SazansıgillerBalık Türleri ve Bakımı

Sae Balığı

Sae balığı, özellikle yosunlarla başı belada olan akvaristlerin kahramanıdır. Genellikle bitkili akvaryum ortamlarında oluşan yosun problemi, her ne kadar kontrol altına alınsa da tekrar baş gösterebilir. Sadece bitkileri değil; zemini, dekorları ve hatta camları da yosun kaplayabilir. Yosundan kullanmak için çeşitli kimyasallar kullanılsa da sae balığı gibi alg yiyici balıklar, yosunla savaşmamıza yardımcı olur.

Akvaryum balıkları arasında yosun yiyici türden olan sae, yosun tüketme konusunda başarılı bir canlıdır. Familyası sazansıgiller türüne dayanır. Yosunları tüketir ve suyun berrak kalmasına yardımcı olur. En iyi yosun yiyici balıklardan birisidir. Siyah sakal yosununu dahi tüketir. Her zaman hareket halinde olan bir balıktır. Akvaryum hacmine göre 5-6 tane beraber beslenmesi sorunun hızlı çözülmesine yardımcı olacaktır. Tek dezavantajı ise bazen akvaryumdaki diğer balıklara karşı agresif olmasıdır. Bu yüzden akvaryuma yeni eklenecek alg yiyici balık birkaç gün gözlemlenmeli ve diğer balıklara karşı tutumu analiz edilmelidir.

Genellikle yosunlarla beslenir. Fakat diğer balıklara yem verdiğinizde balık yemlerini tükettiğini de görebilirsiniz. Büyüdükçe farklı besinlerden tüketim sağlar. Ayrıca bu durum normal yeme alışıp, yosun yemeyi bırakması demektir. Bu nedenle diğer balıkları beslerken verilen yem miktarına dikkat etmeniz gerekir.

Sae Balığı Özellikleri

  • Latince Crossocheilus Siamensis olarak da bilinir.
  • Doğal yaşam alanı Myanmar, Malezya ve Tayland’dır.
  • Bakımı kolay denilemez, orta zorluktadır.
  • Boyu en fazla 15 santimetreye kadar büyür.
  • Barışçıl bir balıktır. Fakat melek balığı ve yelpaze kuyruklu japon balığı gibi uzun yüzgeçli balıkların yüzgeçlerine saldırabilir.
  • pH değerleri 6.5-8.0 arasında olmalıdır.
  • Su sıcaklığı 21-29 santigrat derece arasında bakılmalıdır.
  • Minimum 120 litre akvaryum hacminde beslenebilir.
  • Ortalama ömrü bakım şartlarına bağlı 10 senedir.
  • Akvaryumda yüzme seviyesi orta ve üst kısımlardır.
Sae Balığı Akvaryumu
Sae Balığı Akvaryumu

Sae Balığı Akvaryumu

Sae balığı akvaryumu için doğal yaşam alanı taklit edilebilir. Bol miktarda akvaryum bitkileri içeren ortamlarda bakılmalıdır. Tabanda kum olarak dere kumu ve diğer farklı bitki kumları kullanılabilir. Suda akıntı oluşturan iç filtre ve dış filtre gibi akvaryum ekipmanları kullanılabilir. Bitkili akvaryumlarda genellikle askı filtre kullanılır. Akvaryumda birçok farklı bitki türü bulunabilir. Elodea bitkisi, saz bitkisi, anubias barteri, tilki kuyruğu gibi birçok tür eklenebilir.

Su sıcaklığı stabil olmalıdır. Bu yüzden ısıtıcı kullanmak gerekir. Balığın sudan sıçrama eğilimi bulunur. Bu nedenle mutlaka bir kapak veya buhar camı konulmalıdır. Akvaryumda oluşan yosunları, akvaryuma yeni eklenen bu balık hemen tüketmeye başlayacaktır. Çoğu zaman adaptasyon süreci gibi sorunlar yaşamadan, hemen tüketime başlar. Akvaryum hacmi her ne kadar 120 litre olması gerekse de küçük boyutlarda bir balık idareten küçük akvaryumlarda beslenebilir. Fakat büyüdüğünde mutlaka büyük hacimli bir akvaryuma alınması gerekir. Büyüdükçe ve yeme alıştıkça, yosun tüketimi azalmaktadır. Yemleme yaparken dikkat edilmesi gerekir.

