Malawi CichlidleriBalık Türleri ve Bakımı

Mavi Prenses Balığı

Malawi türlerinin en popüler balıklarından birisi Mavi Prenses balığıdır. Bol kayalık ve kumluk alanlarda yaşar. Kıyıya yakın, çok derin olmayan (5-15 metre) sularda yaşamını sürdürür. Kumluk alanlarda çok sık vakit geçirir ve kumla oynamayı çok sever. Bölgeci bir balıktır. Orta derecede agresif olarak değerlendirilir. Uygun şartlar sağlandığında bakımı kolay ve keyiflidir.

Mavi Prenses Balığı Özellikleri

Mavi Prenses balığı özellikleri şu şekildedir:

  • Davranış biçimi olarak geneli itibariyle (kendi türü dahil) orta agresif bir balıktır.
  • Bölgeci olduğu için özellikle erkekler bölgesine giren diğer balıklarla (kendinden büyük olanlar da dahil) kavga etmekten hiç çekinmez.
  • Taban ve orta yüzme seviyelerinde gezer.
  • Kumla sürekli oynar. Kayalık alanları da sever. Bu yüzden akvaryum içerisinde kayaların düzenine dikkat edilmeli çünkü altını kazarak kayayı devirebilir.
  • Ağızda kuluçka yaparak ürerler.
  • Erkek dişi oranı olarak 1 Erkek/5 Dişi önerilir. (En az bu sayı olmalıdır, 1 Erkek 7-8 Dişiye kadar üretim için yetebilir. Gözlemlenmiştir.)
  • Ortalama olarak erkek balıklar 12, cm dişi balıklar 10 cm’e kadar büyür. İyi bir beslenme düzeniyle 15 cm’e kadar büyüme şansları vardır.
  • Hacim olarak en az 300 litre önerilmektedir. Bölgeci bir balık olduğu için büyük akvaryumlarda bakılmalıdır.

Mavi Prenses Balığı Bakımı

Mavi Prenses balığı bakımı zor değildir. Hobiye yeni başlayan çoğu akvarist balığın özelliklerini bildikten sonra rahatlıkla bakabilir. Elbette uygun koşulları sağlamalıdır. Mbuna türünden Sarı Prenses ile isim benzerliği olsa da tamamen farklı türlerdir. Mavi Prenses tamamen otçul bir türdür. Erkekler üreme döneminde bölge tutarlar.

Bu tür sürekli kumla oynar. Bu nedenle akvaryum zemininde ince kum tercih edilmelidir. Genellikle silis kum kullanılır. Sürekli ağzına kum alarak farklı bir alana tükürür. Tünel gibi oyuklar açar. Akvaryumunuzda zemininiz ne kadar düzenli olursa olsun birkaç hafta içerisinde kumun taşınmış veya delikler açılmış şeklini görebilirsiniz. İzlemesi çok keyifli bir balık türüdür. Kayalığın bol olduğu akvaryumlarda yaşamaktan keyif alır.

Agresif bir türdür. Karma akvaryumlarda bol miktarda dişiyle bakılması Mavi Prenses’i biraz sakinleştirecektir. Green Terror, Texas ve Midas ciklet gibi büyük ırk balıklara dahi kafa tutma eğilimindedir. Boyutunun küçük olması onu kıvrak ve hızlı bir balık haline getirir. Bu nedenle karma akvaryumlarda büyük hacimler tavsiye edilir. Mavi Prenses balığı akvaryumu nasıl olmalı?

Mavi prenses balığı akvaryumu
Mavi prenses balığı akvaryumu

Mavi Prenses Balığı Akvaryumu Nasıl Olmalı?

Mavi Prenses balığı akvaryumu 1 metre ve üzeri genişliklerde olması tavsiye edilir. Bölgeci bir balık olduğu için uzun genişlikteki akvaryumlar daha uygundur. Akvaryumda erkek/dişi oranı iyi seçilmelidir. 1 Erkek/5 Dişi oranında bakılır. Fakat 1 erkek yaklaşık 7-8 dişiye kadar üretim konusunda yeterlidir. Erkek sayısının fazla olması akvaryumda karmaşaya neden olabilir. Bu nedenle erkek sayısı fazla tutulmamalıdır. 2 Erkek/ 12-14 Dişi ile doğru bir akvaryum kurulabilir.

