Tetra BalıklarıBalık Türleri ve Bakımı

Serpae Tetra (Mücevher Tetra)

Serpae Tetra (Mücevher Tetra)

Serpae tetra parlak kırmızı renge sahip bir tetra türüdür. Mücevher tetra olarak da bilinir. Bakımı kolay bir türdür. Akvaryum ortamında sürü halinde bakılmalıdır. Sürü balığı olduğu için en az 6 tane bakılması gerekir. Karma akvaryum için çok uygun bir tür değildir. Hangi akvaryum balıkları ile bakıldığı oldukça önemlidir. Küçük balık türleri, serpae tetra’nın sürekli tacizine ve kuyruklarını ısırmasına maruz kalabilir. Kendi boyundaki türlerle sorun yaşamaz. Dayanıklı, üretimi kolay ve uzun ömürlü bir balıktır.

Güney Amerika’ya özgü bir tetra türüdür. Bitki örtüsünün yoğun, akıntının yavaş olduğu dere ve göllerde yaşam sürer. Su yüzeyine yakın yüzen bir balıktır. Doğada kurtçuk, kabuklular, bitkiler ve böceklerle beslenir. Beslenme esnasında aynı türden olsalar dahi gözleri döner ve birbirlerinin kuyruklarını ısırabilirler.

Serpae Tetra Özellikleri

  • Latince Hyphessobrycon Eques olarak bilinir.
  • Doğal yaşam alanı Urugay’ın kuzey bölgeleri ile Guapore ve Maderia’dır.
  • Bakımı kolay, dayanıklı bir türdür.
  • Boyu en fazla 4 santimetreye ulaşır.
  • Barışçıl bir karaktere sahiptir. Kendinden küçük balıkları sürekli rahatsız edebilir.
  • pH değerleri 5.5-7.5 arasında olması gerekir.
  • Su sıcaklık değerleri 24-28 santigrat derece olmalıdır.
  • En az 75-80 litre bir akvaryumda bakılması önerilir.
  • Ortalama 3-7 yaşam ömrü bulunur.
  • Akvaryumun tüm yüzeylerinde yüzer. Eğer su üstü bitki varsa, daha çok üst kısımda yüzer.
Serpae Tetra Akvaryumu
Serpae Tetra Akvaryumu

Serpae Tetra Akvaryumu

Serpae tetra akvaryumu en az 75-80 litre olmalıdır. Bakımı kolay ve dayanıklı bir balık olsa da uygun su şartları sağlanmalıdır. Doğası gereği yavaş akıntılı suları sever. Pipo filtre, şelale filtre, iç filtre ve dış filtre kullanılabilir. Debisi uygun şekilde ayarlanmalıdır. Fazla akıntıda balıklar yorulabilir. Akıntının debisine karar vermek için balıkları gözlemlemeniz yeterlidir. Su sıcaklık değerlerini stabil tutabilmek için ısıtıcı kullanmanız gerekir. Ani değişen su sıcaklıkları nedeniyle her ne kadar dayanıklı bir balık olsa da beyaz benek hastalığı ile karşılaşabilirsiniz.

Bitkili akvaryum türlerinde keyifli bir şekilde bakılabilir. Güzel bir tasarım ile sürü balığını izlemeye doymazsınız. Geniş akvaryumlarda kendisini daha çok belli eder. Akvaryum bitkileri ile oluşturulan bir tasarımda birçok farklı bitki türünü kullanabilirsiniz. Tilki kuyruğu, anubias barteri, saz bitkisi, elodea bitkisi ve mangrow kökü gibi bitkilerle kök türleri kullanılabilir. Köklere java moss benzeri moss türleri sarabilirsiniz. Mücevher tetra balığının ara sıra saklanma ihtiyacı olabilir. Bunun için sık bitkili veya kayalıklardan oluşan saklanma alanları da oluşturabilirsiniz.

Serpae Tetra Yem Seçimi

Serpae tetra yemi için hepçil yemler kullanılabilir. Hem otçul hem de etçil yemleri uygun bir diyetle vermelisiniz. Etçil balık yemleri genellikle sabah öğünlerinde verilir. Böylelikle gün içerisinde sindirimi gerçekleşir ve akşam öğününde otçul besini rahatlıkla tüketip, sindirebilir. Önerdiğimiz yemler şu şekildedir:

Canlı ve Dondurulmuş Yem: Artemia ve Kan Kurdu.

