Salyangoz Yiyen Balıklar (En İyi Avcı 10 Balık)
Salyangoz yiyen balıklar, akvaryumdaki salyangozlardan kurtulmanın en iyi yollarından birisidir. Onları tek tek avlamak veya tuzak kurmak yerine, en iyi salyangoz avcılarını ekleyerek salyangozlardan kurtulmak mümkün.
Listemizde yer alan balıklar sadece salyangozları yemekle kalmıyor, akvaryum için bir takım ek faydalar da sağlıyor.
Bu rehber yazımız, akvaryumunuzda ortaya çıkan salyangoz istilası için en iyi salyangoz avcılarını içeriyor. Adi salyangoz sorunu için birçok farklı balık ekleyebilirsiniz.
Balıklara geçmeden önce kontrol dışı salyangoz popülasyonu bir sorun mudur? Bundan bahsedelim.
Kontrol Dışı Salyangoz Popülasyonu Bir Sorun Mudur?
Yeni akvaristler, akvaryumuna eklenen yeni salyangozlardan memnun olabilirler. Ancak deneyimli akvaristler ise başı boş salyangozların ve hızla çoğalan popülasyonun bir sorun olduğunu mutlaka bilir.
Salyangozlar hızlı şekilde çoğalır. Birçok tür üremek için bir eşe dahi ihtiyaç duymaz. Kendi başlarına 50 adet yumurtaya kadar çoğalabilir. Böylelikle yumurtalardan çıkan yeni salyangozlar üreme erişkinliğine geldiğinde tankınızı daha hızlı bir şekilde istila edebilir. Tıpkı adi salyangoz istilası gibi.
Elbette salyangozların faydaları da vardır. Yem artıklarını, algleri ve çürüyen bitki artıklarını tüketerek temizlik yaparlar. Ancak bir yandan da yüksek miktarda atık üretirler. Balık popülasyonunun yoğun olduğu akvaryumlarda ek olarak bir salyangoz istilası ile atığın daha da büyümesi sorunlar ortaya çıkartır. Temizliğin ve filtrasyonun yetersiz kalmasından tutun, su kalitesinin düşmesine kadar birçok soruna yol açabilir. Bu da balıkların hastalanmasına ve ölmesine neden olacaktır.
Salyangoz Yiyen Balıklar: Avcıyı Doğru Seçmek
Birçok balığın sağlıklı olan salyangozlara karşı iştahlıdır. Salyangozları avlayarak, popülasyonu dengede tutarlar.
Salyangoz yiyen balıkları seçerken iyi karar vermek gerekir. Her balık birbirleriyle uyumlu değildir. Bunu göz önünde bulundurarak, akvaryumunuzda yer alan balıklara uygun avcılar seçmeniz gerekir.
Balık türleri ve bakımı kategorisinde yer alan balık türlerini inceleyerek, hangi balıkların beraber yaşayabileceğine göz atabilirsiniz.
En İyi 10 Salyangoz Yiyen Balık
Listemizde en iyi salyangoz yiyen balık türlerinden 10 tane listeledik. İşte sırasıyla salyangoz istilasına son vermek için besleyebileceğiniz salyangoz yiyen balıklar:
- Yoyo Loach (Botia Almorhae)
- Konuşan Vatoz (Striped Raphael Catfish)
- Makrakanta
- Gurami
- Kristal Köpek Balığı (Bala Shark)
- Çöpçü Balığı
- Japon Balığı
- Puffer
- Beta Balığı
- Helena Salyangoz (Katil Salyangoz)
Şimdi sırasıyla bu salyangoz yiyen balıkların salyangoz konusundaki tutumlarına göz gezdirelim.
1. Yoyo Loach (Botia Almorhae)
Yoyo Loach, kumu kazmayı seven ve dipte yaşayan bir türdür. Barışçıl bir akvaryum balığı olup, salyangozlara karşı oldukça iştahlıdır.
Bu balıklar, bıyıklarını alt tabakanın etrafını hissetmek için kullanırlar. Bir salyangoz bulduklarında onu kabuğundan çekip çıkarabilirler. Boğazlarında sert dişleri vardır.
- Boyut: 6-7 Cm
- Bakım Zorluğu: Orta
- Hacim: +150 Litre
2. Konuşan Vatoz (Striped Raphael Catfish)
Konuşan Vatoz, doğru koşullarda bakıldığında 10 yıldan fazla yaşayan bir türdür. Diğer vatoz türleri gibi yiyecek bulmak için bıyıklarını kullanır. Salyangoz yiyen balıklar yer alır.
Güney Amerika’nın yerlisi olan bu tür, doğada omurgasızlar ile beslenir. Karides, salyangoz ve böcek tüketirler.
- Boyut: 15 Cm
- Bakım Zorluğu: Kolay
- Hacim: +200 Litre
3. Makrakanta
Makrakanta, salyangoz yiyen balıklar listedeki en popüler ikinci türdür. Alt tabakada saklanan tüm salyangozları bulur ve afiyetle yer. Salyangoz aramadıkları zamanda oldukça barışçıldır. Agresif olmayan diğer balıklarla iyi geçinirler. Özellikle büyük karma akvaryumlarda çok iyi uyum sağlarlar.
