Saz Bitkisi (Vallisneria)
Saz bitkisi olarak bilinen Vallisneria, bakımı kolay akvaryum bitkilerinden birisidir. Çimene benzemesiyle bilinse de boyu oldukça uzundur. Bu nedenle akvaryum da arka plan bitkisi olarak kullanılır. Işık gereksinimi oldukça düşüktür. Lowtech bitkiler türünden olduğu için gübre ve karbondioksit (Co2) gereksinimi neredeyse yoktur. Genellikle her tür su sertliğine uyum sağlayabilir. Fakat hafif alkali sularda büyümesi daha da hızlanır. Yumuşak sularda büyüme hızı oldukça yavaşlar. pH değeri 6.0’ın altına düştüğü zaman çürümeye başlar.
İhtiyaç duyduğu besin değerlerini köklerinden alır. Bu nedenle saz bitkisi için mutlaka taban malzemesi (kum) gerekir. Dere kumu gibi ince taneli kumlara dikilebilir. Dikim işlemi için cımbız kullanılabilir. Akvaryuma ilk dikildiği zaman kökleri kumdan çıkabilir. Fakat zaman ilerledikçe kökleriyle kuma tutunur ve yerini sağlamlaştırır.
Saz Bitkisi Özellikleri
- Latince adı Vallisneria.
- Bakım zorluğu kolay, Lowtech bitkiler türündendir.
- Boyu türüne göre değişkenlik gösterebilir.
- Işık gereksinimi düşük-orta seviyedir.
- Co2 gereksinimi yoktur.
- Sıcaklık olarak 17-28 santigrat derece arasında yaşayabilir.
- pH değerleri 6.5-8.5 arası olmalıdır.
- Kuma ekilmelidir.
- Arka plan bitkisidir.
Saz Bitkisi Bakımı
Saz bitkisi bakımı kolay bir türdür. Akvaryuma eklendikten sonra hızlı bir şekilde büyüme gösterir. Yeni sürgünler vererek birkaç ayda akvaryumun neredeyse tamamını kaplayabilir. Sürgünlerden çıkan yeni bitkilerin başka bir noktaya dikimi ile çoğaltılabilir. Fakat bunun için birkaç yaprağın oluşmasını beklemek gerekir.
Saz bitkisi yetiştirirken bazı problemlerle karşılaşabilirsiniz. Bu bitki demire çok ihtiyaç duyar. Demir eksikliği yaşamaya başladığı zaman rengi solar, sararır. Bu durumla karşılaşmaya başladığınız zaman demir gübresi vermeniz gerekir. Sıvı gübre olarak demir verilebilir. Ayrıca budama yaptıktan sonra yeni ekim yaptığınızda bitkinin eridiğini fark edebilirsiniz. Bu durumda tek yapmanız gereken ölü yaprakları kesmektir. Birçok akvaryum bitkisi, yeri değiştiğinde böyle reaksiyonlar verebilir. Fakat kısa zaman içerisinde tekrar eski sağlığına kavuşur.
Birçok akvaryum balıkları türüyle uyumlu bir bitkidir. Sert yapraklı oluşuyla, otçul balıkların ilgisini çekmeyen bir türdür. Fakat bu türlerin olduğu akvaryuma, bitkinin dikimini iyi yapmak gerekir. Aksi halde bitkiyi yerinden sökebilirler. Buna dikkat ettikten sonra birçok balık ile bakılabilir.
Japon balığı, beta balığı, hayalet balığı, tetrazon balığı, mavi prenses balığı, sarı prenses balığı, transgenetik tetra balığı, makrakanta, yelpaze kuyruklu japon balığı gibi türlerle beraber bakılabilir. Ayrıca omurgasızlar türleriyle beraber de aynı akvaryumda barınabilir. Elma salyangozu, katil salyangoz gibi türler bitkili akvaryumların göz bebeğidir.
Saz Bitkisi Dikimi
Saz bitkisi dikimi oldukça basittir. Dikilecek akvaryumda iyi bir planlama yapmak gerekir. Boyu oldukça uzun olduğu için arka plan bitkisi olarak kullanılmalıdır. Eğer ön veya yan planda kullanılırsa, akvaryumu görüntü açısından bozabilir. Çabuk büyüyen bir tür olduğu için sık sık budama yapılabilir.
Dikimi için akvaryum cımbızı kullanılabilir. Ayrıca elle de dikim sağlanabilir. Köklerinin kumun altında iyice girmesi gerekir. Aksi halde hem su akıntısıyla hem de balıkların bitkiyi didiklemesiyle yerinden çabuk çıkabilir. Bunu önlemek için köklerin kuma 3-4 santimetre gömülmesini öneriyoruz. Eğer kumsuz bir akvaryuma sahipseniz, bitki saksıları kullanarak da dikebilirsiniz. Bitki saksılarına 10-12 santimetre uygun kum koyarak, dikim sağlayabilirsiniz.
Saz Bitkisi Budama
Saz bitkisi budama ihtiyacı yüksek bir bitkidir. Bitkili akvaryum ortamında, yeterli besinleri elde etmesi halinde çok hızlı şekilde büyür. Büyümesini, yeni sürgünler vererek gerçekleştirir. Sürgünlerden yeni çıkan bitkiyi, başka bir alana ekmek için birkaç yaprağın oluşmasını beklemek gerekir. Aksi halde bitki zayıf düşer ve solar. Saz bitkisi budama için yeni sürgünlerin birkaç yaprak oluştuğunu bekledikten sonra köklerinden ayırarak veya keserek gerçekleştirmeniz mümkün. Ardından yeni bitkiyi farklı bir alana kolaylıkla dikebilirsiniz.