Orta Amerika CichlidleriBalık Türleri ve Bakımı

Ateş Ağız Ciklet

Ateş Ağız Ciklet, Orta Amerika’ya özgü bir cichlid türüdür. Doğada; yavaş akıntıya sahip nehir, gölet ve kanallarda yaşar. Kıyı bölgelerde yüzerek, bitki örtülerine yakın hareket eder. Bu bölgelerde oluşan yosunları afiyetle tüketir. Sadece otçul beslenmeyip, aynı zamanda etçil besinler de tüketir.

Orta boya sahip bir Orta Amerika Cichlidleri türüdür. Doğada boyu ortalama 17 santimetreye kadar büyür. Akvaryum ortamında ise bu kadar gelişemez. Genellikle erkekler 13, dişiler ise 10 santimetreye kadar büyür. Bakımı iyi koşullarda yapılırsa ortalama 10-15 sene hayatta kalabilir.

İsmiyle özdeşlemiş bir vücut rengi vardır. Ateş rengi vücudunun alt kısımlarından başlar ve kuyruk köküne kadar uzanır. Vücudunun geriye kalan bölgeleri gri ve mavi tonları arasındadır. Ayrıca siyah beneklere de sahiptir. Açık kahve rengi yüzgeçlerinde metalik maviye yakın çizgiler bulunur. Erkeklerin sırt yüzgeci sivri uçlu, anal yüzgeci ise canlı ve parlak renklidir. Özellikle üreme döneminde bu renkler daha da belirginleşir.

Ateş ağız ciklet yeni başlayanlar için en ideal türlerdendir. Farklı ortamlara adapte olabilir. Bu özelliği doğal ortamında birbirinden farklı su şartlarına çabuk uyum sağlamasıdır. Barışçıl bir tür olması sayesinde akvaryum balıkları ile uyumlu geçinebilir. Kendisine uygun türlerle bir arada beslenmesi oldukça önemlidir.

Ateş Ağız Ciklet Özellikleri

  • Latince Thorichthys Meeki olarak bilinir.
  • Doğal yaşam alanı Meksika, Belize, Guetemala, El Salvador, Nikaragua, Panama, Kosta Rika ve Honduras’tır.
  • Bakımı kolay bir ciklet türüdür.
  • Boyu en fazla 13 santimetreye kadar büyür.
  • pH değerleri 6.5-7.5 arasındadır.
  • Su sıcaklık değerleri 24-27 santigrat derece arasında olmalıdır.
  • Minimum 120 litre akvaryum hacmine ihtiyaç duyar.
  • Ortalama ömrü 10-15 sene arasındadır.
  • Akvaryumun her seviyesinde yüzer.
Ateş Ağız Ciklet Akvaryumu
Ateş Ağız Ciklet Akvaryumu

Ateş Ağız Ciklet Akvaryumu

Ateş ağız ciklet akvaryumu için en az 120 litrelik bir akvaryum gerekir. Güçlü bir akvaryum filtresi kullanılarak akıntı elde edilmelidir. Bunun için iyi bir iç filtre veya dış filtre kullanılabilir. Akvaryumda faydalı bakteriyi tutabilmek için isteğe bağlı olarak pipo filtre de kullanılabilir. Kullanılacak olan akvaryum ekipmanları iyi seçilmelidir. Tabanda ince taneli kumlar kullanılabilir. Eğer bitkili akvaryum kurulacaksa, bitki kumları tercih edilmelidir. Kayalarla saklanma alanları oluşturulmalıdır.

Akvaryumda tercih edebileceğiniz akvaryum bitkileri çeşitlidir. Anubias barteri ve saz bitkisi gibi türler tercih edilebilir. Bitkiler ve saklanma alanları, akvaryumun arka kısımlarına doğru planlanmalı ve ön tarafı yüzme alanı olarak belirlemek gerekir. Bitkiler saksı kullanılarak ekilebilir. Ateş ağız balığı kumu karıştıran bir ciklet türüdür. Bu nedenle bitkiler sürekli çıkabilir.

