Güney Amerika CichlidleriBalık Türleri ve Bakımı

Discus Balığı

Discus balığı, tatlı su balıklarının en gösterişli balık türlerinden birisidir. Tıpkı kendisi gibi renkleri de oldukça zariftir. Bakımı zor türler arasında olup, yeni başlayan kişiler için tavsiye edilmez. Akvaryumun su kalitesi ve diğer değerleri konusunda oldukça hassastır. Kolay hastalanabilen bir balık türüdür. Sık su değişimlerine ve su sıcaklığının stabil olmasına ihtiyaç duyar. Karma akvaryumlarda beslenebilen bir balıktır.

Discus Balığının Özellikleri

Discus balığının özellikleri şu şekildedir:

  • Doğal yaşam alanı Brezilya, Peru ve Kolombiya’da bulunan Amazon Ormanlarıdır.
  • Akvaryum balıkları arasında bakımı zor türlerden birisidir. Sık su değişimleri ve su değerlerinin sabit tutulması gerekir.
  • En fazla 15 santimetre boyuna ulaşabilir.
  • Genellikle barışçıl bir türdür. Üreme dönemlerinde bölge tutar.
  • pH değeri konusunda hassastır. 6.0 ila 7.0 pH değerleri arasında bakılabilir.
  • Sıcak suları sever. Akvaryumun su sıcaklığı 27 ila 30 santigrat derece olmalıdır. Yüksek sıcaklık değerleri sudaki oksijen miktarını azalttığı için bulunacağı akvaryumdaki balık sayısı fazla olmamalıdır.
  • Sert sulardan hoşlanmaz. Bunun için Discus akvaryumunda genellikle ağaç kökleri bulunmaktadır.
  • Minimum 200 litrelik akvaryum hacmine ihtiyacı vardır.
  • Ortalama ömrü 10 seneye yakındır.
  • Genellikle akvaryumun orta kısımlarında yüzer.
Discus balığı akvaryumu
Discus balığı akvaryumu

Discus Balığı Akvaryumu Nasıl Olmalı?

Discus balığı akvaryumlarında mutlaka iyi bir ısıtıcı olmalıdır. Su değerleri ve su sıcaklığının değişken olması, bu balığı kolay bir şekilde hasta edebilir. Su sürekli temiz olmalıdır. Bu nedenle iyi bir filtreye (mümkünse dış filtre kullanılmalı ve pipo filtre ile desteklenmeli) her zaman ihtiyaç duyar. Sık su değişimleri yapılmalıdır. Bu sayede su sürekli tazelenir ve kalitesini korur. Genellikle 2 günde 1 olacak şekilde %30’luk oranda su değişimi yapılabilir.

Bitkili akvaryumlardan hoşlansa da zeminde kum olması, sık su değişimlerinde akvaristleri zorlayabilir. Bu nedenle çoğu akvarist cama cam kumsuz akvaryumlarda Discus besler. Eğer temizlik konusunda sorun yaşamıyorsanız; güzel bir bitkili akvaryum kurarak, Discus balığını izlemeye doyamazsınız.

Suyun pH değerini düşük tutmak oldukça önemlidir. Bunun için genellikle akvaryumlarda mangrow kökü kullanılır. Bu kök ile hem güzel dekorlar elde edebilir hem de pH değerini stabil tutabilirsiniz. Mangrow kökü yapısı gereği su sertliğini yumuşatır. Ayrıca bu köke güzel bitkiler sararak da kumsuz bir akvaryumda bitki bakabilirsiniz.

Akvaryum sayfamıza göz atarak, akvaryum hobisinin temelleri hakkında bilgi edinebilirsiniz.

Discus Balığı Yem Seçimi

Etçil bir canlı olduğu için yem seçiminde genellikle protein ağırlıklı yemler kullanılır. Çoğu akvarist canlı veya donmuş yemler kullanır. Bu yemlerdeki protein değerleri oldukça yüksektir. Yem tavsiyesi olarak şu yemleri kullanabilirsiniz:

Canlı veya donmuş; Artemia, kan kurdu veya beyaz kurt verilebilir. Elbette bu yemleri kaliteli üretici veya petshoplardan almalısınız. Bu yemler parazit taşıyabilir.

Hazır yem; hazır yem olarak birçok markanın kaliteli Discus yemi vardır. Tetra Discus, Tropical Discus Gran D-50 Plus, Dainichi Cichlid Ultima Krill, JBL Novo Bits.

Ayrıca birçok akvarist evde kendi hazırladığı Discus Dana Yüreği yemini kullanmaktadır.

Discus Balığı Hangi Balıklarla Yaşar?

Sıcak su şartlarını sevdiği için beraber yaşayacağı canlı sayısı bir hayli düşüktür. Kardinal tetra, kor tetra, günışığı tetra, ramirezi, bolivian ramirezi gibi balıklar Discus balığıyla beraber yaşayabilir. Discus balığıyla en uyumlu balık Kardinal tetra olacaktır. Sıcak ve asidik suda yaşamayı seven bir tetra türüdür. Ayrıca çekingen karakterli Discus balıklarını da sakinleştirir. Eğer kardinal tetra balığı ile bakacaksanız en az 6 tane eklemeyi unutmayın. Çünkü kardinal tetralar sürü balıklarıdır. İnternette Hayalet balığı türüyle yaşadığını açıklayan bilgiler göreceksiniz fakat bu bilgiler doğru değildir.

Discus Balığı Üretimi

Discus balığı üretimi eş tutan balıklarla beraber yapılabilir. Discuslar yumurta bırakarak ürerler. Yumurta bırakma işlemini bitkilerin yapraklarına, ağaç köklerine, kaya ve dekorlara yaparlar. Ayrıca üretim için özel olarak tasarlanmış üretim hunileri de mevcuttur. Dişi balık genellikle 200 ila 400 yumurta bırakır. Yumurtaların çatlaması 60 saat kadar sürer. Yavrular yumurtadan çıktıktan sonra 5-6 gün boyunca anne ve babasının vücudundaki mukusla beslenirler.

Üretimi için videoları izleyerek deneyim kazanmanız daha doğru olacaktır.

Discus Balığı Cinsiyet Ayrımı
Discus Balığı Cinsiyet Ayrımı

Discus Balığı Cinsiyet Ayrımı

Cinsiyet ayrımı üreme dönemlerinde belli olur. Üreme tüpü erkek balıklarda sivri iken dişilerde ovaldir. Dişiler genellikle daha canlı renklere sahip olur fakat desenleri azdır. Erkek balıkların rengi daha soluk olurken, vücudunda bulunan desenler daha fazladır. Aynı yaştaki erkekler, dişilerden daha büyük olur. Erkek balıklar genellikle daha agresiftir. Özellikle eşlerini diğer balıklardan korurlar.

Discus Balığı Türleri

Türleri oldukça fazladır. Genel olarak bilinen türler;

  • Fuji Red
  • Yellow Panda
  • Heckell Cross
  • Albino Yellow
  • Albino Platinyum
  • Alenquer
  • Red Panda
  • Red Ruby
  • Rose Red
  • Cobalt

Utku Biçer

2013 yılından beri akvaryum hobisi ile ilgilenen tutkulu bir akvaristim. Yıllardır akvaryum dünyasının büyüleyici derinliklerinde yolculuk yapıyorum ve bu alandaki bilgi birikimimi ve deneyimlerimi sizlerle paylaşmak için buradayım. Akvaryum biyolojisi üzerine çeşitli kurslar ve sertifika programlarına katıldım. Bu alandaki akademik bilgim ve pratik deneyimlerimle; balık sağlığı, akvaryum bakımı, su kimyası ve bitki yetiştiriciliği gibi konularda derinlemesine bilgi sahibiyim. Bilgi paylaşımında her zaman doğruluk ve güvenilirlik ilkelerine bağlı kalıyorum. Yazılarımda, bilimsel verilere ve uzman görüşlerine dayalı bilgiler sunarak, okuyucularımın güvenini kazanmayı amaçlıyorum.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Göz Atın
Kapalı
Başa dön tuşu