Canlı DoğuranlarBalık Türleri ve Bakımı

Fil Kulak Lepistes

Fil kulak lepistes, lepistes türleri arasında görünüşüyle en çok beslenen türlerden birisidir. Sıradan veya yerli olarak adlandırılan lepisteslerin bir seleksiyon formudur. Fil kulaklarını andıran gelişmiş göğüs yüzgeçleri en ayırt edici özelliğidir. Dış görünüşleri tıpkı bir filin büyük kulaklarına benzer. Hatta bu lepistes türü, adını ünlü bir çizgi film karakteri olan Dumbo’dan almıştır. Ülkemizde fil kulak lepistes olarak bilinirken, yabancı adı Dumbo Ear Guppy’dir.

Lepistes Akvaryumu Nasıl Kurulur? Adım Adım Kurulum Rehberi’ni Okumak İçin Tıklayın.

Fil Kulak Lepistes Özellikleri

Fil kulak lepistes özellikleri itibariyle diğer türlerden oldukça farklıdır. Dişi balıklar genellikle daha büyük olur ve ortalama 6 cm uzunluğuna kadar büyüler. Yuvarlak karınları ve gösterişsiz gümüşi renkte gövdeleri vardır. Kuyruk yapısı çoğunlukla soluktur, bazı durumlarda hafif renkli olabilir. Erkekler ise dişinin tam aksine, gerçekten güzellik abideleridir. Genellikle 3 cm uzunluğuna kadar büyürler. Görkemli peçeli kuyrukları ve çoğunlukla da sırt yüzgeçleri bulunur. Ayrıca özel bir organları vardır. Gonopodyum adı verilen organ, üreme sürecine katılan mutasyona uğramış bir anal yüzgeçtir.

  • Dış görünüşü, tıpkı fil kulağına benzer.
  • Erkekler 3 cm’e kadar, dişiler ise 6 cm’e kadar büyür.
  • Erkekler, diğer lepistes türlerinde olduğu gibi gösterişlidir.
  • Su sıcaklığı 24-25 derece arasında olmalıdır. 26 dereceye kadar bakılabilir. Ancak bu sıcaklık değeri metabolizmasını hızlandırdığı için yaşam süresini kısaltabilir.
  • Ortalama yaşam süresi 3-4 yıldır.
  • Fil kulak lepistes doğada var olan bir tür değildir. Tamamen yetiştiricilerin çalışmalarıyla üretilmiştir.

Fil Kulak Lepistes Bakımı

Fil kulak lepistes bakımı diğer lepistes türlerine benzemektedir. Çok büyük hacimlerde akvaryum istemezler. Ortalama küçük bir grup için 30 litre su yeterlidir. Erkek başına iki veya üç dişi balık olması yeterli olacaktır. Dişi sayısının bu şekilde planlanması, erkek balıklar arasındaki saldırganlık oranını azaltacaktır. Dumbo Ear Guppy türü oldukça hızlı üreyen bir türdür. Bu nedenle akvaryum nüfusunun hızla büyüyeceğini göz önünde bulundurmalısınız.

Fil Kulak Lepistes Akvaryumu
Fil Kulak Lepistes Akvaryumu

Fil Kulak Lepistes Akvaryumu

Fil kulak lepistes akvaryumu erişkin balıkların üremesi isteniyorsa, mutlaka bitkili akvaryum olmalıdır. Bitki bir akvaryum kurmak hem canlıların mutlu hissetmesine hem de üreme döneminde yavru kaybını en aza indirgemeye yarayacaktır. Bu nedenle akvaryum zemininde kum olması tavsiye edilir. Her çeşit bitki kumu kullanılabilir. Bitki seçimi tamamen kişinin kendi zevkine bağlıdır. Lepistes otu, Java Moss, Elodea, Christmas Moss, Java Fern ve Anubias türleri kolaylıkla akvaryuma eklenebilir. Bu bitki türlerinin bakımı da kolay olduğu için sorunsuz bir şekilde büyütebilirsiniz. Ayrıca su üstü bitkileri eklemeniz hem yavruların saklanmasına hem de akvaryum su değerlerindeki fazla nitratın tüketilmesine yardımcı olacaktır.

Fil Kulak Lepistes Hangi Balıklarla Yaşar?

