Balık HastalıklarıLabirentliler

Beta Balığı Hastalıkları

Beta balığı hastalıkları, özellikle beta balığı besleyen kişiler tarafından bilinmesi gereken önemli beta balığı hakkında bilgileridir. Beta balığı için birçok hastalık türü vardır. Eğer akvaryum şartlarınız iyiyse, hastalıklarla karşılaşmanız nadir olabilir. Beta balığı akvaryumu yazımızda beta balığı akvaryumu nasıl olur? Hakkında bilgi verdik. Ayrıca beta balığı bakımı yazımızda da bakımı hakkında kapsamlı bilgiler paylaştık. Bu yazımızdan sonra diğer beta balığı yazılarımıza da göz atabilirsiniz.

En Bilinen Beta Balığı Hastalıkları

Beta balığı hastalıklarından en çok bilinenler hakkında bilgi ve tedavi süreçleri için bilgiler verelim.

Beta Balığı Kuyruk Erimesi
Beta Balığı Kuyruk Erimesi

Kuyruk Erimesi Hastalığı

Kuyruk erimesi hastalığı için kapsamlı bir yazımız bulunuyor. Bu nedenle, kısaca değineceğiz. Bu hastalığın temel nedeni kötü su şartlarıdır. Mantar veya bakteri üremesi sonucunda balığınıza zarar veren oluşumlar, kuyruk erimesine yol açar. Yazımızda bahsetmiş olduğumuz tedavi yöntemlerini deneyebilirsiniz. Beta balığı kuyruk erimesi için yazıda bahsettiğimiz tedavi işe yarayacaktır. Sık rastlanan bir beta balığı hastalıkları türüdür.

Mantar Hastalığı

Mantar hastalığı beta balıkları için yaygın bir hastalık türüdür. Su kalitesinin çok düşük olması, filtreleme sisteminin eksik veya yeterli olmaması, su içerisinde kalan yenmemiş ve çürüyen yemler mantar oluşumuna yol açar. Beta balığınızın üzerinde pamuksu yapıda benekler varsa, mantar başlamıştır. Bu beta balığı hastalıkları türünde tedavi için mikofish ve sera baktopur kullanılabilir.

Beta Balığı Dropsy
Beta Balığı Dropsy

Dropsy

Dropsy bir iç parazit hastalığıdır. Eğer balığınızda solungaç şişmesi, karın şişliği gibi belirtiler varsa bu hastalığa yakalanmıştır. Balığı farklı bir akvaryuma alarak, flagy tozu ile bekletmek gerekir. 24 saat beklettikten sonra %50 su değişimi yapılır. Ardından tekrar flagy tozu eklenir. Bu işlem 3 defa tekrarlanmalıdır. Dropsy genellikle ölümle sonuçlanır ancak tedaviyi denemek canlıyı kurtarmanıza yardımcı olabilir.

Beta Balığı Kuyruk Kısması/Büzülmesi
Beta Balığı Kuyruk Kısması/Büzülmesi

Kuyruk Büzülmesi

Beta balığı kuyruk büzülmesi veya beta balığı kuyruk kısması olarak bilinen bu hastalığın tedavisi mevcuttur. Betayı ayrı bir 2 litre kaba alın. Ardından malahit yeşili’ni saf suda çözülmüş %3 oranında 2 litre kaba 4 damla ekleyin. Ardından 2. Günü bekledikten sonra 3. Gün 1 damla daha ekleyin. 4. Günde %80 su değişimi yapın ve herhangi bir şey eklemeyin. Kuyruk büzülmesi düzelecektir. Sık rastlanan bir beta balığı hastalıkları türüdür.

Beta balığı Ölüm Belirtileri

Beta balığı ölüm belirtileri olarak gözlemlenecek bazı belirtiler bulunur. Elbette bunlar kesin ölüm belirtileri değildir. Bazı ölüm belirtileri kesinlikle gözlemlenmeli, tanı konulmalı ve tedavi uygulanmalıdır.

  • Çok hızlı nefes alır ve dipte yatıyormuş gibi durur.
  • Kendini camlara sürterek hızla çarpar veya ters döner.
  • Karnı şişer. Pulları tıpkı derisi kalkmış gibi kabarmıştır.
  • 3-4 gün boyunca yeme ilgi göstermez.
  • Rengi solmaya başlar, yüzgeçleri derisine yapışmış durumdadır.
  • Bitkilerin veya dekorların arasına girerek saklanır. Saklandığı bölgeden çıkmaz.
Beta Balığı Neden Ölür?
Beta Balığı Neden Ölür?

Beta Balığı Neden Ölür?

Peki beta balığı neden ölür? Birçok ölüm nedeni olabilir. Eğer balığınız için uygun şartları sağladıysanız, su değerlerinizi takip etmeniz gerekir. Küçük hacimli akvaryumlarda su değerleri çok çabuk bozulur. Ortalama 20 litrelik akvaryumlarda bakılan beta balığı hacim küçük olduğu için su değerlerinde sorunlar olabilir. Su değerlerini uygun şekilde devam ettirmek çok önemlidir. Aşırı yemleme yapmamak, su sıcaklık değerlerini korumak, su değişimini aksatmamak oldukça önemlidir. Bunlar balığın ölümüne neden olabilir.

Beta Balığı Yem Yemiyor

Beta balığı yem yemiyor özellikle yeni alınan balıklarda çok karşılaşılan bir sorundur. Yeni bir akvaryum ortamına adapte olan akvaryum balıkları ilk günlerde hatta duruma bağlı ilk haftalarda stres olabilir. Stresten dolayı beta balığım yem yemiyor sorunu ortaya çıkar. Eğer böyle bir durum varsa, yani balığınız yeniyse telaşlanmanıza gerek yok. Birkaç gün içerisinde alıştıktan sonra yemleri yiyecektir. Yem yemediği dönemde çok çok az yemleme yaparak, takip edilmelidir. Eğer yemleri yemiyorsa, dibe çökecektir. Gün içerisinde veya akşam saatlerinde dibe çöken yemleri yiyip yemediğini kontrol edin. Genellikle yemleri tüketecektir. Eğer balığınız yeni değilse, üstte bahsettiğimiz beta balığı hastalıklarını inceleyin. Ayrıca beta balığı yemi yazımıza göz atarak, uygun yemler kullandığınızdan emin olun.

Beta Balığı Neden Dibe Çöker?

Beta balığı dibe çökme durumlarında birkaç faktöre dikkat etmek gerekir.

  • Doğal Davranış: Beta balıkları doğada zamanlarının bir kısmını su dibinde veya bitki örtüsü gibi alanların altında geçirirler. Bu onların daha rahat ve daha güvende hissetmesine yardımcı olur. Bu tamamen doğal bir davranıştır.
  • Stres: Beta balığı eğer strese girdiyse veya rahatsız olduysa, dipte durmaya başlar. Bu gibi durumlar genellikle yetersiz saklanma alanı, yüksek su sıcaklığı veya kalitesiz su değerlerinden ortaya çıkar.
  • Hastalık veya Rahatsızlık: Sağlık sorunları, enfeksiyon ve parazit gibi hastalıklar nedeniyle de dibe çökebilir. Burada balığı gözlemlemek çok önemlidir. Eğer bir beta balığı hastalıkları belirtisi varsa, tedavi sürecine hızlıca başlanmalıdır.
  • Su Kalitesi Sorunları: Su kalitesinin düşük olması, yetersiz filtrasyon ve yüksek amonyak/nitrit seviyeleri gibi kalite sorunları balığı rahatsız eder ve dipte kalmasına neden olabilir.
  • Soğuk Su: Beta balıkları, tropikal su alanlarında yaşar ve su sıcaklığına ihtiyaç duyar. Eğer su sıcaklığı uygun değilse, dipte durarak kendisini daha rahat hissediyor olabilir.

Utku Biçer

2013 yılından beri akvaryum hobisi ile ilgilenen tutkulu bir akvaristim. Yıllardır akvaryum dünyasının büyüleyici derinliklerinde yolculuk yapıyorum ve bu alandaki bilgi birikimimi ve deneyimlerimi sizlerle paylaşmak için buradayım. Akvaryum biyolojisi üzerine çeşitli kurslar ve sertifika programlarına katıldım. Bu alandaki akademik bilgim ve pratik deneyimlerimle; balık sağlığı, akvaryum bakımı, su kimyası ve bitki yetiştiriciliği gibi konularda derinlemesine bilgi sahibiyim. Bilgi paylaşımında her zaman doğruluk ve güvenilirlik ilkelerine bağlı kalıyorum. Yazılarımda, bilimsel verilere ve uzman görüşlerine dayalı bilgiler sunarak, okuyucularımın güvenini kazanmayı amaçlıyorum.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu