OmurgasızlarBalık Türleri ve Bakımı

Elma Salyangozu

Elma salyangozu akvaryumlarda bulundurulan popüler canlı türlerinden birisidir. Kabuğu genellikle kahverengi ve sarı arasında renk tonlarına sahiptir. Birkaç renkli ve çizgili de olabilir. Doğası gereği oldukça sakin ve uysal bir türdür. Barışçıl ortamlarda yaşamayı sever. Katil salyangozlar gibi farklı salyangoz türlerine saldırmaz. Saldırgan balıklardan koruyan kabuğu vardır. Bu kabuğun adı operculum’dur. Akvaryum aydınlatması açık olduğu zaman genellikle yemek arayışı içerisine girer. Bazen gözden kaybedebilirsiniz. Fakat endişelenmenize gerek yok, sakin bir yerde dinleniyor olabilir. Aydınlatma kapalı olsa dahi aktif olarak yemek arayışına da devam edebilir. Su yüzeyine çıkarak, nefes borusunu kullanır ve hava alır.

Elma Salyangozu Özellikleri

  • Barışçıl Omurgasızlar türündendir.
  • Bakımı oldukça kolaydır.
  • Su yüzeyine de çıkabildiği için akvaryumda mutlaka kapak bulundurulmalıdır.
  • Su değerlerini tolere eder. Fakat aşırı değişimlerde stres yaparak, ölür.
  • Durgun veya biraz hareketli sulardan hoşlanır.
  • Ters dönmemesine dikkat edilmelidir, aksi halde ölebilir.
  • Güçlü filtreler kullanılmamalıdır.
  • Camlarda bulunan yosunları temizler.
  • Sıcaklık değerleri 20-28 santigrat derece olmalıdır.
Elma Salyangozu Akvaryumu
Elma Salyangozu Akvaryumu

Elma Salyangozu Akvaryumu

Bakımı oldukça kolaydır. Akvaryumunda mutlaka kapak bulunmalıdır. Eğer dışarı çıkıp, uzun süre dışarıda kalırsa kuruyarak ölür. Ayrıca dışarı çıktığında yüksekten düşerek ölebilir. Bu nedenle akvaryumun üstü mutlaka kapalı olmalıdır. Ufak boşluklardan dahi geçebilir. Bu nedenle kapağın tam olarak her bölgeden kapalı olduğuna dikkat edin.

Durgun veya biraz hareketli sulardan hoşlanır. Bu nedenle akıntısı fazla akvaryumlarda beslememeniz tavsiye edilir. Ayrıca güçlü iç filtre veya dış filtreler de salyangoz için tehlikelidir. Emiş borusuna yapışarak, orada ölebilir. Genellikle su değerlerini tolere edebilen bir türdür. Ancak aşırı değişim yaşanması halinde stres yapar. Strese bağlı olarak ölebilir.

Salyangoz, ara sıra gözlemlenmelidir. Ters döndüğünde, kendiliğinden düzelemez. Eğer böyle bir durum varsa mutlaka salyangozu düzeltin. Akvaryuma eklerken de bu konuya dikkat etmek gerekir. Bitkili akvaryumlarda beslenebilir. Doğası gereği bitkilerden hoşlanır. Ayrıca camlardaki yosunlarla beslenir. Yem artıklarını temizler. Ekstra yemleme ihtiyacı duymayabilirsiniz. Fakat haftada bir defa az sonra bahsedeceğimiz yem türünü kullanabilirsiniz.

Elma Salyangozu Yem Seçimi

Bitkili akvaryumlarda, bu omurgasız tür asla aç kalmaz. Çünkü bitkilerden dökülen yaprakları tüketir. Böylelikle hem beslenir hem de temizlik yapmış olur. Elbette bu tek başına yeterli olmayabilir. Genellikle dip yemleri kullanılır. Leopar vatoz balığı yazımızda bahsettiğimiz dip yemlerini kullanabilirsiniz. Ayrıca haşlanmış kabak ve marul verilebilir. Her salyangoz sebzeden hoşlanmasa da deneyerek sonuca varabilirsiniz. Verdiğiniz kabak ve marulu, akvaryum içerisinde uzun süre tutmayın. Bu, su değerlerinin değişimine sebep olur.

Elma Salyangozu Hangi Balıklarla Yaşar?

Elma salyangozu, saldırgan olmayan birçok türle beraber yaşayabilir. Çöpçü balığı, Otocinclus, Cüce Vatoz Balığı, Tetra Türleri (Transgenetik Tetra), Karides Türleri ile yaşayabilir. Ayrıca saldırgan olmayan Katil Salyangoz, Nerite, Ramshorn ve Minare salyangozlarıyla da beraber beslenebilir. Lepistes Balığı (Fil Kulak Lepistes ve türleri), Tetrazon BalığıPengasus Köpek Balığı, Ramirezi Balığı (Bolivian Ramirezi ve türleri) gibi birçok balıkla beraber yaşayabilir.

Elma Salyangozu Üretimi
Elma Salyangozu Üretimi

Elma Salyangozu Üretimi

Üretimi için sizin yapmanız gereken bir şey bulunmaz. En çabuk ve en kolay üreyen türlerden birisidir. Eğer akvaryumda dişi ve erkek elma salyangozunuz varsa, muhtemelen birkaç gün içerisinde yumurtalarını görebilirsiniz. Yumurtalarını genellikle su yüzeyinin üstüne yaparlar.

Elma Salyangozu Cinsiyet Ayrımı

Elma salyangozu cinsiyet ayrımı çok zordur. Eğer üretim yapmak istiyorsanız 6-8 adet kadar salyangoz alıp beklemeniz gerekir. İçlerinden mutlaka erkek ve dişi çiftler çıkacaktır. Bunlar kendileri üreyecektir. Yumurtaları ortalama 2-4 hafta aralığında çıkar. Genellikle ilkbahar ve yaz aylarının başlarında yumurtlama yaparlar.

Utku Biçer

2013 yılından beri akvaryum hobisi ile ilgilenen tutkulu bir akvaristim. Yıllardır akvaryum dünyasının büyüleyici derinliklerinde yolculuk yapıyorum ve bu alandaki bilgi birikimimi ve deneyimlerimi sizlerle paylaşmak için buradayım. Akvaryum biyolojisi üzerine çeşitli kurslar ve sertifika programlarına katıldım. Bu alandaki akademik bilgim ve pratik deneyimlerimle; balık sağlığı, akvaryum bakımı, su kimyası ve bitki yetiştiriciliği gibi konularda derinlemesine bilgi sahibiyim. Bilgi paylaşımında her zaman doğruluk ve güvenilirlik ilkelerine bağlı kalıyorum. Yazılarımda, bilimsel verilere ve uzman görüşlerine dayalı bilgiler sunarak, okuyucularımın güvenini kazanmayı amaçlıyorum.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Göz Atın
Kapalı
Başa dön tuşu