Su sıcaklık değerlerini korumak için ısıtıcı kullanmak oldukça önemlidir. Isıtıcı sayesinde suyun sıcaklık değerleri stabil tutulur ve olası beyaz benek türevi hastalıklara yakalanma oranı azalır. Haftalık su değişimleri aksatılmadan %25-30 oranında yapılmalıdır. Her ne kadar dayanıklı ve su şartlarına adapte olabilen bir tür olsa da sağlıklı su değerlerinde bakmak balığın ömrünü uzatacaktır.

Ateş Ağız Ciklet Yem Seçimi

Ateş ağız ciklet yemi hem etçil hem de otçul olmalıdır. Hepçil bir canlı olduğu için tüm yemleri rahatlıkla yer. Canlı, dondurulmuş ve kuru balık yemleri ile beslenebilir. Yemlerde çeşitlilik sağlanması hem sağlıklı hem de canlı renklere sahip olmasına yardımcı olur.

Canlı ve Dondurulmuş Yem: Artemia ve Su Piresi.

Kuru Yem: Sera Granüred, Sera Granügreen, Sera Discus, Tetra Discus, Tropical Vitality Color, Tetra Tetramin, Sera Flora Nature, Sera Vipan, Tetra Pro Algae.

Ateş Ağız Ciklet Hangi Balıklarla Yaşar?

Aynı boyda bulunan diğer barışçıl ciklet türleriyle beraber yaşayabilir. Agresif türde çikletlerle beraber beslenmemelidir. Yavaş yüzen ve uzun yüzgeçli balıklarla uyumlu değildir. Birçok akvarist melek balığı ile aynı akvaryum ortamında beslemektedir. Eğer böyle bir karma akvaryum yapılacaksa, gözetim altında olup; balıkların davranışlarına göre hareket edilmelidir. Kırmızı burun tetra, neon tetra, papağan balığı ve zebra ciklet gibi türlerle beraber yaşayabilir.

Ateş Ağız Ciklet Üretimi
Ateş Ağız Ciklet Üretimi

Ateş Ağız Ciklet Üretimi

Ateş ağız ciklet üretimi akvaryum ortamında mümkündür. Yumurta bırakarak çoğalırlar. Yavru ateş ağız balığı alarak, büyüdüklerinde kendi aralarında çift tutmalarını beklemek gerekir. Bu nedenle en az 6 tane alınması tavsiye edilir. Çift tuttuklarında çok üretken hale gelirler.

Üretim için ayrı bir akvaryum kurulması gerekir. pH değeri 7.0 ve sıcaklık değeri 24-26 santigrat arasında olmalıdır. Dişi balık taşın üzerine yumurta dizer. Ortalama 100-500 arası yumurta bırakır. Yumurtalar çatladıktan sonra ortalama 5-6 gün içerisinde yavrular serbest yüzüşe geçer. Yetişkin balıklar kumu oyarak, oyuklar açar ve yavruları buraya toplar. Dikkatli bir şekilde onları korur. Yılda birkaç defa yavru almak mümkündür.

Ateş Ağız Ciklet Cinsiyet Ayrımı
Ateş Ağız Ciklet Cinsiyet Ayrımı

Ateş Ağız Ciklet Cinsiyet Ayrımı

Ateş ağız ciklet cinsiyet ayrımı için erkek balıkta sırt yüzgeci daha sivri uçlu olmaktadır. Anal yüzgeçleri üreme döneminde koyu renge bürünür. Erkeğin papillası sivri uçlu, dişinin ise kör uçlu olur. Aynı yaşta olan dişi ve erkek arasında, dişi daha küçük boyutlu olur.

Utku Biçer

2013 yılından bu yana akvaryum hobisi ile ilgilinen bir balık tutkunuyum. Araştırmayı ve yazmayı çok seviyorum. Akvaryum hobisi adeta bir okyanus gibi. Araştırmak, tecrübe edinmek ve her gün yeni bir şey öğrenmek oldukça keyifli. Melek balığı ve Discus balığına ayrı bir ilgi duyuyorum. Evimde 5 farklı akvaryumum var. Hobiye değer katmak, hobi için gönüllü olarak kurduğuz Akvaryum Türkiye platformunu hobide gerçek bir bilgi kaynağı haline getirmeye çalışıyoruz.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Göz Atın
Kapalı
Başa dön tuşu