Tanıtım

Akvaryum Aydınlatması ve Işık Türleri

Akvaryum ortamında kullanılan bitki aydınlatması (ışık türleri) basit bir konu gibi görünebilir ancak bitkilerin hızlı ve sağlıklı bir şekilde gelişebilmesi için doğru aydınlatmanın tercih edilmesi oldukça önemlidir. Kullanılacak olan ışığın türü (spectrum), yoğunluğu ve aydınlatma süresi bitki gelişimini ve büyümesini etkilemektedir.

Işık, bitkilerin bir besin kaynağıdır. Yeterli gübre ve sıcaklık temin edildiğinde geriye sadece doğru aydınlatmanın kullanılması kalır. Derinliği 60 santimetreden az olan akvaryumlar için floresan kullanılabilir. Ancak bazı durumlarda fazladan ışığa da ihtiyaç duyulmaktadır.

Bitkiler, organik bileşenleri tüketerek enerji elde eden benzer organizmaların aksine, güneş ışığını ve karbondioksiti kullanarak enerji elde etmektedir. Güneş ışığındaki enerjiyi, karbondioksit ve suyu parçalayarak glikoz elde etmek için kullanır. Bu işlemin adına da fotosentez denir. Ürettikleri glikoz (şeker) bitkiler için depolanabilir bir enerji kaynağıdır.

Işık Türleri ve Yoğunluğu

Her bitki kendine özgü farklı ışık yoğunluğuna ihtiyaç duyar. Bazı bitkiler loş ortamlarda yaşamını sürdürebilirken, bazı bitkiler ise yoğun ışığa ihtiyaç duyar. Bu yüzden aydınlatma seçimi yaparken bitkilerin ihtiyacına uygun güçlerde aydınlatmalar seçilmelidir. Örnek vermek gerekirse, loş ortamlarda yaşayan Java Fern bitkisi güçlü bir aydınlatma altında hastalanır. Rengi kahverengileşir ve ardından şeffaflaşır.

Işığın yoğunluğu kadar türü de oldukça önemlidir. Beyaz ışık, ışık türlerinden birisi olup aslında pek çok ışıktan oluşur. Bu ışık türlerinin, renkleri haricinde sahip oldukları enerjiler de farklıdır. Yeşil renkteki bitkiler için en faydalı beyaz ışığın içerisindeki kırmızı ve mavi ışıklardır. Yeşil ışık ise bitkiler için faydalı bir ışık türü değildir. Bitkiler bu ışığı geri yansıtırlar.

Genellikle günümüzde floresan aydınlatmalar yerine SMD ledler ve Power ledler kullanılmaktadır. Bunlar floresanlara göre pahalı ürünler olsa da tükettikleri elektrik ve özelleştirilebilir olmaları sayesinde en çok tercih edilen ışık türleridir.

Farklı türlerdeki ışık ihtiyaçlarınız için Adana reklam firmasının ürünlerine göz gezdirebilirsiniz.

Bitkili Akvaryum Aydınlatma Saatleri

Akvaryumdaki aydınlatma süresinin fazla olması faydalı olarak düşünülebilir. Ancak sürekli ışık alan bir bitki hızla çürüyecektir. Çünkü bitkilerin de dinlenmeye ihtiyacı vardır. Ayrıca aydınlatma süresinin çok uzun olması alglerin ve yosunların çoğalmasına neden olur. Çoğu bitki için gündüz saatlerinde 10-12 saat aydınlatma yapılmaktadır. Eğer olası yosunlanma sorununa sahipseniz, aydınlatma süresini kısaltabilirsiniz.

Aydınlatmada Işık Kaybı

Işık, bitkilere ulaşana kadar yoğunluğunu kaybedebilir. Hatta öyle ki bazı akvaryumlarda yarı yarıya kayıplar olabilir. Bu kayıpları önlemek için aşağıdaki yöntemleri uygulayabilirsiniz:

  • Floresan lambalar her yöne ışık yaymaktadır. Bu da ışığın büyük bir kısmının akvaryum kapağı tarafından emilmesine neden olur. Bu ışığın tamamından yararlanmak istiyorsanız bir yansıtıcı kullanmanız gerekebilir. Bunun için kapağa alüminyum folyo sarabilirsiniz.
  • Akvaryumun üstünde bulunan buhar camındaki lekeler, ışığı engelleyebilir. Sık sık buhar camını temizlemeniz ışık kaybını engeller.
  • LED armatürler için piyasada bulunan mercekler kullanılarak, ışık kaybının önüne geçebilirsiniz. Bu mercekler ayrıca derinliği yüksek akvaryumlarda da kullanılmaktadır.

Bitkili akvaryumlarınız için aydınlatma ürünlerinizi Adana tabela firmasından temin edebilirsiniz.

Utku Biçer

2013 yılından beri akvaryum hobisi ile ilgilenen tutkulu bir akvaristim. Yıllardır akvaryum dünyasının büyüleyici derinliklerinde yolculuk yapıyorum ve bu alandaki bilgi birikimimi ve deneyimlerimi sizlerle paylaşmak için buradayım. Akvaryum biyolojisi üzerine çeşitli kurslar ve sertifika programlarına katıldım. Bu alandaki akademik bilgim ve pratik deneyimlerimle; balık sağlığı, akvaryum bakımı, su kimyası ve bitki yetiştiriciliği gibi konularda derinlemesine bilgi sahibiyim. Bilgi paylaşımında her zaman doğruluk ve güvenilirlik ilkelerine bağlı kalıyorum. Yazılarımda, bilimsel verilere ve uzman görüşlerine dayalı bilgiler sunarak, okuyucularımın güvenini kazanmayı amaçlıyorum.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu