Tetra BalıklarıBalık Türleri ve Bakımı

Transgenetik Tetra Balığı

Transgenetik Tetra balığı en çok dikkat çeken balık türlerinden birisidir. Laboratuvar ortamında genetikleriyle oynanarak geliştirilmiş, farklı renklere sahip akvaryum balıklarıdır. Mavi ışık altında renkleri daha belirgin olur. Renkli olmasıyla birçok akvaristin dikkatini çekse de renklerinin doğal görünmemesinden dolayı bazı akvaristler sevmez. Normal doğasında beyaz renkte olan balığın insan eliyle; sarı, pembe, mor, kırmızı, turuncu ve mavi gibi renklere dönüştürülür.

Transgenetik Tetra Balığı Özellikleri

Transgenetik Tetra balığı özellikleri genel olarak şunlardır:

  • Diğer Tetra balığı türleri gibi 6-7’li gruplar halinde bakılmalıdır. Sürü balığı olduğu için daha az sayıda olduğu akvaryumlarda strese girecektir.
  • Bilimsel amaçla türetildikleri için bu renkli formları doğada bulunmuyorlar.
  • Renkleri oldukça dikkat çekicidir. Genleriyle oynandığı için bu balıklardan doğan yavrularda yine aynı renk ve özelliklere sahip olmaktadır. Genleriyle tamamen oynandığı için zamanla herhangi bir renk kaybına uğramazlar.
  • Ortalama 5-6 cm boylarındadırlar. Fazla büyüyen bir balık türü değildir. Akvaryumda üst ve orta bölümlerde yüzerler.
  • Akvaryum içerisinde çok hızlı hareket etmektedirler.

Transgenetik Tetra Balığı Bakımı

Transgenetik Tetra balığı bakımı çoğu balıkla hemen hemen aynıdır. Doğası gereği loş ve sık ormanlarda hayatını devam ettirir. Durgun suların olduğu nehirlerde yaşamayı tercih eder. Bu nedenle akıntının fazla olduğu akvaryumlar onun için uygun değildir.

Tetra balığı hepçil bir balıktır. Bu nedenle protein ve bitkisel yemlerle beraber karışık bir şekilde beslemeniz yararlı olacaktır. Bilinenin aksine canlı yemden de oldukça hoşlanmaktadır. Yem seçimi kısmında bununla ilgili detaylı bilgiler paylaşacağız. Transgenetik Tetra akvaryumunda su temiz olduğu sürece bakımı oldukça kolaydır. Peki, Transgenetik Tetra akvaryumu nasıl olmalı?

Transgenetik tetra balığı akvaryumu
Transgenetik tetra balığı akvaryumu

Transgenetik Tetra Akvaryumu Nasıl Olmalı?

Transgenetik Tetra akvaryumu en az 60 litre olmalıdır. Yumuşak sulardan hoşlandığı için karbon filtre ile desteklenebilir. TDS değerleri 50-500 arasında su sertliğinde yaşar. Akvaryumda su sıcaklığı 22-26 arasında olmalıdır. Doğası gereği sık ormanlı bölgelerde yaşadığı için demet halinde toplanmış bitkilerden ve bitki örtülerinde kendini daha stressiz hissedecektir. Bio-top olarak adlandırılan akvaryumlara daha kolay uyum sağlamaktadır.

Bitkili bir akvaryum kurulacaksa, zemin buna uygun seçilmelidir. Bitkili akvaryum için en uygun kumlardan birisi dere kumudur. Dere kumu kullanarak, birçok bitkiyi diğer uygun şartları sağladıktan sonra kolaylıkla yetiştirebilirsiniz. Tetra balığı için kullanabileceğiniz bitki türleri: java fern, java moss, anubias, su marulu, tilki kuyruğu ve amazon kılıcı gibi bitkiler olabilir. Geniş bitkili bir akvaryum Transgenetik Tetra balığı için biçilmiş kaftan olacaktır.

Transgenetik Tetra Balığı Yem Seçimi

Transgenetik Tetra balığı yem seçimi oldukça kolaydır. Bu balık türü hepçil yani hem etçil hem de otçul olarak beslendiği için birçok farklı yem çeşidi kullanılabilir.

Etçil – Protein Canlı Yem: Artemia, Su Piresi, Karides Larvası verilebilir. Canlı yemler protein değeri en yüksek yemlerdir. Bu nedenle canlı yemlerin sabah öğünlerinde verilmesi tavsiye edilir. Akşam öğününe kadar gün içerisinde balık uyanık ve hareketli olacağı için rahatlıkla sindirimini sağlar ve bloat (kabızlık) hastalığına yakalanma oranı düşer.

Etçil – Protein Yem: Sera Discus, Tetra Discus denenebilir. Çoğu balığın sorunsuz yediği, kaliteli yemlerdir. Etçil olarak verebileceğiniz kuru yem ise Rotifish Kabuksuz Artemia olabilir. Artemia çıkarma şansınız yoksa verebileceğiniz en iyi yemlerden birisidir.

Otçul Yem: Sera Vipan, Tetra Tetramin Pul Yem, Tetra Pro Algae, Sera Flora, Tetra Rubin, JBL Novo Bea, Tropical Supervit Flake.

Transgenetik Tetra yem önerilerimiz bunlardır.

Transgenetik Tetra Balığı Hangi Balıklarla Yaşar?

