OmurgasızlarBalık Türleri ve Bakımı

Katil Salyangoz

Helena salyangoz olarak da bilinen katil salyangoz, en fazla rağbet gören tatlı su akvaryumu salyangozlarından biridir. Genellikle akvaryumda bulunan diğer salyangozların sayısını kontrol altında tutmak amacıyla kullanılır. Dip çekimiyle yenmemiş yemlerin düzenli bir biçimde temizlenmesi gerekir. Bu sayede salyangozlar fazla yiyecek bulamadığından aşırı üreyemez.

Helena salyangoz almadan önce sağlıklı göründüğüne, kabuğunun hasarsız olduğuna ve aktif olduğuna emin olun. Akvaryumun dibinde hareketsiz duran salyangozun ölü veya hasta olma ihtimali oldukça yüksektir.

Katil Salyangoz Özellikleri

  • Bilimsel adı Clea Helena olarak da bilinir.
  • Doğal yaşam bölgesi Tayland, Malezya, Endonezya – Sumatra’dır.
  • pH değeri 7.0-8.0 arasında olmalıdır.
  • Akvaryum sıcaklık 24-27 santigrat derece aralığında olmalıdır.
  • Suyun sert olması gerekmektedir, bu sayede salyangozunuz kabuğu için gereken mineralleri sudan temin edebilir.
  • Omurgasızlar da bu türün ortalama yaşam süresi 2 senedir.
Katil Salyangoz Akvaryumu
Katil Salyangoz Akvaryumu

Katil Salyangoz Akvaryumu

Küçük ebatta bir akvaryumda su değerlerinde ani değişimler yaşanması mümkündür. Eğer akvaryumunuz yeterince büyük boyutlarda olursa daha dengeli bir ekosistem oluşur. Bu nedenle helena salyangozlar için en az 100 litrelik akvaryum gereklidir. Bitkili akvaryum ve normal akvaryumlarda rahatlıkla bakılabilir.

  • Salyangozunuzun akvaryumdan dışarı çıkmasını engellemek için akvaryumun üstü kapaklı olmalıdır.
  • Filtre emiş hattı süngerle kapatılmalı yoksa yavru salyangozların filtrenin çekim gücüne kapılması mümkündür.
  • Helena salyangozlar kumu karıştırarak yem aramaktan hoşlanır bu yüzden taban malzemesi ince taneli olmalıdır.

Katil Salyangoz Yem Seçimi

Katil salyangozlar, diğer salyangozları yakalamak için kendini kuma gömer ve avını beklemeye koyulur. Kurbanı yeteri kadar yaklaştığı zaman onu yakalar ve yer. Özellikle ramshorn salyangoz ve minare salyangoz ile beslenirler. Karides yavrularını ve yumuşak salyangoz yumurtalarını da yer. Ancak kendi yumurtalarını yemez ve nerite salyangozunun sert yumurtalarını sevmez.

Kendilerinden daha büyük boyutta olan salyangozları genellikle rahatsız etmez ancak bu durum ne kadar aç olduğu ile alakalıdır. Fakat küçük salyangozlar için aynı şeyleri söylememiz mümkün değildir. Salyangozlar harici kan kurtlarını, pul yemleri ve protein zengini olan diğer besinleri yerler. İdeal gelişimi için karides yemi tüketmelidir. Ölü balıkları ortadan kaldırır. Bitkilerinize zarar vermezler.

Kuru Yem: Tropical Nanovit Tablet, Tetra Crusta Menu, Tetra Crusta Granul.

Helena Salyangoz
Helena Salyangoz

Katil Salyangoz Hangi Balıklarla Yaşar­?

Etçil olması nedeniyle diğer canlıların seçimi dikkatli yapılmalıdır.  Çoğu karma akvaryum balığı, altın Asya istiridyesi, küçük tatlı su istiridyeleri, hayalet karidesi, bambu karidesi ve amano karidesi ile sorunsuz şekilde yaşar. Vatoz balığı ve çöpçü balığıyla beraber yaşar. Akvaryumda onu yiyecek ya da incitecek agresif türler bulunmamalıdır. Özellikle japon balığı ve Mavi prenses balığı gibi ciklet balıklarından uzak durulmalıdır.

Katil Salyangoz Üretimi

Yumurta bırakarak üreme gerçekleştirirler. Dişi her defada bir adet yumurta bırakır. Ancak fazla sayıda yumurta bıraktığı için yumurtalar kümeler halinde olur. Yumurtalarını lav kayalarına, cama, ağaç köklerine ya da diğer sert yüzeylere konumlandırır. Yumurtaların rengi ilk etapta sarıdır. Ancak birkaç günün ardından açık kahverengiye dönüşür. Çatlamaları 2 ay sürer. Yavru katil salyangozlar kendilerini büyüyene kadar toprağa gömer.

Katil Salyangoz Cinsiyet Ayrımı

Çoğunlukla ayırt edilememektedir. Eş tutmuş birbirine yapışık halde bulunanlar zor olsa da yapılabilir.

Utku Biçer

2013 yılından beri akvaryum hobisi ile ilgilenen tutkulu bir akvaristim. Yıllardır akvaryum dünyasının büyüleyici derinliklerinde yolculuk yapıyorum ve bu alandaki bilgi birikimimi ve deneyimlerimi sizlerle paylaşmak için buradayım. Akvaryum biyolojisi üzerine çeşitli kurslar ve sertifika programlarına katıldım. Bu alandaki akademik bilgim ve pratik deneyimlerimle; balık sağlığı, akvaryum bakımı, su kimyası ve bitki yetiştiriciliği gibi konularda derinlemesine bilgi sahibiyim. Bilgi paylaşımında her zaman doğruluk ve güvenilirlik ilkelerine bağlı kalıyorum. Yazılarımda, bilimsel verilere ve uzman görüşlerine dayalı bilgiler sunarak, okuyucularımın güvenini kazanmayı amaçlıyorum.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Göz Atın
Kapalı
Başa dön tuşu