Balık uyumu konusunda sorun yaşamayacağınız türlerden birisidir. Sakin bir karakter yapısına sahiptir. Saldırgan olmayan birçok türle beraber yaşayabilir. Zebra balığı, Tetra türleri, Neonlar, Moli balıkları, Rasboralar (Harlequin Rasbora, Galaxy Rasbora vb.), Yayınlar vb.

Lepistesler, uzun yüzgeçleri ısırmaya eğimli olduğu için Barbuslarla ve Gökkuşağı Balıkları ile iyi geçinemez. Farklı lepistes türleriyle de bakılabilir ancak bu soy kırımına neden olacaktır. İki farklı soyun birleşmesiyle ortaya farklı balıklar çıkmaktadır. Bu da saf Fil kulak lepistes soyunun kırılmasına neden olacağı için tavsiye edilmez. Ayrıca leopar vatoz balığıcüce vatoz balığı, L144 vatoz balığı, çöpçü balığı, pigme çöpçü balığı, elma salyangozu, nerite salyangoz ve katil salyangoz ile beraber bakılabilir.

Fil Kulak Lepistes Yem Seçimi

Dumbo Ear Guppy yem konusunda hiç seçici değildir. Kaliteli kuru yemler, ayrıca canlı ve dondurulmuş yemlerle de beslenebilir. Lepistes Yem Önerisi (En İyi 10 Yem) yazımızı inceleyebilirsiniz.

Kuru Yem: Tetra Guppy Mini Flakes, Rotifish Kabuksuz Artemia, Tetra Pro Algae Chips, Sera Vipan, Sera Flora Nature kullanılabilir.

Canlı Yem: Artemia ve Su Piresi.

Dondurulmuş Yem: Eğer taze veya kabuksuz Artemia kullanmak istemiyorsanız, dondurulmuş türünü kullanabilirsiniz.

Ek olarak fil kulak lepistes renklendirme yemi kullanarak, balıklarınızın daha canlı renklere sahip olmasını sağlayabilirsiniz. TetraPro Colour Multi-Cripis veya Tetra Rubin gibi doğal renk arttırıcı kuru yemler kullanabilirsiniz.

Dumbo Ear Guppy
Dumbo Ear Guppy

Fil Kulak Lepistes Cinsiyet Ayrımı

Cinsiyet ayrımı oldukça basittir. Erkekler oldukça gösterişlidir. Parlak renklere ve güzel kuyruklara sahiptir. Ayrıca dişilerden daha küçük boyuttadır. Dişiler metalik gövde rengine sahip olup, vücudunda herhangi bir desen olmaz. Kuyrukları tek renktir ve erkeklere göre daha büyüktür.

Fil Kulak Lepistes Üretimi

Fil kulak lepistes üretimi için balıkların en az 3 aylık olması gerekmektedir. Bu dönemde cinsel olgunluğa ulaşırlar. Yumurtalama, erkeğin dişiyi kovalamasıyla başlar. Bir erkek için en az iki veya üç dişi popülasyonu olmalıdır. Bir dişi 100’e kadar yavru doğurabilir. Üretim konusunda herhangi bir müdahale gerekmez. Canlı doğuran tür olduğu için dişi 21-40 gün aralığında kendisi yavruları çıkartacaktır. Dişiyi herhangi bir ayrı yavruluk veya akvaryuma ayırmanız, onu daha çok strese sokar. Bu nedenle mutlaka kendi akvaryumunda kalmalıdır. Bu yüzden bol bitkili akvaryum önerilmektedir. Eğer bitkili bir akvaryumunuz varsa, neredeyse kayıpsız şekilde yavru balıklarınızı akvaryumda görebilirsiniz.

Utku Biçer

2013 yılından beri akvaryum hobisi ile ilgilenen tutkulu bir akvaristim. Yıllardır akvaryum dünyasının büyüleyici derinliklerinde yolculuk yapıyorum ve bu alandaki bilgi birikimimi ve deneyimlerimi sizlerle paylaşmak için buradayım. Akvaryum biyolojisi üzerine çeşitli kurslar ve sertifika programlarına katıldım. Bu alandaki akademik bilgim ve pratik deneyimlerimle; balık sağlığı, akvaryum bakımı, su kimyası ve bitki yetiştiriciliği gibi konularda derinlemesine bilgi sahibiyim. Bilgi paylaşımında her zaman doğruluk ve güvenilirlik ilkelerine bağlı kalıyorum. Yazılarımda, bilimsel verilere ve uzman görüşlerine dayalı bilgiler sunarak, okuyucularımın güvenini kazanmayı amaçlıyorum.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu