Kuyruk Erimesi
Kuyruk erimesi balıklarda sıkça rastlanılan bir balık hastalıkları türüdür. Bu hastalık bakteriyel veya mantar sebebiyle ortaya çıkar. Akvaryum içerisindeki birçok balığı etkiler ve bulaşıcıdır. Genel nedenleri arasında akvaryumun kirli olması, yetersiz bakım yapılması, stresli bir ortamdan veya hastalığı taşıyan bir balığın akvaryuma yeni eklenmesi durumlarında ortaya çıkar.
Kuyruk erimesi hastalığına yakalanan balığın ilk olarak yüzgeçlerinde yıpranma ve kızarma gözle görülür. Hastalığın ileriki aşamalarında ise kararma ve beyazlama görülebilirken, ayrıca yırtılma ve püsküllenme durumları da ortaya çıkar. Balık renk değiştirir, yeme karşı ilgisiz ve iştahsız olur, durgun bir halde yüzer.
Birçok akvaryum balığı için görülse de daha çok lepistes balığı ve beta balığı akvaryumlarında görülür. Bu balıklar kuyruk erimesi hastalığı için daha yatkın türlerdir. Hastalığa doğru ve erken müdahale edilmezse, balığın ölümüne neden olabilir. Ayrıca bulaşıcı olduğu için farklı balıklara da geçebilir.
Burada dikkat edilmesi gereken en önemli nokta her yüzgeç veya kuyruk hasarı hastalıktan kaynaklanmaz. Bazı balıkların kavga etmesi sonucu veya serpae tetra gibi kuyruk ısıran balıkların da farklı balıklara saldırması sonucu hasarlar meydana gelebilir. Bu nedenle kuyruk erimesi tedavisine başlamadan önce iyi bir gözlem yapmak gerekir.
Kuyruk Erimesi Neden Olur?
Balıklarda kuyruk erimesi neden olur? Maddeler halinde sıralayalım.
- Su değerlerinin uygun olmaması (Su sıcaklığı, su sertliği ve pH değeri gibi unsurların uygun olmaması)
- Fazla yemleme sonucu artık yemlerin akvaryumda kalması
- Yeterince su değişimi yapılmaması
- Su değişimi yapılsa bile, iyi bir dip çekim yapılmaması
- Balığın elle tutulması sonucunda vücudunu kaplayan mukozanın zarar görmesi
- Uyumsuz balıkların bir arada barındırılması
- Akvaryum ortamında uyumsuzluk sebebiyle ortaya çıkan stres ve yaralanmalar
- Azot döngüsünün iyi olmaması veya tam sağlanmaması
- Dışarıdan yeni bir balığın hastalıklı şekilde eklenmesi
Balıklarda kuyruk erimesinin nedenleri genel olarak bunlardır. Bu maddelere dikkat ederek, yüzgeç erimesi ve kuyruk erimesinin önüne geçebilirsiniz. Kuyruk erimesi nasıl tedavi edilir?
Kuyruk Erimesi Tedavisi
Kuyruk erimesi tedavisi için şu maddeleri uygulamak gerekir.
- İmkanlar doğrultusunda hasta balığı farklı bir karantina akvaryumuna almak gerekir. Hastalık bulaşıcı olduğu için hasta balık ayrılmalıdır. Ayrıca tedavide ilaç, metilen mavisi ve tuz gibi unsurlar kullanıldığı için ana akvaryumun su döngüsünü bozabilir. Ayırma işleminde balığı tespit ettikten sonra akvaryum kepçesi yardımıyla balığı farklı bir tanka almak gerekir. Burada dikkat edilmesi gereken bu kepçenin tekrar kullanılmadan önce temizlenmesidir. Kepçeyi temizlemek için bir kaba su doldurup, içerisine metilen mavisi damlatarak kepçeyi 1 gün kadar suyun içerisinde bırakabilirsiniz.
- Balık ayrıldıktan sonra karantina akvaryumunda balığınızın türüne göre uygulayabileceğiniz farklı yöntemler mevcut. L144 vatoz ve leopar vatoz gibi kedi balıklarında tuz kesinlikle kullanılmamalıdır. Ayrıca beta balığı için de tuz kullanılmaması gerekir. Bunun yerine Sera Bactopur veya Sera Bactopur Direct ürünleri kullanılabilir. Ürünlerin ambalajında kullanımına dair talimatlar vardır. Karantina akvaryumunun litresine uygun olacak şekilde bu ilaçları uygulamanız gerekir. karantina akvaryumuna elbette bir ısıtıcı ve pipo filtre gibi bir filtrasyon sistemi de kurmalısınız. Çünkü balığınız hastalığı atlatana kadar bu akvaryumda kalması gerekir.
- İlaç uygulandıktan sonra bir gün boyunca farklı bir işlem yapılmamalıdır. İlk gün tamamlandıktan sonra %10-15 civarı bir su değişimi yapılmalı ve ardından ilaç tekrar kullanılmalıdır. Bu döngü balık hastalıktan kurtulana kadar devam edebilir. Eğer ana akvaryumunuzda farklı balıklarınızda da bu hastalık varsa, onları da karantina akvaryumuna ekleyebilirsiniz.
- Ana akvaryuma dönecek olursak, burada da ilk olarak iç filtre ve dış filtre gibi ekipmanları akvaryum suyuyla temizlemek gerekir. Temizleme işleminin ardından birkaç gün geçtikten sonra da iyi bir dip çekimi ve su değişimi yapılmalıdır. Haftada 2 veya 3 su değişimi yapılarak, suyun temiz ve hastalıktan arınmış dengesi sağlanabilir. Elbette bu işlem aralıklı günlerle yapılmalıdır.
- Eğer hastalık iyice yayılmış ve ana tankınızda birçok balıkta bulunuyorsa, Sera Bactopur ve Sera Bactopur Direct ilaçları ana tankta da uygun talimatlarla kullanılabilir.
- Eğer elinizde bir ilaç yoksa, ilaç temin edene kadar balığınızın türüne göre tuz ve metilen mavisi de kullanabilirsiniz. Bunlar yine ana tankta uygulanmasını tavsiye etmediğimiz ürünlerdir. Balığınızı bir kova içerisine alıp, birkaç damla metilen mavisi damlatarak bir-iki saat bu kovada tutabilirsiniz. Ardından tekrar akvaryuma geri bırakabilirsiniz. Tuz için de aynı durum geçerli. İyotlu sofra tuzu değil. Kaya tuzu veya epson (İngiliz) tuzu kullanabilirsiniz. Ayrıca akvaryumlar için özel üretilen tuzlar da kullanılabilir.
Kuyruk Erimesi İlacı
Kuyruk erimesi ilacı olarak Sera Bactopur ve Sera Bactopur Direct kullanılabilir. Kullanım talimatları ürünlerin ambalajında yazmaktadır. Akvaryumunuzun litresine uygun olarak kullanabilirsiniz.