SazansıgillerBalık Türleri ve Bakımı

Tetrazon Balığı

Tetrazon Balığı farklı renk varyasyonlarıyla beraber birçok akvaristin baktığı bir balık türüdür. Coğrafi kökeni Lahat, Palembang Eyaleti, Sumatra, Bornoe ve Endonezya’ya dayanır. Yaşam alanı konusunda günümüze kadar kesin bir bilgi edinilmiş değildir. Tetrazon’a benzer türler ormandaki akarsularda ve nehirlerde yaşamaktadır. Bu alanlar oldukça temiz su ve kum içerirken, kayalı ve çakıllı yüzeylerdir. Su kenarlarındaki bitki örtülerinde sık bir şekilde görülür.

Beslenme türü olarak hem etçil hem de otçuldur. Doğada genellikle solucan ve böcek gibi hayvanlarla beslenir. Ayrıca bitkisel madde ve tortularda yiyecek arar. Davranış türü olarak oldukça agresif olduğu bilinir. Özellikle kuyruklu balıklarla (japon, lepistes veya beta) büyük sorun yaşar. Kuyruklarını ve yüzgeçlerini birkaç saat içerisinde yiyerek, diğer canlıları sakat bırakabilir. Bu nedenle benzer türlerle bakılması kesinlikle tavsiye edilmez.

Tetrazon Balığı Özellikleri

  • Davranış türü olarak agresif bir balıktır. Gruplar halinde (6’lı veya 8’li) biraz daha sakin bir tavır sergiler.
  • Yüzme seviyesi olarak orta alanlarda yüzer. Dibe çok nadir iner. Yüzeye ise genellikle yem yiyeceği zaman çıkar.
  • Akvaryum ortamında en fazla 6-8 cm arası büyüyebilir.
  • Hacim olarak en az 80 litre önerilir.
  • Akvaryum balıkları arasında Tetrazon dayanıklı türlerden birisidir. Su sertliği ve pH konusunda oldukça uyumludur. 6.0 pH seviyesine kadar sorunsuz bir şekilde yaşayabilir.
  • Yeni başlayan akvaristler için tek tür olarak bakıldığında uygun bir balıktır. Karma akvaryumlar için tecrübe gerektiren durumlar yaşatabilir.
  • Ortalama ömrü 4 yıldır.

Tetrazon Balığı Bakımı

Tetrazon balığı bakımı açısından kolay bir türdür. Elbette tek tür olarak besliyorsanız. Agresif bir tür olduğu için karma akvaryumlarda bakımı konusunda sorunlar yaşatabilir. Gruplar halinde bakıldığında agresiflik seviyesi düşen bir balık türüdür. Birden fazla erkek olması durumunda baskınlık kavgaları olabilir. Bu durumlarda birbirlerine fazla zarar vermeseler de dikkat edilmesi gereken bir durumdur. Grup olarak yüzerler ve seyir konusunda hobicilere keyif verir.

Tetrazon bakımı farklı renk varyasyonlarının olmasıyla beraber gruplar halinde alındığında akvaryumda renk cümbüşü yaşatabilir. Aç kaldığı zamanlarda karma tankta diğer balıklara saldırır. Kuyruk yemesiyle meşhur bir balık türüdür. Tül Kuyruk Japon balığı, Beta, Lepistes ve diğer canlı doğuran balıklarla beraber beslenemez. Karma olarak beslenmeye karar verildiyse tank hacminin 150 litre ve üzeri olması tavsiye edilir. Bitkili akvaryumlardan hoşlanır ve daha az strese girer. Aynı zamanda kütük ve kayalık gibi saklanma alanlarının olduğu akvaryumlarda agresiflik seviyesi daha da düşer. Tetrazon balığı akvaryumu nasıl olmalı?

Tetrazon balığı akvaryumu
Tetrazon balığı akvaryumu

Tetrazon Balığı Akvaryumu Nasıl Olmalı?

Tetrazon pH ve su sertliği konusunda hemen hemen çoğu seviyeye rahatça uyum sağlayabilir. Su sıcaklığı 22-26 derece arasında sorunsuz bir şekilde yaşar. Ani su sıcaklığı değişimleri, her ne kadar dayanıklı bir balık olsa da beyaz benek hastalığına yakalanmasına neden olur.

Akıntıya karşı yüzmeyi sever ve herhangi bir zararı olmaz. Bu nedenle debisi yüksek iç filtre veya dış filtre kullanmak mümkündür. Elbette bitkili bir akvaryumda bakmaya karar verdiyseniz, yüksek debi bitkileri yerinden sökebilir. Buna dikkat edilmesi gerekir. Bitkili akvaryum için zeminde uygun kum kullanılmalıdır. Dere kumu veya farklı markaların bitki kumları rahatlıkla kullanılabilir. Ayrıca koyu renkli bitki kumları da tercih edilebilir. Koyu renkli zeminlerde yaşayan Tetrazon’lar daha canlı renkler sunar. Doğası gereği sık bitki türlerinden hoşlanır. Buna uygun bitkiler seçilebilir. Kütük (mangrow kökü) ve oyuklarla da arası oldukça iyidir. Bu tür unsurlar Tetrazon için iyi bir ortam sunacaktır ve agresifliğini azaltmasına mutlak yardımcı olacaktır.

