Tetra BalıklarıBalık Türleri ve Bakımı

Kırmızı Burun Tetra

Kırmızı burun tetra, türleri arasında en popüler balıktır. Kırmızı ağızlı neon olarak da bilinir. Barışçıl bir canlı olup, karma akvaryumların en çok tercih edilen balığıdır. Bakımı oldukça kolaydır. Yeni başlayan akvartistlerin dahi tercih edebileceği bir türdür. Sürü balığı olduğu için akvaryum ortamında en az 6 tane olacak şekilde beslenmelidir.

Bitkili akvaryum tercih edilmelidir. Doğası gereği saklanma alanının ve bitkilerin bol olduğu ortamlarda yaşamaktadır. Aksi halde stres halinde yaşar ve kısa sürede ölebilir. Ani pH değişimlerini tolere edemez. Bu nedenle pH değişimlerine dikkat etmek gerekir. Su değişimi yaparken, acele etmemeli ve uygun şekilde yapmak gerekir.

Bilimsel adı Hemigrammus bleheri’dir. Boyut olarak en fazla 5 santimetreye kadar büyüyebilir. Hepçil bir canlı türüdür. Doğal ortamında genellikle omurgasızlar beslenmektedir. Küçük taneli pul, granül ve canlı yemlerle beslenmelidir. Tetra türleri arasında çok bilinen bir türdür.

Kırmızı Burun Tetra Özellikleri

  • Latince adı Hemigrammus Bleheri’dir.
  • Bakımı oldukça kolaydır.
  • Boyu 5 santimetreye kadar büyümektedir.
  • 6’lı sürüler halinde bakılmalıdır. Aksi halde stres olur.
  • Akvaryum bitkileri ile hazırlanmış bir akvaryumda bakılmalıdır.
  • Ani pH değişimleri yaşamamalıdır. 5.5-7.0 pH değerlerini tolere eder.
  • Karakteri barışçıl bir türdür. Bu yüzden karma akvaryumların favorisidir.
  • Sıcaklık değerleri 22-27 santigrat arasında olmalıdır.
  • En az 80 litre hacme sahip bir akvaryumda bakılmalıdır.
  • Ortalama yaşam ömrü 3-5 sene aralığındadır.
  • Akvaryumun orta ve alt kısımlarında yüzer.
Kırmızı Burun Tetra Akvaryumu
Kırmızı Burun Tetra Akvaryumu

Kırmızı Burun Tetra Akvaryumu

Kırmızı burun tetra akvaryumu mutlaka bitkili olmalıdır. Bitkisiz akvaryumlarda stres yapar. Renk kaybı, saklanma alanlarının olmamasından dolayı stres gibi birçok nedenden rahatsız olur. Balığın ölümüne kadar sonuçlanabilecek sorunlar oluşabilir. Diğer akvaryum balıkları gibi bu tür de amonyak ve nitrit konusunda oldukça duyarlıdır. Büyük hacimli tanklarda bakılacaksa, dış filtre kullanılması yararlı olacaktır. Akvaryum suyu yumuşak olmalıdır. Bunun için Mangrow kökü kullanabilirsiniz. Ayrıca pH düşüren kumlar da kullanılabilir.

Saz bitkisi, elodea bitkisi, moss türleri kullanılarak akvaryum tasarlanabilir. Lowtech bitkiler ile bitki bilgisi olmayan akvaristler dahi akvaryum kurabilir. Biraz tecrübeye sahipseniz zemin bitkileri ve hightech bitkiler kullanarak harika tasarımlar elde edebilirsiniz. Sık bitkiler kullanmak veya tasarıma buna göre yapmak kırmızı burun tetra balığının oldukça hoşuna gidecektir.

Haftalık su değişimleri aksatılmadan %25-30 aralığında değişim yapılmalıdır. Değişim esnasında akvaryum suyu ile dinlenmiş suyun aynı sıcaklıklara yakın olmasına dikkat edin. Ani pH ve sıcaklık değişimleri balığınızın hasta olmasına neden olabilir. Su sıcaklığını sabit tutabilmek için mutlaka ısıtıcı kullanılmalıdır. 22-27 santigrat derece aralığında su sıcaklığı olmalıdır.

Kırmızı Burun Tetra Yem Seçimi

Kırmızı burun tetra yemi hem protein hem de bitkisel olmalıdır. Tek bir yemle beslenemez. Birçok farklı yemi kullanmak, balığınızın hem sağlıklı hem de canlı renklere sahip olmasına yardımcı olacaktır. Dondurulmuş, canlı ve kurutulmuş yemler verilebilir. Ayrıca kaliteli pul ve granül yemler de kullanılmalıdır.

Canlı veya Dondurulmuş Yem: Artemia, Su Piresi ve Kan Kurdu.

Kuru Yem: Tetra Discus, Sera Discus, Tetra Pro Algae, Tetra Sun, Tetra Kurutulmuş Kan Kurdu, Tropical Vitality Color, Sera Granugreen, Sera Granured.

Kırmızı Burun Tetra Hangi Balıklarla Yaşar?

Barışçıl bir balıktır ve diğer barışçıllarla beraber yaşayabilir. Elbette kendi boyundan çok büyük olmamak şartıyla. Kendi türünden elmas tetra, siyah neon tetra, kardinal tetra ve neon tetra ile uyumlu olarak yaşayabilir. Rasbora türleri, küçük barblar, lepistes balığı, plati balığı, moli balığı gibi canlı doğuranlar ile yaşayabilir. Ayrıca discus balığı ve melek balığı ile uyum sorunu yaşamaz.

Kırmızı Burun Tetra Üretimi
Kırmızı Burun Tetra Üretimi

Kırmızı Burun Tetra Üretimi

Kırmızı burun tetra üretimi için baharın gelmesiyle yaşanan değişimleri taklit etmeniz gerekir. Bu balıklar, bahar aylarında suda yaşanan değişimlerle üremeye tetiklenir. Canlı yem kullanmalı, su sıcaklığını birkaç santigrat derece arttırmalı ve su sertliğini düşürmeniz gerekir.

Erkek balık, dişiyi döndürerek yumurta dökmesine neden olur. Her defasında 5-6 saydam yumurta tabana düşer. Balıklar bitkili bir alana saklanıp, renkleri solduğunda üreme işlemi tamamlanmış olur. Artık üretim akvaryumundan çıkartılması gerekir. Aksi halde kendi yumurtalarını afiyetle tüketir.

Balıklar akvaryumdan çıkartıldıktan sonra akvaryumda karartma yapılmalıdır. Bunun için üzerine bir örtü örtebilirsiniz. Yumurtalar ortalama 24 saatte çatlar. 3-4 gün içerisinde de yavrular serbest yüzüşe geçer. Yavrular için ufalanmış yetişkin yemleri veya yavru balık yemleri verilebilir. Artemia ile beslemek, büyüme süreçlerini hızlandırır. 1 aylık olduklarında ise yetişkin balıkların rengine sahip olurlar. 4 aylık olduklarında cinsiyet belirlenebilir ve 7-8 aylık olduklarında da üremeye hazır hale gelirler.

Kırmızı Burun Tetra Cinsiyet Ayrımı

Kırmızı burun tetra cinsiyet ayrımı için dişi ve erkek arasında çok belirgin farklar yoktur. En belirgin fark, dişi balığın daha iri karınlı olmasıdır. Erkek kırmızı burun tetra balığı daha cılız karna sahip olur.

 

Utku Biçer

2013 yılından beri akvaryum hobisi ile ilgilenen tutkulu bir akvaristim. Yıllardır akvaryum dünyasının büyüleyici derinliklerinde yolculuk yapıyorum ve bu alandaki bilgi birikimimi ve deneyimlerimi sizlerle paylaşmak için buradayım. Akvaryum biyolojisi üzerine çeşitli kurslar ve sertifika programlarına katıldım. Bu alandaki akademik bilgim ve pratik deneyimlerimle; balık sağlığı, akvaryum bakımı, su kimyası ve bitki yetiştiriciliği gibi konularda derinlemesine bilgi sahibiyim. Bilgi paylaşımında her zaman doğruluk ve güvenilirlik ilkelerine bağlı kalıyorum. Yazılarımda, bilimsel verilere ve uzman görüşlerine dayalı bilgiler sunarak, okuyucularımın güvenini kazanmayı amaçlıyorum.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Göz Atın
Kapalı
Başa dön tuşu