Karbon Rili Karides
Karbon rili karides bakımı oldukça kolay, aynı zamanda pahalı karides türleri gibi güzel görüntüye sahip bir türdür. Neocaridina Davidi türü karideslerin seleksiyonla birlikte üretilmiş bir varyasyonu olarak bilinir. Vücudu saydam ve renkli kısımlardan oluşur. Akvaryum hobisine yeni başlayanlar bile kolayca bakımının üstesinden gelebilir.
Karbon Rili Karides Özellikleri
- Bilimsel adı Neocaridina Davidi’dir.
- Diğer adları rili karides ve siyah karidestir.
- Doğal yaşam alanı Tayvan’dır.
- pH değeri 6.2 ile 8.0 arasında olmalıdır.
- Sıcaklık 18 ile 29 santigrat derece aralığında olmalıdır.
- Bakımı kolay bir türdür.
Karbon Rili Karides Akvaryumu
Kuzeni olan kiraz karides gibi bakımı kolaydır. Karbon rili karides akvaryumu için yapmanız gereken en az 20 litrelik bir akvaryum edinmek ve akvaryumda azot döngüsünü tesis etmektir. Suyun temiz kalmasını sağlamak için askı filtre, iç filtre ya da sünger filtre kullanabilirsiniz. Ortam sıcaklığı sabit olsa da ısıtıcı ile su sıcaklığını dengede tutmak önemlidir.
Karideslerinizi güvende hissettirmek için saklanma alanları oluşturun. Özellikle de akvaryum balıkları bulunan bir akvaryumda bakıyorsanız, saklanma alanları şarttır. Karidesler kolay yemlerdir ve kabuklarını değiştirirken aşırı savunmasız olurlar. Kabuk değişimi sırasında saklanacakları bir yerlerinin olmasından memnun kalacaklardır. Bunun için karides tüpü, dekor ya da bitki kullanabilirsiniz. Bitkili akvaryum ortamında karides beslemek, canlıların mutlu ve stressiz şekilde büyümesine yardımcı olacaktır. Elodea bitkisi, Java Moss, Christmas Moss, Marimo Moss Ball, Saz Bitkisi gibi birçok farklı akvaryum bitkileri içeren bir akvaryum kurabilirsiniz.
Karbon Rili Karides Yem Seçimi
Birçok akvaryum karidesi gibi bu tür de yem ayrımı yapmaz. Doğada hepçil olarak beslenmektedir. Akvaryumda yem artığı, biofilm, bitki döküntüleri ve yosun gibi bulduğu her şeyi yiyebilir. Her ne kadar bunlarla beslense de mutlaka temel bir yem kullanılmalıdır. Bu onların sağlıklı gelişim göstermesine yardımcı olacaktır. Ek besin için haşlanmış sebzeler tercih edebilirsiniz.
Akvaryum suyunu kirletmemek için verdiğiniz yem miktarına dikkat edin. Arta kalan yemleri akvaryumdan çıkartın, aksi durumda su değerlerinde ani değişimler yaşanabilir.
Karbon rili karides yemi olarak; haşlanmış ıspanak, salatalık, kabak, kabuksuz bezelye ve kırmızı kapya biber verilebilir. Meşe yaprağı ve ceviz yaprağını da severek tüketirler. Haftada bir defa Tetra Crusta Granules verilebilir.
Karbon Rili Karides Hangi Balıklarla Yaşar?
Karides sahiplerinin birçoğu başka bir türü akvaryumlarında bulundurmayı tercih etmese de onunla uyumlu canlıları rahatlıkla beslemeniz mümkün. Örneğin altın sarı karides, bambu karides, kiraz karides veya elma salyangozu bulundurabilirsiniz.
Karides yavruları en küçük akvaryum balığı için bile bir yemdir. Belki de karidesleriniz durmadan ürediği için bazı yavruların balıklara yem olması sizin için bir sorun teşkil etmiyordur. Yine de akvaryumunuzda lepistes balığı, moli balığı, cüce vatoz balığı veya neon tetra gibi barışçıl türleri bulundurmanız faydalıdır.
Karbon Rili Karides Üretimi
Üretimi oldukça kolaydır. Önemli olan tek şey su kalitesine dikkat etmek ve karideslerinize yeteri kadar yem vermektir. Dişi erkeğe kıyasla daha parlak renkli ve iri olur. Sarı-yeşil yumurtalarını ya karnında ya da sırtında çoğu zaman görmek mümkündür.
Yumurtalar sırtından karnına transfer olduğu zaman dişi karides 30 gün daha onları taşır. Yavruların gözleri görülmeye başladıktan sonra kısa sürede minik karidesler dünyaya gelir.
Yavrularının özel bir bakıma ihtiyaçları bulunmamaktadır. Yeteri kadar büyüyene kadar saklanırlar ve biofilmle beslenirler. Eğer ticari amaç ile üretim yapıyorsanız, rengi güzel olan yavruları ayrı bir akvaryumda besleyiniz. Bu sayede nesli isteğiniz doğrultusunda ıslah edebilirsiniz.