İpuçlarıAkvaryum

Lepistes Akvaryumu Nasıl Kurulur? (ADIM ADIM)

Lepistes akvaryumu kurmak, akvaryum hobisine yeni başlamış birisi için oldukça zor olabilir. Ayrıca deneyimli birisi için de bilmediği bir türse, her ne kadar tecrübeli olsa da yine zorlayıcı olacaktır.

Rehber niteliğinde olması için sizlere adım adım lepistes akvaryumu nasıl kurulur? İçeriği hazırladık.

Akvaryum kurulumuna geçmeden önce balık hakkında bilgi almak isterseniz şu yazımızı okumanızı tavsiye ederiz: Lepistes Balığı

Ayrıca en iyi 10 yemi listelediğimiz Lepistes Yem Önerisi yazımızı da okumanız faydalı olacaktır.

Lepistes Akvaryumu Nasıl Olmalı?

Lepistes bakmaya karar verdiyseniz aklınıza ilk gelecek soru, lepistes akvaryumu nasıl olmalı? Olacaktır. Lepistes geneli itibariyle çok fazla büyük boyutlarda akvaryuma ihtiyaç duymayan bir türdür. Ancak çok hızlı üreyerek çoğaldığı için hacim konusunda küçük akvaryumlar tercih etmemek daha faydalı olacaktır. Minimum 80 litre ile başlamanız, sizin için en iyi akvaryum tercihi olacaktır.

Lepistes Akvaryumu Kurulumu: Adım Adım

Lepistes beslemek için bir akvaryum kurmaya karar verdiyseniz, akvaryumunuz hazırsa lepistes akvaryumu için gereken malzemelerden bahsedelim ve ardından adım adım kurulumu yapalım.

Lepistes Akvaryumu Kurulumu
Lepistes Akvaryumu Kurulumu

Lepistes Akvaryumu için Gereken Malzemeler

Lepistes akvaryumu için gereken malzemeler (akvaryum ekipmanları) şu şekilde:

  1. Akvaryum: Hacim olarak lepistes balığı sayısına göre değişir. Ortalama 5 çift için 80 litre ve üzeri akvaryum kurmanız ideal bir seçim olacaktır. Akvaryumun ölçülerine uygun bir strafor. (Hacim hesaplama için: Akvaryum Litre Hesaplama)
  2. Filtre: İç filtre, dış filtre, pipo filtre ve askı filtre gibi tercihler yapabilirsiniz. Burada önemli olan aşırı akıntı oluşturmayacak filtreler kullanmaktır. Büyük bir filtre tercih edecekseniz, debi ayarı olan bir filtre kullanmalısınız. Tavsiyemiz askı filtre kullanmanızdan yana olacaktır. Hem aşırı akıntı yapmaz hem de akvaryumunuzu iyi temizler. İç filtre kullanmayı tercih ederseniz debi ayarı olan bir filtre almanızı öneririz. Ayrıca iç filtre için şelale çıkış aparatı da takabilirsiniz.
  3. Isıtıcı: Isıtıcı oldukça önemlidir. Lepistes balıkları ortalama 24-25 santigrat derece arasında yaşar. Daha düşük sıcaklıklarda veya sürekli değişen sıcaklıklarda kolayca hasta olabilir. En çok beyaz benek hastalığı ile karşılaşılır. Bunun genel sebebi ise sıcaklığın sürekli değişken olmasıdır.
  4. Termometre: Termometre mutlaka olmalıdır. Sıcaklığı kontrol etmek ve uygun şekilde hareket etmek gerekir.
  5. Hava Motoru: Lepistes akvaryumu hava motoru eğer iyi bir filtreniz varsa ve hacminiz çok büyük değilse gerek duymayacağınız bir malzemedir. Çok büyük litrelerde akvaryuma hava vermek için hava motoru kullanmanız gerekir.
  6. Kum: Bitkili akvaryum düşünüyorsanız kullanacağınız akvaryum bitkilerinin türüne göre kuma ihtiyaç duyabilirsiniz. Lowtech bir akvaryum kuruyorsanız, dere kumu yeterli olacaktır. Alt katman olarak lav kırığı da bakterileri tutması için uygun bir seçim olacaktır.
  7. Bitki: Lepistes akvaryumu için bitki olmazsa olmazdır denebilir. Çok çabuk üreyen ve çoğalan bir türdür. Elbette yavruların saklanma şansı olursa. Lepistesler kendi yavrularını yiyen bir balıktır. Elbette lepistes türleri arasında yavrularını yemeyen türler de bulunmaktadır. Ancak geneli itibariyle yavrularını yedikleri için bol bitkilerden oluşan bir akvaryum kurmak gerekir. Bitki türlerine birazdan değineceğiz.
  8. Aydınlatma: Aydınlatma hem balıkların gelişmesi ve renklenmesi hem de bitkilerin sağlıklı bir şekilde yaşaması için oldukça önemlidir. Aydınlatma tercihi ise tamamen bütçeye bağlıdır. İthal armatürlerden tutun da masa lambasına kadar kullanım mümkündür. Birazdan aydınlatma konusuna da ayrıca değineceğiz.
  9. Kök ve Taşlar: Tercihe bağlı olarak kök ve taşlar dekor olarak kullanılabilir. Bunlara hem bitkiler eklenebilir hem de sadece dekor amaçlı kayalık alanlar oluşturulabilir.

