Tanıtım

Bitkili Akvaryum ve Aydınlatma

Bitkili akvaryum, normal akvaryum kurulumlarına göre daha kapsamlı ve özen isteyen bir süreçtir. Bitkili bir ormana sahip olmak meşakkatli bir süreci gerektirir. İyi bir bitkili akvaryum oluşturabilmek için en önemli ekipmanlardan biri iyi bir aydınlatma kullanmaktır.

Akvaryum ortamında yaşayan bitkiler her ne kadar su içerisinde olduğu için farklı olsa da temel anlamda kara bitkileri ile aynı ihtiyaçlara sahiptir. Büyümek ve gelişimlerini sürdürebilmek için fotosentez yapmaya ihtiyaç duyar. Fotosentezin temel koşulu karbondioksit ve ışıktır. Kara bitkileri ışık ihtiyacını güneşten karşılarken, akvaryumdaki bitkiler için bu söz konusu değildir. Akvaryum bitkilerinin ışık ihtiyacını karşılamak için aydınlatma kullanılması gerekir. Aydınlatmanın doğru bir şekilde kullanılmasıyla beraber bitkilerin büyümesi ve gelişimi için gereken fotosentez ihtiyacı karşılanır.

Doğru bir ışık kullanmak için Adana reklam firmasının satışını yaptığı bitki aydınlatmalarını inceleyebilirsiniz.

Aydınlatmanın Bitkiler Üzerindeki Görevi Nedir?

Bitkilerin büyümesi için gerekli olan güneş ışığı, birçok farklı renkte ışığın birleşimi ile meydana gelir. Akvaryum aydınlatmalarında ise bu renklerin tümü mevcut değildir. Bu nedenle bitkiler için en etkili olan ışıklar kullanılır ve fotosentezin maksimum oranda desteklenmesi sağlanır. Böylelikle bitkiler büyüme ve gelişimlerini kısa süre içerisinde sağlar ve devam ettirir.

Fazla Aydınlatmanın Zararları

Fazla aydınlatmanın da hem bitkiler hem de akvaryum balıkları için zararı bulunmaktadır.

Oksijen tehlikesi: Akvaryumda doğayı taklit edebilmek oldukça önemlidir. Bitkiler için aydınlatma kullanırken mutlaka bir denge kurulmalıdır. Aşırı aydınlatma bitkilerin bazen hızlı büyümesine neden olsa da beraberinde sorunlar da ortaya çıkarır. Bitkilerin çoğalmasıyla beraber eğer denge kurulamazsa alg yani yosun sorunları ortaya çıkar. Bu da akvaryum ortamındaki oksijenin hızlı tüketilmesine neden olur. Bu da akvaryumdaki canlıların hastalanmasına ve ölmesine neden olabilir. Bu yüzden aydınlatma da bir denge kurulmalı ve alglerin oluşmasını engellemek gerekir. Ani bitki büyümesi ve alg artışında oksijen sorununu çözmek için hava motoru kullanabilirsiniz. Fakat bu geçici bir çözümdür. Bir an önce oluşan alg ve yosunlardan kurtulmanız gerekir.

pH seviyesi: Oksijen sorunuyla beraber pH dalgalanmaları olabilir. Ani pH yükselmesi veya düşmesi balıkların ani ve toplu ölümüne neden olabilir. Böyle bir durumla karşı karşıya kaldığınızda müdahale etmek için geç kalmış olabilirsiniz. pH seviyesinin artışı ise bitkilerin fazla fotosentez yapmasından kaynaklanır. Bol miktarda fotosentez, bol miktarda karbon asiti ortaya çıkarır. Bu da akvaryumunuzdaki pH seviyesinin tehlikeli boyutta artmış olması anlamına gelir.

Işık seçimi bitkili akvaryum kurulumunda oldukça önemli bir rol taşımaktadır. Akvaryumunuzun hacmini ve bitkilerinizi göz önünde bularak doğru bir aydınlatma yaptırmanız veya tercih etmeniz gerekir. Bu alanda hizmet veren Adana tabela firmasına göz atarak, ürünlerinden akvaryumunuza uygun aydınlatmayı seçebilirsiniz.

Utku Biçer

2013 yılından beri akvaryum hobisi ile ilgilenen tutkulu bir akvaristim. Yıllardır akvaryum dünyasının büyüleyici derinliklerinde yolculuk yapıyorum ve bu alandaki bilgi birikimimi ve deneyimlerimi sizlerle paylaşmak için buradayım. Akvaryum biyolojisi üzerine çeşitli kurslar ve sertifika programlarına katıldım. Bu alandaki akademik bilgim ve pratik deneyimlerimle; balık sağlığı, akvaryum bakımı, su kimyası ve bitki yetiştiriciliği gibi konularda derinlemesine bilgi sahibiyim. Bilgi paylaşımında her zaman doğruluk ve güvenilirlik ilkelerine bağlı kalıyorum. Yazılarımda, bilimsel verilere ve uzman görüşlerine dayalı bilgiler sunarak, okuyucularımın güvenini kazanmayı amaçlıyorum.

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu