Malawi CichlidleriBalık Türleri ve Bakımı

Auratus Ciklet

Auratus ciklet mavi, siyah ve altın renklerinde güzel görünüme sahip bir balıktır. Bu ciklet türü oldukça aktif ve bir o kadar da agresiftir. Malawi Gölü’nün kayalık bölgelerinde yaşar. Kayaların üzerinde bulunan yosunları tüketerek beslenir. Erkek balıklar çok eşlidir. Genellikle 8-10 dişiyle beraber yaşayabilir. Bakımı kolay bir tür değildir. Bu nedenle yeni başlayanlara tavsiye edilmez.

Erkek auratus oldukça bölgeci ve agresiftir. Akvaryumda birden fazla erkek bulunması halinde daha da agresifleşecektir. Eğer agresifliğini en aza indirgemek istiyorsanız, tek bir erkek bulundurmanız önerilir. Ortamda herhangi bir erkek olmadığı takdirde, dişiler renk değiştirerek erkek balık görünümünü alabilir. Fakat palyaço balığı gibi cinsiyet değişikliği göstermezler. Bu renk değişimini genellikle en baskın olan dişi gerçekleştirir.

Dişi ve erkeği ayırt etmek kolaydır, çünkü renkleri birbiriyle terstir. Erkeklerin koyu kahverengi ya siyah vücudunda sarı veya açık mavi çizgiler vardır. Dişilerin ve yavruların sarı vücudunda beyaz ve siyah çizgiler bulunur. Bu yüzden akvaryumda iki cinsiyetten de bulundurmak ortaya güzel bir görüntü çıkarabilir. Birden fazla erkeğin beslenmesi akvaryum ortamında sorun çıkartabilir.

Orta boylu bir Malawi Cichlidleri türüdür. Ortalama 11 santimetreye kadar büyüme gösterebilir. Minimum 200-250 litre akvaryumda bakılması tavsiye edilir. Akvaryum balıkları ile karma beslenmesi oldukça zordur. Erkeklerin kendi türüne veya kendilerine benzeyen farklı bir türe karşı tahammülü yoktur. Bu nedenle akvaryumda çok sayıda saklanma alanı olması gerekir.

Auratus Ciklet Özellikleri

  • Latince Melanochromis Auratus olarak bilinir.
  • Ortalama yaşam süresi 5 yıldır.
  • Boyu ortalama 11 santimetrelere ulaşmaktadır. Dişiler erkeklere göre biraz daha küçük olur.
  • Sıcaklık 23-28 santigrat derece arasında olmalıdır.
  • pH değeri 7.7-8.6 aralığında olmalıdır.
  • Akvaryumun tüm seviyelerinde yüzer.
  • Minimum 200-250 litrelik bir akvaryumda beslenmelidir.
  • Bakımı zordur.
  • Çok agresif bir karaktere sahiptir.
  • Karma akvaryumlarla çok uyumlu bir tür değildir.
Auratus Ciklet Akvaryumu
Auratus Ciklet Akvaryumu

Auratus Ciklet Akvaryumu

Auratus ciklet akvaryumu eğer sadece kendi türü beslenecekse 200-250 litrelik bir akvaryum yeterli seviyededir. Eğer başka balıklarda beslenecekse 500 litrelik bir akvaryum gerekmektedir. Akvaryum ekipmanları uygun şekilde seçilmelidir. Akvaryum filtresi güçlü olmalıdır. İyi bir iç filtre veya dış filtre kullanılabilir. Biyolojik filtreleme için ek olarak pipo filtre de ilave edilebilir. Aragonit kumu ve mercan kırığı sayesinde pH değeri yüksek tutulabilir. Yüksek pH değeri amonyağı daha ölümcül yapar. Bu sebeple düzenli olarak kısmi su değişimleri yapılmalıdır.

Akvaryumda bol saklanma alanı olmalıdır. Bunun için taşlarla mağaralar oluşturulabilir. Taşlar birbirine yapıştırılmalı veya dengesi iyi kurulmalıdır. Taşların düşmesi durumunda akvaryum camı patlayabilir. Eğer ağır taşlar kullanılacaksa, taşların altına uygun strafor yerleştirilebilir. Tabanı eşeleyen bir tür olduğu için kapsamlı bir bitkili akvaryum kurmak zordur. Saksılar kullanarak saz bitkisi, elodea bitkisi, tilki kuyruğu gibi bitkiler ekilebilir. Ayrıca taşlara veya köklere anubias barteri bağlanabilir. Isıtıcı kullanarak su sıcaklık dengesi sağlanmalıdır.

