Frontoza Ciklet Balığı
Frontoza ciklet balığı tipik bir Afrika cikletidir. Hem erkeği hem de dişisinde büyük bir baş çıkıntısı bulunur. Bu çıkıntı yavru balıklarda bulunmaz, balık 10 santimetre boya ulaştığında belirginleşir. Bilimsel adı Cyphotilapia frontosa olup, Pelmatochromis frontosus ve Paratilapia frontosa olarak da bilinmektedir. Tanganyika Gölü’nün derinliklerinde yaşarlar. Doğal ortamından yakalanmış olanlar nadir bulunmaktadır. Bölgeci olmasına rağmen oldukça barışçıldır. Saklanma alanlarının ve kumun bulunduğu bir akvaryumda yaşamaktan mutlu olurlar. Bitkili akvaryum kurulabilir, doğası gereği bitkileri sever.
Dişi balık yumurtalarını mağaralara ya da yarıklara bırakır. Döllenen yumurtaları yaklaşık 3-4 hafta ağzında tutmaktadır. Yavrular doğduktan sonra onları tekrar ağzına toplayabilmektedir. Bunu geceleri veya bir tehlike sezdiğinde yapar. Akvaryumun kurulumu ve bakımı doğru yapıldığı sürece üremesi kolaydır. Üreme veriminin artması için 1 erkekle 5-6 dişi bulundurulmalıdır.
Etçil bir balıktır, pelet ve pul yemleri yiyebilir. Erkekleri 35, dişileri 25 santimetre boya ulaşabilir. İyi bir bakımla birlikte 25 sene yaşayabilmeleri mümkündür. Vücutlarında 6 ya da 7 adet dikine siyah çizgi bulunmaktadır. Yüzgeç rengi balığın türüne göre beyaz ya da açık mavidir. Frontoza brundi ve frontoza moba gibi değişik varyasyonları mevcuttur. Her bir varyasyon sahip olduğu renklere ve geldiği bölgeye göre adlandırılır.
Frontoza Ciklet Balığı Özellikleri
- Bilimsel ismi Cyphotilapia frontosa olarak geçer.
- Doğal yaşam alanı Tanganyika Gölü, Afrika’dır.
- Boyu en fazla 30 santimi bulmaktadır.
- Yarı agresif bir karaktere sahiptir.
- pH değeri 8.0-8.5 arasında olmalıdır.
- Akvaryum hacmi minimum 250 litredir.
- Sıcaklık 23 ile 26 santigrat derece arasında olmalıdır.
Frontoza Ciklet Balığı Akvaryumu
Frontoza ciklet balığı aktif bir balıktır ve akvaryumun tamamında yüzmektedir. Yalnızca bir adet bulundurulacaksa en az 250 litrelik bir akvaryuma ihtiyaç duyulur. Tabii akvaryumda en az 4 tane bulundurmak faydalıdır. 8 ile 12 arasında bulundurmak ideal seviyedir. Küçük bir sürü için 500 litrelik bir akvaryum yeterli olacaktır. Uzun vadede ise 750-800 litrelik olması daha makbuldür.
Tanganyika Gölü oksijen bakımından zengin bir göldür. Güçlü bir akvaryum filtresi ile bu ihtiyacı giderebilirsiniz. Nitrat miktarını düzenli bir biçimde kontrol etmelisiniz. 25 ppm’den daha fazla nitrat olmadığından emin olun. pH değeri 7’nin altında olmaması gerekmektedir. Karbonat sertliğine ve suyun genel sertliğine de dikkat etmelisiniz. Akvaryumda çok balık bulundurmaktan ve balıklarınızı fazla beslemekten kaçının.
Tanganyika dünyadaki en büyük ikinci göldür. pH değerinde ve sıcaklığında çok fazla değişiklik olmaz. Frontoza balığı diğer Tanganyika balıkları gibi sabit sıcaklığa ihtiyaçları vardır. Su sıcaklığının uzun süre boyunca 30 santigrat derecenin üzerine çıkmasına ya da 22 santigrat derecenin altında kalmasına diğer Tanganyika balıkları gibi dayanamaz. Eğer beyaz benek tedavisi uyguluyorsanız, sıcaklığı yalnızca birkaç gün boyunca 30 santigrat derecede tutabilirsiniz. Göl suyunun pH değeri 9 civarlarındadır ve çok serttir (12-14 dGH). Bu şartların sağlandığı ortamda balığınız akvaryuma uyum sağlamakta zorluk çekmez. Su kimyasının sabit kalması gerekmektedir. Bunun için tamponlama yapmanız gerekmektedir.