Temel itibariyle bir lepistes akvaryumu için gerekenler bunlardır. Şimdi adım adım kuruluma geçelim.

Akvaryum Seçimi ve Konumlandırma
Akvaryum Seçimi ve Konumlandırma

Adım 1: Akvaryum Seçimi, Konumlandırma ve Temizliği

Akvaryum seçimi yapmak için ilk olarak besleyeceğiniz balık sayısına karar vermeniz gerekir. Geneli itibariyle lepistes balığı üretimi için 1 erkek 4-5 dişi idealdir. Erkek sayısının dişiye oranlı olması gerekir. Eğer erkek sayısı fazla, dişi sayısı az olursa; erkekler sürekli aynı dişileri kovalamak zorunda kalır ve dişi kısa süre sonra ölebilir. Bu nedenle erkek sayısını her zaman az tutmanız gerekir.

Lepistes üretimi için ideal oran olarak 2 erkek 8 dişi uygun olacaktır. Toplamda 10 balık olacağı için en az 80 litre hacminde bir akvaryum seçmenizi tavsiye ederiz. Daha küçük olamaz mı? Elbette olabilir ancak hızlı çoğaldıkları için lepistes yavrularını da hesaba katmayı unutmamak gerekir.

Akvaryumu seçtikten ve satın aldıktan sonra sıfır bir akvaryum dahi olsa temizliğini yapmak gerekir. Temizlik için üzüm sirkesi veya beyaz sirke kullanılabilir. Farklı deterjanlar ile de temizliğini yapan hobiciler olsa da tavsiye etmiyoruz. Üzüm sirkesi veya beyaz sirkeyi daha önce hiç kullanmadığınız (deterjan, sabun vs. gibi maddelere temas etmemiş) bir beze damlatın. Ardından tüm iç camlarını temizleyin. Ardından bol su ile durulayın ve kokusu gidene kadar bu işlemi tekrarlayın. Bu işlemi tamamladıktan sonra da herhangi bir bez yardımıyla ister sirkeyle isterseniz normal bir cam sille dış camlarını da temizleyin.

Akvaryumunuzun boyutuna uygun bir mobilya tercih etmeniz gerekir. Eğer mobilyalı bir akvaryum aldıysanız sorun yok ancak normal bir akvaryum aldıysanız uygun bir mobilya/zemin ayarlamanız gerekir. Akvaryumun sağlam bir mobilya üzerinde olması gerekir. Aksi takdirde su, kum ve dekor ağırlığıyla birlikte zayıf bir mobilya size akvaryum hobisini sonlandıracak sonuçlar yaratabilir. Mobilya sağlam olmalıdır. MDF, Demir sehpa vb. seçimler yapabilirsiniz. Bunun için internette kısa bir araştırma yapmanız yeterli olacaktır.

