Tropheus Kriza Gold
Tropheus Kriza Gold, otçul bir Tanganyika Cichlidleri türüdür. Tropheus türleri gibi derin kayalık bölgelerde yaşar. Tanganyika Gölü ve çevresi doğal yaşam alanıdır. Rengi neredeyse tamamen sarıdır. Tropheus Duboisi türünün tamamen sarı haline benzer. Otçul bir türdür. Davranış biçimi agresiftir. Kendi türlerine karşı da aşırı agresif davranır. En faz a15 santimetreye kadar büyüyen bir balıktır.
Sürü balığıdır. Bu nedenle mutlaka akvaryum ortamında en az 6 balık olacak şekilde bakılmalıdır. Genellikle 14 ve üzeri sayılarda koloni kurulur. Daha az sayılarda bakılması halinde akvaryum balıkları bir sürü kuramaz ve stres olabilirler. Bakımı için geniş hacimde ve genişliği fazla akvaryumlarda bakılması önerilir. Üretim yapan kişiler genellikle 1,50 metre ve üzeri genişliklerde bakar. Düşük genişliğe sahip akvaryumlarda balıklar yanık kalma denilen büyümeme veya az büyüme gibi sorunlarla karşılaşabilir. En az 250 litre hacme sahip akvaryumlarda bakılması tavsiye edilir.
Bitkili akvaryum için uygun bir tür değildir. Bu nedenle tamamen akvaryum bitkileri ile hazırlanmış bir akvaryumda bakılamaz. Anubias barteri gibi sert yapraklı bitkiler denenebilir. Agresif bir tür olduğu için sadece kendi türüyle bakılmalıdır. Farklı bir Tropheus türü dahi sorun çıkarabilir. Tecrübeli bazı akvaristler tarafından farklı Tropheus türleriyle bakılmaktadır. Fakat bu da yavruların melez ırk olarak doğmasına neden olabilir. Tavsiyemiz, tek tür olarak bakılmasıdır. Güzel bir koloni kurulduğunda, balıkların sürü halinde yüzmesini izlemek oldukça keyiflidir.
Tropheus Kriza Gold Özellikleri
- Latince Tropheus Sp. “Black” olarak bilinir.
- Doğal yaşam alanı Tanganyika Gölü ve çevresidir.
- Bol kayalıklı bölgelerde yaşar.
- Otçul bir türdür.
- Agresif bir balıktır. Kendi türlerine karşı da aşırı agresif davranır.
- Akvaryumun taban ve orta bölgesinde yüzer.
- Ağzında yumurta tutarak ürer.
- Su sıcaklık seviyesi 23-27 santigrat derece olmalıdır.
- En fazla 15 santimetre boya erişebilir.
- En az 250 litrelik bir hacimde bakılmalıdır. Ayrıca genişlik olarak da 1,50 metre ve üzeri akvaryumların tercih edilmesi önerilir.
- pH değeri 8.6-9.1 değerinde yaşayabilir.
- Sert suları sever. Bol kaya kullanmak gerekir.
- Bakımı orta seviyededir. Yeni başlayanlar için uygun bir tür olmayacaktır.
Tropheus Kriza Gold Akvaryumu
Tropheus kriza gold akvaryumu bol kayalıklardan ve saklanma alanlarından oluşmalıdır. Doğası gereği kayalık bölgelerde yaşar. Bu nedenle birçok ciklet türünde olduğu gibi kayalıklardan oluşan bir tasarım yapmak gerekir. Bol kayalık kullanırken elbette balık için serbest yüzebileceği alan da bırakmak gerekir. Bu nedenle kayalık dizaynını genellikle orta-arka alana doğru yapmak gerekir. Akvaryumun ön bölümünde balıklar rahatlıkla yüzmelidir. Ayrıca sürü balığı olduğu için ön planın boş kalması, onların yüzüşünü keyifle izlemenize olanak tanır.