Tamponlamak yani suyun sertliğini arttırmak için bazen tuz kullanılmaktadır. Hem Tanganyika cikletleri gelişmek ve büyümek için iyota ihtiyaç duyarlar. Akvaryumunuza iyotlu akvaryum tuzu ekleyerek bu ihtiyacı karşılayabilirsiniz. Her 40 litre su başına 1 çay kaşığı tuz kullanabilirsiniz. Ufak mantar enfeksiyonlarını ve sudaki tuz yaralarını iyileştirir, balığın gözünde ince bir film tabakası oluşturur. Cikletleriniz tuzlu su akvaryumunuzdaki tuzun en fazla %10’una tahammül edebilir. Özgül ağırlığın 1.000’den az olması gerekmektedir. Alternatif tamponlama yöntemi kimyasal filtre kullanır. Bu yöntemde mercan kumunun ve mercan kırıklarının altından geçmektedir.
Taban malzemesi için çok ince taneli çakıl taşları ya da kum kullanabilirsiniz. Deniz akvaryumlarında kullanılan mercan kırığı ya da kum pH değerinin istenilen değerde tutulmasını sağlar. Aragonit kumu ve mercan kırıkları, tuzdan daha iyi çözülür.
Frontoza Ciklet Balığı Yem Seçimi
Etçil bir balık olması nedeniyle her canlı yemi yiyebilmektedir. Doğada kabuklularla ve balıklarla beslenir. Akvaryumda kabuklularla, pelet yemlerle, krillerle ve kurtçuklarla beslenebilir. Donmuş artemiada iyi bir protein kaynağı olacaktır. Patojen ya da hastalık taşıma ihtimali bulunduğundan, canlı yem balığı mümkün olduğu kadar kullanılmamalıdır.
Diyetinin ek besin ve vitaminlerle desteklenmesi faydalı olur. Günde bir defa fazla yem vermektense, porsiyonları küçültüp daha sık yem verebilirsiniz. Frontozalarınızı günde 2-3 defa besleyerek akvaryumun suyunu daha uzun süre temiz tutabilirsiniz.
Kuru Yem: Dainichi Cichlid Ultima Krill, JBL Novo Bits veya JBL Tetra Bits, Dainichi Cichlid XL Pro, Tropical Tanganyika Chips ve Sera Cichlid Red XL
Canlı Yem: Un Kurdu, Artemia tercih edilebilir.
Frontoza Ciklet Balığı Hangi Balıklarla Yaşar?
Frontoza ciklet saldırganlık göstermeden yaşayan bir karma akvaryum balığıdır. Yalnız yaşamaktan hoşlanmazlar. 1 erkek ile en az 3-4 adet dişi bulundurulmalıdır. Malawi cichlidleri ve agresif Tanganyika cichlidleri aynı akvaryuma koyulmamalıdır. Kendisinden daha küçük balıkları yiyebilir. 7-8 santimetreden daha küçük tüm balıklar yem olmaya müsaittir. Bu yüzden tek tür olarak bakılması önerilir.
Frontoza Ciklet Balığı Üretimi
Frontozalar da diğer akvaryum balıkları gibi akvaryumda üretilebilmektedir. Bazı varyasyonlarının üretimi daha kolay yapılabilmektedir. Yumurta bırakır, ağzında kuluçka yapar ve anaerkil bir aile inşa ederler. Erkekler çok eşlidir. Üremelerini için 10-12 adet genç frontoza alarak başlamanız mümkün. Onlar büyüdükten sonra en büyük olanlarını ayırın. Bunu 6 ayda bir defa tekrarlayın. Büyük frontozalar erkek olur. Balıklarınız ergenliğe ulaşması için 3-4 sene gereklidir. Erkeklerin ergenliğe ulaşması daha geç olur. Üremelerini beklemek sabır gerektirmektedir.
Zamanı geldiğinde ise üremelerini sağlamak oldukça kolaydır. En az 400 litrelik bir üreme akvaryumu kurun. pH değeri 8, sertliği 10 dGH ve sıcaklığı 25 ile 28 derece arasında olması gerekmektedir. Dişi frontozalar yaklaşık 50 adet yumurta bırakmaktadır. Yumurtalarını çiçek saksısı ya da mağaraya bırakmayı tercih ederler. Erkeğin döllemiş olduğu yumurtaları dişi ağzında toplar. Dişi yumurtalarından çıkmış yavrularına bir süre daha bakar. Yavrular yavru artemia ile beslenebilir.
Frontoza Ciklet Balığı Cinsiyet Ayrımı
Cinsiyet ayrımı yapmak oldukça zordur. Ancak erkeklerin daha büyük olduğunu söyleyebiliriz. Cinsel açıklık kontrolü sayesinde cinsiyete karar vermek en garanti çözümdür. 10 santimetreden daha büyük balıklara bu yöntem uygulanabilir. Erkeklerin cinsel organı üçgenimsi, dişilerin yuvarlak olur.
Sorularınız ve fikirleriniz için yorum atabilir, Forum bölümünde tartışma konuları da açabilirsiniz.