Mobilya veya sehpa kısmını da ayarladıktan sonra akvaryumu güneş ışığı almayan yani camdan uzak bir alana konumlandırmalısınız. Ayrıca çok ayak altında olmayan, çarpmayacağınız bir alana konumlandırmanız da oldukça önemlidir. Güneş ışığı alması halinde yosun sorunlarıyla karşı karşıya kalabilirsiniz.

Zemin ve Bitki
Zemin ve Bitki

Adım 2: Zemin ve Bitki

İkinci adımda zemin ve bitkileri hazırlamanız gerekiyor. Burada zemin tamamen lepistes akvaryumu canlı bitki türünüze bağlı. Eğer kum gerektirmeyen bitki türleri tercih edecekseniz, kum eklemeniz şart değil. Kumlu akvaryumu temizlemek yeni başlayan birisi için zorlayıcı olabilir. Fakat gerek bakteriyi tutması gerek görsel açıdan daha doğal görünmesi sebebiyle kum olmasını tavsiye ederiz.

Kumlu bir akvaryum olacaksa alt katmana lav kırığı ekleyebilirsiniz. Lav kırığının üstüne ise dere kumu veya farklı kumlar ekleyebilirsiniz. Çok farklı pahalı kumlarda mevcut. Ancak lowtech lepistes akvaryumu için dere kumu oldukça ideal bir seçimdir. Lav kırığı ortalama 3 santimetre, dere kumu ise ortalama 5-6 santimetre yüksekliğinde olması sizi bitki dikerken yormayacaktır.

Akvaryum kum hesaplama sayfasına giderek akvaryum ölçülerinize uygun şekilde kaç litre kum kullanmanız gerektiğini hesaplayabilirsiniz. Özellikle dere kumunu yıkamadan koymamanız gerekir. En azından 3-4 defa su ile aktararak yıkamanızı öneririz. Vitasand dere kumu kendiliğinden yıkanmış olarak gelir. Bu kumu tercihinize bağlı olarak yıkamadan da ekleyebilirsiniz.

Kumu da ekledikten sonra sıra bitki seçimine geliyor. Genellikle Elodea bitkisi, Lepistes otu (Lepistes bitkisi olarak da bilinir), Zeytin bitkisi, Gül bitkisi, Java Fern, Anubias Barteri ve Anubias türleri, Pistia, Su Mercimeği gibi bakımı kolay olan bitkiler kullanılır. Eğer Elodea ve Lepistes otu kullanacaksanız, kuma dikmeniz gerekmez. Suyun üzerine bıraksanız dahi sorunsuz bir şekilde yaşar ve yavrular da bu alanda saklanır. Bu yüzden eğer tercihiniz bu bitkiler olacaksa dikmekle uğraşmayın.

Anubias türleri ve Java Fern genellikle taşlara ve köklere sarılır. Taş kullanacaksanız seçeceğiniz tür tamamen size kalmış. Dragonstone, Scenery Rock, Snowflage, Frodo Stone, Moss Rock, Gynas Kaya, Lav Kayası gibi birçok alternatif vardır. Ayrıca kök olarak Mangrow kökü, Yati kökü, Flamewood ve Asma kökü gibi kökler kullanılabilir. Kök veya taş (veya her ikisi de) kullanarak bu bitkiler misina yardımıyla sarılabilir.

Gül ve zeytin gibi bitkiler kullanacaksanız, bunları kuma dikmeniz gerekecektir. Akvaryum bitkileri konusunda tercih edebileceğiniz çok fazla tür var. Bu nedenle lepistes akvaryumu için bitki konusunda çok kapsamlı bilgiler vermeyeceğiz. Bitkileri araştırarak, görsel zevkinize uygun bitkiler seçebilirsiniz.

