Palyaço Balığı
Palyaço balığı, deniz akvaryumu sahipleri arasında en popüler seviyede olan balıklardan biridir. Belki de Kayıp Balık Nemo filmi sayesinde bu popülarite oluşmuştur. Kendine özgü yanları da akvaryum severlerin ilgisini oldukça toplar. Bunlardan biri sahip olduğu ilginç yüzme stilidir.
30’dan fazla türe sahip olan Palyaço balığının en popüler iki türü True Percula ve Ocellaris’dir. Ocellaris türünün beyaz, turuncu ve siyah renkleri oldukça canlıdır. True Percula ile benzerler. Ancak True Percula türünün siyah renkteki çizgileri daha belirgin ve kalındır.
Palyaço balığı yiyecek konusunda seçici değildir, tuzlu su canlıları yemlerinin çoğu ile beslenmesini sağlayabilir. Bakımı kolaydır. Doğada Anemon (deniz şakayığı) adı verilen hayvanı barınak edinir ve hayatı boyunca bu canlının yanından uzaklaşmaz. Birçok kimse bu canlı olmadan Palyaço balıklarının yetiştirilemediğini söylemektedir. Ancak akvaryumda yiyecek aramalarına gerek kalmadığından ve düşmanları bulunmadığından, bu Anemonlar olmadan da akvaryum içinde yetiştirilebilir.
Akvaryum ortamında büyütülmüş Palyaço balıklarını bulmanız oldukça mümkündür. Bu balıkların akvaryuma uyum sağlaması daha kolaydır. Biraz daha pahalı olsalar da daha uzun yaşadıkları için akvaryumda yetişmiş olanları tercih etmek daha doğru seçim olur.
Palyaço Balığı Özellikleri
- Bilimsel adı Amphiprion olarak geçer.
- Hint Pasifik okyanusları doğal yaşam alanıdır.
- Bakımı oldukça kolaydır, dayanıklı ve yeni başlayan kişiler için uygundur. Ayda bir kez %15 kısmi su değişimi yeterli olacaktır.
- Genel olarak barışçıldırlar ancak farklı Palyaço balığı türleri ile karıştırılması kavga etmelerine neden olur.
- pH 8.0-8.4 değerleri arasında olmalıdır.
- Sıcaklık 24-27 santigrat derece aralığında olmalıdır.
- Ortalama yaşam süresi 3-6 senedir
Palyaço Balığı Yem Seçimi
Yem seçimi konusunda sorun yaşamayacağınız balıklardan birisidir. Genellikle çoğu yemi tüketir. Eğer balıklarınız yeniyse, onlara biraz zaman tanıyın.
Kuru Yem: Tetra Marine Flakes
Canlı Yem: Artemia, Midye, Kalamar ve Karides.
Palyaço Balığı Hangi Balıklarla Yaşar?
Sarı tang, balon balığı, mavi damsel, kelebek balığı, wrasse türünden balıklar, tuzlu su melek balığı, blenny türünden balıklar, goby türünden balıklar, dartfish, çoğu chromis türü balık ve tuzlu su omurgasızları ile uyum içinde yaşayabilmektedir.
Palyaço Balığı Üretimi
Akvaryum balıkları yavruluktan ergenliğe geçiş yapana kadar (12-24 ay) cinsiyetsizdir. Sonrasında en baskın karaktere sahip olan balık dişi cinsiyetini alır. Kalanlar ise erkek cinsiyete sahip olurlar. Erkek palyaço balığı dişiye kıyasla daha küçük olur ve akvaryumun içinde dişinin yakınında durur. İki Palyaço balığının uyumlu çift olabilmesi için erkek balığın uysal karakterde olması gerekmektedir. Yavruluktan itibaren birlikte yaşayan balıkların çift olma şansı daha yüksektir. Zira farklı akvaryumlarda yetişmiş iki Palyaço balığı bir çift olamayabilir. True Percula ve Ocellaris türleri kendi aralarında daha uyumlu çiftleri oluşturmaktadır.
Üreme için ayrı bir akvaryum kurulması daha faydalı olur. 40-50 litrelik akvaryum üreme için oldukça yeterlidir. Akvaryumda bir adet anemon, birkaç tane canlı kaya, iyi bir filtre, güçlü aydınlatma, protein skimmer bulundurmaya özen gösterin. Balıkların stres olmasını engellemek amacıyla su kalitesini korumaya dikkat edin. Balıklarınızı sebzeler ve taze deniz ürünleriyle düzenli bir biçimde besleyin. Özellikle midye, kalamar ve karides Palyaço balıklarının sevdiği besinlerdir.
Üreme zamanı yaklaşınca balıklar agresifleşir. Erkek dişiyi üremeye teşvik ettirmek amacıyla dans etmeye başlar. Üremeye hazırlanmış dişi balık düz olan bir alana yumurtalarını bırakır. Döllenen yumurtaların içinden 6 ile 11 gün arası yavrular çıkar. Bu zamanı mevcut su şartları ile suyun sıcaklığı belirler. İlk 10 gün yavruların hayatta kalması için en kritik zamandır. Bu süre bitiminde hayatta kalan yavruların bakımı daha kolaydır.
Palyaço Balığı Cinsiyet Ayrımı
Palyaçolarda doğdukları zaman cinsiyetleri olmaz. Yetişkinliğe eriştiklerinde en baskın karakterde olan balık dişi olur. Dişi balık erkeğe kıyasla daha büyük boyuttadır ve bölgesini korumakta daha hassastır.