Akıntıyı sorun etmeyen bir balıktır. Genellikle akvaryumları bol akıntıya sahiptir. Bu nedenle iç filtre ve dış filtre kullanımı uygundur. Pipo filtre ile biyolojik döngü desteklenebilir. Ancak askı filtre türleri pek uygun değildir. Narin bir türdür. Bu nedenle ısıtıcı kullanarak su sıcaklığını dengede tutmak önemlidir. Eğer ani ısı değişimleri yaşarsa, mutlaka beyaz benek hastalığına yakalanacaktır. Bu nedenle su sıcaklığı özellikle su değişimlerinde de dikkat edilmesi gereken bir husustur. Haftalık olarak %25-30 bandında su değişimi yapılması gerekir.
Ciklet türlerinin genelinde olduğu gibi Tropheus kriza gold türü de kumla oynamayı çok sever. Bu nedenle zeminde uygun bir kum kullanılmalıdır. Genellikle silis kum türü kullanılır. Farklı kumlar kullanmakta mümkündür. Fakat kumlar küçük taneli ve kenarları keskin olmamalıdır. Farklı alternatif yemlerle beslenmesi önerilir. İyi bir diyet, sağlıklı bir balık demektir.
Tropheus Kriza Gold Yem Seçimi
Tropheus kriza gold yemi olarak otçul türde yemler tercih edilmelidir. Birçok balıkta kullanılan Artemia, Kan Kurdu veya Su Piresi gibi yemler kriza gold için kullanılmamalıdır. Protein yemleri sindirimini çok zor gerçekleştirir. Kolay bir şekilde bloat olma ihtimali vardır. Bu nedenle kullanılacak balık yemleri mutlaka otçul türde olmalıdır. Kuru yem olarak önerimiz şunlardır:
Kuru Yem: JBL Premium Spirulina, New Life Spectrum Thera A+, Tetra Pro Vegetable Algae, Dainichi Veggie FX, New Life Spectrum Cichlid, OSI Spirulina Flake, Sera Spirulina Tabs, Sera Flora Nature, JBL Spirulina Flakes.
Tropheus Kriza Gold Hangi Balıklarla Yaşar?
Agresif bir balıktır. Bu nedenle tek tür olarak beslenmelidir. Tropheus türlerinin farklı balıklarıyla bakılması önerilmez. Irk kırılır ve doğan balıklar melez doğar. Bu nedenle tek tür olarak bakılması gerekir. 14 dişi 2 erkek gibi farklı kombinasyonlarda koloni oluşturularak, keyifli bir şekilde bakılabilir. L144 vatoz balığı ve leopar vatoz balığı gibi türleri dahi akvaryumda bulundurmak sakıncalıdır. Agresif bir balık olduğu için diğer canlıları rahatsız eder ve yaralayabilir.
Tropheus Kriza Gold Üretimi
Tropheus kriza gold üretimi akvaryum ortamında mümkündür. Ciklet türlerine yeni başlayan bir hobiciyseniz sizi zorlayabilir. Dişi balık yumurtalarını bir taşın üzerine bırakır. Daha sonra bu yumurtaları ağzına alır ve erkeğin döllemesi için cinsel organına yaklaşır. Erkek dölleme işlemini yaptıktan sonra ağzında tutmaya devam eder. Ortalama 5-15 arasında yumurta çıkar. 28 gün boyunca ağzında kuluçka yapar ve yumurtaların mantarlaşmasını önler. Eğer balığın ilk yumurtlama tecrübesiyse, yumurtaları yutabilir veya stres yaparak ağzından atabilir. Eğer tecrübeniz varsa ikinci hafta sonrasında balığı kusturarak, yumurtaları kuluçka makinesine koyabilirsiniz.
Tropheus Kriza Gold Cinsiyet Ayrımı
Tropheus kriza gold cinsiyet ayrımı çok zor değildir. Erkek balıklar genellikle bölgeci olur ve bölge tutarlar. Dişilere göre bariz daha iridirler. Kesin bir şekilde ayrım yapmak için anüs-vent kontrolü yapılmalıdır. Bunun için de balıkların erişkin döneme gelmiş olması gerekir.