Kedi BalıklarıBalık Türleri ve Bakımı

Pengasus Köpek Balığı

Pengasus köpek balığı akvaryumlarda beslenen bir köpek balığı türüdür. Korkutucu bir görüntüsü olmamakla beraber, tuzlu sulardaki bildiğimiz köpek balıklarıyla akrabalıkları yoktur. Sakin karakterli bir balık türüdür.

Pengasus Köpek Balığı Özellikleri

1940 yılında Pengasus balığı yetiştiriciliği Vietnam’da başlamıştır. Bu balık türü popülerleşerek dünyanın birçok ülkesine yayılmış ve yetiştiriciliği devam etmektedir. Pengasus köpek balığının sırtı koyu gri renktedir. Ağız yapısı geniş, uzun iki sakalı vardır. Akvaryum balıkları arasında köpek balığı diğer türlere göre daha fazla kan hücresine sahiptir.

  • Pengasus köpek balığının gözleri iyi görmez. Çok iyi yüzer ve algıları oldukça yüksektir.
  • Yüzme yeteneğinin iyi olması nedeniyle küçük akvaryumlarda rahat hareket edemez. Bu nedenle büyük hacimli akvaryumlarda beslenmelidir.
  • Boyutu 20 cm’e kadar büyümektedir.
  • Akvaryum suyunun sıcaklık değerleri 24-28 santigrat derece arasında olmalıdır.
  • Saklanmak ve dinlenmek için kovuklara ihtiyaç duyar. Ayrıca bitkili akvaryumlardan da hoşlanır.
  • Sivri ve keskin dekorlar kullanılmamalıdır. Yuvarlak kenarlı taşlar tercih edilebilir.

Pengasus Köpek Balığı Bakımı

Her balıkta olduğu gibi Pengasus balığı için su değerleri oldukça önemlidir. Uygun bir filtrasyon kurmalı ve su değişimlerini aksatmamalısınız. Su değişimleri balıkların büyümesi konusunda yardımcı faktörlerden birisidir. Sıcaklık konusunda her ne kadar hassas olmasa da ısı değerlerini sabit tutmanız oldukça önemlidir. Isı değerlerinin sabit olması, olası hastalık risklerini önler. Aydınlatma konusunda doğallıktan yana olmalı ve günde 10-12 saat aydınlatma yapılmalı. Bakımı zor bir tür değildir. Sadece gereken koşulları sağlamanız yeterli olacaktır.

Pengasus Köpek Balığı Akvaryumu
Pengasus Köpek Balığı Akvaryumu

Pengasus Köpek Balığı Akvaryumu

Bu balık türünün görme yetisi zayıf olduğu için akvaryumu uygun şekilde dekore edilmelidir. Sivri uçlu taş ve diğer dekorlardan uzak durmak gerekir. Hatta mümkünse taş koymamanız, balığınızın sağlığı açısından daha rahat olabilir. Ani bir tepkime göstererek, taşlara kendisini çarpar ve yaralayabilir. Dibe çöken yemlerle beslenir, bu nedenle zeminde ince bir kum kullanmanız oldukça önemlidir. Yemi tüketirken, kumu da ağzına alabilir. Kalın taneli kumlar ağız yapısına zarar verebilir.

Beslediğiniz bu köpek balığı büyükse, akvaryum ekipmanlarının iyi şekilde monte edilmesi ve sağlamlaştırılması gerekir. Sürü balığı psikolojisi bulunan bir balıktır. Tek olarak bakmaktan kaçınmalı ve akvaryum hacminize göre 4-5 adet olacak şekilde bakmalısınız.

Pengasus Köpek Balığı Hangi Balıklarla Yaşar?

Pengasus belirli türlerle beraber sorunsuz yaşayabilir. Astronot Balığı, Papağan Ciklet, Silver Dolar, Öpüşen Gurami, Vatoz Türleri (İri), Pacu, Jack Desemby, Arowana Balığı ve Midas gibi barışçıl olan iri türlerle beraber bakılabilir.

Barışçıl olmayan türler ve ağızlarına sığabilecek boyuttaki küçük balıklarla beslemeniz önerilmez. Küçük balıkları afiyetle yiyecektir. Aynı şekilde omurgasızlar ve kabuklu canlılar (Cüce vatoz, Katil helana salyangozu, Nerite salyangozu, Elma salyangozu vb.) da bu balık için av olacaktır.

Pengasus Köpek Balığı Yem Seçimi

Otçul bir türdür. Genellikle çoğu yemi yer. Eğer balığınız yeni ve yem yemiyorsa, karanlıkta yem atmayı deneyebilirsiniz. Yemlemeyi aşırı yapmamalısınız.

Yem seçimini şu şekilde yapabilirsiniz: JBL Novovert, Sera Wels Chips, JBL Novofect ve otçul diğer yem türleri.

Pengasus Köpek Balığı Cinsiyet Ayrımı
Pengasus Köpek Balığı Cinsiyet Ayrımı

Pengasus Köpek Balığı Cinsiyet Ayrımı

Cinsiyet ayrımı bu balık türünde oldukça zordur. Bir uzmandan destek alınabilir. Cinsiyet ayrımı için dişi gözlemlenir. Dişilerin karın yüzgeçleri daha geniş olur. Ayrıca bu balığın akvaryumda üretimi neredeyse imkansızdır.

Pengasus Köpek Balığı Üretimi

Üretimi akvaryum ortamında imkansıza yakındır. Genellikle büyük çiftliklerde, büyük hacimli tanklarda üretilir. Normal şartlarda üreme için köpekbalığı yumurtası olarak düz yumurta döker.

Utku Biçer

2013 yılından beri akvaryum hobisi ile ilgilenen tutkulu bir akvaristim. Yıllardır akvaryum dünyasının büyüleyici derinliklerinde yolculuk yapıyorum ve bu alandaki bilgi birikimimi ve deneyimlerimi sizlerle paylaşmak için buradayım. Akvaryum biyolojisi üzerine çeşitli kurslar ve sertifika programlarına katıldım. Bu alandaki akademik bilgim ve pratik deneyimlerimle; balık sağlığı, akvaryum bakımı, su kimyası ve bitki yetiştiriciliği gibi konularda derinlemesine bilgi sahibiyim. Bilgi paylaşımında her zaman doğruluk ve güvenilirlik ilkelerine bağlı kalıyorum. Yazılarımda, bilimsel verilere ve uzman görüşlerine dayalı bilgiler sunarak, okuyucularımın güvenini kazanmayı amaçlıyorum.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Göz Atın
Kapalı
Başa dön tuşu