Omurgasızlar

Tavşan Salyangoz

Tavşan salyangoz Endonezya’ya özgü olan ilginç tatlı su salyangozudur. Rabbit salyangoz ya da fil salyangoz olarak da bilinir. Karma akvaryumlar için güzel bir tercihtir. Oldukça meraklı ve barışçıldır, hiçbir agresif davranışta bulunmaz. Gün boyu hareketlidir, geceleri de aktif olma şansı vardır. Koni şeklinde, uzun ve spiralli bir kabuğu vardır. Kabuğunun şekli minare salyangoz ve helena katil salyangozla benzerdir. Bakımı dikkatli yapılırsa 2-3 sene hayatını sürdürebilir. 5 santimetreden daha küçükse henüz yetişkinliğe erişememiştir.

Yeni bir salyangoz alınacağı zaman sert yüzeyler üzerinde gezindiğine ve cama yapıştığına dikkat etmek gerekmektedir. Akvaryumun dibinde ters dönmüş ya da hareketsiz duruyorsa veya suyun üstünde yüzer konumdaysa hasta ya da ölü olabilir. Tabii her hareketsiz duran salyangoz ölü değildir. Dinlenmek için de vücudunu kabuğun içine toplayabilir. Kabuğunda derin çukurcuklar, kırıklar ya da aşınma olması salyangozun sağlıksız olduğunun göstergesidir. Kabuğunun ince olması kalsiyum yetersizliği yaşadığının veya asidik suda uzun süre kaldığının habercisidir. Balıkların dokunaçlarına zarar vermemiş olduğuna dikkat göstermek gerekir.

Tavşan Salyangozu Özellikleri

  • Su sıcaklığı 25 ile 28 santigrat derece aralığında olmalıdır.
  • pH değeri 7.2 ile 7.5 arasında olmalıdır.
  • Normal bir karma akvaryum aydınlatması yeterlidir.
  • 2-3 sene ömrü vardır.
  • Bakımı kolaydır.
Tavşan Salyangoz Akvaryumu
Tavşan Salyangoz Akvaryumu

Tavşan Salyangoz Akvaryumu

Tavşan salyangozun kendini askı filtre veya dış filtre borusuna sıkıştırma ihtimali bulunmaktadır. Ayağı ya da kafası filtrede bulunan su emiş hattına girebilir. Böyle bir durum yaşanırsa onu olduğu yerden çekip çıkartmaya çalışmaktansa, filtreyi durdurup kendini kurtarmasını beklemek daha doğru olur. Tavşan salyangoz akvaryumunda buna dikkat edilmelidir.

Küçük bir akvaryumda yaşamını sürdürebilir. Ancak balıklarla birlikte beslendiği zaman bir canlı olduğu hesaba katılmalıdır. Yani tavşan salyangoz da diğer akvaryum canlıları gibi dışkı üreterek suyun kirlenmesine sebep olur. Bu yüzden akvaryumdaki sayısı kontrol altına alınmalıdır. Aksi durumda suyun kalitesinde bozulmalar baş gösterir.

Tavşan Salyangoz Yem Seçimi

İyi bir çöpçüdür ve sert yüzeylerde büyüyen yosunları yemeyi sever. Akvaryum bitkileri bulunan akvaryumlarda oluşan yosunları tüketir. Bitkili akvaryum tabanında bulunan bitki döküntülerini de tüketir. Kalsiyum zengini besinlerle takviye yapılmalı, besinleri sadece döküntüler ve artıklar olmamalıdır. Yosun içeren tablet şeklinde balık yemleriyle beslenebilir. Zaman zaman ıspanak, haşlanmış kabak ve marul verilebilir.

Tavşan Salyangoz Hangi Balıklarla Yaşar?

Uysal karakterde olması ve yavaş hareketleri olması nedeniyle barışçıl canlılarla birlikte beslenmelidir. Minare salyangoz, elma salyangozu, nerite salyangoz, altın İnka salyangoz, ramshorn salyangoz ve fildişi salyangoz ile uyumludur. Bambu, hayalet, amano ve kiraz karides, karbon rili karides ile yaşayabilir. Barışçıl ve küçük akvaryum balıkları ile sorunsuz yaşar. Lepistes balığı, moli balığı, plati balığı gibi canlı doğuranlar ile yaşayabilir. Japon balığı (yelpaze kuyruklu japon balığı), sarı prenses balığı, mavi prenses balığı, frontoza ciklet balığı gibi ciklet türleriyle beraber yaşayamaz.

Tavşan Salyangoz Üretimi
Tavşan Salyangoz Üretimi

Tavşan Salyangoz Üretimi

Doğru koşullar altında tatlı su akvaryumunda üreyebilir. Dişi yumurtalarını kese halinde bıraktığı için, akvaryumda bulunan salyangoz sayısını kontrol altında tutmak kolaydır. Kurşun kalem silgisi kadar büyük beyaz kesede tamamen gelişmiş yavru tavşan salyangozlar bulunur. Keseden çıktıkları zaman çok aç olurlar. Hemen atıkları ve yumuşak yosunları yemeye başlarlar. Onları izlemek güzeldir çünkü kabukları kusursuzdur. Yeni yavruların kabuğunda herhangi bir iz veya hasar yoktur.

 

Utku Biçer

2013 yılından beri akvaryum hobisi ile ilgilenen tutkulu bir akvaristim. Yıllardır akvaryum dünyasının büyüleyici derinliklerinde yolculuk yapıyorum ve bu alandaki bilgi birikimimi ve deneyimlerimi sizlerle paylaşmak için buradayım. Akvaryum biyolojisi üzerine çeşitli kurslar ve sertifika programlarına katıldım. Bu alandaki akademik bilgim ve pratik deneyimlerimle; balık sağlığı, akvaryum bakımı, su kimyası ve bitki yetiştiriciliği gibi konularda derinlemesine bilgi sahibiyim. Bilgi paylaşımında her zaman doğruluk ve güvenilirlik ilkelerine bağlı kalıyorum. Yazılarımda, bilimsel verilere ve uzman görüşlerine dayalı bilgiler sunarak, okuyucularımın güvenini kazanmayı amaçlıyorum.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Göz Atın
Kapalı
Başa dön tuşu