Su sıcaklığı 23-28 derece arasında olmalı ve ısıtıcı mutlaka kullanılmalıdır. Zeminde kum bol miktarda olabilir. Zararın aksine fayda sağlar. Çünkü kumla oynamaktan çok keyif alan bir türdür. Sürekli kumu ağzına alarak taşır. Zeminin farklı alanlarında oyuklar açabilir. Kayalıklı bir akvaryum Mavi Prenses için oldukça iyi olacaktır. Fakat kumu sürekli taşıdığı için kayaları devirebilir. Bu nedenle kayaların dizilimini çok iyi yapmanız gerekecektir. Kayalardan mağara oluşturarak, saklanma alanları yaratabilirsiniz. Mağaramsı yapıların içerisine girmeyi ve saklanmayı da sever. Üreme döneminde erkek dişiyi sakin bir köşeye çeker ve çiftleşmeye çalışır.

Filtre olarak güçlü bir iç filtre kullanabilirsiniz. Dış filtre ve sump kullanımı da uygun olacaktır. Akıntıyla bir sorunu olmayan balıktır. İyi bakıldığında kolay kolay hastalanacak bir balık değildir. Kaliteli ve iyi bir yemlemeyle renginin formunu harika bir şekilde tutturabilirsiniz. Strese girdiği zaman gövdesinde koyu renkli çizgiler ortaya çıkabilir. Bu çizgiler üreme döneminde de bazen görülmektedir. Ağızda kuluçka yapan bir balıktır. Dişilerde çene sarkması veya sürekli ağzında bir şeyler döndürdüğünü görürseniz yumurta tutuyordur.

Mavi Prenses Balığı Yem Seçimi

Mavi Prenses balığı yem seçimi için otçul yani bitkisel yemleri tercih etmelisiniz. Mavi Prenses balığı yem tavsiyesi olarak şu yemleri kullanabilirsiniz: Sera Flora Nature, Dainichi Veggie Fx, Sera Mix, Tetra Mix, Tetra Algae Pro, Sera Spirulina Tablet.

Ayrıca haşlanmış sebzelerde verebilirsiniz. Haftada bir defa sert damarları alınmış ve haşlanmış ıspanak verilebilir. Sebzeler su dengesini bozabileceği için genellikle su değişim günlerinde verilebilir. Aşırıya kaçmamanız önerilir.

Mavi Prenses Balığı Hangi Balıklarla Yaşar?

Mavi Prenses balığı hangi balıklarla yaşar? Malawi Gölü’nde yaşayan çoğu cichlid türüyle beraber yaşayabilir. Auratus Ciklet, Zembra Mbuna, Kenyi Balığı, Sarı Prenses Balığı, İmprator Ciklet gibi türlerle sorun yaşamadan uygun hacimlerde yaşayabilir. Elbette bu türlerle beraber yaşadığında üretim konusunda ırklarda kırılmalar olabilir. Bu nedenle sadece Mavi Prenses balığı besleyebilir veya yanına bir tür daha ekleyebilirsiniz.

Leopar vatoz balığı yazımıza göz atabilirsiniz.

Mavi Prenses Balığı Üretimi

Mavi Prenses balığı üretimi uygun şartları sağladığınızda ekstra bir uğraşa girmeden üretebileceğiniz bir türdür. Akvaryum koşulları uygun olduğunda ve erkek/dişi oranı yeterli seviyede olduğunda erkek balık sürekli dişileri kovalayarak çiftleşmek isteyecektir.

Çiftleşecek olan erkek ve dişi balık, bir bölge seçerek orada birbirlerinin etrafında dönerler. Kuma vücutlarını sürterek sırayla beraber dönerler, bu esnada dişi balık yumurtaları kuma bırakır ve erkek üzerinden geçerek döller. Ardından tekrar dişi yumurtaları ağzına alır. Bunu gözlemlemek ve denk gelmek biraz şans isteyen bir durumdur. Dölleme işlemi bittikten sonra dişi yumurtaları ağzında taşır ve sürekli onları döndürerek kuluçka eder.