Pistia ve su mercimeği ise en basit şekilde akvaryuma dahil edebileceğiniz bitkilerdir. Suyu ekledikten sonra sadece suyun üzerine bu bitkileri koyun.

Zemin seçildikten sonra suyu yarım doldurmalısınız. Burada ister çeşme suyu ister içme suyu kullanın. Suyu doldururken, zemine bir yemek tabağı veya poşet/streç gibi bir malzeme serebilirsiniz. Buradaki amaç kumu dağıtmadan suyu eklemektir. Suyu yarım şekilde doldurduktan sonra seçtiğiniz bitkileri türüne göre yerleştirin.

Bitkiler de yerleştirildikten sonra suyu tamamen doldurun.

Akvaryum Malzemelerini Eklemek
Akvaryum Malzemelerini Eklemek

Adım 3: Akvaryum Malzemelerini Eklemek

Üçüncü adıma geldiğimizde malzemeleri ekleyeceğiz. İlk olarak filtreyi, türüne göre en uygun konuma yerleştirin. Filtreyi yerleştirdikten sonra çalıştırmayın. Filtre sonrasında ise ısıtıcıyı yerleştirin. Isıtıcı 25 santigrat dereceye ayarlanmalıdır. Litreniz büyükse ve hava motoru kullanacaksanız, hava taşını da en uygun şekilde konumlandırın. Dekor olarak ayrıca kök ve taş ekleyecekseniz, bunları da konumlandırabilirsiniz. Son olarak armatürünüzü ve termometrenizi yerleştirin. Filtre, ısıtıcı ve armatürün fişlerini takın. FİŞLER TAKILIYKEN KESİNLİKLE ELİNİZİ SUYA SOKMAYIN. Eğer akvaryuma müdahale edecekseniz, önce tüm ekipmanların fişini çekin ve ardından elinizi suya sokun. Bu adımdan sonra filtre ve ısıtıcı gibi malzemelerin fişini çekmeyin.

Bakteri Döngüsü
Bakteri Döngüsü

Adım 4: Suyun Oturması ve Bakteri Döngüsü

İlk kurulumda sisli bir görüntü olması çok normaldir. Birkaç günün ardından filtrenizin aktif olarak çalışmasıyla kumlardan oluşan sisli görüntü yok olacaktır. Bu adımdan sonra ise bakteri döngüsünü oluşturmanız gerekiyor.

Bunun için iki alternatif bulunmaktadır. Suda bakteri döngüsünü hızlı oluşturmak için bakteri kültürü satın alabilirsiniz. Bakteri kültürü sayesinde balıkları eklemek için bekleyeceğiniz süreyi azaltırken sağlıklı bir akvaryum döngüsü de hazırlamış olursunuz. Tercih ettiğiniz ürüne bağlı olarak litre başına kaç kapak bakteri kültürü koymanız gerektiği ürünün üzerinde yazacaktır. Bakteri kültürü ekleyerek döngüyü oluşturacaksanız ortalama 5-7 gün sonra balıkları ekleyebilirsiniz.

Eğer bakteri kültürü almak istemiyorsanız, balık yemleri kullanarak kültürü kendiniz oluşturabilirsiniz. Her gün çok az miktarda herhangi bir balık yemi ufalayarak döngüyü yavaş yavaş oluşturabilirsiniz. Balıkları eklemek içinse ortalama 10-14 gün beklemeniz gerekecektir. Birçok hobici bakteri döngüsünü hızlandırmak için elma salyangozu ekler. Ancak onların da bir canlı olduğunu düşünürsek, bakteri kültürü olmayan bir akvaryuma salyangoz dahi eklemek doğru değildir.

Akvaryuma Balık Eklemek
Akvaryuma Balık Eklemek

Adım 5: Balıkları Eklemek

Su ve bakteri döngüsü oturduktan sonra son adımımız, balıkları eklemek olacaktır. Balıkları bahsettiğimiz orana uygun olarak satın aldıktan sonra aşılama (alıştırma) işlemi yaparak, akvaryuma ekleyeceğiz.