Transgenetik Tetra balığı hangi balıklarla yaşar? Barışçıl çoğu türle beraber yaşayabilir. Rasbora türleri, diğer Tetra balığı türleri, zebra danio, kılıç kuyruk, lepistesçöpçü balığı ve birçok barışçıl Güney Amerika Cichlidleri ve Orta Amerika Cichlidleri ile yaşayabilir. Farklı türlerle bakmak istiyorsanız, alacağınız diğer türü de iyice araştırmanızı öneririz. Benzer şartlara ve yemlere uygun diğer balık türleriyle bakmak size sorunsuz bir hobi sunacaktır.

Transgenetik Tetra Balığı Üretimi
Transgenetik Tetra Balığı Üretimi

Transgenetik Tetra Balığı Üretimi

Transgenetik Tetra balığı üretimi acemi bir akvaristi zorlayabilir. Bu zorlu süreç şu şekildedir:

Transgenetik Tetra balığı erkek ve dişileri ayrılır. Birbirlerini görmeyecekleri veya görseler bile birbirlerine ulaşamayacakları şekilde ayrılmalıdır. Yumurta toplamış dişiler ilk öncelikli, diğer dişi ve erkeklerle beraber 7-10 gün boyunca sabah öğünlerinde Artemia gibi protein değeri çok yüksek olan yemlerle, akşam öğünlerinde ise bitkisel yemlerle beslenmelidir. Özenli besleme işi tamamlandıktan sonra üretim için farklı bir akvaryum hazırlanmalıdır. Bu akvaryum 15-30 litre hacmine sahip olmalıdır. Üretim akvaryumunda mutlaka pipo filtre kullanılmalıdır. İç filtre gibi filtreler yavruları çekeceği için kesinlikle kullanılmamalıdır.

Üretime başlamadan yani üretim akvaryumuna aktarmadan hemen önce son kez sabah öğününde Artemia verilir. Bu üretim akvaryumundaki su değerlerini bozmamak ve temiz bir suda işlem yapmak içindir. Mevcut akvaryumdan %40 civarında su alınıp, yeni kurulacak olan üretim akvaryumuna eklenir. Bir %40 daha eğer mümkünse Ozmos su, değilse de 5-10 gün dinlendirilmiş su eklenmelidir. Kalan %20’lik kısım boş bırakılmalı, yavrular için düşük basınç ve Tetra balığının atlamaması için.

Üretim akvaryumuna bir ağ kurulmalıdır. Bu ağ yumurtaların içinden geçip zemine dökülecek aynı zamanda yetişkin balıkların zemine inmesine engel olacak şekilde. Akşam saatlerinde erkek balıklar bu fileli üretim akvaryumuna alınır. Sabaha kadar burada yerlerine alışmalıdır. Bunun ardından dişilerden yumurta toplayan balıklar da üretim akvaryumuna alınır. 1 dişi 2-3 erkek oranında bir üretim akvaryumu olmalıdır. Erkekler dişileri sıkıştırarak, yumurta dökmesini sağlar. Yumurtalama işlemi gözlemlenmelidir. Eğer başarılı olmasa eski düzene geri dönerek, tekrar besleme yapmalı ve tekrar denenmelidir. Tetra balığı üretimi biraz şansa ve sabra bağlıdır.

Yumurta döktükten sonra yetişkin tüm balıklar akvaryumdan alınır. Ardından yumurtaların mantarlaşmaması için 3 litre suya 1 damla metilen mavisi dökülür. 24 saatin sonunda yavrular yumurtadan çıkmaya başlamış olur. Gözle seçilemeyecek kadar küçük oldukları için hareket etmeye başladıklarında gözlemleyebilirsiniz. Yavrular 1 aylık olana kadar su sıcaklığı 26-27 derece aralığında tutulmalıdır. Yavrular Artemia ve diğer kuru yem yiyebilecek büyüklüğe gelene kadar az ve sık öğünlerle yumurta sarısı verilmelidir. Transgenetik Tetra balığı üretimi bu şekildedir. Zahmetli ama bir o kadar da keyifli bir süreçtir.

Transgenetik Tetra Balığı Cinsiyet Ayrımı

Transgenetik Tetra balığı cinsiyet ayrımı yapmak mümkündür. Erkeğin sırt yüzgeci, dişilere göre daha dar ve daha sivri olmaktadır. Aynı zamanda erkeklerde alt yüzgeçte ön kısım oldukça genişken, dişinin alt yüzgeci mideye paralel şekilde uzanmaktadır. Damızlık dişi balıklarında daha yakın ve toplu bir haldedir.

Transgenetik Tetra Balığı Türleri

Transgenetik Tetra balığı türleri kendi içerisinde ayrılmamakta olup, tek türdür. Sadece yazımızın ilk başlarında bahsettiğimiz gibi farklı renkleri mevcuttur. Transgenetik Tetra, ilgi çekici Tetra balık türlerinden biridir.

Utku Biçer

2013 yılından beri akvaryum hobisi ile ilgilenen tutkulu bir akvaristim. Yıllardır akvaryum dünyasının büyüleyici derinliklerinde yolculuk yapıyorum ve bu alandaki bilgi birikimimi ve deneyimlerimi sizlerle paylaşmak için buradayım. Akvaryum biyolojisi üzerine çeşitli kurslar ve sertifika programlarına katıldım. Bu alandaki akademik bilgim ve pratik deneyimlerimle; balık sağlığı, akvaryum bakımı, su kimyası ve bitki yetiştiriciliği gibi konularda derinlemesine bilgi sahibiyim. Bilgi paylaşımında her zaman doğruluk ve güvenilirlik ilkelerine bağlı kalıyorum. Yazılarımda, bilimsel verilere ve uzman görüşlerine dayalı bilgiler sunarak, okuyucularımın güvenini kazanmayı amaçlıyorum.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Göz Atın
Kapalı
Başa dön tuşu