Kuru Yem: JBL Novo, Sera Flora, Tetra Tetramin, Tropical Vitality Color, Tetra Pro Algae, Tetra Pro Chips, Sera Vipan, JBL Spirulina.

Serpae Tetra Hangi Balıklarla Yaşar?

Mücevher tetra küçük balıkların yüzgeçlerini ısırır ve onları taciz eder. Bu nedenle kendi boyutunda veya biraz daha büyük boyuttaki canlılar tercih edilmelidir. Neon tetra, transgenetik tetra, pristella tetra, kırmızı burun tetra, galaxy rasbora, harlequin rasbora, zebra danio gibi türlerle uyumludur. Elbette vatoz balığı, boynuzlu vatoz ve L144 vatoz gibi vatoz türleri ile beslenebilir. Pigme çöpçü balığı, çöpçü balığı, sae balığı gibi türlerle beraber yaşayabilir. Melek balığı ve discus balığı gibi yavaş yüzen ve uzun finlere sahip balıklarla beraber bakılmamalıdır.

Serpae Tetra Üretimi
Serpae Tetra Üretimi

Serpae Tetra Üretimi

Serpae tetra üretimi yeni akvaristler tarafından dahi gerçekleştirilebilir. 8-10 aylık yaşa geldiğinde üremeye hazır hale gelir. Yumurtlama sonrasında yetişkin balıklar alınmalıdır. Mücevher tetra kendi yumurtalarını yiyen bir türdür.

30 litrelik farklı bir üretim akvaryumu kurun. Loş bir ışıklandırma kullanın. Java moss gibi ince yaprakları olan bitkiler kullanın. Dişiler, bu yaprakların üstüne yumurta döker. Üretim için 24-27 santigrat derece sıcaklık idealdir. Küçük bir sünger filtre kullanmak yeterli olacaktır.

Gruplar veya çiftler halinde üretim yapılabilir. Erkek ve dişi oranı aynı sayıda olması gerekir. Üretim döneminde özellikle canlı Artemia gibi yemlerle besin takviyesi yapılmalıdır. Dişinin karnı yumurtalarla dolar ve 200-300 tane yumurtayı ince yapraklı bitkiye bırakır. Yumurtalar 24-30 saat arasında çatlar ve birkaç gün sonra serbest yüzüşe geçer. Mikro kurtçuk ve artemia ile beslenebilir.

Serpae Tetra Cinsiyet Ayrımı
Serpae Tetra Cinsiyet Ayrımı15

Serpae Tetra Cinsiyet Ayrımı

Serpae tetra cinsiyet ayrımı kolaydır. Erkekler, dişi balıklara göre daha parlak renklere sahip olur. Sırt yüzgeçlerinin neredeyse tamamı siyahtır. Dişiler şişman bir vücuda sahiptir. Mücevher tetra cinsiyet ayrımı için erkekler cılız ve zayıf vücuda sahiptir.

Utku Biçer

2013 yılından beri akvaryum hobisi ile ilgilenen tutkulu bir akvaristim. Yıllardır akvaryum dünyasının büyüleyici derinliklerinde yolculuk yapıyorum ve bu alandaki bilgi birikimimi ve deneyimlerimi sizlerle paylaşmak için buradayım. Akvaryum biyolojisi üzerine çeşitli kurslar ve sertifika programlarına katıldım. Bu alandaki akademik bilgim ve pratik deneyimlerimle; balık sağlığı, akvaryum bakımı, su kimyası ve bitki yetiştiriciliği gibi konularda derinlemesine bilgi sahibiyim. Bilgi paylaşımında her zaman doğruluk ve güvenilirlik ilkelerine bağlı kalıyorum. Yazılarımda, bilimsel verilere ve uzman görüşlerine dayalı bilgiler sunarak, okuyucularımın güvenini kazanmayı amaçlıyorum.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Göz Atın
Kapalı
Başa dön tuşu