Diğer TürlerBalık Türleri ve Bakımı

Fahaka Puffer

Fahaka Puffer, Nil kirpi balığı olarak da bilinir. Yurtdışında oldukça meşhur olan bu balık, günümüzde ülkemizdeki akvaryumlarda da yer almaya başlamıştır. Sevimli bir yüz ve vücut yapısına sahiptir. Vahşi doğada 45 santimetre uzunluğa sahip bir balıktır. Doğada nehirlerde ve göllerde yaşamını sürdürür. Nil Nehri boyunca korunaklı su alanlarında yaşar. Doğu Afrika, Kuzeydoğu Afrika, Kuzey Afrika ve Batı Afrika’da görülebilir.

Avcı balıktır. Salyangoz, küçük tatlı su yengeçleri, böcek larvaları ile beslenir. Fahaka Puffer, orta büyüklüğe sahip ve oldukça akıllı bir kirpi balığıdır. Doğal ortamında suyun açıklık alanlarından kaçınır. Kaya ve bitkilerin arasına saklanır. Bu nedenle akvaryum ortamında da bol saklanma alanı oluşturulmalıdır. Minimum hacim 500-550 litre arasında olmalıdır. Bu hacim tek bir puffer içindir. Çift olarak veya farklı akvaryum balıkları ile beslemek oldukça zordur. Stres anında şişmesiyle bilinir.

Fahaka Puffer Özellikleri

  • Latince Tetraodon Lineatus olarak bilinir.
  • Doğal yaşam alanı Kuzey Afrika, Kuzeydoğu Afrika, Doğu Afrika ve Batı Afrika bölgeleridir.
  • Etçil ve avcı bir balık türüdür.
  • Davranış biçimi agresif bir türdür. Kendi türlerine karşı aşırı agresiftir.
  • pH değerleri 6.5-7.5 arasındadır.
  • Su sıcaklık değerleri 22-26 santigrat derece olmalıdır.
  • Minimum 500-550 litre hacim gerekir.
  • En az 1,5 metre genişliğe sahip akvaryumlarda beslenmesi önerilir.
  • Bitki ve kayalıklardan oluşan akvaryuma ihtiyaç duyar.
  • Bol saklanma alanı gerekir.
  • Bakım şartlarına bağlı olarak 20 sene yaşayabilmektedir.
  • Hassas bir tür olduğu için bakımı zordur.
Fahaka Puffer Akvaryumu
Fahaka Puffer Akvaryumu

Fahaka Puffer Akvaryumu

Fahaka puffer akvaryumu en az 500-550 litre olmalıdır. 1,5 metre genişliğindeki bir akvaryumda beslenmesi önerilir. Boyutu her ne kadar orta büyüklükte olsa da doğada 45 santimetre uzunluğa kadar görülmüştür. Akvaryumunda ne az ne de çok akıntı olmalıdır. İç filtre veya dış filtre kullanılabilir. İç filtre kullanımında, pipo filtre ile desteklenerek bakteri tutumu sağlanabilir. Şelale filtre uygun bir filtreleme türü olmayacaktır. Isıtıcı kullanarak su sıcaklığını stabil tutmak gerekir. Hassas bir türdür bu nedenle çabuk hastalanabilir. İyi bir filtrasyon ve düzenli su değişimi yapılması gerekir.

Bitkili akvaryum için uygun bir balıktır. Ancak her türde akvaryum bitkileri ile bakılamaz. Her ne kadar etçil bir balık türü olsa da bitki yiyici olarak da bilinir. Öyle ki Anubias barteri gibi en dayanıklı bitkileri dahi ara sıra yer. Anubias türleri, Java Fern, Bolbitis ve Amazon Hançeri gibi bitkiler bu balık için uygun bir seçimdir. Ayrıca Tilki kuyruğu ve Sessiliflora gibi ucuz ama hızlı büyüyen bitkiler de kullanılabilir. Bunları yese dahi hızlı büyüdükleri için sorun olmayacaktır.

Dipte mutlaka kum kullanılmalıdır. Kumla oynamayı seven bir türdür. Hatta bazı stres dönemlerinde kendisini kuma gömmeye çalışır. Ayrıca bitkili bir akvaryum için kum gerekir. Bakacağınız bitki türüne göre farklı kumlar kullanabilirsiniz. Dere kumu iyi bir tercih olabilir. Eğer kum ihtiyacı olmayan bitkiler kullanacaksanız silis kum da tercih edilebilir. Keskin kenarları olmayan kumlar kullanılmalıdır.

Fahaka Puffer Yem Seçimi

Fakaha puffer yemi olarak etçil ağırlıklı bir diyet oluşturmalısınız. Bu balık türünde yem seçimi oldukça zordur. Çünkü normal kuru yemleri tüketmezler. Bu nedenle canlı besin ağırlıklı bir diyet oluşturmanız gerekir. Un kurdu, su piresi, karides, kan kurdu, midye ve istiridye gibi besinler tüketir. Kabuklu besinler sayesinde dişlerini törpüler. Dişleri törpülenmezse, büyür ve ağzını kapatamaz hale gelir. Bu nedenle diyetinde mutlaka kabuklu yemler bulunmalıdır. Hazır kuru yemleri (pul yem, granül yem gibi) tüketmezler.

Fahaka Puffer Hangi Balıklarla Yaşar?

Fakaha puffer karma akvaryumlara uygun bir tür değildir. Her ne kadar beraber beslendiği birkaç farklı balık olsa da agresif bir tür olduğu için tercih edilmemelidir. Kendi türleriyle de anlaşamaz. Çünkü kendi türlerine karşı aşırı agresiftir. Tek beslenmesi tavsiye edilir.

Fahaka Puffer Üretimi
Fahaka Puffer Üretimi

Fahaka Puffer Üretimi

Fahaka puffer üretimi akvaryum ortamında mümkün değildir. Ticari olarak üretimi bilinmemektedir. Puffer türü olarak doğadan toplanarak, ülkemize ithal olarak gelmektedir.

Fahaka Puffer Cinsiyet Ayrımı
Fahaka Puffer Cinsiyet Ayrımı

Fahaka Puffer Cinsiyet Ayrımı

Fahaka puffer cinsiyet ayrımı için dişi ve erkek tamamen benzer. Ayrımı pek mümkün değildir. Ancak üreme döneminde dişinin karnı şişer.

Ülkemizde Fahaka puffer bakımı için yeterli kaynak bulunmamaktadır. Bu nedenle, makalemiz İngilizce kaynaklardan çevrilmiştir.

 

Utku Biçer

2013 yılından beri akvaryum hobisi ile ilgilenen tutkulu bir akvaristim. Yıllardır akvaryum dünyasının büyüleyici derinliklerinde yolculuk yapıyorum ve bu alandaki bilgi birikimimi ve deneyimlerimi sizlerle paylaşmak için buradayım. Akvaryum biyolojisi üzerine çeşitli kurslar ve sertifika programlarına katıldım. Bu alandaki akademik bilgim ve pratik deneyimlerimle; balık sağlığı, akvaryum bakımı, su kimyası ve bitki yetiştiriciliği gibi konularda derinlemesine bilgi sahibiyim. Bilgi paylaşımında her zaman doğruluk ve güvenilirlik ilkelerine bağlı kalıyorum. Yazılarımda, bilimsel verilere ve uzman görüşlerine dayalı bilgiler sunarak, okuyucularımın güvenini kazanmayı amaçlıyorum.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Göz Atın
Kapalı
Başa dön tuşu