Yem konusunda tam bir obur türdür. Yem ayırmaksızın her tür yemi yiyebilir. Buna Tetrazon yem tavsiyesi bölümünde detaylı bir şekilde yer vereceğiz.

Tetrazon Balığı Yem Seçimi

Tetrazon balığı yem seçimi konusunda oldukça rahattır. Birçok hobicinin tabiriyle “obur” bir türdür. Yem ayırt etmeksizin tüm çeşit yemleri yiyebilir. Yine de renklerini koruması ve sağlıklı bir şekilde büyümesi için uygun bir yem düzeni ve kaliteli bir yem çeşitliliği sunulmalıdır.

Canlı Yem: Kan Kurdu, Su Piresi ve Artemia verilebilir. Bunlar dondurulmuş veya canlı olarak sunulabilir. Renk formuna büyük bir katkısı olur.

Protein Yem: JBL Novo Tab, Sera Vipagran, Tetra Discus.

Bitkisel Yem: Sera Flora Nature, NLS Thera A, JBL Spirulina Tablet.

Karma bir akvaryumda Tetrazon balığı hangi balıklarla yaşar?

Tetrazon Balığı Hangi Balıklarla Yaşar?

Tetrazon karma akvaryumlarda uyumlu tür olsa dahi sürekli gözetlenmelidir. Agresif bir balık olduğu için akvaryum şartlarına bağlı olarak bazı balıklarla sorunsuz yaşayabilir. Ama küçük hacimli ve uygun şartlara sahip olmayan akvaryumlarda her tür balıkla kavga edebilir.

Çöpçü balığı ile sorunsuz yaşayabilir. Çünkü Çöpçü balığı dipte gezen bir balık türü olduğu için fazla denk gelmezler. Ayrıca leopar vatoz balığı ve boynuzlu vatoz balığı da akvaryumunda bulunabilir. Barb türleriyle beraber bakılabilir. Örneğin Kiraz Barb bu ırkın farklı bir türü olarak kabul edilmektedir. Bazı durumlarda kavga etseler de ölümcül sonuçlanma olmaz. Elma salyangozu ve katil salyangoz türleri akvaryumda barınabilir ve bitki yosunları için oldukça iyi bir seçim olacaktır.

Tavsiyemiz Tetrazon balığının kendi renk varyasyonlarıyla beraber sürüler halinde bakılmasıdır.

Astronot Balığı yazımıza göz atabilirsiniz.

Tetrazon Balığı Üretimi
Tetrazon Balığı Üretimi

Tetrazon Balığı Üretimi

Tetrazon balığı üretimi yeni başlayanlar için uygun olmayabilir. Fakat üreme/üretme konusunda zor bir tür değildir. Erkek/dişi ayrımından sonra ayrı bir üretim akvaryumuna alınmalı. Bu akvaryumun zemininde iki sıra misket veya yumurtaların geçebileceği ama balıkların zemine erişemeyeceği şekilde ağ çekilmelidir. Ayrıca isteğe bağlı ince yapraklı moss ve yumurtlama paspası kullanılabilir.

Yumurtlama işlemi tamamlandıktan sonra yetişkin Tetrazon’lar ana akvaryuma alınmalı. Üretim tankına hava motoruyla beraber pipo filtre takılmalıdır. Aşırı akıntı oluşturmadan su hareketlenecek kadar debi ayarlanmalıdır. 24-48 saat sonunda yumurtalar çatlar ve daha sonra da 24 saat içerisinde yavrular serbest yüzüşe geçer. Ardından yavrular Artemia gibi mikro yemlerle beslenebilir.

Tetrazon Balığı Cinsiyet Ayrımı

Tetrazon balığı cinsiyet ayrımı dış görünümünden yapılabilir. Erkekler, dişilere göre daha küçük ve ince vücut yapısına sahiptir. Erkekler daha yoğun renk basarken, dişilerinki biraz daha soluktur. Erkekler kırmızı burna sahiptir.

Tetrazon Balığı Türleri

Tetrazon balığı türleri farklı renk varyasyonlarıyla görülebilir.

  • Kaplan Tetrazon,
  • Yeşil Tetrazon,
  • Kırmızı Tetrazon,
  • Yakut Tetrazon,
  • Renklerin Fosforlu Varyasyonları,
  • Albino Tetrazon

Tetrazon türleri olarak bu renk ve varyasyonlarda bulunmaktadır.

 

 

 

Utku Biçer

2013 yılından beri akvaryum hobisi ile ilgilenen tutkulu bir akvaristim. Yıllardır akvaryum dünyasının büyüleyici derinliklerinde yolculuk yapıyorum ve bu alandaki bilgi birikimimi ve deneyimlerimi sizlerle paylaşmak için buradayım. Akvaryum biyolojisi üzerine çeşitli kurslar ve sertifika programlarına katıldım. Bu alandaki akademik bilgim ve pratik deneyimlerimle; balık sağlığı, akvaryum bakımı, su kimyası ve bitki yetiştiriciliği gibi konularda derinlemesine bilgi sahibiyim. Bilgi paylaşımında her zaman doğruluk ve güvenilirlik ilkelerine bağlı kalıyorum. Yazılarımda, bilimsel verilere ve uzman görüşlerine dayalı bilgiler sunarak, okuyucularımın güvenini kazanmayı amaçlıyorum.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Göz Atın
Kapalı
Başa dön tuşu