Aşılama için farklı farklı yöntemler kullanılmaktadır. Aşılama (alıştırma) yapmadan balıkları eklemek, bakteri çakışmasına ve ölümlere neden olacaktır. Bu nedenle aşılama yapmadan balıkları asla eklemeyin. Aşılama için ilk yöntem; balıkların bulunduğu poşeti su yüzeyine bırakarak, ilk olarak ısıları eşitlemek olacaktır. Ortalama 15 dakika kadar balık poşeti suyun üzerinde durmalıdır. Ardından poşetin ağzını açarak, akvaryumdan bir bardağa alacağınız suyla çok az miktarlarda poşetin içerisine dökerek, bakterinizi aşılamanız gerekiyor. Ortalama 15-20 dakika boyunca çok az miktarlarda ekleyerek ve bekleyerek balıklarınızı kendi akvaryum suyunuza adapte edin. Ardından balıklarınızı bir kepçe/file yardımıyla poşetin içinden alın ve akvaryuma salın. POŞETİN İÇİNDEKİ SUYLA BERABER KESİNLİKLE AKVARYUMA DÖKMEYİN. BAKTERİ ÇAKIŞMASI YAŞANIR VE BALIKLARINIZ ÖLÜR.

İkinci yöntem ise balıklarınızı bir kovaya almak olacaktır. Poşetin ağzını açın ve suyla beraber kovaya dökün. Ardından bir hava hortumu alın ve bir ucunu akvaryuma, diğer ucunu kovanın içerisine salın. Kovanın ucundaki kısımdan suyu (pipetten bir içecek içer gibi) çekin ve akvaryumdan suyun kovaya dökülmesini sağlayın. Bu esnada bir hava hortumu vanası takın ve vanadan suyun damlama şeklinde su akışı elde etmesini sağlayın. Çok çok az şekilde damlasını sağlayın ve 15 dakika boyunca aşılamaya devam edin. Aşılama tamamlandıktan sonra hava hortumu hem akvaryumdan hem de kovadan çıkarın. Balıklarınızı bir kepçe/file yardımıyla yakalayın ve akvaryuma ekleyin.

Bu adımdan sonra lepistes akvaryumu kurulum işlemimiz bitmiş olacak. Artık sadece balıkları sağlıklı bir şekilde beslemek, su değişimlerini ve temizliğini aksatmamak, filtre temizliğini ise gerektiğinde yapmak kalacak. Elbette lepistes su sıcaklığını ara sıra takip etmeniz de gerekecek. Genel olarak kısaca soru-cevap şeklinde birkaç öneride bulunalım.

Lepistes Akvaryumu: Soru-Cevap

Soru 1: Lepistes üretim akvaryumu nasıl olmalı?

Lepistes üretim akvaryumu cama cam, kumsuz olabilir. Üretim için 1 erkek 4-5 dişi oranında bir akvaryum kurulabilir. Akvaryum boyutunun 40 litre hacminde olması yeterli olacaktır. Pipo filtre kullanılması önerilir. Birden fazla üretim akvaryum kurulumunda pipo filtre kullanmak daha az maliyetli olacaktır. Ayrıca düşük akıntı sayesinde balıklar rahat edecektir. Üretim akvaryumunda lepistes otu, elodea ve pistia kullanılarak yavrulara saklanma alanı oluşturulabilir.

Soru 2: Lepistes kaç derecede yaşar?

Lepistes balığı ve türleri (örneğin fil kulak lepistes) 24-25 santigrat derece arasında yaşayabilir.

Soru 3: Lepistes yemi olarak ne kullanılmalı?

Lepistes yemi olarak kullanabileceğiniz yemler hakkında detaylı bir içerik hazırladık. Linke tıklayarak, göz atabilirsiniz; Lepistes Yem Önerisi (En İyi 10 Yem)

Soru 4: Lepistes akvaryumu kumu nasıl olmalı?

Lepistes akvaryumu kumu hem bitkili bir akvaryum olup olmayacağına hem de kişinin göz zevkine göre değişir. Genellikle dere kumu, siyah bitki kumu ve bazalt gibi kumlar kullanılır.