- Boyut: 30 Cm
- Bakım Zorluğu: Orta
- Hacim: +100 Litre
4. Gurami
Gurami, labirentliler familyasından bir balık türüdür. Hava solumak için özel akciğer benzeri organa sahiptir. Çok dayanıklıdır. Düşük oksijenli ortamlarda dahi hayatta kalabilirler.
Çoğunlukla barışçıldır. Ancak kalabalık tanklarda saldırganlaşabilir. Salyangoz avcısı bir türdür. Salyangozları kabuğundan sökebilecek güce sahiptir. Çok farklı varyasyonlara sahip olup, en bilinen türü cüce guramidir.
- Boyut: Türe göre değişkendir.
- Bakım Zorluğu: Kolay – Orta
- Hacim: Türe göre değişkendir.
5. Kristal Köpek Balığı (Bala Shark)
Kristal köpek balığı saldırgan olmayan köpek balığı türlerinden birisidir. Bu türün; vücut şekilleri ve üçgen sırt yüzgeci dışında, yırtıcı türlerinyle benzer ortak bir özelliği yoktur.
Bulundukları akvaryumlarda küçük türleri yiyecektir. Kendinden küçük balıkları, karidesleri ve salyangozları yer. Salyangoz yiyen balıklar arasındadır.
- Boyut: 30 Cm
- Bakım Zorluğu: Kolay – Orta
- Hacim: +300 Litre
6. Çöpçü Balığı
Çöpçü balığı, salyangozlara karşı ilgili bir balıktır. Büyük salyangoz türlerinden uzak durur. Genellikle küçük boyuttaki adi salyangoz gibi türlere odaklanır. Yumurtalarını tüketir.
Salyangozları avlamak için bıyıklarını kullanır ve kokularına odaklanır. Kumun altında saklanan salyangoz türleri için kumu kazar. Genellikle barışçıl bir sürü balığıdır. Grup halinde bakılması önerilir.
- Boyut: 10 Cm
- Bakım Zorluğu: Kolay
- Hacim: +100 Litre
7. Japon Balığı
Japon balığı, salyangoz yiyen balıklar arasındadır. Sıradan japon balığından tutun da özel türlerine kadar hepsi salyangozları tüketir. Oranda Japon Balığı, Yelpaze Kuyruklu Japon Balığı, Teleskop Japon Balığı, Shubunkin Japon Balığı gibi özel türler de salyangozlara karşı ilgilidir.
Ağızlarına sığan tüm salyangozları afiyetle tüketir. Genellikle büyük salyangoz (Elma Salyangoz, Ramshorn Salyangoz, Tavşan Salyangoz gibi) türlerinden uzak durur.
- Boyut: Türe göre değişkendir.
- Bakım Zorluğu: Kolay – Orta
- Hacim: Türe göre değişkendir.
8. Puffer
Puffer türleri de iyi birer salyangoz avcısıdır. Diyetlerinin önemli bir parçasıdır. Genellikle salyangoz olmayan Fahaka Puffer akvaryumlarında dahi salyangoz ile beslenirler. Sadece salyangozları değil aynı zamanda kabuklarını da tüketirler.
Salyangoz kabukları gagaya benzer dişlerini törpülemek için yardımcı olur. Eğer dişlerini törpülemezse büyüyerek ona engel olur. Acı suya ihtiyaç duyar bu nedenle her akvaryuma eklenemez.
- Boyut: Türe göre değişir.
- Bakım Zorluğu: Orta
- Hacim: Türe göre değişir.
9. Beta Balığı
Beta Balığı güzelliği ve zarafetiyle tanınan bir balıktır. Tıpkı Gurami gibi Labirentliler türüdür. Beta balığı türleri de salyangoz yiyen balıklar arasındadır. Ancak karma akvaryumlara eklenebilecek bir balık değildir. Çok geniş bitkili akvaryum türlerinde karma olarak bakılıyor. Ancak biz yine de tavsiye etmiyoruz.
- Boyut: 7 Cm
- Bakım Zorluğu: Kolay
- Hacim: +30 Litre
10. Helena Salyangoz
Helena Salyangoz, salyangoz avcıları listemizin en bilinen canlısıdır. Bilinen diğer adı katil salyangozdur.
Tüm salyangoz türlerini ayırt etmeden öldürür ve yer. Bazen kuma gömülerek saklanır ve avını bekler. İstilacı tüm türleri yok eder. Üremek için bir eşe ihtiyaç duyar.
- Boyut: 3 Cm
- Bakım Zorluğu: Kolay
- Hacim: +40 Litre
Salyangoz yiyen balıklar yazımızın sonuna geldik. Listemizde yer alan 10 balık, salyangoz konusunda oldukça iştahlı olan avcı balıklardır. Akvaryumunuzdaki diğer akvaryum balıkları ile uyumlu olan türleri değerlendirerek, akvaryuma ekleme yapmanızı öneririz.
Adi salyangoz sorunu gibi istilacı salyangoz türleri akvaryumunuza bulaştıysa, bu canlılardan akvaryumunuza en uygun olanı kullanarak sorunu ortadan kaldırabilirsiniz. Aslında bir nevi ekosistem oluşturmuş olursunuz. Soru ve sorunlarınız için yorum bölümünü kullanabilirsiniz. Ayrıca Akvaryum Forum sitemizde konu açarak, yine bilgi paylaşabilir veya bilgi alabilirsiniz.