Orta Amerika CichlidleriBalık Türleri ve Bakımı

Sajica

Sajica, Orta Amerika cichlid türlerinden birisidir. Renkleri ve görünümüyle çok popüler bir türdür. Karma akvaryumların favori balığıdır.

Sajica, Orta Amerika cichlid türlerinden birisidir. Popüler bir tür olup, uygun şartlar sağlandığında bakımı kolaydır. Cichlid türüne yeni başlayacak akvaristler için ideal bir türdür. Gerek görünümü gerek renkleri sebebiyle çokça tercih edilmektedir. Erkek balık tıpkı kafalı yunus gibi ilerleyen yaşlarda kafa yapabilir. Mavi gözlere sahip bir balıktır. Karma akvaryum türleri için sıkça tercih edilir. Ayrıca bitkili akvaryum türünün de favori balıklarından birisidir.

Tek eşli bir balık türüdür. Doğada çakıllı bölgelerde yaşam sürer. Orta seviyede akıntıya sahip dere ve nehirlerde yaşar. Bölgeci bir balıktır. Karma akvaryumlarda bakılacaksa, akvaryum hacminin yüksek olması gerekir. Aksi halde diğer akvaryum balıkları ile kavgalar edebilir. Sakin-orta derece agresif olarak bilinir. Fakat üreme dönemlerinde son derece agresifleşir.

Sajica Özellikleri

  • Latince Cryptoheros Sajica olarak bilinir.
  • Sajica, T-Bar Cichlid olarak da bilinir.
  • Hepçildir. Etçil ve otçul yemlerle kolaylıkla beslenebilir.
  • Dip-orta seviyede yüzer.
  • Erkek balık renkli gövdeye sahipken, dişi balık gri renkte gövdeye sahiptir.
  • Tek eşli bir balıktır.
  • Sıcaklık olarak 24-27 santigrat derecede bakılması gerekir.
  • pH değeri 7.0-7.5 arasında olmalıdır.
  • Su sertliği 20 dH uygundur.
  • En fazla 15 santimetreye kadar büyür.
  • Bakımı kolay bir türdür.
  • Üretimi de oldukça kolaydır.
  • Bir çift için en az 75 litre akvaryum gerekir. Önerimiz en az 100 litre olmasıdır
  • Yaşam ömrü kaynaklara göre 3 senedir.
Sajica Akvaryumu
Sajica Akvaryumu

Sajica Akvaryumu

Sajica akvaryumu literatürde 75 litre olarak geçse de önerimiz en az 100 litre olmasıdır. Özellikle karma olarak bakılacaksa, en az 100 litre olması gerekir. Her ne kadar aşırı agresif bir balık olmasa da bölgeci bir tür olduğu için bölgesine giren diğer balıkları kovalayacak ve rahatsız edecektir. Sajica akvaryumu nasıl olmalı? Sorusunu değerlendirmek gerekirse, mutlaka bitkili akvaryum kurulmasını öneririz. Bitkili akvaryumlarda t-bar ciklet stressiz bir şekilde yaşayacaktır. Stressiz bir balık her zaman renklerini en iyi şekilde gösterecektir.

Saklanma alanlarına ihtiyaç duyar. Kütük, kaya ve küplerle saklanma alanları oluşturulabilir. Diğer cichlid türleri gibi kumla oynamayı ve kumu kazmayı çok sever. Bu yüzden akvaryum bitkileri buna uygun seçilmelidir. Genellikle mangrow kökü üzerine anubias barteri ve anubias türleri eklenmektedir. Ayrıca java fern, java moss gibi moss türleri de eklenebilir. Eğer farklı bitkiler kullanmayı tercih ediyorsanız, bitkileri dikmek için saksılar kullanmanızı öneririz. Saksıların içerisindeki kumu kazamayacağı için bitkilerinize bir zararı olmayacaktır. Su üstü bitkileri de tercih edilebilir. Pistia kullanılarak, nitrat emilimi arttırılabilir.