Akvaryum balıklarınız ilk defa yavru yapıyorsa 1-2 batım herhangi bir şekilde kusturma yapmamanızı öneririz. Dişi balıklarınız ağzında yavru tutmayı öğrenmelidir. Bir dişinin yumurta tuttuğunu yem yememesinden veya çenesinin sarkmasından anlayabilirsiniz.

Dişi balık yumurtaları ağzında 3-4 hafta kadar tutar. Bu esnada yem yemez. Aşırı stres durumunda (Diğer balıkların kovalaması, akvaryuma elinizi sokma, diğer dış etkenler vb.) yumurtaları yutabilir veya çıkarabilir. Çıkarma durumunda diğer balıklar hiç acımadan yumurtaları yer.

Birçok akvarist 3-4 hafta ağzında yumurta tutarak yem yemeyen dişilerin formunu kaybetmemesi için kusturma yöntemini kullanmaktadır. 2 hafta olduktan sonra dişi balık sakin bir şekilde akvaryumdan su dolu bir kovaya (akvaryum suyuyla doldurulmuş) balığı alır. Stres yaparak, yumurtaları kaybetmesini önlemek için bu işlemi ışıklar kapandıktan birkaç saat sonra balıklar uykuya dalmışken yapabilirsiniz. 2 haftalık süreçte kusturmak bazen erken olabilir. Böyle durumlarda kuluçka makinesi kullanmanız gerekebilir. Uzun bir konu olduğu için farklı bir yazımızda detaylı bir şekilde buna değineceğiz. Yavrular çıktıktan sonra mikro yemlerle veya Artemia ile besleyebilirsiniz. Ayrıca elinizdeki yemleri toz haline getirerek de yavrulara verebilirsiniz. Yavrular ayrı bir akvaryuma ayrılmalıdır. Yetişkinlerin bulunduğu ana akvaryuma koymanız halinde anında yiyeceklerdir.

Mavi Prenses Balığı Cinsiyet Ayrımı
Mavi Prenses Balığı Cinsiyet Ayrımı

Mavi Prenses Balığı Cinsiyet Ayrımı

Mavi Prenses balığı cinsiyet ayrımı dış görünüşe veya rengine göre yapmak oldukça zordur. Anüs-vent kontrolü yapılarak kesin sonuçlara ulaşabilirsiniz. Erkek balıklarda yumurta beneği daha büyük ve daha koyu renge sahiptir. Erkek balıkların göğüslerindeki yüzgeçler dişilere göre daha uzun olmaktadır. Davranışlarına göre anlamanız da mümkündür. Erkek balık sürekli dişi kovalar ve bölge tutar. Bu davranış biçiminden de balıklarınızı gözlemleyerek Mavi Prenses cinsiyet ayrımı yapabilirsiniz. Son olarak anüs-ventte iki delik bulunur ve bu deliklerden yüzgece daha yakın olan cinsel delik dişilerde daha büyük olmaktadır.

Mavi Prenses Balığı Türleri

Mavi Prenses balığı türleri tek türdür. Sarı Prenses ile isim benzerliği olsa da birbirinden farklı balıklardır.

 

Utku Biçer

2013 yılından beri akvaryum hobisi ile ilgilenen tutkulu bir akvaristim. Yıllardır akvaryum dünyasının büyüleyici derinliklerinde yolculuk yapıyorum ve bu alandaki bilgi birikimimi ve deneyimlerimi sizlerle paylaşmak için buradayım. Akvaryum biyolojisi üzerine çeşitli kurslar ve sertifika programlarına katıldım. Bu alandaki akademik bilgim ve pratik deneyimlerimle; balık sağlığı, akvaryum bakımı, su kimyası ve bitki yetiştiriciliği gibi konularda derinlemesine bilgi sahibiyim. Bilgi paylaşımında her zaman doğruluk ve güvenilirlik ilkelerine bağlı kalıyorum. Yazılarımda, bilimsel verilere ve uzman görüşlerine dayalı bilgiler sunarak, okuyucularımın güvenini kazanmayı amaçlıyorum.

İlgili Makaleler

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Göz Atın
Kapalı
Başa dön tuşu