Lepistes Fanusta Yaşar Mı?
Lepistes Fanusta Yaşar Mı?

Soru 5: Lepistes fanusta yaşar mı?

Lepistes fanusta yaşamaz. Tüm akvaryum balıkları gibi lepistesin de havaya ihtiyacı vardır. Hiçbir balığın küçük fanuslarda yaşatılmasını tavsiye etmiyoruz.

Soru 6: Lepistes neden ölür?

Lepistesin ölümü için birçok farklı neden olabilir. Akvaryum suyunun kalitesiz olması, temizliğin yetersiz olması, bakteri çakışması, yeni bir balık eklerken karantinaya almamak, farkında olmadan hasta bir balık eklemek, yetersiz filtrasyon, kalitesiz yem, kalitesiz su şartlarından dolayı balıkların hasta olması gibi birçok nedenden dolayı ölebilir.

Soru 7: Lepistes balığı kaç tane doğurur?

Lepistes balığı erişkin dönemine geldiğinde 20-40 arası yavru verebilir. Eğer balığınız doğurduğunda 20-40 aralığında lepistes yavrusu göremiyorsanız yavruları yiyor olabilirler. Ayrıca dişinizin çok sayıda doğum yapması ve yaşlanması nedeniyle de sayı daha az olabilir.

Soru 8: Lepistes yavru akvaryumu nasıl olmalı?

Lepistes yavru akvaryumunun yetişkin akvaryumundan farklı bir yönü olmasına gerek yok. Tamamen aynı şartları içeren yeni bir yavru akvaryumu kurabilirsiniz.

Soru 9: Lepistes su değişimi nasıl yapılmalı?

Lepistes su değişimi haftalık olarak %20-30 oranında yapılmalıdır. Dinlendirilmiş su veya tatlı su kullanılabilir. Su değişiminde dikkat edilmesi gereken birkaç püf nokta bulunmaktadır. İyi bir dip çekimi yaptıktan sonra yeni eklenecek suyun, akvaryumun su sıcaklığı ile aynı derecede olması oldukça önemlidir. Aşırı derece farkından dolayı yeni ekleyeceğiniz su soğuksa beyaz benek hastalığı ile karşı karşıya kalabilirsiniz. Bu yüzden derece aynı veya çok çok yakın sıcaklıkta olmalıdır.

Soru 10: Lepistes hava motorsuz yaşar mı?

Lepistes hava motorsuz yaşamaz; eğer akvaryumda herhangi bir filtre yoksa hava motoru kullanarak bir pipo filtre bağlamanız gerekir. Ancak bir filtre türü kullanıyorsanız ve hacminiz çok büyük değilse hava motorsuz yaşar.

Soru 11: Lepistes yemi için hangi yemler tercih edilmelidir?

Lepistes yemi için aşağıda yer alan görsele tıklayarak, sizler için derlediğimiz en iyi 10 yemi inceleyebilirsiniz.

Lepistes Yemi
Lepistes Yemi

 

 

Utku Biçer

2013 yılından beri akvaryum hobisi ile ilgilenen tutkulu bir akvaristim. Yıllardır akvaryum dünyasının büyüleyici derinliklerinde yolculuk yapıyorum ve bu alandaki bilgi birikimimi ve deneyimlerimi sizlerle paylaşmak için buradayım. Akvaryum biyolojisi üzerine çeşitli kurslar ve sertifika programlarına katıldım. Bu alandaki akademik bilgim ve pratik deneyimlerimle; balık sağlığı, akvaryum bakımı, su kimyası ve bitki yetiştiriciliği gibi konularda derinlemesine bilgi sahibiyim. Bilgi paylaşımında her zaman doğruluk ve güvenilirlik ilkelerine bağlı kalıyorum. Yazılarımda, bilimsel verilere ve uzman görüşlerine dayalı bilgiler sunarak, okuyucularımın güvenini kazanmayı amaçlıyorum.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu