Tetra BalıklarıBalık Türleri ve Bakımı

Neon Tetra

Neon tetra, tetra türleri arasında en popüler olan balıklardan biridir. Anavatanı Güney Amerika’dır. Hepçil bir balıktır. Hem otçul hem etçil beslenir. Kendi boyutunda olan barışçıl balıklarla beraber yaşayabilir. Karma akvaryum türleri arasında en sık görebileceğiniz balıktır. Mavi, beyaz, gümüş, siyah ve kırmızı renklere sahiptir. Diğer tetra türlerine göre ömrü oldukça uzundur. Akvaryum ortamında 5-10 yıl arasında yaşayabilir. Huzurlu bir ortamda yaşaması için mutlaka bitkili akvaryum kurulmalıdır.

Sürü halinde yaşayan bir balık türüdür. En fazla 4 santimetre boyutuna ulaşır. 40 litrelik bir akvaryumda 6 tane, 200 litre hacme sahip bir akvaryumda ise 10-12 tane neon tetra balığı bulundurulabilir.

Neon Tetra Özellikleri

  • Latince Paracheirodon İnnesi olarak bilinir.
  • Kolombiya, Brezilya ve Peru’daki derelerde yaşar.
  • Bakım zorluğu oldukça kolay bir balıktır.
  • Boyu 4 santimetreye kadar büyür.
  • Barışçıl akvaryum balıkları türündendir.
  • pH olarak 6.5-7.0 arası yaşayabilir.
  • Sıcaklık değerleri 23-27 santigrat derece olmalıdır.
  • Sürü olarak bakılmalıdır. En az 6’lı bir sürü kurmanız gerekir.
  • Ortalama ömrü 5 yıldır. İyi bakım şartlarında 10 yıla kadar yaşadığı görülmüştür.
Neon Tetra Akvaryumu
Neon Tetra Akvaryumu

Neon Tetra Akvaryumu

Neon tetra akvaryumu en az 40 litre olmalıdır. 40 litrelik bir hacimde 6’lı sürü halinde bakılmalıdır. Küçük hacimlerde, su değerlerini ve kalitesini korumak oldukça zordur. Bu nedenle en azından 100 litrelik bir akvaryumda bakmanızı öneririz. Akvaryum bitkileri ile hazırlanmış bir akvaryumda çok mutlu olacaktır. Tetra balıkları genellikle karma ama bitkili olan akvaryumlarda sıklıkla tercih edilir.

İç filtre, dış filtre ve askı filtre gibi filtre türleri kullanılabilir. Akvaryum hacmini göz önünde bulundurarak, uygun filtre tercih edilmelidir. Elodea bitkisi, saz bitkisi ve Mangrow kökü gibi bitki ve kök türleri kullanarak bir akvaryum tasarlanabilir. İnternette birkaç dakika göz attığınızda, tetra gruplarıyla kurulmuş eşsiz bitkili akvaryumlar görebilirsiniz. Sıcaklık değerleri 23-27 santigrat derece aralığında olmalıdır. Bu nedenle mutlaka stabil bir su sıcaklığı için ısıtıcı kullanmak gerekir. Eğer yeni bir akvaristseniz, bakımı kolay bir tür olduğu için hobiye başlamak adına iyi bir tercih olacaktır.

Neon Tetra Yem Seçimi

Neon tetra yem seçimi konusunda birçok alternatif yem kullanabilirsiniz. Kaliteli yem markalarını tercih etmeniz oldukça önemlidir. Ayrıca 1-2 çeşit yemden öte çeşitlilik kazandırmanız, balıklarınızın hem daha sağlıklı hem de en iyi formda olmasına yardımcı olacaktır. Balığınıza canlı yem, dondurulmuş yem ve kuru yem verebilirsiniz. Önereceğimiz balık yemleri şunlardır:

Canlı Yem veya Dondurulmuş Yem: Artemia, Su Piresi ve Kan Kurdu.

Kuru Yem: Sera Flora Nature, New Life Spectrum Small Fish, Tropical Super Spirulina Forte, Tetra Tetramin, Tropical Vitality Color, Tetra Pro Algae, JBL Novo Tab.

Neon Tetra Hangi Balıklarla Yaşar?

Barışçıl diğer balık türleriyle bir sorun yaşamaz. Akvaryumda olacak balıkların neon balığı ile aynı boylarda olması oldukça önemlidir. Ayrıca aynı su değerlerinde yaşayabilmelidir.

Kardinal tetra, kırmızı burun tetra, lepistes balığı, fil kulak lepistes, çöpçü balığı, leopar vatoz balığı, cüce vatoz balığı, moli balığı, kılıçkuyruk, ramirezi balığı, bolivian ramirezi, kiraz karides, karbon rili karides, elma salyangozu, tavşan salyangoz, katil helana salyangoz gibi türlerle bir arada yaşayabilir.

Neon Tetra Üretimi

Neon tetra üretimi yeni başlayan biri için zor olabilir. Çok yumuşak su ortamında üreme sağlar. Balıkları üremeye teşvik edebilmek için ortamı karartmanız gerekir. Eğer karartma yapamıyorsanız, ışık süresini azaltmalısınız. Bir diğer bilinen yöntem ise doğasını taklit etmektir. Doğası gereği mevsimsel yağmur dönemlerinde de üremeye başlar. Bunu taklit etmek için günlük olarak %40-50 oranlarında su değişimi yapabilirsiniz.

Üretim denenecekse, mutlaka bir üretim akvaryumu kurulmalıdır. Üretim akvaryumunda, her erkek balık için en az iki dişi balık olması gerekir. Bir çift balık için ortalama 15 litre hacim yeterli olacaktır. Akvaryumun zeminine 3-4 santimetre yüksekliğinde dere kumu koyulmalı. Ayrıca ince yapraklı ve sık olan akvaryum bitkileri eklenmelidir. Üreme için ideal sıcaklık 24 santigrat derecedir. Su sertliği 1-2 dGH, pH değeri ise 5.0-6.5 arasında olmalıdır. Üretim akvaryumunda pipo filtre kullanılmalıdır.

Balıklar 9 aylık olduğunda üremeye hazır olacaktır. Üreme öncesi balıkları canlı yemlerle beslemek gerekir. Dişi neon balığı eğer yumurta taşıyorsa, gövdesi ve karnı şişecektir. Yumurtaları yapışkan olup, dağınık halde 100 tane yumurta döker.

Yumurtaları gördükten sonra yetişkin balıklar mutlaka üretim akvaryumundan çıkartılmalıdır. Eğer yetişkinler akvaryumda kalırsa, yumurtaları yerler. Yumurtalar ortalama 24 saatte çatlamaktadır. 3-4 gün içerisinde yavrular serbest yüzüşe geçecektir. Çok küçük oldukları için mikro yemler verilmelidir. Artemia ile beslenebilirler.

Neon Tetra Cinsiyet Ayrımı
Neon Tetra Cinsiyet Ayrımı

Neon Tetra Cinsiyet Ayrımı

Cinsiyet ayrımı için karın kısmı incelenir. Dişilerin karın kısmı şişkin olup, eğridir. Erkek neon tetraların vücutları daha cılızdır.

Utku Biçer

2013 yılından beri akvaryum hobisi ile ilgilenen tutkulu bir akvaristim. Yıllardır akvaryum dünyasının büyüleyici derinliklerinde yolculuk yapıyorum ve bu alandaki bilgi birikimimi ve deneyimlerimi sizlerle paylaşmak için buradayım. Akvaryum biyolojisi üzerine çeşitli kurslar ve sertifika programlarına katıldım. Bu alandaki akademik bilgim ve pratik deneyimlerimle; balık sağlığı, akvaryum bakımı, su kimyası ve bitki yetiştiriciliği gibi konularda derinlemesine bilgi sahibiyim. Bilgi paylaşımında her zaman doğruluk ve güvenilirlik ilkelerine bağlı kalıyorum. Yazılarımda, bilimsel verilere ve uzman görüşlerine dayalı bilgiler sunarak, okuyucularımın güvenini kazanmayı amaçlıyorum.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Göz Atın
Kapalı
Başa dön tuşu