Sae Balığı Yem Seçimi

Sae balığı yemi için bitkisel ağırlıklı yemler tercih edilmelidir. Doğal ortamında bu şekilde beslenir. Saç ve fırça yosunlarından oldukça hoşlanır. Fakat akvaryumda oluşabilecek yeşil-mavi alg yosunlarını tüketmeyi tercih etmez. Akvaryumda eğer bitkiler ve yosunlar varsa, ek beslenmeye ihtiyaç duymaz. Beslendiği durumda zaten yosunları tüketmez. Eğer yosunlardan tamamen kurtulduğunuz temiz bir bitkili akvaryuma sahipseniz, ancak o zaman beslenme diyeti oluşturmanız gerekir. Yetişkin balıklar protein içeren besinlerle de beslenebilir. Fakat daha küçük yavru balıklar bitkisel beslenmelidir. Buna dikkat etmeniz gerekir.

Canlı veya Dondurulmuş Yem: Artemia ve Su Piresi.

Kuru Yem: Sera Vipan, Tetra Pro Algae, Tropical Vitality Color, JBL Novo, JBL Spirulina, Sera Flora Nature.

Sae Balığı Hangi Balıklarla Yaşar?

Sae balığı karma akvaryumlarda beslenebilir. Cüce gurami, neon tetra, kırmızı burun tetra, transgenetik tetra balığı, makrakanta ve çöpçü balığı gibi barışçıl türlerle beslenebilir. Karides türleri ile beslenebilir. Amano karidesi ile beslendiğinde yosun sorununu ortadan hızlı şekilde kaldırır. Ayrıca pigme çöpçü balığı da eklenerek, yeşil-mavi alg sorununu da giderebilirsiniz. Elma salyangozu, tavşan salyangoz ve katil helena gibi salyangozlarla da beraber yaşayabilir. Ek olarak leopar vatoz balığı ve boynuzlu vatoz balığı gibi türler de eklenerek, camdaki yosun temizliği daha hızlı yapılabilir.

Sae Balığı Üretimi
Sae Balığı Üretimi

Sae Balığı Üretimi

Sae balığı üretimi akvaryum ortamında mümkün değildir. Doğada göç ederek üreme gerçekleştirir. Kurak dönemlerde akıntıya karşı, yağmur sezonunda akıntı yönünde göç etmeye başlar.

Sae Balığı Cinsiyet Ayrımı

Sae balığı cinsiyet ayrımı gözle yapılabilir. Dişi ve erkek arasında belirgin farklar yoktur. Dişi balıklar, erkek balıklara göre daha şişman vücuda sahiptir.

Utku Biçer

2013 yılından beri akvaryum hobisi ile ilgilenen tutkulu bir akvaristim. Yıllardır akvaryum dünyasının büyüleyici derinliklerinde yolculuk yapıyorum ve bu alandaki bilgi birikimimi ve deneyimlerimi sizlerle paylaşmak için buradayım. Akvaryum biyolojisi üzerine çeşitli kurslar ve sertifika programlarına katıldım. Bu alandaki akademik bilgim ve pratik deneyimlerimle; balık sağlığı, akvaryum bakımı, su kimyası ve bitki yetiştiriciliği gibi konularda derinlemesine bilgi sahibiyim. Bilgi paylaşımında her zaman doğruluk ve güvenilirlik ilkelerine bağlı kalıyorum. Yazılarımda, bilimsel verilere ve uzman görüşlerine dayalı bilgiler sunarak, okuyucularımın güvenini kazanmayı amaçlıyorum.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Göz Atın
Kapalı
Başa dön tuşu