Sajica Yemi
Sajica Yemi

Sajica Yem Seçimi

Sajica yemi konusunda sorun yaşayacağınız bir tür değildir. Hepçil bir tür olduğu için hem etçil hem de otçul yemlerle besleyebilirsiniz. Formu ve renkleri harika bir Sajica için yüksek hacim, sık su değişimi, çeşitli ve iyi bir beslenme diyeti oluşturmanız gerekir. Canlı yem, kuru yem ve dondurulmuş yemlerle beslemenizi öneririz. Bol çeşitli ve kaliteli yemlerle beslenme diyeti oluşturursanız harika formda ve renkte bir çifte sahip olursunuz.

Sajica yem önerisi olarak şu yemleri kullanabilirsiniz:

Canlı ve Dondurulmuş Yem: Kan Kurdu, Artemia, Un Kurdu ve Su Piresi.

Kuru Yem: Sera Flowerhorn, JBL Pronovo Cichlid Granül, JBL Pronovo Cichlid Flakes, Dainichi Color Fx 3mm, Tetra Discus, Sera Discus, Tropical Spirulina Granül, Sera Spirulina Pul, Sera Flora Nature, Tetra Tetramin, Tropical Vitality Color, Tetra Pro Algae, Tetra Provegetable.

Sajica Hangi Balıklarla Yaşar?

Sajica ile uyumlu balık türleri çeşitlidir. Karma akvaryum için büyük hacimlerde akvaryum gerektiğini tekrar hatırlatalım. Eğer küçük hacimli bir akvaryuma sahipseniz, karma olarak bakmanızı tavsiye etmeyiz. Yüksek hacimlerde lepistes balığı, fil kulak lepistes, kılıçkuyruk, tetra türleri (neon tetra ve kırmızı burun tetra gibi küçük türler hariç), kribensis, ateş ağız, severum, mücevher ciklet, ramirezi, bolivian ramirezi, blue acara, melek balığı ve rainbow gibi türlerle beraber bakılabilir.

Sajica Üretimi
Sajica Üretimi

Sajica Üretimi

Sajica üretimi oldukça kolaydır. En önemlisi eş tutmuş formda bir çift Sajica ve uygun akvaryum şartlarıdır. Eş tutmuş bir çift elde etmek için iki yöntem bulunur. İlk yöntem 4-6 arası yavru alıp, en iyi şekilde büyütmek ve bu balıklardan en az 1-2 çift çıkarmaktır. Diğer yöntem ise hazır eş tutmuş damızlık balıklar almaktır. Eğer hazır damızlık alacaksanız; balıkların formuna, canlılığına, renklerine, eş tutmuş olmasına ve yeme gelme hareketlerini iyi analiz etmenizi tavsiye ederiz.

Üretim için karma akvaryum dahi uygundur. Yüksek hacimdeki akvaryumda rahatlıkla üretimi yapılabilir. Ayrı bir akvaryum kurulacaksa 75-100 litre arası sajica üretim akvaryumu kurulabilir. Sajica üretim için en önemli püf nokta, üretim tankının 26 santigrat derece su sıcaklığında olması ve pH değerinin 7.3 civarında tutulmasıdır. Bu akvaryum içerisinde kök, kaya ve bitkiler olabilir. Buradaki amaç doğal ortamında hissetmesi ve stressiz bir ortam sağlamaktır. Üretim için mutlaka mağara alanları olmalıdır. Bunun için Hindistan cevizi kabuğu, akvaryum küpleri ve saksılar kullanılabilir. Saksı veya küpler yatık şekilde konulmalıdır. Küp ve saksıların çok büyük olmaması faydalı olacaktır.

Üreme döneminde balıkların göz rengi maviden beyaza dönebilir. Bunu gözlemlemek oldukça keyiflidir. Üreme dönemi boyunca erkek balık gözlemlenmelidir. Dişiye nadir de olsa zarar verebilir. Dişide süzgeç yırtılması gibi hasarlar meydana gelebilir. Fakat bu durumda ayırmaya gerek yoktur. Ancak dişinin yüzmesini zorlaştıran veya vücut pullarında ağır hasarlar meydana gelirse, dişi ayrılmalı ve uygun tedaviler uygulanmalıdır.

