Diğer TürlerBalık Türleri ve Bakımı

Arowana Balığı

Arowana balığı, Kutsal katil olarak da bilinir. Dinozorlar çağından bu zamana kadar gelen az sayıda hayvandan biridir. Ondan daha egzotik olan çok fazla balık türü bulunmamaktadır. Doğal yaşam alanı, Afrika, Asya, Güney Amerika ve Avustralya kıtalarıdır. Avustralya Arowanası, Afrika Arowanası, siyah Arowana ve gümüş Arowana gibi değişik türleri vardır. 1 metreden daha büyük boyutlara ulaşabilir. Bu yüzden büyük bir akvaryuma gerek duyar. Akvaryum suyunun oldukça temiz tutulması gerekmektedir. pH değeri ve su sertliğindeki değişimlere karşı çok hassastır. Bakımı masraflıdır çünkü çok yem tüketir ve hazır yemleri kolay kolay yemez.

Silver Arowana olarak da bilinen gümüş Arowana en popüler türüdür. Oldukça uzundur ve yılan gibi yüzer. 120 santimetre boya ulaşabilir. Akvaryumda daha küçük boyutta (60-80 santimetre) olacaktır. Pulları gridir ve büyüdükçe yanardöner hale gelmektedir. Kırmızı, yeşil ve mavi renkleri yansıtmaya başlar.

Akvaryum balıkları arasında en garip tarafı ağız yapısıdır. Üç parçadan oluşan ağzı iştahını ve avcı tarafını çok iyi belli eder. Alt çenesinde bulunan iki bıyığı aslında birer sensördür. Bıyıkları sayesinde zifiri karanlıkta bile suyun yüzeyinde bulunan avını hissedebilir. Görüşü oldukça kuvvetlidir. Sudan zıplayıp çevredeki kuşları ve böcekleri avlayabilir. Bu yüzden takma adı su maymunudur.

Yavruyken diğer yavru Arowanalarla beraber yaşayabilir. Ancak büyüdüğü zaman ya tek başına ya da diğer büyük balıklarla birlikte beslenmelidir Avcı olduğu için akvaryumda bulunan küçük balıkları yer. Elinizden yem yemeye alışır. Sudan çok iyi zıplayabildiği için akvaryumda kapak bulunmalıdır.

Arowana Balığı Özellikleri

  • Bilimsel adı Osteoglossum Bicirrhosum’dur.
  • Bakımı zordur, yeni başlayanlara tavsiye edilmez.
  • Boyutu en fazla 120 santimetreye ulaşmaktadır.
  • Yarı agresif bir karaktere sahiptir.
  • pH 6.5-7.0 arası olmalıdır.
  • Sıcaklık 24 ile 30 santigrat derece aralığında olmalıdır.
Arowana Balığı Akvaryumu
Arowana Balığı Akvaryumu

Arowana Balığı Akvaryumu

Hızlı yüzen aktif bir balık olduğu için keskin dekorlardan sakınılmalıdır. Suyun akıntılı olması gerekir. 200 litrelik bir akvaryum yavru Arowana için yeterli olacaktır. Ancak yetişkin için 1 tonluk bir akvaryuma ihtiyaç duyulmaktadır. Suyun temizliğinin korunması için büyük bir dış filtre bulundurulmalıdır. Haftalık %25 ile %50 arası su değişimi yapılması gerekir. Akvaryumda büyük bir leopar vatoz balığı bulundurmak yosun miktarını azaltacaktır. Aydınlatmayı birden kapatmak yerine yavaş yavaş karartmak Arowananın sudan zıplamasını engeller. Bitkili akvaryum kurmak için sert yapraklı türler tercih edilebilir.

Arowana Balığı Yem Seçimi

Etçildir ve genellikle canlı yem yemekten hoşlanır. Besin çeşitliliği sağlamak sağlığına büyük katkıda bulunur. Un kurdu, krill, karides, kurbağa ve cırcır böceği gibi canlı yemlerle beslenebilir. Canlı yemlerin hastalık taşıma ihtimali olduğu için bir süre karantinada bekletilip sağlıklı olduğundan emin olunmalıdır.

Küçük balıkları yemekten keyif alır. Ancak çok fazla miktarda yem balığı verilmemelidir. Aksi takdirde Arowanada yağlanma olur ve sonucunda hastalıklar baş gösterir.

Yavru balıklar için sert ve kalın kabuklu canlı yemlerden sakınılmalıdır. Yetişkin balıkları günde 1, genç balıkları günde 2-3 defa beslemek yeterli olacaktır.

Arowana Balığı Hangi Balıklarla Yaşar?

Karma akvaryumlarda yaşayamaz. Kendisi gibi büyük balıklarla birlikte beslenmelidir. Ancak yüzgeçlerine zarar verebilecek olan agresif balıklardan sakınılmalıdır. Astronot balığı, Arowanaya iyi bir dost olabilir.

Arowana Balığı Üretimi

Akvaryum ortamında üretmek oldukça zordur. Üreme senede bir sefer gerçekleşir. Arowana çiftinin arasında bir bağ oluşabilmesi için aylarca kur yapmaları gerekmektedir. Eğer üreme başarılı olursa erkek önce yumurtaları ardından yumurtadan çıkan balıkları ağzında korur. Dişi balık çok ilginç bir şekilde fırsat bulabilirse yavru balıklarını yer. Bu yüzden başka bir akvaryuma alınmalıdır.

Yavruların yumurtadan çıkması 50-60 gün sürer. 8-10 santimetre boya ulaştıklarında kendi kendine beslenmeye başlarlar. Önceleri küçük balıklar ve artemia ile beslenebilirler. 10 santimetre oldukları zaman donmuş yemler, daha büyük balıklar ve canlı kurtçuklarla beslenebilirler.

Arowana Balığı Cinsiyet Ayrımı
Arowana Balığı Cinsiyet Ayrımı

Arowana Balığı Cinsiyet Ayrımı

Erkek Arowana balıklarının anal yüzgeçleri daha uzundur ve daha narin yapıya sahiplerdir. Yukarıda yer alan görselden cinsiyet ayrımına dair bilgi alabilirsiniz. Ayrıca YouTube’da cinsiyet ayrımına dair birçok video bulunmaktadır. Bu videoları izleyerek de kapsamlı bilgi edinmeniz mümkün.

Utku Biçer

2013 yılından beri akvaryum hobisi ile ilgilenen tutkulu bir akvaristim. Yıllardır akvaryum dünyasının büyüleyici derinliklerinde yolculuk yapıyorum ve bu alandaki bilgi birikimimi ve deneyimlerimi sizlerle paylaşmak için buradayım. Akvaryum biyolojisi üzerine çeşitli kurslar ve sertifika programlarına katıldım. Bu alandaki akademik bilgim ve pratik deneyimlerimle; balık sağlığı, akvaryum bakımı, su kimyası ve bitki yetiştiriciliği gibi konularda derinlemesine bilgi sahibiyim. Bilgi paylaşımında her zaman doğruluk ve güvenilirlik ilkelerine bağlı kalıyorum. Yazılarımda, bilimsel verilere ve uzman görüşlerine dayalı bilgiler sunarak, okuyucularımın güvenini kazanmayı amaçlıyorum.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Göz Atın
Kapalı
Başa dön tuşu