6.0-8.0 arasında olması gerekir.
  • En fazla 4 santimetreye kadar büyür.
  • Hacim sorunu yoktur.
Ramshorn Salyangozu Akvaryumu
Ramshorn Salyangozu Akvaryumu

Ramshorn Salyangozu Akvaryumu

Ramshorn salyangozu akvaryumu için belirli kıstaslar yoktur. Her ortama adapte olabilir. 20 litrelik bir akvaryum ortamında dahi yaşar. Sayısı çok arttığında kontrol altına alınmalıdır. Her ne kadar atıkları ve bitki kalıntılarını tüketse de kendisi de atık oluşturur. Salyangozların geneli akvaryumdan dışarı çıkmaya eğimlidir. Bu nedenle akvaryumda kapak olması gerekir. Hepçil bir canlı olduğu için yumuşak yapraklı bitkileri tüketebilir. Buna dikkat etmek gerekir. Anubias barteri gibi sert yapraklı bitkileri yiyemez. Akvaryumda beslemek için marul ve ıspanak benzeri sebzeler verilirse, akvaryum ortamındaki bitkilere zarar verme ihtimali düşer.

Ramshorn Salyangozu Yem Seçimi

Yem olarak spesifik bir yem ihtiyacı bulunmaz. Akvaryumdaki yem artıklarını, bitki kalıntılarını ve döküntülerini tüketir. Ayrıca camlar da ve sert yüzeylerde oluşan yumuşak yosun türlerinin de tamamını afiyetle tüketir. Yumuşak yapraklı bitkiler için bir tehlike olabilir. Bu nedenle eğer yosunlu bir akvaryumunuz yoksa, 2-3 günde bir ıspanak ve marul gibi sebzelerle besleyebilirsiniz. Bu sebzeleri akvaryum içerisinde 2-3 saatten fazla tutmamanız önerilir. Aksi halde suyun dengesi ve değerleri bozulabilir.

Ramshorn Salyangozu Hangi Balıklarla Yaşar?

Barışçıl bir canlıdır. Akvaryum balıkları ile bir sorunu yoktur. Fakat japon balığı, oranda japon balığı, yelpaze kuyruklu japon balığı, sarı prenses balığı, mavi prenses balığı, auratus ciklet, fahaka puffer, ateş ağız ciklet, blue acara, midas ciklet, zebra ciklet, jaguar ciklet, tropheus duboisi, tropheus kriza gold gibi türlerle beraber yaşayamaz. Ciklet balıkları ve japon balıkları türlerinden uzak tutulması gerekir.

Mavi kaplan karides, kiraz karides, karbon rili karides, bloody mary karides gibi karides türleri ile yaşayabilir. L144 vatoz balığı, boynuzlu vatoz, leopar vatoz, çöpçü balığı ve pigme çöpçü balığı gibi türlerle beraber yaşayabilir.

Bunların dışında çoğu balıkla beraber sorunsuz yaşar. Lepistes balıkları, tetra balıkları, melek balığı, discus balığı gibi türlerle problem yaşamadan yaşar.

Ramshorn Salyangozu Üretimi
Ramshorn Salyangozu Üretimi

Ramshorn Salyangozu Üretimi

Ramshorn salyangozu üretimi için pek bir şey yapmanıza gerek yoktur. Uygun ortam sağlandıktan sonra kolayca ürer. İyi beslenmesi genellikle üremesini tetikler. Sert yüzeylerin üzerine kümeler ve öbekler halinde yumurta bırakarak ürer. Her yumurta üzerinde küçük siyah noktalar bulunur.

Ramshorn Salyangozu Cinsiyet Ayrımı
Ramshorn Salyangozu Cinsiyet Ayrımı

Ramshorn Salyangozu Cinsiyet Ayrımı

Ramshorn salyangozu cinsiyet ayrımı söz konusu değildir. Çünkü çift cinsiyetli bir salyangoz türüdür.

Ramshorn Salyangozundan Kurtulmak
Ramshorn Salyangozundan Kurtulmak

Ramshorn Salyangozundan Kurtulmak

Ramshorn salyangozundan kurtulmak için yemlemeyi azaltmalısınız. Eğer çok sayıda salyangozunuz varsa, akvaryuma makrakanta eklemeniz yeterli olacaktır. Makrakanta tam bir salyangoz canavarıdır. İstediğiniz seviyeye düşükten sonra makrakantayı akvaryumdan çıkartabilirsiniz.

Utku Biçer

2013 yılından beri akvaryum hobisi ile ilgilenen tutkulu bir akvaristim. Yıllardır akvaryum dünyasının büyüleyici derinliklerinde yolculuk yapıyorum ve bu alandaki bilgi birikimimi ve deneyimlerimi sizlerle paylaşmak için buradayım. Akvaryum biyolojisi üzerine çeşitli kurslar ve sertifika programlarına katıldım. Bu alandaki akademik bilgim ve pratik deneyimlerimle; balık sağlığı, akvaryum bakımı, su kimyası ve bitki yetiştiriciliği gibi konularda derinlemesine bilgi sahibiyim. Bilgi paylaşımında her zaman doğruluk ve güvenilirlik ilkelerine bağlı kalıyorum. Yazılarımda, bilimsel verilere ve uzman görüşlerine dayalı bilgiler sunarak, okuyucularımın güvenini kazanmayı amaçlıyorum.

İlgili Makaleler

Bir Yorum

  1. İlk başlarda çok keyifli sonrasında akvaryum ramshorndan geçilmiyor 😀 kolay kolay bulaşmayacağım bir türdür kendileri.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Göz Atın
Kapalı
Başa dön tuşu