Pacu Balığı (Pirana Pacu)
Güney Amerika’ya özgü bir balık türü olan Pacu balığının Amazon Nehri’nde 20’den fazla türü bulunmaktadır. Pirana ile akraba olması rağmen sivri dişlere sahip değildir. Dişleri insanlarınkine oldukça benzerdir. Pacu balığı beslemeye yeni başlamış çoğu kişi balığın 20 seneden fazla yaşayabileceğini ve ne kadar büyüyebileceğini bilmemektedir.
Pacu, diğer akvaryum balıklarına göre çok büyük boylara ulaşır. En küçük türü 15 santimetre iken, en büyük türü 60 santimetreden daha büyük boyutlara ulaşır. Büyük olan türler çoğunlukla daha uzun süre hayatta kalmaktadır. Ancak göstereceğiniz bakımın kalitesi balığın ne kadar hayatta kalacağını belirler.
Pacu Balığının Özellikleri
- Bilimsel ismi Colossoma Macropomum’dur.
- İnsanlara ve kendi türüne saldırgan davranmaz.
- Akvaryum sıcaklık değeri 24.5-28 santigrat derece arası olmalıdır.
- Hepçil bir balıktır.
- Çok sayıda saklama alanı ister.
- Boyutu 15-60 cm aralığındadır.
- Büyük hacimli akvaryumlara ihtiyaç duyar.
Pacu Balığı Akvaryumu
Diğer balık türleri gibi bu tür de avlanmaktan korkmaktadır. Akvaryumda çok sayıda saklama alanının bulunması kendisini rahat hissettirecektir. Bunu kayalarla ve akvaryum dekorlarıyla sağlamak mümkün olacaktır. Ancak keskin köşeli olmadıklarına dair emin olmanız gerekmektedir. Aksi takdirde balığınız korktuğu anda sağa sola kaçarken kendine zarar verebilir.
Akvaryumun içinde bitki bulundurmak iyi bir tercih değildir. Çünkü balığınız koyduğunuz bitkiyi yiyecektir.
Pacu Balığı Yem Seçimi
Pacu hepçil bir balık türüdür, yani hayvansal ve bitkisel besinlerin hepsini tüketebilir. Ancak ağırlıklı olarak bitkisel besinler tüketir. Sadece fırsat oldukça başka bir balığın yüzgecini ısırır veya ölmüş bir balığı tüketir. Bu sebeple besinlerin bitkisel ağırlıklı olması gerekmektedir. Hazır balık yemi ile günlük besin ihtiyacı karşılanabilir. Donmuş ya da canlı yemlerle besinleri çeşitlendirmekte fayda vardır. Canlı ya da hazır yemin harici olarak yeşil sebzeler verilebilir. Patates, ıspanak ve dilimlenmiş kabak en çok hoşlandığı sebzelerdir.
Verilen hazır yem 2 dakika içinde bitmelidir ancak bitkisel besinler istisnadır. Birkaç saat boyunca sebzeler suda bekleyebilir. Tabi suyun kirlenmesine sebep olacak kadar bekletmemelisiniz. Aksi takdirde balıklarınız hastalanmaya daha müsait hale gelir.
Yem seçimi olarak Sera Krill, Tetra Bits yemlerini tercih edebilirsiniz. Ayrıca karidesleri küçük parçalar haline getirip, az miktarda verebilirsiniz.
Pacu Balığı Hangi Balıklarla Yaşar?
Yavru balıkları sürü halinde yaşadıklarında huzurlu hissederler. Ancak büyüdükçe kendi türünün arkadaşlığına ihtiyaç duymaz ve yalnızlaşır. Akvaryumda farklı balık türleri bulundurulacaksa, benzer karaktere sahip balıklar tercih edilmelidir. Tabii ihtiyaçları da aynı şekilde Pacu ile benzer olmalıdır. Bu türlerin ne çok çekingen ne de çok agresif olması gerekmektedir. Çekingen bir balığın yüzgeçlerini Pacu ısıracaktır. Jaguar balığı, yeşil terör balığı, flowerhorn balığı ve kaplan astronot balığı uyumlu olduğu balık türlerinden bazılarıdır. Çöpçü balığı, leopar vatoz, cüce vatoz, elma salyangozu, katil salyangoz gibi türlerle bakılması da tavsiye edilmez.
Pacu Balığı Üretimi
Ev akvaryumunda Pacu balığı üretimi pek mümkün değildir. Pacu üretimi daha çok hormon takviyesiyle beraber üretim tesislerinde gerçekleşir. Sperm ve yumurta sağımı yapılır. Her 150 cc yumurta için suya 10 damla sperm eklenmektedir. 48 saat sonrasında yumurtalar çatlar. Bunun üç gün ardından yavrulara zooplankton verilebilir. Onuncu günün ardından ise toz yavru balık yemine geçiş yapılır. Günde 3 sefer ve her seferde yavruların 10-15 dakika içinde yediği kadar yem verilmektedir.
Pacu Balığı Cinsiyet Ayrımı
Erkek balığının anal yüzgeci çatallı, sırt yüzgeci daha sivri uçlu olur. Rengi ise dişiye kıyasla daha parlaktır veya karın kısmı daha kırmızıdır.