SazansıgillerBalık Türleri ve Bakımı

Koi Balığı

Koi balığı, süs havuzları için ideal bir tür olan Koi sazanların evcilleştirilmiş halidir. Renkli sazan olarak da tanınır. Renklerinin farklı oluşunu ıslah yöntemlerine borçludur. Renkleri, desenleri ve boyutları ele alındığı zaman 20 farklı Koi türü bulunduğunu söylememiz mümkündür. Anavatanı Japonya ve Çin’dir. Bakımı kolay ve görünümünün güzel olması nedeniyle oldukça popülerdir. Dünyanın çoğu bölgesinde yapay havuzlara renk katar.

Japonlar Koi balığının; varlığı, aşkı, iyi şansı, refahı, başarılı bir kariyeri ve huzuru temsil ettiğine inanır. Her bir Koi bunlardan birisi ile ilişkilendirilmiştir. Örneğin mavi renkli huzuru, gümüş renkli olan başarılı kariyeri ve altın renkli olan zenginliği ve varlığı temsil etmektedir.

Koi Balığı Özellikleri

  • Koi balığı büyük boyutlara ulaşan bir balıktır ve 90 cm uzunluğa kadar erişebilir. Boyutu yaşadığı şartlara göre farklılık gösterebilir. Bu nedenle akvaryum balıkları türü değil, havuz türü balıklardandır.
  • Japon ve Koi balıklarının atası ortaktır. Bu yüzden benzer görüntülere sahiptirler.
  • Koi balığı hem otçul hem de etçildir. Balık, balık yumurtaları, bezelye, karpuz ve kıvırcık ile beslenebilir.
  • Koi, kedi ve köpek gibi zeki bir canlıdır. Kendisine yem veren kişiyi tanır. Elinizden yem yemeye alışması mümkündür.
  • 15 ile 25 santigrat derece arasında yaşamını sürdürebilir.
  • Ortalama olarak 15-20 yıl hayatta kalır. Doğru koşulların sağlanması sayesinde bu süre uzayabilir.
Koi Balığı Akvaryumu
Koi Balığı Akvaryumu

Koi Balığı Akvaryumu

Koi büyük boyutta bir balık olduğu için büyük bir akvaryum tercih edilmelidir. Balıkların büyümesiyle birlikte kirletme oranları artacağı için akvaryumun içinde bulunan filtrasyon oldukça güçlü olmalıdır. Örnek olarak 400 litrelik bir akvaryumda 4 filtreli bir dış filtre ve büyük boyutta bir iç filtre uygundur. Ayrıca bu balıklar genelde havuzda bakılır. Akvaryumlarda bakması ve büyütmesi oldukça zordur. Bu yüzden havuzları tercih etmenizi öneririz.

Koi Balığı Yem Seçimi

İlkbaharda kullandığınız yemin içeriğindeki protein oranı yaklaşık %35 olmalıdır. Bitkilerle birlikte besin çeşitliliğini sağlayabilirsiniz. Yaz gelmeye başladığı zaman yem miktarını arttırın, canlı yem vermeye başlayabilirsiniz. Sonbaharda yem miktarında azaltmaya gidin ve karbonhidrat zengini yeme geçiş yapın. Kış aylarında balıklarınıza yem vermeyin, havuzdaki yosunlar yeterli gelecektir.

Kuru Yem: Tetra Goldfish Energy, Tropical Pond Flakes, Tetra Pond Wheatgerm, Tropical Koi & Goldfish Colour Stick, Tetra Pond Koi Sticks

Koi Balığı Hangi Balıklarla Yaşar?

Koi balıkları kendi türleri ile barışçıl yaşar. Küçük hacimlerde Japon balığı (yelpaze kuyruklu japon balığı) ile kesinlikle bakılmamalıdır. Havuzlarda Japon balıklarıyla beraber bakılabilir. Yine de kendi türü olan farklı renklerdeki koiler ile bakılması önerilir.

Koi Balığı Üretimi
Koi Balığı Üretimi

Koi Balığı Üretimi

Koi balıklarının üreyebilmesi için en az 3 yaşında olması, yani yaklaşık olarak 25 santimetre boyutlarına ulaşması gerekmektedir. Bahar geldiği zaman erişkin erkek balıklar dişileri kovalar. Aynı havuzda fazla sayıda erkek balık bulundurmakta sakınca yoktur. Üremeye hazır olan dişilerin karnı taşıdığı yumurtalar sebebiyle irileşir. Suyu temiz tutmak ve protein olarak zengin olan yemler kullanmak da balıkları üremeye teşvik eder. Su yüzeyinde köpüklerin olması yumurtaların döllendiğine işarettir. Yetişkin balıklar yavruları ve yumurtaları yiyebilmektedir. Bu nedenle üremenin ardından başka bir havuza almakta fayda vardır. 4 gün sonra yavru balıklar yumurtadan çıkar. Ufalanmış biçimdeki yetişkin yemleriyle birlikte beslenebilirler. 8-10 santimetre oldukları zaman yetişkinlerle birlikte yaşayabilirler.

Koi Balığı Cinsiyet Ayrımı

Bunu cinsel açıklığın şekline bakarak anlayabilirsiniz. Fakat bu yöntemle her zaman kesin bir yanıt almak mümkün değildir. Bunun yerine cinsel açıklığın etrafına balığı incitmeden bastırarak cinsiyetine karar verebilirsiniz. Yumurta gelecek olursa dişi, süt gelecek olursa balık erkektir.

Koi balığı hakkındaki bilgiler bu kadar. Soru ve sorunlarınız için Akvaryum Türkiye Forum‘da konu açabilirsiniz.

 

Utku Biçer

2013 yılından beri akvaryum hobisi ile ilgilenen tutkulu bir akvaristim. Yıllardır akvaryum dünyasının büyüleyici derinliklerinde yolculuk yapıyorum ve bu alandaki bilgi birikimimi ve deneyimlerimi sizlerle paylaşmak için buradayım. Akvaryum biyolojisi üzerine çeşitli kurslar ve sertifika programlarına katıldım. Bu alandaki akademik bilgim ve pratik deneyimlerimle; balık sağlığı, akvaryum bakımı, su kimyası ve bitki yetiştiriciliği gibi konularda derinlemesine bilgi sahibiyim. Bilgi paylaşımında her zaman doğruluk ve güvenilirlik ilkelerine bağlı kalıyorum. Yazılarımda, bilimsel verilere ve uzman görüşlerine dayalı bilgiler sunarak, okuyucularımın güvenini kazanmayı amaçlıyorum.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Göz Atın
Kapalı
Başa dön tuşu