Dişi ortalama 200-300 yumurta döker. Yumurtalar 1 hafta içerisinde çatlar. İlk yumurtlama durumunda acemi ebeveynler tarafından yumurtalar 1-2 gün içerisinde yenebilir. Ancak 15-20 gün sonrasında tekrar üreyeceklerdir. Dişi yumurtladıktan sonra başından ayrılmaz. Erkek balık yuvaya bağlı değildir. Akvaryum içerisinde gezecektir. Yumurtalar çatladıktan sonra erkek yavruları korur ve diğer balıkları yavrulara yaklaştırmaz. Yumurtadan çıkan yavrular 5-6 gün sonra serbest yüzüşe geçer. Bu dönemde dişi ve erkek balık daha fazla efor harcar. Çünkü yavrular sürekli yuvadan kaçacaktır. Sajica üretimi yaparken yetişkin balıklar iyi beslenirse, kesinlikle yavrularını yemez.

Çifte bu dönemde kolaylık sağlamak adına fazla yavrular ayrı bir akvaryuma alınabilir. Çift 50 civarı yavruya sorunsuz bakacaktır. Yavrulara ilk hafta yumurta sarısı verilmelidir. Bu beslenme biçimi kritik evreyi sorunsuz bir şekilde atlamanıza yardımcı olacaktır. Haşlanmış yumurta sarısını bir bardak suda bekleterek, suyun üst kısmındaki toz parçaları şırınga ile yavruların olduğu bölgeye sıkılmalıdır. İlk haftayı tamamladıktan sonra ise Artemia ve mikro kurt türü yemler verilebilir. Bu dönemde su değişimine düzenli olarak devam etmek gerekir. Akvaryumdaki nitrat patlamalarını önlemek için bol miktarda su marulu pistia bulundurulabilir. Yavrular 1 aylık olduktan sonra ise kuru yemleri rahatlıkla yiyebilirler.

Sajica Cinsiyet Ayrımı
Sajica Cinsiyet Ayrımı

Sajica Cinsiyet Ayrımı

Sajica cinsiyet ayrımı için belirleyici iki temel unsur vardır. Erkek renkli bir gövdeye sahiptir. Dişi Sajica’nın ise gövde rengi gridir. Dişinin sırt yüzgeci sarı, erkek balığın mavidir. Ayrıca erkek balık büyüdükçe kafa yapar.

Yazımızın sonuna geldik. Yazımızda hem Türkçe hem de yabancı kaynaklardan faydalandık. Yazımızda her aşamaya değinmeye dikkat ettik. Soru ve sorunlarınız için yorum yazabilirsiniz. Yazımızı beğendiyseniz, yorum yapmayı ihmal etmeyin. Akvaryum forum bölümünde de soru ve sorunlarınız için konu açabilirsiniz.

Utku Biçer

2013 yılından beri akvaryum hobisi ile ilgilenen tutkulu bir akvaristim. Yıllardır akvaryum dünyasının büyüleyici derinliklerinde yolculuk yapıyorum ve bu alandaki bilgi birikimimi ve deneyimlerimi sizlerle paylaşmak için buradayım. Akvaryum biyolojisi üzerine çeşitli kurslar ve sertifika programlarına katıldım. Bu alandaki akademik bilgim ve pratik deneyimlerimle; balık sağlığı, akvaryum bakımı, su kimyası ve bitki yetiştiriciliği gibi konularda derinlemesine bilgi sahibiyim. Bilgi paylaşımında her zaman doğruluk ve güvenilirlik ilkelerine bağlı kalıyorum. Yazılarımda, bilimsel verilere ve uzman görüşlerine dayalı bilgiler sunarak, okuyucularımın güvenini kazanmayı amaçlıyorum.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Göz Atın
Kapalı
Başa dön tuşu