Auratus Ciklet Yem Seçimi

Auratus ciklet yemi için birçok farklı yem kullanılabilir. Hepçil bir türdür. Bu nedenle hem etçil hem de otçul yem türleriyle beslenebilir. Canlı, dondurulmuş ve kuru yemler çeşitlendirilerek iyi bir diyet oluşturulabilir.

Canlı ve Dondurulmuş Yem: Artemia ve Su Piresi.

Kuru Yem: Sera Granüred, Tetra Pro Algae, Sera Granügreen, JBL Novo Fect, Tropical Malawi Flakes, NLS Thera A, Dainichi Veggie FX, Sera Flora Nature, Sera Mix, Tetra Mix, Sera Spirulina Tablet gibi balık yemleri ile beslenebilir.

Auratus Ciklet Hangi Balıklarla Yaşar?

Bu tür karma akvaryumlara uygun değildir. Kendi türünden olan balıklarla beslenmesi daha doğrudur. Kendisi gibi agresif olan mbunalar ile beslenebilir, ancak bu balıkların auratus ciklet ile aynı şekil ve renkte olması gerekmektedir.

Sarı prenses, mavi prenses, demasoni gibi türlerle beraber yüksek hacimli akvaryumlarda beslenebilir. Agresif balıklar olduğu için gözetim altında olmaları ve balıkların davranışlarına bağlı hareket edilmelidir.

Auratus Ciklet Üretimi
Auratus Ciklet Üretimi

Auratus Ciklet Üretimi

Auratus ciklet üretimi akvaryum ortamında mümkündür. Doğal ortamında çok eşlidir. Bir erkeğin birden fazla eşi olur. Üreme erkeğin bölgesinde gerçekleşmektedir. Bu esnada erkeğin renkleri değişerek daha yoğun renklere bürünür. Dişi balık yaklaşık 40 tane yumurta döker sonra yumurtalarını ağzında toplar. Döllenme yumurtalar dişinin ağzında olduğunda gerçekleşir. 28 santigrat derecede yumurtaların kuluçka süresi 21 gün sürmektedir.

Auratus Ciklet Cinsiyet Ayrımı
Auratus Ciklet Cinsiyet Ayrımı

Auratus Ciklet Cinsiyet Ayrımı

Auratus ciklet cinsiyet ayrımı için erkek cikletin vücudunun arkası açık sarı ya da altın renklidir geri kalanı siyahtır. Şeffaf sarı sırt yüzgecinde siyah renkli benekler vardır. Kenarı neon mavisi olan sarı bir şerit, solungaçların ön kısmından başlayıp kuyruğa kadar uzanır. Kenarları sarı olan kuyruk yüzgeci siyah renklidir.

Dişi auratus ciklet balığın vücudu altın sarısı, arkası siyah renklidir. Etrafı altın sarısı geri kalanı siyah olan bir sırt yüzgecine sahiptir. Gözünün arkasından başlayarak kuyruk yüzgecine kadar uzanan bir siyah şerit vardır. Kuyruk yüzgecinin üst kısmı beyaz renktedir ve siyah benekleri vardır. Alt kısmı ve diğer yüzgeçleri altın sarısıdır.

Yavruların ise vücutlarının üst kısmı beyazdır ve üç adet siyah renkte yatay çizgi vardır. Karın kısmı altın rengindedir. Kuyruk yüzgecinin rengi dişilere benzemektedir ancak beneklerden ziyade birkaç adet çapraz çizgi vardır. Yavrular 6 aylık olana kadar dişilerle aynı renkte olmaya devam eder.

Utku Biçer

2013 yılından beri akvaryum hobisi ile ilgilenen tutkulu bir akvaristim. Yıllardır akvaryum dünyasının büyüleyici derinliklerinde yolculuk yapıyorum ve bu alandaki bilgi birikimimi ve deneyimlerimi sizlerle paylaşmak için buradayım. Akvaryum biyolojisi üzerine çeşitli kurslar ve sertifika programlarına katıldım. Bu alandaki akademik bilgim ve pratik deneyimlerimle; balık sağlığı, akvaryum bakımı, su kimyası ve bitki yetiştiriciliği gibi konularda derinlemesine bilgi sahibiyim. Bilgi paylaşımında her zaman doğruluk ve güvenilirlik ilkelerine bağlı kalıyorum. Yazılarımda, bilimsel verilere ve uzman görüşlerine dayalı bilgiler sunarak, okuyucularımın güvenini kazanmayı amaçlıyorum.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Göz Atın
Kapalı
Başa dön tuşu